18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Maslinovo ulje kalorije – Deblja li maslinovo ulje?

O ljekovitim svojstvima maslinovog ulja govori se tisućama godina...
Maslinovo ulje i dijeta

Maslinovo ulje kalorije – Deblja li maslinovo ulje?

O ljekovitim svojstvima maslinovog ulja govori se tisućama godina, a njegov širok spektar djelovanja doprinio je njegovoj popularnosti.

Maslinovo ulje glavna je i komponenta mediteranske dijete, koja se smatra najzdravijim tipom prehrane. Ipak, najnovija istraživanja otkrivaju kako maslinovo ulje nije prijatelj vaše linije, ako ste na dijeti za mršavljenje. To se posebno odnosi na to kada se maslinovo ulje dodaje u prehranu, umjesto da se s njim zamjene druge masnoće.

No, ukoliko maslinovim uljem se zamijene loše masnoće, ono može imati brojne koristi te pomoći u mršavljenju.

Maslinovo ulje kalorije

Maslinovo ulje ima 900 kalorija na 100 grama.

Maslinovo ulje dok ste na dijeti?

Ulja su kalorična namirnica te ih se često izbjegava kod osoba na dijetama za mršavljenje. No, nisu ni sva ulja ista, jesu po kalorijama, ali nisu po nutritivnim vrijednostima. Da li maslinovo ulje treba konzumirati dok ste na dijeti?

Maslinovo ulje sabotira dijetu?

Često se maslinovo ulje, kao i druge masnoće izbjegava kada je osoba na dijeti za mršavljenje. Uglavnom je razlog njegova visoka kalorična vrijednost.

Baš kao i sva druga ulja sastav maslinovog ulja su 100 % masnoće, pa iako su te masnoće iz maslinovog ulja zdravije od nekih drugih, ipak su masnoće i sadrže 900 kalorija po 100 g.

Jedna jušna žlica maslinovog ulja ima 110 do 135 kalorija.

Detaljnije: Koliko kalorija ima ULJE – maslinovo, bućino, kokosovo? Koliko jedna žlica ulja?

Pretpostavimo li da u salatu nitko neće staviti samo jednu žlicu ulja ili ako začinjava neko drugo jelo maslinovim uljem, također će dodati veće količine, a na taj način povrtna salata postaje visokokalorično jelo.

Maslinovo ulje – koristi kod dijete

Naravno maslinovo ulje je zdravo, te je dobro koristiti ga u prehrani ili zamijeniti masnoće lošije kvalitete maslinovim uljem, ali obratite pažnju na količinu koju unosite.

Maslinovo ulje se spominje i kao namirnica koja može pomoći dijeti. Maslinovo ulje općenito ima prednosti kada se koristi u prehrani, te je sastavni dio mediteranske prehrane koja se često ističe kao dobar primjer.

Uglavnom se smatra da maslinovo ulje može pomoći mršavljenju tako da se ostali izvori masti zamjene s maslinovim uljem.

Stoga bi bilo dobro dok je netko na dijeti za mršavljenje zamijeniti loše masnoće maslinovim uljem, ali ne dodavati kao dodatni izvor kalorija.

Koristi maslinovog ulja

Nedavna istraživanja provedena u Španjolskoj, u kojima je sudjelovalo oko 41.000 odraslih ljudi kroz 20 godina pokazala su kako maslinovo ulje ima ogroman utjecaj na smanjenje rizika srčanih oboljenja, ali da biste imali dobrobiti sasvim su dovoljne dvije žlice maslinovog ulja dnevno.

Maslinovo ulje je bogato zdravim mononezasićenim mastima i polifenolima, spojevima koji mogu smanjiti upalne procese u tijelu, te smanjiti rizik od nastanka ugrušaka, a sve to doprinosi zdravijem kardiovaskularnom sustavu. Ipak, kako biste postigli ove i sve druge dobrobiti koje daje maslinovo ulje zamijenite zasićene masnoće maslinovim uljem, ali nemojte dodavati ekstra maslinovog ulja u svoju prehranu, jer time ne činite uslugu svojoj liniji.

Više: Zdravstvene koristi maslinovog ulja

Koliko maslinovog ulja jesti na dijeti?

Obično se smatra prihvatljivim oko tri žlice maslinovog ulja dnevno, koje bi najbolje bilo rasporediti tijekom dana. Ukoliko je osoba na dijeti tada se može ograničiti i na dvije žlice maslinovog ulja.

Potpuno izbjegavanje ulja može biti kontraproduktivno.

Maslinovo ulje i limun za mršavljenje

Maslinovo ulje i limunov sok se spominje kao kombinacija koja može pomoći pri mršavljenju.

Maslinovo ulje u kombinaciji s limunom pomaže detoksikaciji organizma. Primjena i priprema je jednostavna. U žlicu maslinovog ulja potrebno je dodati nekoliko kapi limunovog soka i konzumirati ujutro na prazan želudac. Najbolje bi bilo konzumirati ovu kombinaciju pola sata prije obroka.

Kombinacija maslinovog ulja i soka od limuna može pomoći i kod loše ili usporene probave, kao i kod nekih vrsta glavobolje.

Maslinovo ulje može pomoći kod zatvora – uzimanje limuna i ulja ujutro može pomoći aktivaciji jetre i žučnog mjehura, te pomaže izbacivanju nakupljenih tvari u organizmu.

Koliko dugo konzumirati maslinovo ulje i limun?

Uglavnom se smatra da za ovu kombinaciju jedne žlice maslinovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka nema nekih ograničenja te da se može konzumirati bez nekog vremenskog ograničenja.
No, ukoliko vam smeta iz bilo kojeg razloga, tada radite pauze ili prestanite s korištenjem.

Vezano: