Na koliko stupnjeva držati frižider

Na koliko stupnjeva držati frižider

Na koliko stupnjeva držati frižider

Na koliko stupnjeva držati frižider

 

Temperatura u frižideru treba biti optimalno postavljena kako bi hrana ostala svježa. Idealna temperatura hladnjaka je 3-5°C. Ukoliko u njemu čuvate svježu hranu tada 0-4°C.
Temperatura zamrzivača bi trebala biti na -18°C.

Promjene koje napravite u temperaturi, odnosno kada mijenjate temperaturu frižidera ili zamrzivača neće se vidjeti odmah. Ponekad je potrebno oko 24 sata da su temperaturu unutar frižidera ili zamrzivača promijeni.

Ako želite izmjeriti temperaturu u frižideru jer niste sigurni da dobro radi, možete staviti čašu vode i u nju termometar. Ostavite preko noći te kada otvorite ujutro vrata frižidera provjerite temperaturu.

Za provjeru temperature u hladnjaku možete staviti termometar između vrećica smrznutog povrća i ostavite 8 sati, odnosno najbolje preko noći kada se ne otvaraju vrata zamrzivača.
Ujutro ili kada otvorite zamrzivač provjerite temperaturu.

Na temperaturu u frižideru može utjecati i to da li je pun ili prazan i koliko često ga otvarate. Ukoliko nije popunjen, a često ga otvarate, recimo uzimate vodu iz njega, tada će se svaki put značajno promijeniti temperatura pri otvaranju jer će ući više toplog zraka a unutra nije bilo namirnica koje zadržavaju temperaturu. Ukoliko je frižider pun tada je manja cirkulacija zraka prilikom otvaranja vrata frižidera, dok svi predmeti u frižideru pomažu zadržati temperaturu.

Vezano:

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak – COVER magazin.com

Pravila pohranjivanja hrane u hladnjak i optimalna temperatura