18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

ANANAS kalorije – Ananas za mršavljenje i protiv celulita

Ananas se često konzumira kao svježe voće, ali i kao kompot od ananasa, sok te kao sastojak u receptima posebno kolača.
Ananas kalorije -ananas za mršavljenje i protiv celulita

Ananas kalorije -Ananas za mršavljenje i protiv celulita

Ananas se često konzumira kao svježe voće, ali i kao kompot od ananasa, sok te kao sastojak u receptima posebno kolača.

Ananas je tropsko voće koje je dostupno i popularno širom svijeta.

Jedna od njegovih karakteristika je da može pozitivno djelovati na probavu, ali i na druge procese u organizmu.

Ananas kalorije – Koliko kalorija ima ananas?

Ananas je voće bogato vodom, te ima relativno nizak sadržaj kalorija sa 51 kalorije na 100 grama.

Ananas ima 51 kaloriju na 100 grama.

Ovaj broj kalorija se odnosi na jestivi dio. Dakle, očišćeni jestivi dio ananasa ima 51 kaloriju na 100 grama.

Ukoliko se gleda cijeli ananas, tada 10 0grama ananasa (jestivog i nejestivog dijela) ima oko 25 kalorija na 100 grama.

Ananas u konzervi kalorije / kompot od ananasa kalorije

Ananas u konzervi kalorije / kompot od ananasa ima 65 kalorije na 100 grama.

Ananas u konzervi odnosno kompot od ananasa ima nešto više kalorija od svježeg ananasa, no, on sadrži i nešto manje hranjihivh tvari nego svježi ananas.

Sok od ananasa kalorije

Sok od ananasa ima 52 kalorije na 100 ml.

Ananas za mršavljenje i protiv celulita

Ananas sadrži značajne količine vode, te ima samo 50 kalorija na 100 grama. Ananas sadrži enzime koji pomažu u reguliranju probavnog sustava, te njegovom optimalnijem funkcioniranju.

Ananas pomaže i protiv zadržavanja vode u organizmu, te protiv celulita. Ananas potiče drenažu te ima diuretička svojstva. Ananas je čest sastojak proizvoda za mršavljenje i protiv celulita. Općenito se kao način za smanjivanje celulita spominje promjena prehrambenih navika, te unos više svježeg voća i povrća, no, ananas može pomoći u smanjivanju postojećeg celulita sastojcima koji se u ananasu nalaze, te je jedna od rijetkih namirnica koja se u tom kontekstu spominje.

Više općenito o prehrani koja može pomoći smanjenju celulita: Anticelulitna dijeta – COVER magazin.com

Ananas je sa samo 50 kalorija na 100 grama zasitno voće, te se može ukomponirati u dijetni plan za mršavljenje. Detaljnije o dijetama za mršavljenje: 30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

Kako ananas može pomoći mršavljenju?

Ananas u strogom smislu ne djeluje na mršavljenje, ali može pomoći u tom procesu na nekoliko načina. Bromelin kao enzim koji sadrži ananas je jedan od elemenata koji može pomoći u tom procesu. Bromelin djeluje na reguliranje probavnog trakta, stimulira želudac i jetru da svoje funkcije obavljaju optimalnije. Na taj način može pomoći smanjenju nakupljanja tekućine i hrane, smanjuje mogućnost zatvora, te posredno djeluje i na mršavljenje.

Diuretička svojstva ananasa također doprinose mršavljenju, kao i smanjenju celulita. Djeluje protuupalno, smanjuje upale masnog tkiva te na nastajanje oteklina i stvaranje celulita.

Istovremeno ananas je bogat vodom, sladak je, a nema puno kalorija, te može pomoći duljem osjećaju sitosti, što je još jedan od načina na koji ananas može pomoći mršavljenju.

Ananas

Ananas je voće koje ima brojna pozitivna djelovanja a neka od najpopularnijih su pozitivno djelovanje na probavu te da može pomoći u borbi protiv celulita. Detaljnije o celulitu: Celulit – kako ga se riješiti – Ljepota

Ananas sadrži vitamin C, kalij, magnezij… Jedna od glavnih prednosti ananasa je skup enzima koji pozitivno djeluju na probavni sustav.

Također, ananas može pomoći u sprječavanju razvoja tumorskih stanica, te djelovati protuupalno. Ananas djeluje kao potpora imunološkom sustavu. Ananas je bogat antioksidansima te pomažu u zaštiti organizma od preranog starenja te slobodnih radikala. Može pomoći u smanjenju rizika nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, te nekih vrsta tumora.

Ananas – nutritivne vrijednosti

Ananas sadrži 51 kaloriju na 100 grama.
Vode ananas sadrži 85 grama na 100 grama ananasa.
Proteina ananas ima 0,5 grama na 100 grama ananasa.
Masnoća ananas sadrži 0 grama na 100 grama ananasa.
Ugljikohidrata ananas sadrži 13 grama na 100 grama ananasa.
Vlakana ananas sadrži 1,4 grama na 100 grama ananasa.

Folata ananas sadrži 18 mikrograma na 100 grama ananasa.
Vitamina C ananas sadrži 48 miligrama na 100 grama ananasa.
Vitamina E ananas sadrži 0,1 miligram na 100 grama ananasa.
Magnezija ananas sadrži 16 miligrama na 100 grama ananasa.
Željeza ananas sadrži 0,5 miligrama na 100 grama ananasa.
Kalija ananas sadrži 109 miligrama na 100 grama ananasa.
Bakra ananas sadrži 0,11 miligrama na 100 grama ananasa.
Cinka ananas sadrži 0,1 miligram na 100 grama ananasa.
Fosfora ananas sadrži 8 miligrama na 100 grama ananasa.
Mangana ananas sadrži 0,92 miligrama na 100 grama ananasa (oko 40% dnevnih potreba).

Ananas sadrži brojne vitamine i minerale, ali mnoge u njih u tragovima koji nisu u većim količinama odnosno u količinama koje bi zadovoljavale dnevne potrebe. Među onima koje sadrži u značajnijoj količini u odnosu na dnevne potrebe su vitamin C, magnezij i mangan. Ananas sadrži vitamin C koji je važan za brojne procese u tijela uključujući sintezu kolagena. Magnezij je koristan za živčani sustav, ali i za kosti, za metabolizam… Koristi kalija se ogledaju u brojnim funkcijama, bitan je za fiziološke procese poput kontrakcije mišića, regulaciju krvnog tlaka…

No, ananas sadrži sastojke poput bromelina, enzima koji pomaže razgraditi proteine, može pomoći boljem funkcioniranju probave, te brojnim drugim procesima. Istraživanja ovom sastojku pripisuju brojne zasluge i koristi te se smatra da može pomoći boljem radu kardiovaskularnog sustava, može pomoći kod upale sinusa i otapanju sluzi, kod upala grla i gornjih dišnih putova, može pomoći kod upala urinarnog trakta… Upravo je ovaj enzim jedan od bitnih elemenata koji govore u prilog redovitoj ili bar povremenoj konzumaciji ananasa.

No, treba naglasiti da ovaj enzim nije stabilan na visokim temperaturama te kod konzerviranog ananasa zbog visokih temperatura prilikom pasterizacije nije prisutan u konzerviranom ananasu.

Prednosti konzumacije ananasa

Ananas sadrži brojne vitamine i minerale, no, samo neki od njih poput vitamina C, mangana i magnezija su u značajnijim količinama. No, broj mikronutijenata je širok te može biti potpora i dopuna različitim vitaminima i mineralima. Ananas se ističe po enzimu bromelin koji ima daje ananasu dodatne kvalitete te ima brojna djelovanja na organizam od reguliranja probave, do otapanja sluzi te može pomoći kod upale sinusa, grla, bronhitisa… Smatra se da bromelin ima i antitumorsko djelovanje.

Bromelin je potpora imunološkom sustavu te može pomoći u borbi protiv upala u organizmu.

Ananas može pomoći smanjiti celulit, a to također zahvaljuje sastojku bromelin. On djeluje na smanjenje zadržavanja vode, protuupalnim djelovanjem smanjuje nastanak edema, te ananas može pomoći u čišćenju organizma od nakupljenih toksina.

Ananas sadrži antioksidanse koji mogu pomoći zaštiti organizam od kroničnih upala, kao i jačanju imunološkog sustava. Ananas sadrži flavonoide i fenolne spojeve.

Koliko ananasa dnevno jesti?

Dnevna porcija ananasa je 150 do 200 grama, te bi ga trebalo ukomponirati u dnevne porcije voća i povrća prema planu zdrave prehrane.

Ananas se može konzumirati nekoliko puta tjedno, no, ukomponiran u raznovrsnu prehranu.

Kada se konzumira nakon obroka ananas može pomoći boljem radu probavnog sustava.

Više o pravilima zdrave prehrane kao i rasporedu dnevnih obroka, te dnevnim porcijama voća i povraća: ZDRAVA PREHRANA

Kako izabrati / kupiti ananas?

Kada se kupuje ananas teško je pogoditi koji je dobar, no, postoje određene karakteristike koje mogu u tome pomoći:

  • Ananas bi trebao imati zeleno žutu nijansu – boja ananasa se mijenja iz zelene prema žutoj kako ananas sazrijeva. Ako je skroz zelen, tada postoji šansa da nije dozrio. Ananas prestaje sazrijevati nakon što se ubere.
  • Ananas bi trebao imati čvrstu koru, ali kad se stisne biti malo mekan.

Kako čuvati ananas?

Ananas relativno brzo prezrije i propada kada se čuva na sobnoj temperaturi, stoga bi ga bilo bolje čuvati u frižideru te konzumirati u kratkom roku, odnosno u par dana. Ako se ne konzumira odmah čitav ananas on se može očistiti i narezan na komade čuvati u frižideru do 2 dana u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi.

Ananas kalorije

Ananas je voće čija konzumacija ima brojne prednosti, hranjivo je, bogato kvalitetnim sastojcima, a istovremeno sadrži samo 51 kaloriju na 100 grama. Najveće prednosti ananasa su kod konzumiranja svježeg ili iscijeđenog svježeg ananasa.

Tablica kalorija ananas

K Plus Kompot ananas komadićikalorije na 100 grama:65kalorija
K Plus Kompot ananas kolutićikalorije na 100 grama:65kalorija
Mikado Kompot ananas kolutićikalorije na 100 grama:69kalorija
Jumex Voćni napitak ananaskalorije na 100 ml:52kalorija
Sio Natura Sok 100% ananaskalorije na 100 ml:52kalorija
Fis ananaskalorije na 100 ml:32kalorija
Juicy Nektar ananaskalorije na 100 ml:36kalorija
Juicy Sok 100% ananas sokkalorije na 100 ml:51kalorija
Moj dan Sok 100% ananaskalorije na 100 ml:56kalorija
Vindi 100% ananas sokkalorije na 100 ml:52kalorija
Maraska Sok 100% Ananaskalorije na 100 ml:50kalorija

Vezano: