Jagode – omiljeno i zdravo voće

Jagode – omiljeno i zdravo voće

Svježe jagode, pekmez od jagoda, sladoled od jagoda, kolač od jagoda… Nema puno osoba koje ne vole jagode i  njihov okus. One su lijepe, ukusne, crvene i mirišu božanstveno. Često se jedu svježe, posebno u ovo doba godine, ali se mogu uključiti u raznorazne recepte i koristiti u mnogim prehrambenim proizvodima.

Većina nutricionističkih osobina jagoda odnosi se na prave, prirodno uzgojene ili najbolje šumske jagode. Te bi bilo najbolje njih koristiti.

U svibnju i lipnju se beru listovi, a plodovi i u srpnju.  Najbolje ih je brati na što sunčanijem mjestu jer tada imaju najviše vitamina C.

Jagode se najčešće jedu zbog ugodnog okusa, ali su itekako korisne za zdravlje. Njima se liječe bubrežne bolesti, pospješuju probavu i jačaju organizam, posebno doda li im se šećer ili slatko vrhnje.

Lišće od jagoda spremljeno u čaj (30g u 1l vrele vode), zaslađen medom, preporuča se pušačima, ujutro kada ustanu iz kreveta.

Jači čaj smanjuje bolove u bubrezima i liječi proljev. Listove jagoda osušimo i koristimo za pripremanje čaja. Također, može se koristiti i ostatak biljke. Uvarak od korijena jagode zaustavlja i liječi proljev.

Čaj od listova pomaže čišćenju organizma, te liječi crijevni i želučani katar i hemeroide.

Listovi navodno imaju najveću snagu beru li se na Ivanje 24.06.

Maska od jagoda čisti ten i uklanja natečenost kapaka. Trljanje jagoda o zube ih izbjeljuje…

Sok od jagoda osobito pomaže astmatičnim ljudima.

Priprema se tako da soku od svježe iscijeđenih jagoda dodate žlicu ružine vodice i pomiješate sa snijegom od jednog bjelanjka.  Držati pola sata i isprati ružinom vodicom.

Osim što ih je relativno lako uzgajati (uzgajaju se u gotovo svim krajevima svijeta) jagode su vrlo hranjivo voće. Odličan su izvor flavonoida i vitamina C, a imaju malo kalorija. Također, bogate su kalijem i kalcijem.

Za one koji su alergični na jagode postoje bijele jagode. Zbog nedostatka proteina potrebnih za normalno dozrijevanje one se ne zacrvene i smatra se kako su u potpunosti bez alergena. Iako se preporučuje veliki oprez jer postoji šansa i da ćete ipak i na njih biti alergični.

Vezano:

Recepti za jela od jagoda

Ostavite komentar

*