23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija ima francuska salata

Koliko kalorija ima francuska salata

Koliko kalorija ima francuska i ruska salata

Francuska i ruska salata su popularna jela za mnoge blagdane i svečane prilike.
Uglavnom se pripremaju zimi i povezuje s kaloričnom hranom budući da se u tom razdoblju općenito jede kaloričnija hrana. Uz to francuska i ruska salata , sadrže majonezu, koja je kalorična, te se i zbog nje povezuju s kaloričnom hranom. No, da li je to zaista tako?

Jedan od razloga zašto se ove salate smatraju kaloričnima je i količina koja se pojede. Teško da će netko pojesti samo 50 grama ruske ili francuske salate. Uzimajući u obzir da se u pravilu jedan obrok francuske ili ruske salate sastoji od nekih 250 -300 grama salate, nije ni čudno da se smatra kaloričnom hranom.

Francuska salata ima 180 kalorija

100 grama francuske salate ima 180 kalorija te ukoliko obrok sadrži 200 grma francuske salate tada je kaloričnost obroka 360 kalorija, bez ostalih priloga ili kruha što ste dodatno pojeli.
Kaloričnost obroka je i veća ukoliko se servira veća količina francuske salate odnosno 300 grama francuske salate sadrži 540 kalorija.

Ruska salta ima 150 kalorija na 100 grama

Koliko će kalorija imati vaša francuska ili ruska salata ovisit će i o namirnicama koje ste stavili te koji tip majoneze odnosno koliko kalorija ima majoneza koju koristite. Obična majoneza ima 640 do 750 kalorija na 100 grama dok će light varijante imati manje kalorija (390 – 400 kalorija).

Mješavina povrća za francusku salatu (mrkva, grašak i krumpir) sadrži 62 kalorije na 100 grama. S obzirom da jedan od najkaloričnijih sastojaka koji se dodaje u francusku i rusku salatu majoneza, ukoliko se želi smanjiti kaloričnost ruske ili francuske salate, može se obična majoneza zamijeniti s nekom laganijom varijantom.

Mješavina povrća za francusku salatu ima 62 kalorije na 100 grama.

Recept za domaću rusku salatu:

Francuska i ruska salata u osnovi se razlikuju u tome da u francuskoj salati nema dodatno šunke koju sadrži ruska salata. često se ova dva pojma i recepti miješaju pa čak i zamjenjuju ovisno o podneblju i navikama. Dodatno postoje razlike u tome što se dodaje u rusku ili francusku salatu.

Gotove francuske salate prema poizvođačima:

Francuska salata pakirana, Minutekalorije u 100 grama:227kalorija
Francuska solata, Geakalorije u 100 grama:233kalorija
Zvijezda Francuska salatakalorije u 100 grama:186kalorija
Tablica: kalorije u 100 grama francuske salate prema proizvođačima

Vezano:

Iako je današnja francuska salata ipak malo drugačija od originalnog recepta, prepoznatljiva je po svojim sastojcima i okusu. Iako se tradicionalno u našim krajevima posluživala u blagdanskom razdoblju, Francuska salata postala je toliko popularno jelo da se danas kod nas poslužuje u gotovo svim restoranima i ljeti, pa čak uz naša tradicionalna domaća jela, uz koja se ranije posluživalo maslinovo ulje, poput mesa na lešo. Francuska salata obično ima grašak, krumpire, mrkve, krastavce i jaja. U kupovnim gotovim francuskim salatama kuhana jaja rjeđe pronalazimo kao sastojak, ali se dodaju na neki način, kao umućeni žumanjci ili jaja u prahu, te i kupovna francuska salata će imati sličan okus domaće spravljenoj i slične nutritivne vrijednosti. Francuska salata u posljednje vrijeme je postala i popularno ljetno jelo, jer je hladna, a može se napraviti za nekoliko dana unaprijed, te posluživati izravno iz hladnjaka. Obično se ljeti poslužuje kao glavno jelo ili kao prilog nekim laganim glavnim jelima koja nemaju puno kalorija. Salata će ostati svježa i može se konzumirati i nakon nekoliko dana u hladnjaku. Možete sve sastojke pripremiti i spremiti, a zatim pred posluživanje dodati majonezu, a možete zatvoriti gotovu salatu već pomiješanu s majonezom u manje staklene teglice.

Kako se kod nas tradicionalno servirala uz blagdanska jela uvriježeno je mišljenje kako je ona jako kalorično jelo. Međutim, u francuskoj salati možete slobodno uživati bez grižnje savjesti sve dok ste umjereni, ograničite se na jednu porciju i ne dodajete kalorična glavna jela.