Koliko šećera dnevno je previše? [ ZDRAVLJE ]

Koliko je šećera previše?

Novija istraživanja pokazuju da unos određenih vrsta šećera doprinosi mnogim zdravstvenim problemima. Veća konzumacija šećera veže se uz dijabetes tipa 2, masna jetra, kao i kardiovaskularne probleme i debljinu.

Kada se radi o šećeru važno je razlikovati dodavanje šećera u prehranu i konzumiranje šećera koji se prirodno nalazi u prehrambenim proizvodima.

Kada se radi o zaslađivačima i dodatnom šećeru u prehrani, neka istraživanja pokazuju da se velika količina dodatnog šećera unosi putem sokova i pića koja su zaslađena te je jedan od razloga da se unosi i više nego što je osoba svjesna da unosi šećera. Dodatni šećer u prehrani dodaje kalorije, bez nutritivne vrijednosti. No, osim što utječe na debljanje, šećer u organizmu utječe i na druge procese te povećava zdravstvene rizike.

Koliko je šećera previše?

Svjetska zdravstvena organizacija je 2015. dala preporuku da se ne bi trebalo unositi više od 5% kalorija iz šećera.* Do tada je preporuka bila da se unos ograniči na 10%, no naglašava se da unos do 5% ima više zdravstvenih koristi.

Ukoliko bi se unos šećera ograničio prema preporuci na 5% to bi

  • za dnevni unos od 2000 kalorija značilo bi da se ograniči unos šećerom na 100 kalorija, odnosno 25 grama šećera dnevno, što bi iznosilo oko
    • 6 žličica šećera (čajne žličice) za žene
    • za muškarce odnosno 9 čajnih žlica.

Ukoliko se gleda preporuka da unos kalorija od dodanog šećera ne bi trebao prelaziti 10% unosa ukupnih kalorija tada b to bilo za žene do 12 čajnih žlica, a za muškarce do 18.

Šećer koji samostalno dodajete u prehrani, npr. u kavu ili čaj možete sami brojati, dok s druge strane u zaslađenim pićima možete računati kalorije.

Voće koje u sebi ima prirodni šećer ne ubraja se u ovu skupinu. No, to ne znači niti da njega možete jesti koliko želite. 2-4 voćke dnevno su dovoljne, naravno ovisno i veličini i količini šećera u njima, količina može varirati, no ni s voćem ne treba pretjerivati. Umjerena konzumacija je najbolja opcija.

Vezano:

Koliko je šećer štetan za naše zdravlje [ ZDRAVLJE ]

Koliko šećer ima kalorija? Koliko kalorija ima u žlici i kocki šećera?