16. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

BOROVNICE kalorije – Koliko borovnica dnevno?

Borovnice su voće koje se često spominje po brojnim nutritivno kvalitetnim sastojcima. Borovnice su bogate antioksidansima, vitaminima, mineralima...
BOROVNICE kalorije – Koliko borovnica dnevno?

BOROVNICE kalorije – Koliko borovnica dnevno?

Borovnice su voće koje se često spominje po brojnim nutritivno kvalitetnim sastojcima. Borovnice su bogate antioksidansima, vitaminima, mineralima…

Borovnice pomažu očuvanju zdravlja, zaštiti organizma, prevenciji srčanih oboljenja, očuvanju zdravlja očiju, crijeva…

Borovnice se mogu konzumirati svježe, ali i u različitim receptima gdje se dodaju svježe poput voćnih salata, pahuljica, jogurta, te u razna jela, umake to kolače.

BOROVNICE kalorije

Borovnice su voće koje sadrži kvalitetne i za organizam potrebne sastojke, no istovremeno, sadrži malo kalorija. 100 grama borovnica sadrži 35 kalorija.

Borovnice imaju 35 kalorija na 100 grama.

Čaj od borovnice kalorije

Čaj od borovnice je nisko kaloričan, te sadrži oko 3 kalorije.

Čaj od borovnice ima 3 kalorije po šalici čaja.

Tri kalorije po šalici čaja od borovnice se odnose na nezaslađen čaj bez dodavanja šećera ili meda. Ukoliko se dodaje šećer ili med, potrebno je dodati i njihove kalorije. Detaljnije o kaloričnosti šećera i meda potražite ovdje:

Detaljnije o čaju od borovnice i prednostima ovog čaja pročitajte ovdje: Borovnica – Čaj od borovnice – ljekovitost, nuspojave i koliko čaja piti

Džem od borovnice kalorije

Koliko će kalorija imati džem od borovnice u velikoj mjeri ovisi o šećeru te drugim sastojcima koji se dodaju u džem.

Džem od borovnice ima 240 kalorija na 100 grama.

Detaljnije o kalorijama u džemovima: Koliko kalorija ima džem, marmelada, pekmez

Koliko borovnica dnevno?

Borovnice treba ubrojiti u dnevnu konzumaciju voća u sklopu zdrave prehrane. Detaljnije: ZDRAVA PREHRANA

Jedna porcija borovnica je oko 150 grama.

Optimalno bi bilo uklopiti jednu porciju borovnica dnevno te kombinirati s drugim voćem u sklopu zdrave prehrane.

Borovnice se mogu dodavati različitim jelima, posebno kolačima, ali i napitcima, pahuljicama, s jogurtom. Borovnice su i samostalno odličan međuobrok, kao i u kombinaciji s drugim namirnicama. Borovnice se mogu nabaviti svježe, a li i smrznute.

No, smatra se da je oko 250 grama svježih borovnica odnosno 125 ml soka od borovnica količina koju dnevno ne bi trebalo prelaziti.

Općenito kada se uzimaju u uobičajenim količinama borovnice nemaju puno nuspojava. Oprez je potreban kod osoba koje su sklone alergijama ili uzimaju neke lijekove.

Debljaju li borovnice?

Borovnice su voće koje ima samo 35 kalorija na 100 grama.

Jedna porcija borovnica je 150 grama te ima 52 kalorije., Unosom samo pedesetak kalorija tijelo se opskrbljuje brojnim kvalitetnim sastojcima s pozitivnim utjecajem na organizam. Stoga je i kod dijeta za mršavljenje kao i kod onih koji pokušavaju ostvariti dnevni kalorijski deficit borovnica namirnica koju ne bi trebali izbaciti iz prehrane, nego ukomponirati u uravnoteženu zdravu prehranu.

Borovnice sa 35 kalorija na 100 grama neće značajno povećati dnevni unos, te neće doprinijeti debljanju, ukoliko ukupan dnevni unos kalorija bude uravnotežen.

Borovnice i keto dijeta

Borovnice su voće koje ima malo kalorija, ali i malo šećera. No, keto dijeta je specifična i namirnice se trebaju pomnije birati. Detaljnije o keto dijeti: Keto dijeta – PREDNOSTI i KOLIKO DUGO se smije držati

Borovnice su voće koje se može jesti na keto dijeti, naravno uzimajući u obzir ostalu hranu i sve parametre kojih se pridržavate na keto dijeti.

No, sa sušenim borovnicama bi trebali biti oprezniji jer sadrže više ugljikohidrata.

Kako izabrati borovnice?

Borovnice je uvijek bolje birati domaće ili organske koje su uzgojene bez korištenih pesticida. One trebaju biti čvrste, jednolične boje.

Kako i koliko čuvati borovnice?

Borovnice bi trebalo odmah pregledati te ukoliko među njima onih koje su već nagnječene ili prošle odvojiti ih. Posebno se to odnosi na eventualne pljesnive borovnice.

Ne bi ih trebalo prati odmah, nego tek prije konzumacije.

  • Borovnice se u hladnjaku mogu čuvati do tjedan dana.
  • Ako imate previše borovnica, već su prezrele ili ih ne planirate brzo pojesti, borovnice se mogu zamrznuti. Optimalno bi ih bilo zamrznuti, odnosno staviti u zamrzivač na veću ravnu plohu da se zamrznu, a potom ih prebaciti u plastične vrećice i dobro zatvoriti te vratiti u zamrzivač.
  • Smrznute borovnice se mogu čuvati u zamrzivaču nekoliko mjeseci.

Kao koristiti borovnice?

Borovnice se mogu konzumirati svježe, dodavati u voćne salate, dodavati u smoothije, ali i od njih se radi sok, džemovi i marmelade, a uz to borovnice se koriste i u izradi raznih torti i kolača. Borovnice se mogu dodavati i u tijesta i kreme.

Priprema džemova i marmelada je odličan način da se iskoristi višak borovnica u sezoni borovnica te da ih se može i kasnije konzumirati.

Od borovnica se rade pite, kolači, kreme, no to su načini na koje se borovnice mogu koristiti svježe u sezoni, ali i smrznute.

Sok od borovnica je također jedan od načina na koji se mogu konzumirati borovnice.

Sok od borovnica

Sok od borovnica je ukusan i zdrav napitak. Sok borovnice se može raditi samo od nje, ali se borovnica, kao i sok od borovnice može dodavati u razne smoothije.

Sok od borovnice kada se radi od svježih i cijelih borovnica ima ista svojstva kao i borovnice, te se na taj način mogu iskoristiti sve zdravstvene prednosti borovnica. Kada se ne radi o domaćem soku od borovnica dobro je provjeriti sastojke, kako bi znali koliki je udio borovnica, kao i koliko je dodanog šećera, te eventualnih drugih dodataka. Šećer u soku od borovnice može povećati kaloričnost soka, te utjecati na povećanje tjelesne težine.

Sok od borovnica se može pripremiti i kod kuće od svježih borovnica. Postoje brojni recepti i načini kako pripremiti sok od borovnice, a izbor recepta ovisi o preferencijama, kao i o tome koliko dugo planirate čuvati sok od borovnice.

  • Najjednostavniji način pripreme soka od borovnice je da se borovnice izmiksaju mikserom, ručnim mikserom, blenderom ili nekim sličnim aparatom. U to se dodaje šećer, ovisno o receptima okvirni omjer je jedna žlica šećera na pola kilograma borovnica. Osnovni sok je gotov.

Sok se može takav konzumirati, ali može se procijediti kako bi se dobila jednoličnija smjesa.

U ovako pripremljeni sok se može dodati iscijeđeni limun, iscijeđena naranča ili mineralna voda kako bi sok bio pjenušav i rjeđi.

Borovnice

Borovnice su bogate kvalitetnim sastojcima, dok istovremeno sadrže malo kalorija, odnosno samo 35 kalorija na 100 grama.

Borovnice sadrže vitamine A, C, K1, skupine B… minerale poput kalcija, fosfora, željeza…

Borovnice – nutritivne vrijednosti

Borovnice sadrže 35 kalorija na 100 grama.
Borovnice sadrže 85 grama vode na 100 grama borovnica.
Ugljikohidrata imaju 5 grama na 100 grama borovnica.
Proteina imaju 0,9 grama na 100 grama borovnica.
Masnoća sadrže 0,2 grama na 100 grama borovnica.
Borovnice sadrže vlakna, te imaju 3,1 gram vlakana 100 grama borovnica.

Vitamina C borovnice sadrže 15 miligrama na 100 grama borovnica.
Vitamina B1 borovnice sadrže 0,02 miligrama na 100 grama borovnica.
Vitamina B2 borovnice sadrže 0,05 miligrama na 100 grama borovnica.
Beta karotena sadrže 78 mikrograma na 100 grama borovnica.
Vitamina E borovnice sadrže 0,61 miligram na 100 grama borovnica.
Vitamina K borovnice sadrže 19,5 mikrograma na 100 grama borovnica.

Željeza sadrže 0,7 miligrama na 100 grama borovnica.
Kalcija sadrže 41 miligram na 100 grama borovnica.
Kalija sadrže 160 miligrama na 100 grama borovnica.
Magnezija sadrže 5 miligrama na 100 grama borovnica.
Fosfora sadrže 31 miligrama na 100 grama borovnica.

Borovnice su bogate antioksidansima, te su možda po njima i najpopularnije. Antioksidansi mogu pomoći u zaštiti tijela od slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, djeluju protuupalno, te pomažu u prevenciji brojnih bolesti.

Borovnice mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca, kardiovaskularnih bolesti, te u regulaciji kolesterola.

Borovnice pomažu i pamćenju, posebno mogu biti korisne kod starijih osoba. Borovnice su dobre za mozak, pamćenje i koncentraciju. Borovnice mogu smanjiti oštećenja DNK te pomoći u prevenciji tumora. Borovnice mogu pomoći i u snižavanju krvnog tlaka.

Neke od prednosti konzumacije borovnica su:

  • Borovnice mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca.
  • Borovnice mogu pomoći u održavanju krvnog tlaka.
  • Borovnice mogu pomoći u snižavanju kolesterola.
  • Borovnice mogu pomoći u održavanju tjelesne težine.
  • Borovnice imaju svojstva kojima mogu djelovati preventivno na neke vrste raka.
  • Borovnice mogu pomoći da kosti i zubu budu jači.
  • Borovnice mogu pomoći boljem pamćenju.
  • Borovnice mogu pomoći očuvanju vida.

Borovnice su bogate antioksidansima
Borovnice su bogate antioksidansima te se neka od djelovanja borovnica upravo antioksidansima mogu zahvaliti. Borovnice spadaju među namirnice najbogatije antioksidansima. Antioksidansi djeluju protiv slobodnih radikala, štite tijelo od preranog starenja, oštećenja stanica, te pomažu u prevenciji brojnih bolesti.

Borovnice su dobre za srce
Borovnice mogu pomoći u zaštiti srca i kardiovaskularnog sustava. Antioksidansi iz borovnica povezani su sa smanjenim rizikom razvoja bolesti srca.

Borovnice su dobre za oči i vid
Borovnice mogu pomoći za bolji noćni vid, očuvanje zdravlja očiju, zaštiti od makularne degeneracije… Antioksidansi kao i ostali sastojci iz borovnica mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju.

Borovnice mogu popraviti cirkulaciju
Borovnice mogu pomoći u jačanju kapilara kao i poboljšanju cirkulacije.

Utjecaj borovnica na kožu
Borovnice imaju brojne zdravstvene prednosti, no rijetko se spominju i njihova pozitivna djelovanja na kožu. Borovnice potiču cirkulaciju te djeluju na druge procese u organizma, ali istim djelovanjem utječu i na stanje kože.

  • Borovnice štite od preranog starenja
    Upravo zbog već spomenute količine antioksidansa u borovnicama one mogu pozitivno djelovati na kožu, a jedno od područja je i zaštita od preuranjenog starenja. Pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala. Hrana bogata antioksidansima, među kojima su borovnice u vrhu, utječe na jačanje kožne barijere, proizvodnju kolagena, elastičnost kože, te njenu sposobnost regeneriranja. Borovnice mogu pomoći zaštiti kožu, ali i potaknuti zacjeljivanje.
  • Borovnice potiču proizvodnju kolagena
    Borovnice mogu potaknuti proizvodnju kolagena, ako i smanjiti razgradnju postojećeg kolagena.
  • Borovnice mogu potaknuti brže zacjeljivanje rana
  • Borovnice mogu pomoći u borbi protiv akni

Borovnice kalorije

Tablica kalorija borovnice:

Ledo Borovnica smrznutakalorije na 100 grama:56kalorija
Schwartau Extra namaz od borovnica bez glutenakalorije na 100 grama:226kalorija
Fior di Frutta Voćni namaz borovnica ekokalorije na 100 grama:157kalorija
Good Good Džem od borovnice keto friendlykalorije na 100 grama:32kalorija
Biotta Sok šumska borovnicakalorije na 100 grama:52kalorija

Vezano: