29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Jagode – omiljeno i zdravo voće

Svježe jagode, pekmez od jagoda, sladoled od jagoda, kolač od jagoda… Nema puno osoba koje ne vole jagode i njihov okus...

Jagode – omiljeno i zdravo voće

Svježe jagode, pekmez od jagoda, sladoled od jagoda, kolač od jagoda… Nema puno osoba koje ne vole jagode i  njihov okus. One su lijepe, ukusne, crvene i mirišu božanstveno. Često se jedu svježe, posebno u ovo doba godine, ali se mogu uključiti u raznorazne recepte i koristiti u mnogim prehrambenim proizvodima.

Većina nutricionističkih osobina jagoda odnosi se na prave, prirodno uzgojene ili najbolje šumske jagode. Te bi bilo najbolje njih koristiti.

U svibnju i lipnju se beru listovi, a plodovi i u srpnju.  Najbolje ih je brati na što sunčanijem mjestu jer tada imaju najviše vitamina C.

Jagode se najčešće jedu zbog ugodnog okusa, ali su itekako korisne za zdravlje. Njima se liječe bubrežne bolesti, pospješuju probavu i jačaju organizam, posebno doda li im se šećer ili slatko vrhnje. Jagode ne sadrže puno kalorija, oko 30 kalorija na 100 grama jagoda, a bogate su nutrijentima korisnim za organizam. Više o kalorijama u jagodama: JAGODE kalorije – Debljaju li jagode? Koliko jagoda jesti?

Čaj od lista jagoda

Lišće od jagoda spremljeno u čaj (30g u 1l vrele vode), zaslađen medom, preporuča se pušačima, ujutro kada ustanu iz kreveta.

Jači čaj smanjuje bolove u bubrezima i liječi proljev. Listove jagoda osušimo i koristimo za pripremanje čaja. Također, može se koristiti i ostatak biljke. Uvarak od korijena jagode zaustavlja i liječi proljev.

Čaj od listova pomaže čišćenju organizma, te liječi crijevni i želučani katar i hemeroide.

Listovi navodno imaju najveću snagu beru li se na Ivanje 24.06.

Maska od jagoda

Maska od jagoda čisti ten i uklanja natečenost kapaka. Trljanje jagoda o zube ih izbjeljuje…

Sok od jagoda

Sok od jagoda osobito pomaže astmatičnim ljudima.

Priprema se tako da soku od svježe iscijeđenih jagoda dodate žlicu ružine vodice i pomiješate sa snijegom od jednog bjelanjka.  Držati pola sata i isprati ružinom vodicom.

Voda s jagodama

Voda s jagodama i limunom je jedan od načina detoksikacije organizma, uz to je ukusna i osvježavajuća. Voda od jagoda i limuna sadrži antioksidanse, te druge nutrijente poput vlakana koji imaju pozitivno djelovanje na procese u organizmu. Voda od limuna i jagoda može pozitivno djelovati na rad jetara, bubrega, probavnog sustava, daje tijelu vitamine i minerale. Unos minerala djeluje na razinu elektrolita te ovaj napitak može biti koristan i u slučaju neravnoteže u organizmu izazvane povraćanjem, proljevom ili drugim naporima.

Voda s jagodom i limunom poboljšava općenito probavu kao i potpomaže bolju apsorpciju hranjivih tvari iz probavnog sustava.

Uz to voda s jagodama i limunom može pozitivno djelovati na raspoloženje, kao i na smanjivanje stresa i tjeskobe.

Uz sve to voda s limunom i jagodama može pomoći hidratiziranju organizma, povećati unos vode, te djeluje osvježavajuće. Ovakva voda ima i malo kalorija, posebno ako se ne dodaju šećeri ili med.

Sastojci za vodu s jagodama i limunom:

  • 6-7 jagoda ovisno o veličini
  • 500 ml vode
  • pola limuna

Dobro oprati jagode te ih popoloviti ili na manje komade nasjeći.

Zagrijati vodu, te kada voda proključa u nju dodati jagode. Ostaviti da se hladi, te kad je voda skroz hladna dodati sok pola iscijeđenog limuna. Sve skupa promiješati i konzumirati.

Ako želite da voda više djeluje kao sok, može se u blender sve pomiješati napraviti sok. Efekti su isti.

Jagode

Osim što ih je relativno lako uzgajati (uzgajaju se u gotovo svim krajevima svijeta) jagode su vrlo hranjivo voće. Odličan su izvor flavonoida i vitamina C, a imaju malo kalorija. Također, bogate su kalijem i kalcijem.

Za one koji su alergični na jagode postoje bijele jagode. Zbog nedostatka proteina potrebnih za normalno dozrijevanje one se ne zacrvene i smatra se kako su u potpunosti bez alergena. Iako se preporučuje veliki oprez jer postoji šansa i da ćete ipak i na njih biti alergični.

Vezano:

Recepti za jela od jagoda