6. prosinca 2023.

COVER magazin.com

Life & style portal

Borovnica – Čaj od borovnice – ljekovitost, nuspojave i koliko čaja piti

Borovnica – Čaj od borovnice – ljekovitost, nuspojave i koliko čaja piti

Čaj od borovnice obično se kupuje kao mješavina. Kao i voće čaj je prirodni izvor flavona koji pokreću antioksidante u tijelu. Također, kao i svaki čaj vraća vodu u tijelo, te ga se može uračunati u 2 litre nužne tekućine.
Čaj od borovnice ublažava upalu mokraćnog mjehura, a koristan je i osobama koje često umaraju oči, jer čuva očnu mrežnicu.

Borovnica je grm, koji je na našim područjima dosta rasprostranjen. Ovo voće se konzumira na različite načine, može se jesti svježe, popularne su sušene borovnice, ali i sok od borovnice kao i čaj od borovnice. Osim toga često se priprema i džem ili marmelada od borovnice.

Borovnica ima brojna svojstva među kojima su najpopularnija protuupalna svojstva, adstrigeno djelovanje, aktivni sastojci djeluju na krvožilni sustav, ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, uz to borovnica djeluje kao laksativ.

U sušenim borovnicama prisutni su flavonoidi, tanini, pektin, vitamini B i C, te minerali.

S obzirom da se čaj od borovnice često nalazi kao mješavina čaja, odnosno u kombinaciji s drugim čajevima i sušenim voćem, djelovanje čaja bit će uvjetovano i ostalim sastojcima koji se uz borovnicu nalaze u čaju.

Čaj od borovnice

Iako se čaj od borovnice često pije zbog svog mirisa i okusa, on ima i brojne druge prednosti. Čaj od borovnice se može koristit za jačanje kapilara, kod smetnji vida, problema s vidom kod noćne vožnje i sumraka, te protiv proljeva…

Čaj od borovnice može dobro djelovati na srce i krvožilni sustav.
Čaj od borovnice jača imunološki sustav. On može pomoći unaprijed, ali i u ubrzavanju procesa oporavka.
Čaj o borovnice može pomoći i kognitivnim funkcijama, te boljem radu mozga. Pomaže i za bolju cirkulaciju krvi.

Čaj od borovnice može pomoći za bolji vid – vitamin A koji se nalazi u borovnicama pomaže očuvanju vida, te ovaj vitamin iz borovnica može pomoći kod makularne degeneracije.

Čaj od borovnice može djelovati i na gustoću kostiju te može smanjiti rizik nastanka osteoporoze.

Čaj od borovnice i kalorije

Čaj od borovnice ima oko dvije kalorije ukoliko se konzumira nezaslađen. To ga čini nisko kaloričnim pićem.

Čaj od borovnice nuspojave

Čaj od borovnice nema neke veće nuspojave, ali ga treba konzumirati u umjerenim količinama. Nuspojave se mogu pojaviti kod osoba koje su osjetljive ili alergične na borovnice.

Ukoliko se konzumira previše, odnosno više od 3 šalice čaja od borovnice on može izazvati mučninu ili proljev, stoga kako bi uživali u dobrobitima ovog čaja, ne treba pretjerivati.

Čaj od listova borovnice treba konzumirati s oprezom.

Koliko čaja od borovnice piti

Kako bi se iskoristile prednosti ovog čaja treba ga konzumirati umjereno, odnosno do tri šalice čaja od borovnice dnevno.

Priprema čaja od borovnice

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Čaj od listova borovnice

Čaj od listova borovnice se priprema od sušenog lišća borovnice. Drugačijeg je okusa nego čaj od plodova borovnice. On je više travnatog okusa, te se često miješa sa sušenim plodovima borovnica kako bi dobio aromo borovnica.
Listovi borovnice su izvor antioksidansa, bogat je polifenolima…
Čaj od listova borovnice može pomoći u snižavanju mast te kod hepatitisa C.
Čaj od borovnica koji je mješavina lišća i plodova borovnice sadrži antocijanine koji se nalaze u voću u bojama, ali su topljivi u vodi, tako da se nalaze i u čaju. Povećani unos antocijanina može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Čaj od lišća borovnice – priprema

Jednu žličicu suhog lišća borovnice preliti sa 200 ml vruće vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 5 minuta. Procijediti i konzumirati.

Čaj od lišća borovnica može imati nuspojave te je potreban dodatni oprez pri njegovoj konzumaciji.

Vezano:

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST