29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko MED ima kalorija? Da li med deblja?

Često se med koristi kao alternativa šećeru, ne zbog broja kalorija koje sadrži nego zbog sastava i kvalitetnijih nutrijenata koje sadrži. Sastav meda su oko 75% šećeri, najviše fruktoza te je to jedan od razloga visoke kalorične vrijednosti meda...

Koliko med ima kalorija? Da li med deblja?

Med je proizvod pčela koji je već stoljećima u uporabi za različite namjene. Koristili su ga još stari Egipćani. Med je danas rasprostranjen širom svijeta te nalazi različite primjene, od samostalne konzumacije, do kombinacija s drugim namirnicama, vanjsku upotrebu, kao sastojak kozmetike…

Često se med koristi kao alternativa šećeru, ne zbog broja kalorija koje sadrži nego zbog sastava i kvalitetnijih nutrijenata koje sadrži. Više: Koliko šećer ima kalorija? Koliko kalorija ima u žlici i kocki šećera?

MED kalorije – Koliko med ima kalorija?

Sastav meda su oko 75% šećeri, najviše fruktoza te je to jedan od razloga visoke kalorične vrijednosti meda.

Med ima 328 kalorija.

ŽLICA MEDA kalorije – Koliko kalorija ima žlica meda?

Žlica meda sadrži oko 10 grama meda što znači da ona ima 32 kalorije.

Žlica meda ima 32 kalorije.

Med je bogat bakrom, željezom, manganom, jodom, vitaminima A, B, C, E, te ima antibiotska i antibakterijska svojstva.

Cvjetni med kalorije – Koliko kalorija ima cvjetni med?

Cvjetni med je od raznovrsnog livadskog cvijeća. Spada u kategoriju blagih medova.

Cvjetni med sadrži 328 kalorija.

Žlica cvjetnog meda ima 32 kalorije.

Bagremov med kalorije – Koliko kalorija ima bagremov med?

Bagremov med se dobiva hranjenjem pčela cvijetom bagrema. Uz cvjetni i livadski med jedna je od najraširenijih vrsta. Bagremov med je sladak, djeluje protuupalno i antibakterijski. Pozitivno djeluje na probavni sustav, bagremov med može biti dobar za sprječavanje simptoma refluksa, želučane kiseline, te ima blaga laksativna svojstva. Bagremov med može pomoći i detoksikaciji jetra.

Bagremov med, za razliku od većine drugih vrsta, nije sklon kristalizaciji.

Bagremov med ima 328 kalorija

Žlica bagremovog meda ima 32 kalorije.

Kako koristiti bagremov med?

Kao i druge vrste meda bagremov med se u prehranu može jednostavno dodati tako da se koristi na sličan način kao šećer. Može se umjesto šećera dodavati čaju, kavi, cijeđenim sokovima, u jogurte za pripremu pahuljica…

Med od kestena kalorije

Kestenov med ili med od kestena se dobiva kada se pčele hrane cvijetom kestena. Tamnije je nijanse od većine drugih vrsta meda. No, i okusom se razlikuje koji je nešto gorči i specifičan.

Med od kestena ima 300 kalorija na 100 grama meda.

Žlica meda od kestena ima 30 kalorija.

Sadrži dosta šećera, a od minerala najviše željeza, kalcija i kalija te vitamine B skupine i vitamin C.

Kao i druge vrste meda, med od kestena ima antibakterijska svojstva, kao i protuupalna. Med od kestena djeluje umirujuće zbog čega može pomoći umiriti nadraženo i upaljeno grlo.

Med od kestena ima antispazmodična svojstva te može pomoći za ublažavanje želučanih i crijevnih teškoća kao i menstrualnih bolova.

Da li med deblja?

Med se često koristi kao zamjena šećeru, spominje se kao zdrava zamjena posebno bijelom šećeru, dodaje se u mnoge kombinacije sastojaka, te se postavlja pitanje da li med deblja?

Med ima zdravstvene prednosti, no to što je zdrav, ne znači da ne deblja. Med ima nešto manje kalorija na 100 grama od šećera, no, neovisno o tome je zdraviji izbor zbog boljeg sastava. Ali i dalje med ima preko 300 kalorija na 100 grama.

Ukoliko se konzumira umjereno, u određenim dozama, med neće previše utjecati na debljanje.

Tri žlice meda dnevno imaju oko 100 kalorija. To nije veliki dodatni unos kalorija, posebno ako s medom zamijenimo šećer.
Kako zbog sastava tako i nešto manjeg broja kalorija, med je dobra alternativa šećeru. No, bez obzira na kvalitetnije sastojke, ako se meda konzumira više, on će debljati.

No, med kao i druge namirnice bogate šećerima odnosno kojima je okosnica sastava fruktoza daju manju i kraću sitost bez obzira na broj unesenih kalorija.

Med ima veću slatkoću od šećera, te će za zaslađivanje iste količine meda trebati manje nego šećera, što je također prednost meda. Osim što ima niži broj kalorija na 100 grama, korištenjem manje količine od šećera, dodatno će kalorijski unos biti manji. Slatkoća meda će ovisiti o vrsti meda, odnosno nektaru iz kojeg se med dobiva.

Sve vrste pčelinjeg meda imaju sličnu kalorijsku vrijednost te se broj kalorija u vrstama meda kreće od 300 do 330 kalorija na 100 grama. Stoga kod izbora meda, kaloričnost meda nije neki bitan element nego bi bilo bolje birati kvalitetniji med.

No, med može pomoći mršavljenju ako se konzumira u manjim količinama.

Više:

Koliko meda dnevno?

Med ima brojne prednosti, relativno visok broj kalorija, no neovisno o kalorijama, poznato je da med treba konzumirati umjereno. No, koja bi to količina meda dnevno bila?

Količina meda nije strogo definirana, ali neko općenito pravilo je oko 30 grama meda dnevno, odnosno oko 3 žlice meda.

Žlica meda dnevno može biti dovoljna i dobra za mnoge zdravstvene koristi. No, u svakom slučaju bitno je birati čisti med, bez dodataka šećera.

Med

Med proizvode pčele od nektara biljaka. Ovisno o tome čime se hrane pčele razlikujemo različite vrste meda.

Med su koristili još stari Egipćani, a spominje se i njegovo korištenje prije 4000 godina. Može se koristiti na žlice i direktno konzumirati, ali i kao dodatak čaju, kavi, te uz sireve, voće, kao i dodatak jelima, posebno palačinkama, kolačima odnosno raznim kremama za kolače.

Med je bogat fruktozom, te se radi o vrlo slatkoj namirnici koja se često spominje i kao alternativa šećeru. Više o tome koliko šećer ima kalorija: ŠEĆER kalorije – Koliko kalorija ima u žlici i kocki šećera? – COVER magazin.com

Zbog količine šećera med je dobar izvor energije kada je potrebna okrjepa poput umora, nakon tjelovježbe i slično.

Poznato je da med ima antibakterijske i protuupalna djelovanja, te je čest sastojak pripravaka ili se dodaje čaju kod raznih upala, a posebno kod upale grla.

Neke od popularnih vrsta meda su:

  • Bagremov med je nježan, djeluje protuupalno, množe pomoći detoksikaciji jetra. Jedan je od najlakše probavljivih vrsta meda.
  • Med od kestena je tamnije boje, tamno smeđe s primjesom crvene boje. Intenzivnog je i specifičnog okusa. Med od kestena također ima protuupalna svojstva, može se koristiti kod upala grla, ali i kod problema s mokraćnim putovima, protiv grčeva u trbuhu, te djeluje na poticanje cirkulacije.
  • Med od lavande je ima umirujuća svojstva, te se osim kod upala može koristiti i kod stresnih situacija, za smirenje, te protiv tjeskobe…
  • Med od maslačka koristan je za detoksikascija tijela, posebno bubrega, te se koristi protiv zatvora budući da ima laksativna svojstva.
  • Med od lipe kao poput čaja od lipe između ostalog ima umirujuća svojstva, mož pomoći kod nesanice, ali i kod stresa, anksioznosti i razdražljivosti. Više o čaju od lipe: Lipa – Čaj od lipe – COVER magazin.com Osim toga med od lipe pozitivno djeluje na probavu, ali i protiv menstrualnih bolova, kao i protiv upale grla i gornjih dišnih putova.
  • Cvjetni med je jedna od raširenih vrsta meda koji se radi od više vrsta cvijeća.
  • Med od jele ima antiseptička svojstva te može pomoći kod problema i upala gornjeg dišnog sustava.
  • Manuka med postaje sve popularniji, pozitivno djeluje na imunološki sustav, može pomoći kod gastritisa…

Med se može koristiti na različite načine. Može se žličica meda direktno otopiti u ustima, u napitcima može zamijeniti šećer, te se koristi na iste načine kao dodatak cijeđenim sokovima, kavi, čaju…

Med se zbog svojih svojstava često koristi u kozmetičke svrhe, navodi se kao sastojak mnogih proizvoda za tijelo, za lice i za kosu, a popularni su i brojne kombinacije prirodnih maski za lice i za kosu na bazi meda.

Med – nutritivne vrijednosti

  • Med ima 328 kalorija na 100 grama.
  • Med sadrži 82 grama ugljikohidrata na 100 grama meda.
  • Med ima na 100 grama 0 grama masnoća.
  • Med sadrži na 100 grama 0 grama proteina.

Med sadrži minerale poput željeza, bakra, mangana, te vitamine skupine B, vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K…

Med se spominje često kao alternativa šećeru budući da osim slatkoće koju nudi ima i brojne druge zdravstvene prednosti za organizam. No, med i dalje sadrži velike količine šećera, te je zbog toga potreban oprez i ograničavanje količine unosa meda.

Iako med ima pozitivna djelovanja na organizam, previše meda može imati negativne učinke zbog visokog udjela šećera. Tu je i utjecaj na tjelesnu težinu jer povećava unos kalorija. Stoga kako bi se iskoristile prednosti meda bilo bi dobro umjereno ga koristiti te zamijeniti dio unosa šećera unosom meda, a ne da med bude dodatak na uobičajene količine šećera u prehrani.

Kako čuvati med?

Med može dosta dugo trajati. Može se čuvati na sobnoj temperaturi, nije ga potrebno držati u hladnjaku, ali bi bilo dobro čuvati ga na tamnom mjestu.

Med se može kristalizirati, što je rezultat veće količine šećera koji sadrži, no, to ne utječe na njegova svojstva.

Kada se ponovno stavi na toplo med će se vratiti u tekuće stanje.

Med bi uvijek bilo čuvati u staklenim teglama iako se može čuvati i u plastičnim.

Kako koristiti med?

Med se može koristiti na brojne načine. Jedna od varijanti je da med zamijeni šećer u kavama, čaju, cijeđenim sokovima.

Med se može konzumirati sa sirom, s mnogim vrstama se odlično slaže.

Može se koristiti u receptima umjesto šećera, te pri izradi brojnih krema za kolače.

– Med u kavi

Često se med spominje kao alternativa šećeru za zaslađivanje kave. Ova opcija ima određenih prednosti, ali i nedostataka.

Za razliku od bijelog šećera, med sadrži vitamina, minerala i antioksidansa, koje bijeli šećer nema.

Med u kavi može zamijeniti šećer, ali i dalje znači dodane kalorije kave. Istovremeno utječe na njen okus, stoga i s dodavanjem meda u kavu treba pažljivo.

– Med i mlijeko

Kombinacija meda i mlijeka je česta u raznim desertima, napitcima i slično. Često se spominju i kao kombinacija koja se može piti samostalno, ili s još nekim dodacima. Oboje imaju određene prednosti za organizam, te i u kombinaciji mogu blagotvorno djelovati.

Neke od prednosti napitka od meda i mlijeka su:

  • Med i mlijeko mogu utjecati na kvalitetu sna, te je ovo kombinacija koja se spominje kao dobar izbor pred spavanja. Čak i neka istraživanja podupiru ovu tradicionalnu tezu.
  • Med i mlijeko u kombinaciji djeluju na zdravlje i gustoću kostiju, mlijeko sadrži kalcij, med djeluje protuupalno i antioksidativno, te čine dobru kombinaciju za kosti.
  • Med i mlijeko djeluje na kolesterol, te pomaže u zaštiti od srčanih oboljenja, kao i u snižavanju krvnog tlaka.
  • Med i mlijeko mogu pomoći i kod upala budući da djeluju protuupalno.

Nedostatci ove kombinacije se odnose na laktozu iz mlijeka posebno kod onih koji su osjetljivi na laktozu, dok s druge strane med povećava unos šećera i kalorija. Stoga bi ovu kombinaciju kada se konzumira trebalo ukomponirati u planirani dnevni unos kalorija i šećera. Više o unosu šećera: Koliko šećera dnevno je previše? [ ZDRAVLJE ] – COVER magazin.com

Bagremov med

Bagremov med je jedna od raširenijih vrsta meda. Svijetle je boje, blagog okusa. Bagremov med duže ostaje tekući te se rijetko kristalizira, za razliku od nekih drugih vrsta meda.

Bagremov med sadrži uz minerale i vitamine, no, bitan sastojak je flavonoid koji ima izražena antioksidativna svojstva.

Upravo količina antioksidansa u bagremovom medu se ističe, te, utječe na njegove prednosti kao i djelovanja na organizam. Antioksidansi štiti organizam i stanice od oštećenja kao i preveniraju razvoj bolesti.

I bagremov med kao i druge vrste meda ima antibakterijske sposobnosti, te može biti od pomoći kod raznih bakterijskih upala. Uz to bagremov med potiče zacjeljivanje rana, kombinacijom protuupalnih svojstava, te antioksidativnim svojstvima. No, s obzirom da se u kavu dodaju male količine meda, i količine tih sastojaka će biti male.

Bez obzira na sastojke kvalitetnije od bijelog šećera, med sadrži šećer u velikoj mjeri, te dodaje kalorije vašoj kavi.

Istovremeno med mijenja okus kave. Bez obzira koliko neke vrste meda imale blag okus, ipak ga imaju, te će utjecati na okus kave. To može popraviti okus kave, ali i pokvariti, ovisno o preferencijama.

Tablica kalorija za med

Ispod je tablica kalorija prema vrstama meda:

Pip Med cvjetnikalorije u 100 grama:328kalorija
Pip Med bagremkalorije u 100 grama:328kalorija
Apidal Med kaduljakalorije u 100 grama:304kalorija
Apimel med cvjetnikalorije u 100 grama:304kalorija
Apimel kadulja premiumkalorije u 100 grama:304kalorija
Pip Med lipakalorije u 100 grama:328kalorija
Pip Med šumskikalorije u 100 grama:328kalorija
Trenton cvijetni medkalorije u 100 grama:328kalorija
dmBio cvjetni medkalorije u 100 grama:302kalorija

Vezano: