Što je bolje margarin ili maslac?

Što je bolje margarin  ili maslac?

Iako mnogi ljudi imaju snažno mišljenje o tome što preferiraju, margarin ili maslac, većina ih zapravo ne zna točno što je margarin, a što maslac. Često se uspoređuju pa čak i mijenjaju kao da se radi o dva slična ili skoro identična proizvoda. No, oni su različiti.

I dok se koriste gotovo u iste svrhe, to su u svojoj osnovi dva sasvim različita proizvoda, različitog porijekla.

Margarin je biljnog porijekla (biljna ulja), dok je maslac životinjskog porijekla (mliječni proizvodi).

Što je maslac?

Maslac je mliječni proizvod.

Proces proizvodnje se sastoji od odvajanja masnoća iz mlijeka. Obično se pravi od kravljeg mlijeka (vrhnja), ali možemo pronaći i maslac od ovčjeg ili kozjeg mlijeka.  Napravljen je od jednog sastojka – mlijeka –  i njemu se izvorno ne dodaje ništa više.

Ono što razlikuje maslace različitih proizvođača u cijeni i kvaliteti je to od kakvog su mlijeka napravljeni i koji je udio masnoća u njemu.

Neka je norma da se u maslacu treba nalaziti minimalno 80 posto masnoća i maksimalno do 18 posto vode.

Maslac sadrži u pravilu 735 kalorija po 100g.

Što je margarin?

Margarin je biljni proizvod.

Pravi se od biljnog ulja, vode i soli uz dodatak emulgatora.  Emulgatori se dodaju ulju kako bi iz tekućeg prešlo u čvrsti oblik, a sol radi poboljšanja okusa. Sastavom je zbog toga jako sličan ulju od kojeg se pravi. Međutim, margarini su mnogo raznovrsniji od maslaca. Sastojci u njima variraju počevši od vrste ulja pa do emulgatora koji se koriste. Sastav margarina, odnosno kakve masti sadrži može utjecati na kvalitetu margarina.

Poput maslaca trebao bi imati bar 80 posto masnoće.

Margarin sadrži u pravilu 754 kalorije po 100g.

Što je bolje margarin ili maslac?

Ovisno što se u kojem istraživanju promatra neke studije će pokazati kako je margarin bolji (najčešće jer ne sadrži kolesterol poput maslaca), dok s druge strane gledajući prirodnost proizvodnje (maslac je prirodni, organiski proizvod, a margarin visoko prerađeni umjetni produkt koji se dobiva uz pomoć emulgatora) će preferirati maslac.

Nutritivno margarin sadrži zdravije omega -3 i omega -6 masne kiseline koje su važne za funkcioniranje mozga i zdravlje krvožilnog sustava, uz to sadrži vitamine A i E.

Maslac sadrži uglavnom zasićene masne kiseline, ali u malom postotku ima i zdravijih omega -3 i omega -6 masnih kiselina.  Bogat je vitaminima poput A, D, E, B12 i K2, te kalcijem.

Ako se konzumiraju umjereno ni za jedan od ova dva proizvoda  ne može se reći ni da će štetiti ni da će koristiti vašem zdravlju. To su proizvodi koje zdrava prehrana može, ali ne mora nužno sadržavati u jelovniku. Ključ je u umjerenosti, a koji ćete koristiti ovisit će o vašim preferencijama, te zdravstvenim stanjima (povišeni kolesterol, netolerancija mlijeka, alergije na određene emulgatore i sl.)

Problem s konzumiranjem maslaca se može pojaviti kod osoba koje su osjetljive na laktozu, tada bi trebalo potražiti maslac bez laktoze. Kod osoba koje su alergične na mlijeko potrebno je potražiti adekvatnu zamjenu, te izbjegavati maslac.

Često se u receptima navodi korištenje maslaca, on služi kako bi pomogao boljem dizanju tijesta, tijesto će biti laganije i prozračnije budući da maslac uvodi zrak u tijesto.

Uz to doprinosi bogatijem okusu tijesta te je ponekad teško izbaciti ga iz recepata.

Zamjene za maslac i margarin

Ako iz nekih razloga, bilo netolerancije ili preferencija, odlučite izbaciti margarin ili maslac iz prehrane tada se kao neke od zamjena predlažu:

  • maslinovo ulje
  • kokosovo ulje
  • sir
  • avokado

Neke od zamjena će biti adekvatnije za pečenje i kuhanje, dok će druge, ovisno o ukusima, biti prikladnija zamjena za sendviče i kao namaz.

Vezano:

Koliko kalorija ima maslac, margarin, mliječni i sirni namazi