20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Na koliko stupnjeva držati frižider

Temperatura u frižideru treba biti optimalno postavljena kako bi hrana ostala svježa...

Na koliko stupnjeva držati frižider

Na koliko stupnjeva držati frižider

Na koliko stupnjeva držite temperaturu frižidera i zamrzivača? Mnogi ni ne obraćaju pažnju na to, no optimalna temperatura frižidera može pridonijeti efikasnosti kao i boljem stanju namirnica u frižideru.

Temperatura u frižideru treba biti optimalno postavljena kako bi hrana ostala svježa. Idealna temperatura hladnjaka je 3-5°C. Ukoliko u njemu čuvate svježu hranu tada 0-4°C.
Temperatura zamrzivača bi trebala biti na -18°C.

Optimalna temperatura frižidera je 3 do 5 stupnjeva Celzijusa.

Promjene koje napravite u temperaturi, odnosno kada mijenjate temperaturu frižidera ili zamrzivača neće se vidjeti odmah. Ponekad je potrebno oko 24 sata da se temperaturu unutar frižidera ili zamrzivača promijeni. Stoga kada promijenite temperaturu ne morate odmah provjeravati stanje namirnica u frižideru nego tek nakon 24 sata.

Neovisno o izabranoj i definiranoj temperaturi, u većini frižidera postoje različite zone u kojima je temperatura viša ili niža od one na koju ste vi stavili termostat.

Često postoji odvojen pretinac nulte zone koji se preporučuje za ribu i meso jer je ovim namirnicama potrebna niža temperatura nego na primjer voću.

Pretinci u vratima uglavnom su manje hladni, te su prikladniji za namirnice koje nisu toliko osjetljive i kojima nije potrebna niža temperatura.

Kako provjeriti temperaturu u frižideru i zamrzivaču?

Ako želite izmjeriti temperaturu u frižideru jer niste sigurni da dobro radi, možete staviti čašu vode i u nju termometar. Ostavite preko noći te kada otvorite ujutro vrata frižidera provjerite temperaturu.

Za provjeru temperature u zamrzivaču možete staviti termometar između vrećica smrznutog povrća i ostavite 8 sati, odnosno najbolje preko noći kada se ne otvaraju vrata zamrzivača.
Ujutro ili kada otvorite zamrzivač provjerite temperaturu.

Što utječe na temperaturu u frižideru i zamrzivaču?

Na temperaturu u frižideru može utjecati i to da li je pun ili prazan i koliko često ga otvarate. Ukoliko nije popunjen, a često ga otvarate, recimo uzimate vodu iz njega, tada će se svaki put značajno promijeniti temperatura pri otvaranju jer će ući više toplog zraka, a unutra nije bilo namirnica koje zadržavaju temperaturu. Ukoliko je frižider pun tada je manja cirkulacija zraka prilikom otvaranja vrata frižidera, dok svi predmeti u frižideru pomažu zadržati temperaturu.

Kako biste održavali optimalnu temperaturu frižidera vodite računa o sljedećem:

  • Otvarajte vrata frižidera samo kada je potrebno i neka budu kratko otvorena. Pred otvorenim frižiderom ne biste trebali stajati i razmišljati što vam iz njega treba.
  • Posebno treba voditi računa da frižider ne ostane dulje otvoren, odnosno da se zaboravi zatvoriti.
  • Osim na temperaturu unutar frižidera ovo utječe i na veću potrošnju energije, ali i opterećuje rad frižidera budući da on cijelo vrijeme radi kako bi održao temperaturu.
  • Ne bi trebalo stavljati toplu hranu u frižider. Hranu bi bilo bolje prvo ohladiti dobro na sobnoj temperaturi pa tek onda spremiti u frižider.

Ukoliko temperatura unutar frižidera nije onakva kakva bi trebala biti, to ne mora automatski značiti kvar. U tom slučaju provjerite prvo postavke temperature budući da može doći slučajno do mijenjanja, te je vratite na ispravnu temperaturu. Ovo je posebno čest slučaj kod frižidera koji imaju kotačić za namiještanje temperature te se on ponekad stavljanjem namirnica u frižider slučajno okrene.

Očistite frižider. Nakupljanje leda može utjecati na njegovu efikasnost.

Provjerite i brtve na vratima. Ukoliko se one oštete može doći do puštanja te će utjecati na temperaturu unutar frižidera, osim toga ovo može dovesti i do opterećenja u radu frižidera.

Optimalna temperatura frižidera bitna je za dobro stanje namirnica u frižideru, za ekonomičnu potrošnju električne energije, kao i za duže trajanje uređaja.

Povremeno, čak i kada nemate probleme s frižiderom, provjerite temperaturu i rad frižidera, kako bi se unaprijed optimizirao rad, namirnice dulje bile kvalitetnije očuvane, a frižider duže radio bez poteškoća.

Vezano:

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak – COVER magazin.com