ŠEĆER kalorije – Koliko kalorija ima u žlici i kocki šećera?

ŠEĆER kalorije – Koliko kalorija ima u žlici i kocki šećera?

Iako mislite kako je šećer glavni neprijatelj vaše debljine, vjerovali ili ne, u umjerenim količinama vas neće udebljati, posebno ne u kavi ili čaju, a nužan je da biste preživjeli. Ugljikohidrati, jednostavni ili složeni, glavni su izvor energije za organizam.

ŠEĆER kalorije – Koliko kalorija ima šećer?

Šećer po 100 g ima: bijeli šećer – 398 kalorija, te smeđi šećer – 384 kalorija.

Šećer ima 398 kalorija na 100 grama.

Smeđi šećer ima 384 kalorije na 100 grama.

KOCKA šećera kalorije – Koliko kalorija ima u kocki šećera?

Šećer u kocki ima 398 kalorija na 100 grama. Ovisno o proizvođaču šećera u kocki i pakiranju zavisi kolike su kocke, te samim time i koliko će jedna kocka sadržavati kalorija.

Kocka šećera manja ima 4 grama što znači da će manja kocka šećera imati 16 kalorija.

Mala kocka šećera (4 grama) ima 16 kalorija.

Srednja kocka šećera ima 6 grama te takva kocka šećera ima 24 kalorije.

ŽLICA šećera kalorija – Koliko kalorija ima u žlici šećera?

Čajna žlica šećera sadrži 18 kalorija.

Mala žličica šećera za kavu (manja je od čajne žličice) sadrži 2,5 grama šećera te takva žličica šećera ima 10 kalorija.

Jedna velika, jušna, žlica šećera je oko 20 grama šećera, što bi značilo oko 80 kalorija.

Velika jušna žlica šećera ima 80 kalorija (oko 20 grama šećera).

Jedna mala čajna žličica šećer ima 18 kalorija, dok jedna velika jušna žlica šećera ima 50 kalorija. Dodavanjem u čaj, kavu ili voćne sokove žlice šećera značajno će se povećati njihova kaloričnost.

Više: Kava kalorije – Koliko kalorija ima kava s mlijekom, cappuccino, ledena kava? – COVER magazin.com

Čak i dodavanje samo male žlice šećera u kavu, tri puta dnevno znači dodatno oko 60 kalorija.

Detaljnije sve vrste šećera – popis kalorija prema vrstama šećera:

RAFINIRANI ŠEĆERI – Kombinacija su fruktoze i glukoze. To su bijeli, smeđi, šećer u prahu… Boja ovisi o postupku rafiniranja.

Kalorija po čajnoj žličici šećera – 19

FRUKTOZA – Poznata kao voćni šećer, ima je u voću, povrću i medu.

Kalorija po čajnoj žličici – 16

MED – Drugi prirodni šećer, sastoji se od glukoze, fruktoze i vode.

Kalorija po čajnoj žličici – 22

LAKTOZA – Naziva se mliječnim šećerom. Laktoza je mješavina glukoze, galaktoze, a nalazimo je u mlijeku i mliječnim proizvodima, poput sira ili jogurta.

Kalorija po čajnoj žličici – 16

GLUKOZA – Nalazi se u sirupima, najčešće žitarica.

Kalorija po čajnoj žličici – 16

ŠEĆERNI ALKOHOLI – Postoji nekoliko vrsta ovog šećera: sorbitol, mannitol, xylitol i maltitol. Nalazimo ih u čokoladi, slatkišima, žvakaćim gumama i marmeladama.

Kalorija po čajnoj žličici – 9 do 12 ovisno o vrsti.

Ako ipak želite potpuno izbjeći kalorije ili potencijalni povišeni šećer u krvi, možete izabrati nekalorične zaslađivače (umjetna sladila), jer oni ne sadrže kalorije pa neće utjecati na razinu šećera u krvi ili debljanje. Zaslađivači mogu biti u obliku praha, tableta i tekućine.

Iz skupine umjetnih sladila samo aspartam ima energetsku vrijednost jednaku šećeru, no budući da je 200 puta slađi od šećera, potreban je u malim količinama, pa se smanjenjem potrebne količine gube njegove kalorije. Svi su, osim aspartama, otporni na visoke temperature, pa se očuvaju tijekom kuhanja ili pečenja.

Više o vrstama šećera pročitajte:

Koliko šećera dnevno?

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije iz 2015. je da bi se unos kalorija iz šećera trebao ograničiti na 5%, dok je ranije preporuka bila 10%. Ovisno o kalorijskim potrebama, težini, godinama (više: Dnevna potrošnja kalorija – kako znati koliko vam kalorija treba – COVER magazin.com ) razlikovat će se i dnevna količina šećera.

U prosjeku bi to značilo:

  • 6 žličica šećera za žene
  • 9 žličica šećera za muškarce.

Kada bi se računala preporuka od 10% dnevno unosa kalorija iz šećera, tada bi količinu šećera dnevno trebalo ograničiti na 50 grama.

Dakle, dnevno bi trebalo ograničiti unos šećera na 25 do 50 grama.

No, u to se ubrajaju i zaslađena pića, te razni drugi proizvodi koji u sebi imaju dodatni šećer, a ne samo dodavanje šećera u kavu ili sok. S obzirom da mnoga piće sadrže dodatni šećer, pa čak i jogurti, voćni jogurti, pahuljice i slično, ova se količina lako prekorači. Uz to slatkiši, čokolade, keksi, kao i mnogi druge sadrže šećer. Upravo zbog toga što veliki spektar proizvoda koji se koriste sadrži šećer, često se šećera konzumira više od preporučenih dnevnih količina.

Previše konzumacije šećera se često veže uz debljanje i prekomjernu tjelesnu težini no utjecaj na zdravlje je širi od toga. Uz unos većih količina šećera vežu se neki zdravstveni rizici poput razvoja dijabetesa tipa 2, ali i slabljenja zubi, osteoporoze, slabljenje imuniteta, ali i brojne druge.

Pri tome se ne radi o ukupnom dnevnom unosu kalorija, te o debljanju ili mršavljenju, nego o ukupnom djelovanju šećera na organizam. Kod osoba na dijeti za mršavljenje ili osoba koje žele ostvariti dnevni kalorijski deficit, količina šećera se može dodatno korigirati kako bi se ostvarili ciljevi. S obzirom da se ide prema tome da unos kalorija iz šećera bude nekih 5% ukupnog kalorijskog unosa tada bi na dijeti za mršavljenje bilo dobro već uzeti u obzir te preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako smanjiti količinu šećera?

Dnevno bi se količina unosa šećera trebala ograničiti na 25 do 50 grama. To su preporuke koje se odnose na ukupno djelovanje šećera na organizam i nisu vezane samo uz utjecaj šećera na debljanje.

Količina šećera koji se konzumira može se smanjiti na različite načine poput da se češće koristiti svježe ili suho voće u desertima kako bi mu se dodalo slatkosti umjesto šećera, u deserte se može dodati banane, suhe grožđice, smokve i slično kako bi mu se dodalo na slatkoći, slično je i s kolačima i biskvitima.

Osnovni način je da pokuša što češće zamijeniti šećer sa slatkim voćem. Kao što se sol može donekle u slanim jelima kompenzirati začinima, tako se i šećer može barem djelomično zamijeniti odnosno smanjiti količinu i dio šećera zamijeniti sa začinima i aromama poput cimeta, vanilije, đumbira, korice limuna, naranče…

Bitno je čitati etikete i sastav proizvoda. Ponekad nismo ni svjesni da s nekim proizvodima unosimo veće količine šećera, čak i kada to ne želimo. Čest primjer su zaslađena pića, te se može smanjiti količinu zaslađenih pića i zamijeniti ih nezaslađenim pićima.

No, pića su samo jedan od proizvoda koji se često spominju, no dodatni šećer se može pronaći u brojnim drugim proizvodima poput kruha, u gotovim jelima, kiselim salatama, umacima, jogurtima, voćnim jogurtima. U jednoj žlici kečapa može biti i 4 grama šećera. Šećer, odnosno dodavanje šećera je jedna od čestih zamjerki gotovih i industrijskih proizvoda.

Jogurti također često sadrže veće količine šećera te bi bilo dobro obratiti pažnju na sastav. Također, često se već za doručak konzumiraju pahuljice, žitarice koje imaju dodatni šećer zajedno s jogurtom, koji također sadrži šećer. Već u ta dva proizvoda se može smanjiti konzumacija šećera ako se biraju oni s manje šećera.

Šećer se prisutan i u svim slatkišima, no, uglavnom se njih uzima u obzir kada se razmišlja o dnevnom unosu, češće su problem i ne uzimaju se u obzir proizvodi od koji se ne očekuje da sadrže šećer, posebno ne u značajnim količinama.

Jedan od najčešćih načina kako smanjiti količinu šećera koja se konzumira je da se smanji unos šećera koji se dodaje u kavu i čaj. Kod nekog će biti jednostavnije jednostavno prestati dodavati šećer, dok će drugi postupno smanjivati, to je pitanje preferencije.

Ovisno o tome koliko kave i čaja dnevno pijete, smanjenje šećera u kavi i čaju može napraviti razliku. No, bitno je obratiti pažnju i na šećer u gotovim proizvodima budući da njega često ne uzimamo u obzir, a na taj način unosimo šećera više nego s kavom ili čajem.

Svatko ima drugačije preferencije, te će netko lakše smanjiti šećer u jednim, a netko u drugim proizvodima. Svako smanjenje može biti korisno, te će imati slične efekte, bez obzira na koji oblik smanjivanja šećera u prehrani se odlučili.

Ukoliko želite smanjiti unos šećera možete se okrenuti zamjenama, a pri tome bi najbolje bilo uvesti u prehranu cjelovite proizvode i neprocesuiranu hranu.

Neke od ideja za manji unos šećera i kalorija su zamjena zaslađenih pića s nezaslađenima, manja količina ili izbacivanje šećera iz kave i čaja, konzumiranje pahuljica u kojima nema dodatnog šećera…

Da li šećer deblja?

Preporuke su da se dnevni unos šećera ograniči na način da ukupan dnevni kalorijski unos iz šećera bude 5 do 10%. Ako je osobi dnevno potrebno 2.000 kalorija, tada bi iz šećera trebalo biti 100 do 200 kalorija, što bi značilo 25 do 50 grama.

Ukoliko se takav unos šećer ukomponira u dijetu za mršavljenje on ne mora dovesti do debljanja, no, ukoliko se ne uzme u obzir ili ga se unosi više, šećer može dovesti do debljanja.

Jedna jušna žlica šećera sadrži 20 grama šećera odnosno oko 80 kalorija. Dodavanje jedne žlice a posebno više njih dnevno u prehranu može se značajno povećati kalorijski unos bez da se nešto dodatno konzumiralo, odnosno da se niti ne primijeti. Stoga je bitno i šećer uzeti u obzir, ali ne samo šećer koji se dodaje u kavu ili čaj, nego i u deserte, kolače, umake, kao i šećer koji se unos kroz gotovu pakiranu hranu koja sadrži šećer čak i kada se to ne očekuje.

Šećer je kalorična namirnica, sadrži 398 kalorija na 100 grama, no u manjim količinama, ne mora voditi do debljanja. I u ovom slučaju bitniji će biti ukupni dnevni unos kalorija, nego da li se konzumiralo malo više ili manje šećera.

Deblja li više med ili šećer?

Šećer sadrži 398 kalorija na 100 grama dok med ima 328 kalorija na 100 grama.

Med je proizvod pčela koje ga skupljaju iz cvijeća, a ovisno o izvoru razlikujemo i vrste meda.

Šećer se sastoji uglavnom od saharoze, spoj molekula glukoze i fruktoze, no, šećer ne sadrži vodu, vitamine ni minerale. Šećer je koncentrirani šećer.

Med pak sadrži i druge elemente poput vitamina i minerala, a iako sadrži i vode, njegova moć zaslađivanja je čak i veća nego kod šećera. Uglavnom je potrebno manje meda za situ slatkoću nego šećera. No, zbog različitog stanja i specifične težine, teško je usporediti količinu koja se stavi u npr. čašu napitka s tim da je med i teže preciznije dozirati.

Med ima prednost što osim šećera ima druge korisne sastojke, ima manje kalorija na 100 grama, no s druge strane šećer je lakše dozirati i smanjiti količinu, te manje utječe na promjenu okusa namirnica ili napitka kojem se dodaje. Glikemijski indeks im je sličan.

No, kada se koriste u istim omjerima i količinama da i na 100 grama ima manje kalorija, te će med manje utjecati na debljanje od običnog bijelog šećera.

Više o tome koliko med ima kalorija te koliko meda jesti: Koliko MED ima kalorija? Da li med deblja? – COVER magazin.com

Šećer kalorije

Većina vrsta šećera ima sličan broj kalorija, s nekim manjim oscilacijama.

Tablica kalorija šećeru prema vrstama i proizvođačima:

Vrste šećera   
Viro šećer kristalkalorije u 100 grama šećera:400kalorija
Franck šećer u prahukalorije u 100 grama šećera:398kalorija
Dolcela vanilin šećerkalorije u 100 grama šećera:395kalorija
Riopak smeđi šećerkalorije u 100 grama šećera:393kalorija
Dolcela limun šećerkalorije u 100 grama šećera:394kalorija
Dolcela bourbon vanilin šećerkalorije u 100 grama šećera:395kalorija
Billington’s Demerara smeđi šećerkalorije u 100 grama šećera:398kalorija
Encian Demerara smeđi nerafinirani šećerkalorije u 100 grama šećera:398kalorija
Encian Muscovado tamni nerafinirani šećerkalorije u 100 grama šećera:388kalorija
Billington’s Demerara smeđi šećerkalorije u 100 grama šećera:398kalorija
Muscovado smeđi šećerkalorije u 100 grama šećera:367kalorija
Lara smeđi šećer od šećerne trskekalorije u 100 grama šećera:399kalorija
Melasa smeđi šećerkalorije u 100 grama šećera:344kalorija
Encian bio šećer kokosove palmekalorije u 100 grama šećera:383kalorija
Billington’s Molasses smeđi šećerkalorije u 100 grama šećera:379kalorija
Billingtons smeđi šećer Dark Muscovadokalorije u 100 grama šećera:383kalorija
GreenLab voćni šećer fruktozakalorije u 100 grama šećera:400kalorija
Dida Boža ekološki nerafinirani šećer iz šećerne trskekalorije u 100 grama šećera:399kalorija
Ekozona nerafinirani šećer iz šećerne trskekalorije u 100 grama šećera:390kalorija

Ostale namirnice provjerite u tablici kalorija: Tablica kalorija

Šećer kalorije – sažetak

Skoro sve vrste šećera sadrže sličan broja kalorija na 100 grama odnosno 398 kalorija na 100 grama. No, nisu sve vrste iste po ostalim karakteristikama i utjecaju na organizam. Jedna mala žličica šećera sadrži oko 20 kalorija, dok velika jušna žlica oko 80 kalorija. Dnevno bi se količina šećera trebala ograničiti na 25 do 50 grama, no u to se uračuna ukupan šećer, odnosno sav šećer koji se dodao u proizvode, a ne samo šećer koji se dodaje u kavu ili čaj. Šećer se prilikom kuhanja dodaje u razne deserte, kolače… No, šećer se konzumira i kroz gotove i prerađene proizvode u koje se dodaje poput slatkiša, čokolada, keksa, zaslađenih napitaka, ali i kečapa, jogurta, marmelada, džema, kruha… Kada se gleda dnevni unos šećera trebalo bi uzeti u obzir ukupno šećer koji se na različite načine unese u organizam. Šećer se u prehrani može smanjiti da se smanji konkretno količina šećera koji se koristi, da se zamijeni sa svježim i sušenim voćem, začinima, te da se smanji količina konzumiranja visoko prerađene hrane i zamijeni sa svježim namirnicama. Šećer u preporučenim količinama ne mora voditi do debljanja, no veće količine konzumiranja šećera od dnevno preporučenih količina mogu dovesti do debljanja, ali i do pojave drugih zdravstvenih rizika.

Vezano: