24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

JAGODE kalorije – Debljaju li jagode? Koliko jagoda jesti?

Jagode kalorije

JAGODE kalorije – Debljaju li jagode? Koliko jagoda jesti?

Jagode su mnogima omiljeno voće i neizostavne u proljeće i ljeto. Osim što se konzumiraju samostalno, jagode su i čest sastojak kolačima te raznim slasticama, odlično se kombiniraju s bananama i čokoladom, a od njih se mogu raditi i sokovi te džemovi.

Veliki udio u jagodama je voda. No, unatoč tome, one su izvor vitamina, najviše sadrže vitamina A, vitamina B, te vitamina C, kao i minerala poput mangana, željeza, kalcija, fosfora, kalija… Jagode sadrže antioksidanse, te vlakna. Antioksidansi i polifenoli iz jagoda pomažu očuvanju zdravlja srca, te mogu pomoći u prevenciji nekih tumora.

Jagode kalorije – Koliko kalorija imaju jagode?

Jagode imaju veliki udio vode, te ne sadrže puno kalorija. S nešto više od 30 kalorija jagode spadaju u kategoriju nisko kalorične hrane.

Jagode imaju 32 kalorije na 100 grama.

Zbog niskih kalorija, te brojnih kvalitetnih sastojaka, jagode su odličan dodatak prehrani.

Jagoda kalorije – Koliko kalorija ima jedna jagoda?

Jedna manja jagoda ima oko 10 grama. Srednje veličine jagoda oko 15 grama, dok veće jagode imaju preko 20 grama. Ovisno o veličini razlikovat će se i to koliko kalorija ima jagoda.

Jedna manja jagoda ima 3,2 kalorije. (Jagoda od 10 grama)

Jedna srednja jagoda ima oko 4,8 kalorija. (Jagoda od 15 grama)

Jedna veća jagoda ima 6,4 kalorije. (Jagoda od 20 grama)

Na ovaj način možete i bez vage otprilike znati koliko ste unijeli kalorija, ovisno o veličini jagoda. 10 manjih jagoda je 100 grama odnosno 32 kcal.

Šest do sedam srednjih jagoda je otprilike 100 grama i znači unos 32 kca.

5 većih jagoda je 100 grama te predstavlja unos od 32 kcal.

Smrznute jagode kalorije – koliko kalorija imaju smrznute jagode?

Smrznute jagode imaju 32 kalorije na 100 grama.

Sušene jagode kalorije – koliko kalorija imaju sušene jagode?

Sušene jagode se mogu pronaći same, ali su i čest sastojak raznim pahuljicama. S obzirom da sušeno voće, pa tako i jagode, sadrži manje vode od svježeg voća, ima i više kalorija.

Sušene jagode imaju 320 kalorija na 100 grama.

Džem od jagoda kalorije – koliko kalorija ima džem od jagoda?

Džemovi od jagoda mogu imati različit broj kalorija na 100 grama, ovisno o udjelu voća i šećera.

Džem od jagode ima 240 kalorija na 100 grama.

Recept za domaći džem od jagoda: Pekmez od jagoda – Recepti

Koliko kalorija imaju džemovi i marmelade potražite detaljnije: Koliko kalorija ima džem, marmelada, pekmez

Kada se radi domaći džem, može se utjecati na količine šećera, te na taj način i na kaloričnost džem, dok se kod kupovnih džemova može obratiti pažnja na količinu šećera koji sadrži džem, ukoliko je kaloričnost i količina šećera u džemu bitna.

Sok od jagoda kalorije – koliko kalorija ima sok od jagode?

Sok od jagoda ima 48 kalorija na 100 ml.

Kod kupovnih sokova od jagoda sastav i udio jagoda, kao i šećera i raznih drugih dodatak može varirati, te će o tome biti različit i broj kalorija koje sadrži neki sok.

Jagode

Jagode imaju visok postotak vode, no sadrže i vitamin A, vitamine B skupine, vitamin C, kalcij, kalij, fosfor, željezo…

Jagode na 100 grama sadrže 58 mg vitamina C, kalija 153 mg, te fosfora 24 mg. 100 grama jagoda sadrži oko 15% dnevne potrebe mangana. Jagode sadrže i jod.

Jagode su izvor vitamina i minerala, ali i drugih sastojaka koji su potpora organizmu u optimalnijem funkcioniranju. Jagode mogu pomoći snižavanju kolesterola, mogu djelovati na snižavanje krvnog tlaka, smanjenje upala…

Sadrže vitamin C, mogu doprinijeti boljoj apsorpciji željeza, pomažu u rješavanju nakupljene vode u organizmu, te mogu djelovati protiv celulita. Jagode djeluju laksativno, te imaju diuretički učinak.

Jedna porcija od 150 grama jagoda sadrži 87 mg vitamina C.

Jagode sadrže metilsalicilnu kiselinu koja pomaže protiv upala, te reumatskih bolova.

Jagode doprinose boljem pamćenju, podupiru optimalno funkcioniranje živčanog sustava… Jagode pomažu stimulirati prirodni mehanizam koji održava mozak zdravim, te smanjuju mogućnost pojave demencije. Jagode potpomažu zdravlje srca, smanjuju rizike srčanog udara, djeluju na snižavanje krvnog tlaka. Konzumacija jagoda može pomoći u prevenciji nekih kroničnih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.

Jagode pomažu detoksikaciji tijela, eliminiranju toksina, te uravnotežuju pH kože, stoga konzumacija jagoda pozitivno djeluje i na kožu.

Jagode su uz to voće koje mogu pomoći popraviti raspoloženje.

Jagode mogu pomoći i doprinijeti boljem izgledu zubi. Jagode pomažu u sprječavanju nastanka plaka, djeluju antibakterijski i mogu pomoći i kod zadaha. Za izbjeljivanje zubi se može kombinirati jagode i sodu bikarbonu.

Jagode pomažu jačanju kose i noktiju, sadrže vitamine koji su važni za zdrave nokte i kosu. Mangan koji pomaže da kosa kasnije i sporije sijedi, bakar da kosa bude zdrava, te pomaže u sprječavanju gubitka kose… Jagode su dobre i za zdravlje kostiju.

Jagode imaju i brojna pozitivna djelovanja na zdravlje. Mogu djelovati na smanjenje kolesterola, bogate su antioksidansima, zaštiti tijelo od oštećenja uzrokovana UV zračenjem, jačaju krv, mogu pomoći u prevenciji srčanog udara te kardiovaskularnih bolesti. Jagode se spominju i kao namirnica koja pomaže u usporavanju starenja.

Jagode su dobre za:

  • kardiovaskularni sustav
  • reguliranje kolesterola
  • pomoć pri mršavljenju
  • hidrataciju tijela
  • probleme sa zatvorom
  • poboljšanje probave
  • djeluju protiv upala u organizmu
  • zaštitu vida
  • prevenciju karcinoma
  • optimalniji rad mozga
  • bolje kognitivne sposobnosti
  • bolji izgled kože

S obzirom na brojne prednosti koje imaju jagode, posebno u sezoni, dobro je ukomponirati ih u prehranu. No, bitno je obratiti pažnju i na to kako se uzgajaju jagode. Domaće jagode bez pesticida su bolji izbor.

Jagode – nutritivna vrijednost

Jagode sadrže 32 kalorije na 100 grama.

Vode jagode sadrže 90,8 grama na 100 grama jagoda.
Proteina jagode sadrže 0,64 grama na 100 grama jagoda.
Ugljikohidrata jagode sadrže 7,96 grama na 100 grama jagoda.
Šećera jagode sadrže 4,86 grama na 100 grama jagoda.
Vlakana jagode sadrže 1,5 grama na 100 grama jagoda.
Masti jagode sadrže 0,4 grama na 100 grama jagoda.

Kalcija jagode sadrže 17 miligrama na 100 grama jagoda.
Željeza jagode sadrže 0,26 miligrama na 100 grama jagoda.
Magnezija jagode sadrže 12,5 miligrama na 100 grama jagoda.
Fosfora jagode sadrže 23 miligrama na 100 grama jagoda.
Kalija jagode sadrže 161 miligram na 100 grama jagoda.
Natruija jagode sadrže manje od dva miligrama na 100 grama jagoda.
Cinka jagode sadrže 0,11 miligram na 100 grama jagoda.
Bakra jagode sadrže 0,035 miligrama na 100 grama jagoda.
Mangana jagode sadrže 0,368 miligrama na 100 grama jagoda.
Joda jagode sadrže 9 mikrograma na 100 grama jagoda.

Vitamina C jagode sadrže 59 miligrama na 100 grama jagoda.
Vitamina K jagode sadrže 20 mikrograma na 100 grama jagoda.
Biotina jagode sadrže 1,1 mikrogram na 100 grama jagoda.

Nuspojave jagoda

Neki ljudi su alergični na jagode, te je kod takvih osoba potreban oprez. S obzirom da su alergije na jagode prilično raširene, reakcije mogu biti različite, od kožnih reakcija do respiratornih problema.

Da li jagode debljaju?

Jagode sa 36 kalorija na 100 grama ne spadaju u hranu koja deblja.

Osim što ne deblja jagode je jednostavno ukomponirati u prehranu tijekom proljeća i ljeta budući da se mogu konzumirati samostalno, u voćnim salatama ili pahuljicama, kao i na brojne druge načine te mogu doprinijeti mršavljenju.

Jagode imaju mali broj kalorija, no, i taj broj kalorija bi bilo potrebno ukomponirati u zdravu prehranu i dnevni kalorijski unos. Ukoliko se osoba ne želi udebljati tada bi broj kalorija koji se unosi trebao biti jednak ili manji od dnevnih kalorijskih potreba.

Jagode i mršavljenje

Jagode sadrže samo 32 kalorije, te jedna porcija od 150 grama jagoda ima 48 kalorije. Stoga su odličan izbor kao međuobrok koji pomaže duljem osjećaju sitosti, ali su i ukusan međuobrok.

Jagode sadrže vitamine, minerale, ali i brojne druge sastojke koji su korisni za organizam. Uz to jagode sadrže topiva vlakna koja mogu pomoći dužem osjećaju sitosti. Upravo utjecaj vlakana na dulji osjećaj sitosti može pomoći pri mršavljenju. Topiva vlakna povećavaju osjećaj sitosti, vežu uz sebe vodu, te se duže zadržavaju u želucu, što daje osjećaj sitosti i smanjenu potrebu za hranom.

Kod osoba na dijeti koje žele smršaviti najbolje bi bilo konzumirati jagode samostalno bez dodataka šećera, šlaga, čokoladnih preljeva i slično, budući da se na taj način iskorištavaju prednosti jagoda za mršavljenje, a istovremeno ne povećava previše dnevni kalorijski unos.

Iako su svježe jagode dobre za mršavljenje, to se često ne odnosi na ostale kombinacije s jagodama. Često džemovi i marmelade imaju dodatni šećer, te veći broj kalorija, kao i šlag ili kolači u koje se dodaju jagode.

Koliko jagoda dnevno jesti?

Jedna porcija jagoda se smatra oko 150 grama.

Jedna do dvije porcije se smatraju dnevno prihvatljivim, no, ni s jagodama ne treba pretjerivati nego ih ukomponirati u raznovrsnu prehranu.

Optimalno je pratiti pravila zdrave prehrane, te u to ukomponirati i jagode. Općenito je jedna porcija nekog voća dnevno dovoljna, dok u razdoblju kada je sezona nekog voća, broj porcija tog voća se može i povećati. No, ne bi se trebalo osloniti samo na neke namirnice, bitna je i raznovrsnost. U sezoni jagoda i dvije porcije jagoda su prihvatljive.

Više: 20 ideja za tortu od jagoda – Recepti

Jagode za doručak?

Jagode mogu biti dobar izbor za doručak jer su bogate vlaknima, drugim nutrijentima, a ne sadrže puno kalorija.

Koliko čuvati jagode?

Jagode bi najbolje bilo potrošiti u toku jednog dana ako stoje na dnevnoj temperaturi, odnosno kada je toplo vrijeme.

Ako ih se ne planira potrošiti u jednom danu, može ih se spremiti u hladnjak, u zatvorenu posudu i tako čuvati nekoliko dana.

Detaljnije: Koliko dugo se može voće i povrće čuvati u frižideru

Ukoliko se svježe jagode ne planiraju potrošiti u tom periodu od njih se može napraviti džem ili marmelada kako bis e na vrijeme iskoristile.

S čim kombinirati jagode?

Popularno se jagode spajaju s čokoladom, ali i sa šampanjcem.

Jagode se mogu konzumirati samostalno, ali i uz različite dodatke i preljeve. Odlično se uklapaju u različite voćne salate, te su čest sastojak proljetnih kolača i torti.

Svježe jagode, posebno domaće, odlične su za konzumaciju i bez ikakvih dodataka. No, kada je sezona jagoda, traže se ponekad alternative, kako bis e dobilo na raznolikosti, jagode se mogu brzo i jednostavno pomiješati sa šlagom, kremom od sira, s pudingom.

Od jagoda se može raditi i džem što je odlična opcija kada se pojavi višak jagoda kako bi se iskoristile.

Jagode se odlične samostalno, ali se mogu na brojne načine i u različitim kombinacijama uključiti u prehranu:

  • jagode su odolične uz sladolede
  • narezane jagode se mogu dodati u voćne salate
  • jagode se mogu pomiješati sa šlagom ili kremom od sira
  • mousse od jagodama
  • jagode s jogurtom
  • torta od jagodama
  • džem od jagodama
  • palačinke s jagodama i čokoladnim preljevom

Izvan sezone mogu se pronaći svježe jagode, ali i smrznute jagode. One se mogu također dodavati u kolače, a uobičajeno i često se koriste za pripremu smoothija, te kao dodatak jogurtu ili raznim pahuljicama.

Jagode mogu biti dobar izbor za doručak, ali i tijekom dana kao međuobrok, pa čak i navečer.

Sok s limunom i jagodama za pročišćavanje organizma

Jednostavan napitak za detoksikaciju organizma može se dobiti s tri sastojka, limun, jagode i vode. Ovo je dobar način za one koji ne vole neobične sastojke, budući da su svi sastojci prilično uobičajeni za korištenje.

Sok s limunom i jagodama je bogata antioksidansima, vlaknima, te brojnim drugim sastojcima koji pozitivno djeluju na organizam.

Neke od osnovnih prednosti ove vode su detoksikacija, te poboljšavane rada probavnog sustava. Uz to ova voda sadrži vitamine, posebno C, A, B, može pomoći u jačanju imunološkog sustava, te doprinijeti smanjenju upala u organizmu.

Voda s limunom i jagodama pomaže u reguliranju elektrolita te može biti od pomoći kod nastanka neravnoteže elektrolita.

Voda s limunom i jagodama djeluje na izbacivanje iz tijela teških metala, poput žive i olova.

S obzirom da je sezona jagoda proljeće i ljeto, ovakva voda je odličan napitak za hidrataciju koji istovremeno nosi i druge prednosti.

Priprema vode s jagodama i limunom:

200 ml vode staviti na štednjak dok ne proključa. Skinuti sa štednjaka, dodati u nju nekoliko jagoda, te ostaviti da se polako hladi. Kada se voda ohladi staviti u blender, te dodati sok od pola iscijeđenog limuna. Sve skupa dobro izmiješati. Dodati još vode, ovisno o gustoći, okvirno još čašu vode i napitak je spreman za konzumaciju.

Ovaj sok od jagoda i limuna za detokcikaciju organizma se pije na prazan želudac, najbolje bi bilo jedna čaša ujutro jedna popodne. Jedna kura je tjedan dana.

No, ovakav sok se može konzumirati kao uobičajeni napitak, dodatak prehrani, te se povremeno konzumirati kada je sezona jagoda ili kada se pojavi višak jagoda.

Jagode kalorije

S obzirom da jagode imaju brojne prednosti, osim toga sadrže samo 36 kalorija na 100 grama, te ih je jednostavno ukomponirati u prehranu, tijekom proljeća i ljeta trebale bi se češće naći na meniju.

Jagode se u prehranu mogu ukomponirati i kao smrznute jagode, sušene jagode, ali i kao džem od jagoda. No, kaloričnost džema od jagoda može varirati ovisno o udjelu šećera. Detaljnije o jagodama: Jagode – omiljeno i zdravo voće

Tablica kalorija – JAGODE:

Dida Boža Ekološki ekstra džem jagodakalorije na 100 grama:252kalorija
Dida Boža Ekstra džem jagodakalorije na 100 grama:238kalorija
Schwartau Extra namaz od jagoda bez glutenakalorije na 100 grama:227kalorija
Good Good Džem od jagode keto friendlykalorije na 100 grama:22kalorija
K Plus Džem jagodakalorije na 100 grama:245kalorija
Schwartau Džem jagodakalorije na 100 grama:227kalorija
dmBio Voćni namaz od jagodekalorije na 100 grama:103kalorija
Fiordifrutta Eko voćni namaz od jagodakalorije na 100 grama:155kalorija
K Plus Jagode smrznutekalorije na 100 grama:30kalorija
dmBio Sušene jagodekalorije na 100 grama:323kalorija
Maraska Nektar jagodakalorije na 100 grama:49kalorija
Juicy Sok 100% jagodakalorije na 100 grama:48kalorija
dmBio Napitak od zobi s jagodomkalorije na 100 grama:28kalorija
Agropošta Sok od jagodekalorije na 100 ml:26kalorija
Flawsome! Sok od jabuke i jagodekalorije na 100 ml:49kalorija
Lotte Negazirano piće aloe vera sa sokom jagodekalorije na 100 ml:38kalorija

Jagode kalorije – sažetak

Jagode imaju samo 32 kalorije na 100 grama, bogate su vodom, ali i vitaminima, mineralima, vlaknima, ali i drugim spojevima korisnim za organizam. Mogu pomoći u prevenciji različitih bolesti, pomažu boljem radu probavnog sustava, detoksikaciji organizma, reguliranju krvnog tlaka, kolesterola, te mogu pomoći pri mršavljenju.

Brojni su razlozi zašto je ovo voće korisno uvrstiti u prehranu posebno u sezoni i domaće jagode.

Jagode se mogu konzumirati samostalno, gdje su pokazuju i svoje najbolje djelovanje, ali se jagode mogu kombinirati s raznima namirnicama, poput šlaga, čokolade, od njih se rade brojni kolači i torte, te se mogu koristiti za izradu džemova, marmelada i sokova.

Vezano: