Koliko kalorija ima KIKIRIKI? Koliko dnevno jesti kikirikija?

Kikiriki kalorije

Koliko kalorija ima kikiriki? Koliko dnevno jesti kikirikija?

Kikiriki je ukusna grickalica koja je kod mnogih često na meniju. Kikiriki je izvor bjelančevina, vlakana, minerala poput magnezija, cinka, mangana, fosfora, bakra, te vitamina gdje se posebno ističe vitamin E.

Kod izbora kikirikija trebalo bi voditi računa i o kvaliteti proizvoda. Kikiriki je kalorična namirnica koja ima brojne prednosti, no, količinski unos treba ograničiti, posebno kod osoba na dijeti za mršavljenje.

Kikiriki kalorije – Koliko kalorija ima kikiriki?

Kikiriki spada među kalorične namirnice sa 567 kalorija na 100 grama.

Kikiriki ima 567 kalorija na 100 grama.

Jedna porcija od 30 grama kikirikija ima 170 kalorija.

Slani kikiriki kalorije – Koliko kalorija ima slani kikiriki?

Slani kikiriki se nakon pečenja soli, te jedan od najuobičajenijih vrsta kikirikija. On je bogat solima, odnosno natrijem, te o tome treba voditi računa kod njegove konzumacije.

Prženi slani kikiriki ima 585 kalorija na 100 grama.

Kikiriki u ljusci kalorije – Koliko kalorija ima kikiriki u ljusci?

Kikiriki u ljusci ima 635 kalorija na 100 grama.

Kikiriki neslani kalorije – Koliko kalorija ima neslani kikiriki?

Neslani kikiriki ima 585 kalorija na 100 grama.

Kikiriki maslac kalorije – Koliko kalorija ima maslac od kikirikija?

Maslac od kikirikija odnosno namaz od kikirikija ima 609 kalorija.

Maslac od kikirikija ima 609 kalorija na 100 grama.

Ulje kikirikija kalorije – Koliko kalorija ima ulje kikirikija?

Ulje kikirikija ima 900 kalorija na 100 ml.

Koliko kikirikija dnevno?

Iako spada tehnički u mahunarke, češće se povezuje s orašastim plodovima, te se i u prehrani porcija kikirikija određuje slično kao orašastim plodovima.

Dnevna porcija kikirikija se kreće oko 30 grama.

Optimalno ju je ukomponirati u uravnoteženu i zdravu prehranu. jedna porcija kikirikija od 30 grama ima 170 kalorija. Budući na sadržaj kalorija jedne porcije kikirikija na dijeti za mršavljenje trebalo bi smanjiti porciju ili ga jesti samo nekoliko puta tjedno.

Dnevna porcija kikirikija od 30 grama ima 170 kalorija.

Općenito se smatra da su optimalne do tri porcije orašastih plodova tjedno, te se u tu grupu ubraja i kikiriki kojeg bi trebalo u tjednoj konzumaciji izmjenjivati s ostalim orašastim plodovima.

Na dijeti za mršavljenje ili kada se pazi na dnevni kalorijski unos, porcija kikirikija bi trebala biti oko 15 grama.

Kikiriki

Kikiriki je negdje između mahunarki i orašastih plodova. Kikiriki sadrži proteine što mu je jedno od glavnih obilježja. Kikiriki je podrijetlom iz Južne Amerike. Uglavnom se jede pečen, rijetko sirov. Kikiriki je unatoč sličnosti s orašastim plodovima, iz obitelji mahunarki, te je tehnički gledano bliže srodnim namirnicama poput leće, graha, slanutka… To je i jedan od razloga što je kikiriki bogat proteinima i vlaknima (kao i druge mahunarke). Kikiriki sadrži do 50% masnoća, mono i polizasićenih.

Iz razloga što sadrži oko 25% proteina, dakle na 100 grama kikirikija oko 25 grama je proteina, zanimljiv je veganima i vegetarijancima.

Kikiriki sadrži vitamine i minerale, posebno vitamin B, vitamin E, kalij, bakar, folate….

  • Kikiriki je dobar za zdravlje srca, ima antioksidativno djelovanje, sadrži resveratrol…
  • Kikiriki može pomoći u prevenciji žučnih kamenaca.
  • Kikiriki može potaknuti mršavljenje. Iako je bogat kalorijama sadrži druge sastojke koji mogu djelovati na mršavljenje, no bitno je voditi računa o količini i ograničiti kalorijski unos. Sadrži vlakna te dobre masti te može produljiti osjećaj sitosti.

Kikiriki nutritivne vrijednosti

Kikiriki sadrži 567 kalorija na 100 grama.
Proteina je 26 grama na 100 grama kikirikija.
Masnoća je 49 grama na 100 grama kikirikija.
Ugljikohidrata ima 16 grama na 100 grama kikirikija.
Vlakana je 8,5 grama na 100 grama kikirikija.
Kalija ima 705 miligrama na 100 grama kikirikija.
Fosfora ima 76 miligrama na 100 grama kikirikija.
Kalcija ima 92 miligrama na 100 grama kikirikija.
Željeza ima 4,6 miligrama na 100 grama kikirikija.
Magnezija ima 168 miligrama na 100 grama kikirikija.
Vitamina B3 ima 12 miligrama na 100 grama kikirikija.
Vitamina E sadrži 8,33 miligrama na 100 grama kikirikija.

Da li kikiriki deblja?

Deblja li kikiriki ili kikiriki pomaže mršavljenju?

Kikiriki je namirnica koja ima 567 kalorija na 100 grama, a dnevna porcija iznosi 30 grama, odnosno 170 kalorija. S obzirom na broj kalorija, kikiriki može debljati, ukoliko se ne pazi na ukupan dnevni unos kalorija. No, povremeno i sa moderiranom količinom kikiriki može biti dobar izbor i na dijetama za mršavljenje budući da sadrži nutrijente dobre za organizam.

Kikiriki je sa 567 kalorija na 100 grama kalorična hrana, no, on može djelovati da se tijekom dana uzima manje druge hrane, potaknuti sitost, te da u konačnici kalorijski unos bude manji nego inače. Kikiriki potiče osjećaj sitosti što može rezultirati u konačnici na smanjenje tjelesne težine.

Kikiriki i keto dijeta

Kikiriki tehnički spada u mahunarke iako se svrstava u orašaste plodove po brojnim karakteristikama.

Više o keto dijeti:

Jedna porcija sadrži oko 30 grama kikirikija, a ona sadrži oko 6 grama ugljikohidrata, dva grama vlakana, te neto ugljikohidrata 4 grama.

S obzirom da su dobar izvor proteina, jedna žlica sadrži oko 8 grama proteina, te sadrže esencijalne aminokiseline, kikiriki može biti dobar izbor za osobe na keto dijeti.

Jedna porcija kikirikija od 30 grama sadrži umjerenu količinu ugljikohidrata, te se može ukomponirati u prehranu na keto dijeti, a s obzirom na ostale sastojke, kikiriki bi se bar povremeno trebao naći na meniju keto dijete.

Bitno je voditi računa o količini kako se ne bi premašio planirani dnevni unos ugljikohidrata.

Kikiriki vrste

Slani kikiriki se peče te potom soli, te je jedan od najčešćih varijanti kikirikija koje se konzumiraju. Uglavnom se konzumira kao grickalica. Kod konzumacije je potreban oprez kod osoba koje paze na unos natrija budući da ovakav kikiriki ima dodanu sol.

Karmelizirani kikiriki se nakon pečenja preljeva sirupom od vode i šećera. On je hrskav i sladak, za razliku od slanog kikirikija. Dok slani kikiriki ima povećan udio natrija, ovaj kikiriki povećava unos šećera.

Prirodni kikiriki je često dostupan u mahunama ali i bez njih, radi se o već pečenom kikirikiju bez previše dodataka.

Kako čuvati kikiriki?

Kikiriki u ljusci bi se trebao čuvati na hladnom i suhom mjestu, te se tako može čuvati nekoliko mjeseci. Nakon ljuštenja se treba spremiti u plastičnu vrećicu i dobro zatvoriti ili u hermetički zatvorenu posudu.

Kikiriki se uglavnom kupuje već pečen te je brz i jednostavan međuobrok samostalno ili s drugim namirnicama.

Kikiriki se može dodati u jogurt s voćem, u voćne salate, u smjese za kuhanje…

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija se radi od sjemena kikirikija koji se peče, soli te samelje. U tom procesu kikiriki ispušta ulja koje se odvaja od smjese, te se ponovno miješa, no kako bi smjesa bila homogena često se pri industrijskoj preradi u maslac od kikirikija dodaju emulgatori.

Maslac od kikirikija sadrži 609 kalorija na 100 grama.

Jedna žličica maslaca od kikirikija koja je dovoljna za namazati na jednu šnitu kruha ima oko 47 kalorija.

No, ne samo na kalorije, dobro je voditi računa i o sastavu maslaca od kikirikija te birati onaj s manje dodanih aditiva te drugih sastojaka.

Preko 50% maslaca od kikirikija čine masne kiseline. Maslac od kikirikija sadrži željezo, kalcij, kalij, cink, magnezij, te vitamin E, vitamine B skupine.

Maslac od kikirikija i keto dijeta

Keto dijeta je specifična budući da ograničava unos ugljikohidrata na 25 do 50 grama dnevno, ovisno o vrsti dijete. Stoga je bitno pratiti koliko ugljikohidrata sadrži neka namirnica.

Više o keto dijeti:

Maslac od kikirikija ima na 100 grama oko 21 gram ugljikohidrata. Jedna žlica od 30 grama maslaca od kikirikija ima oko 7 grama ugljikohidrata.

S obzirom da se rijetko konzumira 100 grama, u obzir se uzima neka dnevna količina, što bi bilo oko 30 grama maslaca od kikirikija koja sadrži oko 7 grama ugljikohidrata. Dakle, ne radi se o namirnici koja je odličan izbor za keto dijetu, ali ni o namirnici koja je zabranjena, nego ju je potrebno ukomponirati u prehranu na način da ukupan dnevni unos ugljikohidrata bude u skladu s planom.

Ulje kikirikija

Ulje kikirikija se dobiva od sjemenki kikirikija, a najbolja je opcija ono koje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki kikirikija. Ulje kikirikija ima sličan utjecaj na organizam kao i kikiriki, odnosno slične prednosti, no, ipak se radi o više kaloričnoj namirnici.

Kikiriki se može koristiti kao sjemenka, ali je prisutan i kao maslac od kikirikija te ulje kikirikija. Kikiriki u sastavu ima oko 50% masnoća.

Ulje kikirikija je kalorično kao i sva druga ulja te sadrži oko 900 kalorija na 100 ml.

Ulje kikirikija se koristi u kulinarstvu, a prikladno je i za termičke obrade. Temperatura dimljenja ulja kikirikija je dovoljno visoka da je pogodno i za prženja. Može se koristiti kako za slatka tako i za slana jela, a umjesto maslaca se u receptima može koristiti ulje kikirikija kao zamjena.

Ulje kikirikija ima svoju primjenu i u kozmetici, koristi se pri izradi sapuna, dodaje se u kreme te je pogodno za njegu suhe kože.

Kikiriki – negativni efekti

Iako konzumacija kikirikija ima brojne prednosti, ima i neke loše strane. Osobe koje se sklone alergijama trebaju posebno biti oprezne i kod konzumiranja kikirikija.

Slani kikiriki ima i negativne efekte, posebno se ističe utjecaj na povišenje krvnog tlaka.

Kikiriki kalorije

Ispod donosimo tablicu kalorija za kikiriki prema vrstama i brandovima:

Franck kikiriki pržen bez ulja spicykalorije na 100 grama:633kalorija
Franck Kikiriki slanikalorije na 100 grama:609kalorija
Franck Kikiriki suhoprženikalorije na 100 grama:592kalorija
Franck Nutline Kikiriki suhoprženikalorije na 100 grama:633kalorija
Garden Good Kikiriki suho prženi neslanikalorije na 100 grama:630kalorija
Garden Good Kikiriki suho prženi oljuštenikalorije na 100 grama:630kalorija
Garden Good Kikiriki u ljusci suho prženikalorije na 100 grama:561kalorija
Hrusty Kikiriki classic slanikalorije na 100 grama:604kalorija
Hrusty Kikiriki spicykalorije na 100 grama:605kalorija
K Plus Kikirikikalorije na 100 grama:560kalorija
Kikiriki prženi u uljukalorije na 100 grama:629kalorija
Lorenz Nic Nac’s Kikirikikalorije na 100 grama:547kalorija
Lorenz Nic Nac’s kikiriki barbecuekalorije na 100 grama:547kalorija
Mogyi Kikiriki slanikalorije na 100 grama:588kalorija
Mogyi Kikiriki u hrskavom omotaču od tijesta s okusom umaka s limetomkalorije na 100 grama:524kalorija
Mogyi Kikiriki u hrskavom omotaču s okusom čilijakalorije na 100 grama:519kalorija
Mogyi Kikiriki u hrskavom omotaču s okusom sirakalorije na 100 grama:519kalorija
Mogyi Kikiriki u hrskavom omotaču s okusom šunkekalorije na 100 grama:519kalorija
Mogyi Kikiriki u tijestu salsa-limekalorije na 100 grama:524kalorija
Mogyi Kikiriki u tijestu wasabikalorije na 100 grama:519kalorija
Mogyi Prženi kikiriki u hrskavom omotaču s okusom luka i vrhnjakalorije na 100 grama:529kalorija
Natura Kikiriki oljušteni pečeni slanikalorije na 100 grama:604kalorija
Nutline Kikiriki prženi, neslanikalorije na 100 grama:617kalorija
Nutline Kikiriki slanikalorije na 100 grama:609kalorija
Snacky Kikiriki slanikalorije na 100 grama:604kalorija
Vedrini Kikiriki jezgra suhoprženi slanikalorije na 100 grama:601kalorija
Vedrini Kikiriki u ljusci pečenikalorije na 100 grama:635kalorija
Tablica kalorija – kikiriki

Tablica kalorija maslaca i namaza od kikirikija prema vrstama:

K Plus Maslac od kikirikijakalorije na 100 grama:592kalorija
K Plus Maslac od kikirikija crunchykalorije na 100 grama:569kalorija
Nutz Namaz od kikirikija kremastikalorije na 100 grama:605kalorija
Nutz Namaz od kikirikija s komadićimakalorije na 100 grama:608kalorija
PrimaVita Kikiriki namaz glatkikalorije na 100 grama:569 kalorija
BiOrganic Namaz od kikirikija kalorije na 100 gramakalorije na 100 grama:581 kalorija
Polleo Sport Namaz od kikirikija smoothkalorije na 100 grama:597kalorija
Polleo Sport Namaz od kikirikija crunchykalorije na 100 grama:597kalorija

Kikiriki kalorije – sažetak

Kikiriki je tehnički mahunarka koja se prema karakteristikama uglavnom ubraja u orašaste plodove. Sadrži 567 kalorija na 100 grama. Dnevna porcija kikirikija je 30 grama što znači unos 170 kalorija.

Kikiriki je kalorična namirnica, no, zbog svojih ostalih prednosti u umjerenim količinama može se konzumirati i na dijetama za mršavljenje.

Vezano: