19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija ima ULJE – maslinovo, bućino, kokosovo? Koliko jedna žlica ulja?

Ulja, bez obzira na vrstu, su sastavni dio većine kuhinja, te su neizostavni u prehrani, bilo prilikom kuhanja ili se dodaju na drugi način u prehranu.
Koliko kalorija ima ULJE - maslinovo, bućino, kokosovo? Koliko jedna žlica ulja?

Koliko kalorija ima ULJE – maslinovo, bućino, suncokretovo? Koliko jedna žlica ulja?

Ulja, bez obzira na vrstu, su sastavni dio većine kuhinja, te su neizostavna u prehrani, bilo prilikom kuhanja ili se dodaju na drugi način u prehranu.

Neka od najpopularnijih ulja su biljna ulja, suncokretovo ulje, maslinovo, bućino, te kokosovo ulje.

Neka biljna ulja se uglavnom koriste za pripremu namirnica, kuhanje, prženje… dok se druga poput maslinovog i bućinog ulja uglavnom dodaju u salate i u gotova jela.

Ulje kalorije

I dok je kod izbora ulja koje se koristi bitna i njegova nutritivna vrijednost, kada s radi o kaloričnosti, sve vrste ulja su bogate kalorijama, te imaju sličan broj kalorija. Broj kalorija u uljima se kreće od 810 do 900 kalorija na 100 ml.

Ulje ima 900 kalorija na 100 ml.

Jedna velika jušna žlica ima 12,5 ml te sadrži 112 kalorija. No, to će ovisiti i o veličini žlice.

Žlica ulja kalorije

Jedna žlica ulja ima 112 kalorija.

MASLINOVO ulje kalorije – Koliko kalorija ima maslinovo ulje?

Maslinovo ulje se često kao dio mediteranske prehrane spominje kao zdrava opcija ulja. Maslinovo ulje se dobiva preradom maslina, a posebno se ističe ekstra djevičansko hladno prešano maslinovo ulje.

Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti, te se često ističe koliko je važna konzumacija maslinovog ulja, no kada se radi o kalorijama, ukoliko vodite računa o unosu kalorija, i s maslinovim ulje potrebno je paziti budući da je i maslinovo ulje bogato kalorijama.

Broj kalorija u maslinovom ulju varira te se kreće od 820 do 900 kalorija. No, uglavnom se računa da maslinovo ulje ima 900 kalorija na 100 ml.

Maslinovo ulje ima 900 kalorija na 100 ml.

Žlica maslinovog ulja kalorije – Koliko kalorija ima žlica maslinovog ulja?

Jedna žlica maslinovog ulja ima 112 kalorija.

Niže u tablici je detaljan pregled kalorija prema vrstama maslinovog ulja.

Vezano: Zdravstvene koristi maslinovog ulja

MEDITERANSKA DIJETA s popisom namirnica i planom za 8 dana

BUČINO ulje kalorije – Koliko kalorija ima bučino ulje?

Bučino ulje se uglavnom koristi kao dodatak salatama, te dodatak u nekim receptima, dok se rjeđe koristi za prženje. Bućino ulje ima oko 900 kalorija na 100 ml, te također spada u visoko kaloričnu hranu.

Bučino ulje ima 900 kalorija na 100 ml.

Žlica bučinog ulja kalorije

Jedna žlica bučinog ulja ima 112 kalorija.

SUNCOKRETOVO ulje kalorije – Koliko kalorija ima suncokretovo ulje?

Suncokretovo ulje se uglavnom koristi kao rafinirano, te se najčešće koristi za pripreme jela.

Suncokretovo ulje ima 900 kalorija na 100 ml.

Koliko kalorija ima žlica suncokretovog ulja?

Jedna žlica suncokretovog ulja ima 112 kalorija.

KOKOSOVO ulje kalorije – Koliko kalorija ima kokosovo ulje?

Kokosovo ulje ima 900 kalorija na 100 ml.

Žlica kokosovog ulja kalorije

Jedna žlica kokosovog ulja ima 112 kalorija na 100 ml.

Maslinovo ulje

Konzumacija maslinovog ulja se veže uz brojne zdravstvene prednosti. Posebno je uobičajeno u mediteranskoj prehrani, ali zbog njegovog pozitivnog djelovanja popularnost mu se širi. Maslinovo ulje se može dodavati salata, kao i raznim gotovim jelima, ali i u brojne slastice. Bitno je birati kvalitetna maslinova ulja kako bi se maksimalno iskoristile njegove prednosti.

Koliko maslinovog ulja dnevno?

Maslinovo ulje je kalorično, te je jedna od bitnih karakteristika o kojima treba voditi računa kod konzumacije njegova kaloričnost.

30 grama odnosno 3 žlice maslinovog ulja se smatra optimalnim kako bi organizam iskoristio prednosti maslinovog ulja, a bez pretjerivanja s kalorijama. Ovu količinu bi trebalo ukomponirati u pravila zdrave prehrane i uravnoteženog unosa namirnica.

Dnevna količina od 3 žlice odnosno 30 grama maslinovog ulja je 270 kalorija.

Kod osoba koje su na dijeti za mršavljenje ili paze na dnevni kalorijski unos trebalo bi smanjiti količinu na 1 žlicu maslinovog ulja dnevno.

Maslinovo ulje s 900 kalorija na 100 grama spada u kalorične namirnice te je potrebno količinu prilagoditi dnevnim potrebama kalorija.

Kod maslinovog ulja treba razlikovati ekstra djevičansko maslinovo ulje od normalnog maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je maslinovo ulje najfinije kvalitete, nepromijenjenih organoleptičkih karakteristika… Djevičansko maslinovo ulje je nešto manje kvalitete od prethodnog… Maslinovo ulje – je mješavina rafiniranog i djevičanskog ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Suncokretovo ulje – hladno prešano suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje je jedno od najraširenijih i najviše korištenih ulja. Posebno se puno koristi za prženje. I kod suncokretovog ulja treba razlikovati rafinirano i hladno prešano suncokretovo ulje. Ulje se dobiva iz sjemenki suncokreta. Hladno prešano suncokretovo ulje je bogatije sastojcima i kvalitetniji.

Kada se govori o karakteristikama i prednostima suncokretovog ulja misli se na hladno prešano suncokretovo ulje.

I rafinirano i hladno prešano suncokretovo ulje imaju isti broj kalorija odnosno 900 kalorija na 100 grama ulja.

Hladno prešano suncokretovo ulje je dobro za kardiovaskularni sustav, nezasićenim masnim kiselinama u sastavu pozitivno djeluje na kolesterol i trigliceride. Hladno prešano suncokretovo ulje sadrži vitamin E, antioksidans koji pozitivno djeluje na zaštiti tijela i kao prevencija staranja. Hladno prešano suncokretovo ulje pozitivno djeluje odnosno jača imunološki sustav, pozitivno djeluje na rad crijeva, te protiv zatvora…

Koliko hladno prešanog suncokretovog ulja dnevno?

Hladno prešano suncokretovo ulje se može koristiti tako da se s njim začine jela, na sličan način kao i maslinovo ulje.

Kada se koristi kao dodatak jela količina bi trebala biti do 30 grama, odnosno oko 3 žlice hladno prešanog suncokretovog ulja.

Kod osoba koje su na dijeti za mršavljenje ili paze na unos kalorija, tada je tu količinu potrebno korigirati odnosno smanjiti, ovisno o planu za mršavljenje na 20 do 25 grama ulja.

Ukoliko se u prehrani koristi hladno prešano suncokretovo ulje uz maslinovo ulje, tada bi ukupna količina ulja trebala bi 30 grama ulja. Dakle ne bi se trebalo računati odvojeno nego ukupno različitih vrsta ulja.

Kod konzumacije hladno prešanog suncokretovog ulja bilo bi dobro ostaviti i maslinovo ulje u upotrebi budući da ono ima neke drugačije karakteristike i utjecaj na zdravlja, stoga bi bolje bilo ih kombinirati nego zamijeniti maslinovo ulje suncokretovim.

Može li se pržiti na hladno prešanom suncokretovom ulju?

Hladno prešano suncokretovo ulje, dobiveno tradicionalnim načinima bogatije je kvalitetnim sastojcima, ali nije prikladno za prženje. Hladno prešano suncokretovo ulje ima nisku točku dimljenja, oko 130 stupnjeva te s takvom točkom dimljenja nije prikladno za prženje.

S druge strane „obično” odnosno rafinirano suncokretovo ulje ima točku dimljenja na oko 230 stupnjeva Celzija te je prikladniji izbor za prženje.

Dakle hladno prešano suncokretovo ulje bi bilo bolje koristiti bez zagrijavanja kao dodatak gotovim jelima, salatama, kuhanom povrću, hladnim umacima…

Hladno prešano suncokretovo ulje se može koristiti za pripremu slastica, on je blagog okusa te ne mijenja bitno okus, može se dodavati umjesto maslaca, ali ako se ne zagrijavaju na više temperature. Ako se koristi u tijestima koja se peču tada bi bilo bolje rafinirano suncokretovo ulje. Kada se maslac zamijenjuje s uljem, potrebno je smanjiti količinu odnosno staviti od preporučene količine maslaca 80% suncokretovog ulja.

Hladno prešano, nerafinirano, suncokretovo ulje bi se trebalo čuvati u staklenim bocama, po mogućnosti tamnim, ili na tamnom i hladnom mjestu jer reagira na svjetlost i toplinu.

Hladno prešano suncokretovo ulje nakon otvaranja ima rok trajanja do 3 mjeseca.

Rafinirano suncokretovo ulje ne zahtjeva čuvanje na tamnom i hladnom mjestu, kao ni tamne boce, budući da je otpornije.

Bučino ulje – hladno prešano bučino ulje

Bučino ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki bundeve. Bučino ulje dobiveno hladnim prešanjem zadržava najviše kvalitetnih sastojaka. Bučino ulje je specifične tamne boje, kao i okusa i mirisa. Može se koristiti kao dodatak salatama, ali i drugom povrću poput povrća sa žara ili roštilja.

Koliko bučnog ulja dnevno?

Kao i s drugim hladno prešanim uljima dnevna konzumacija bi trebala biti do 30 grama, odnosno do 3 žlice bučinog ulja.

Ako se u prehrani koriste i druga ulja trebalo bi ih kombinirati tako da ukupan unos bude u hladnim jelima do 30 grama odnosno do 3 žlice ulja.

Kokosovo ulje

Kada se bira kokosovo ulje bilo bi optimalno birati hladno prešano kokosovo ulje budući da ono zadržava najviše kvalitetnih sastojaka. Uglavnom kada se govori o prednostima kokosovog ulja govori se o hladno prešanom kokosovom ulju. Hladno prešano kokosovo ulje ima brojne prednosti i kvalitete.

Hladno prešano kokosovo ulje će na hladnijim temperaturama biti u čvrstom stanju, dok će na toplijim biti u tekućem stanju. Točka oko koje kokosovo ulje mijenja stanje je negdje oko 25 stupnjeva.

Kokosovo ulje sadrži 900 kalorija na 100 grama.

Kokosovo ulje unatoč visokom broju kalorija koje sadrži može djelovati i na mršavljenje, potičući metabolizam. Istovremeno, kokosovo ulje pomaže organizmu u borbi protiv virusa i upala.

Kokosovo ulje se koristi u prehrani, ali je često korišteno i u kozmetičke svrhe, kao i sastojak kozmetičkih proizvod. Hladno prešano kokosovo ulje se može nanositi direktno na kosu kao i na kožu.

Više o korištenju kokosovog ulja: Kokosovo ulje za kosu – za što i kako ga koristiti – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Sastojci iz kokosovog ulja imaju stimulativni učinak na metabolizam, te se smatra da dnevna konzumacija 15 do 30 grama kokosovog ulja povećava ukupnu potrošnju kalorija za 5% odnosno nekih cca 100 od 120 kalorija. No potrebno je u tom slučaju kokosovo ulje dobro ukomponirati u prehranu, budući da 30 grama kokosovog ulja sadrži oko 270 kalorija, odnosno više od 10% prosječnih dnevnih potreba, dok povećava potrošnju samo 5%.

Kokosovo ulje ima i druge prednosti, stoga nije samo bitno djelovanje na metabolizam nego i drugi nutrijenti koji se unose kokosovim uljem. Kokosovo ulje može pomoći u smanjenju masnoća nakupljenih trbuhu. Kokosovo ulje može djelovati na smanjenje gladi, to je također jedan od načina na koji kokosovo ulje može pomoći mršavljenju.

Kokosovo ulje pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, na kolesterol, ima antimikrobna svojstva, pomaže u prevenciji neurodegenrativnih bolesti, ima antioksidativna svojstva…

Koliko hladno prešanog kokosovog ulja dnevno?

Dnevna količina konzumacije kokosovog ulja bi trebala biti do 30 grama, odnosno 3 žlice. Kada se pazi na unos kalorija tada količinu treba smanjiti na jednu do dvije žlice kokosovog ulja dnevno.

Kako koristiti hladno prešano kokosovo ulje?

Hladno prešano kokosovo ulje se može koristiti za pripremu jela, odnosno za kuhanje, ali i kao začin jelima.

Kokosovo ulje ima visoku točku dimljenja, te je prikladno za prženja i kuhanja na visokim temperaturama.

Kokosovo ulje se može koristiti za slana jela, iako suprotno očekivanju, prženje na kokosovom ulju ne mijenja bitno okus jelima, a njegov okus se odlično slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Hladno prešano kokosovo ulje može zamijeniti maslac, čak i kao namaz za kruh.

  • Kada se koristi u desertima i kolačima kokosovo ulje potiče slatkoću te se može smanjiti ukupna količina šećera koja se stavlja u kolač.
  • Može se koristiti umjesto maslaca kao namaz, a odlično se slaže i s raznim džemovima i marmeladama.
  • Može se koristiti kao zamjena za maslac kod pripreme kolača.
  • Može se dodati u pahuljice, kaže, smoothie…

Kokosovo ulje je dobar dodatak jelima i međuobrocima kod osoba koje se žele udebljati, budući da je namirnica visoko kalorična, a ima i brojna pozitivna djelovanja.

Kokosovo ulje se može koristiti umjesto maslinovog ulja, uglavnom za iste svrhe, bilo kao povremena alternativa, kao i kod osoba kojima eventualno ne odgovara maslinovo ulje.

Ulje kalorije

Ispod je tablica kalorija prema vrstama ulja:

Zvijezda Suncokretovo uljekalorije na 100 ml:828kalorija
Dijamant Suncokretovo uljekalorije na 100 ml:900kalorija
Omegol Biljno uljekalorije na 100 ml:828kalorija
Zvijezda Mediteran uljekalorije na 100 ml:828kalorija
Zvijezda Biljno uljekalorije na 100 ml:828kalorija
Zvijezda 5+ Suncokretovo uljekalorije na 100 ml:828kalorija
BB Oil Bio Hladno prešano ulje uljana repicakalorije na 100 ml:819kalorija
Suncokretovo ulje kalorije
Bio Zone Ekstra djevičansko maslinovo ulje ekokalorije na 100 ml:824kalorija
Brachia extra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:884kalorija
Brachia maslinovo djevičansko prem uljekalorije na 100 ml:884kalorija
Cirio Extra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:822kalorija
Farchioni Ekstra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:824kalorija
K Plus Extra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:824kalorija
Marina Ekstra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:890kalorija
Monini Classico Ekstra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:828kalorija
Nahon Ekstra djevičanstvo maslinovo uljekalorije na 100 ml:900kalorija
Ol Istria Ekstra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:826kalorija
Orgula Bio Ekstra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:828kalorija
Orgula Harmonija Ekstra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:819kalorija
Orgula Tradicija Ekstra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:819kalorija
Zigante Maslinovo ulje s okusom bijelog tartufakalorije na 100 ml:899kalorija
Zvijezda Ekstra djevičansko maslinovo uljekalorije na 100 ml:819kalorija
Maslinovo ulje kalorije
Hladnić Bučino uljekalorije na 100 ml:828kalorija
Hladnićevo crno uljekalorije na 100 ml:828kalorija
OPG Cesarec 100% Bučino uljekalorije na 100 ml:783kalorija
OPG Cesarec 100% Hladno prešano bučino uljekalorije na 100 ml:792kalorija
Zvijezda Bučino ulje nerafiniranokalorije na 100 ml:828kalorija
Bučino ulje kalorije
Bio Zone Kokosovo ulje ekstra djevičansko ekokalorije na 100 ml:900kalorija
Bio Zone Kokosovo ulje bez mirisa ekokalorije na 100 ml:900kalorija
Encian Rafinirano kokosovo uljekalorije na 100 ml:900kalorija
Encian Bio djevičansko kokosovo uljekalorije na 100 ml:900kalorija
Numbers Are Good Superfoods Kokosovo uljekalorije na 100 ml:900kalorija
Kokosovo ulje kalorije

Vezano: