BATAT kalorije – Da li batat deblja?

BATAT kalorije - Da li batat deblja?

Batat kalorije – Da li batat deblja?

Batat se često spominje ako alternativa krumpiru, te se često naziva slatki krumpir. Sladak je za pogodan za pripremu i slatkih i slanih jela.

Batat izvana podsjeća na krumpir i dosta mu sliči, dok je unutra drugačije boje od krumpira. Batat se naziva i slatki krumpir.

Batat je bogat nutritivnim elementima koji mogu doprinijeti boljem stanju organizma. Sadrži vlakna, antioksidanse, vitamine A, C, B6, te minerale poput magnezija, kalcija, kalija, fosfora, mangana…

Specifična boja unutrašnjost batata rezultat je beta karotena kojim obiluje batat. Batat ima nizak glikemijski indeks te pozitivno djeluje na kolesterol i šećer u krvi.

Batat kalorije – koliko batat ima kalorija?

Batat ima 80 kalorija na 100 grama.

Batat se razlikuje od krumpira pšo mnogim, karakteristikama, iako ih mnogi uspoređuju. Kada se radi o kalorijama, i batat i krumpir imaju sličan broj kalorija na 100 grama. Krumpir ima oko 85 kalorija na 100 grama. Detaljnije: Krumpir kalorije – svježi, kuhani, prženi, pomfrit, pire krumpir…

Batat

Batat kao namirnica je:

  • bogat mineralima i vitaminima
  • antioksidansima
  • vlaknima
  • ima nizak glikemijski indeks

Batat je zasitan iako ima samo 80 kalorija na 100 grama.

Batat može pomoći u zaštiti i sprječavanju bolesti kardiovaskularnog sustava, te pomoći u boljem funkcioniranju imunološkog sustava.

Batat sadrži minerale poput magnezija koji pomažu u oporavku mišića, opuštanju, te doprinose optimalnijem funkcioniranju metabolizma. Više o hrani bogatoj magnezijem: Hrana bogata magnezijem -15 ukusnih namirnica

Batat sadrži netopiva vlakna te može pomoći u reguliranju probave. Više o namirnicama bogatim vlaknima: Hrana bogata vlaknima – top 30 namirnica

S obzirom na sadržaj beta karotena batat je namirnica koja je dobra za vid i očuvanje zdravlja očiju.

Batat se može koristiti za pripremu slatkih i slanih jela, može se kuhati, peći pržiti. Generalno se priprema na slične načine kao i krumpir, s tim da se okusom razlikuje kao i bojom. Batat je okusa sličnijeg mješavini mrkve i bundeve nego klasičnom krumpiru.

Batat – nutritivne vrijednosti

Batat sadrži 80 kalorija na 100 grama.
Vode batat sadrži 73 grama na 100 grama batata.
Ugljikohidrata batat sadrži 21 grama na 100 grama batata.
Vlakana batat sadrži 2,5 grama na 100 grama batata.
Masti batat sadrži 0,3 grama na 100 grama batata.
Bjelančevina batat sadrži 1,2 grama na 100 grama batata.

Batat i mršavljenje – da li batat deblja?

S obzirom da batat obiluje škrobom postavlja se pitanje da li batat deblja?

Batat sadrži složene ugljikohidrate te brojne sastojke koji pomažu organizmu u funkcioniranju.

Kako će batat utjecati, odnosno na mršavljenje ili debljanje, u osnovi ne ovisi samo o njemu, nego o dnevnom kalorijskom unosu, odnosno da li se ostvari kalorijski deficit ili suficit. Detaljnije: Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti

Dakle batat bi se trebao u dnevni plan unosa kalorija ukomponirati na način da se, ako se želi smršaviti, ostvari kalorijski deficit, odnosno manji unos kalorija od potrebnog. Batat ima 80 kalorija na 100 grama.

Batat sadrži vlakna, a vlakna mogu moći boljem radu probave, ali i da se duže osjeća sitost. S tim batat pomaže u mršavljenju. Jedna od glavnih utjecaja batata na mršavljenje je što pomaže dužem osjećaju sitosti.

U svakom slučaju, kada se pazi na unos kalorija, kod konzumacije batata, treba uzeti u obzir i način pripreme, te dodatke, odnosno preljeve. Dodavanja masnoća batatu prilikom pripreme, prženje i slično povećat će njegovu kalorijsku vrijednost, stoga bi bilo bolje u tom slučaju birati kuhani batat.

Batat može biti namirnica koja pomaže smršaviti, ali i udebljati se, ovisno o količini, načinu pripreme te s čim se kombinira.

Batat i keto dijeta

Keto dijeta predviđa povećan udio masnoća, te smanjen ugljikohidrata. Batat je namirnica koja je bogata ugljikohidratima, te se postavlja pitanje da li je prihvatljiv u sklopu keto dijete?

Detaljnije o keto dijeti: Keto dijeta – PREDNOSTI i KOLIKO DUGO se smije držati

U ovom slučaju batat bi se trebao koristiti u opcijama gdje se priprema vrši s većim udjelom masnoće, kombinirati ga s maslinovim uljem, maslacem, kokosovim ulje, te smanjiti količinu batata.

Kako koristiti batat?

Batat se može koristiti na brojne načine, te za pripremu slatkih kao i slanih jela. Načini pripreme i kuhanja batata vrlo su slični klasičnom krumpiru, te se možete voditi sličnim načinom kuhanja i recepata. No, iako se na sličan način pripremaju, rezultat neće biti isti budući da je okus batata drugačiji od krumpira. Batat je slađi od krumpira, te okusom podsjeća na mrkvu i bundevu.

Batat se ne konzumira sirov, nego ga je potrebno skuhati ili peći.

Sirovi batat se može čuvati i nekoliko tjedan, optimalno na suhom i tamnom mjestu.

Vezano: