20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što je CRVENI MJESEC (a što nije)

Osim ovog svibanjskog punog mjeseca, na nebu nas sljedećih mjeseci očekuje još neke spektakularne pojave. Još dva super mjeseca u lipnju i srpnju, koja su dobila pridjev „super” jer će se doimati veće i posebno zbog blizine Mjeseca, ali i Suze svetog Lovre, meteorska kiša koju očekujemo u kolovozu.
Pun mjesec za lunarne eklipse doima se crveno, odnosno bakreno narančasto.

Što je crveni mjesec (a što nije)

U svibnju, 16.05.2022. oko 6 sati, kada smo imali priliku vidjeti svibanjski pun mjesec, zbog potpune lunarne eklipse on se doimao crvenim. I dok mnogi ovoj pojavi pridaju značenja i nadnaravne fenomene, radi se o lomu svjetlosti gdje se Mjesec zbog položaja u odnosu na Zemlju doima crveno. Sličnu boju Mjeseca zadnji put smo vidjeli u srpnju 2018. Refleksija od Sunca kada se Sunce, Zemlja i Mjesec nalaze u ovom položaju čini da se Mjesec doima crveno ili narančasto.

Lunarna eklipsa pojavljuje se kada pun Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, pa Sunce ne može standardno „obasjavati” Mjesec i činiti ga jasno vidljivim sa Zemlje. Ipak, ono malo svjetlosti što obilazi zemlju dopire do Mjeseca pod drugačijim kutom, te taj lom svjetlosti daje Mjesecu drugačiju boju, pa se Mjesec sa zemlje doima crveno ili narančasto.

Zbog vedrog neba ova boja Mjeseca bila je vidljiva iz Hrvatske, ali iako je najpotpunije slika prošla i ta posebna crveno – narančasta boja, jutros za potpunog punog mjeseca, ukoliko ste propustili pogledajte u nebo večeras. Dojam neće biti jednak, a ni crveno narančasta boja tako intenzivna, ali Mjesec sa zemlje se doima punim 1 do 3 dana, pa vrijedi podignuti glavu i pogledati u nebo.

Za gledanje u Mjesec za lunarne eklipse za razliku kada se radi o solarnoj eklipsi, ne trebaju nam tamne ili neke druge posebne naočale. Pun mjesec možete gledati golim okom, ali ako želite bolje vidjeti možete dodati teleskop.

Obično se pun mjesec u svibnju naziva cvjetni mjesec, međutim, kada se radi o punom Mjesecu koji se poklapa sa lunarnom eklipsom, zbog boje koju poprima često se naziva i “krvavi mjesec”.

Osim ovog svibanjskog punog mjeseca, na nebu nas sljedećih mjeseci očekuje još neke spektakularne pojave. Još dva super mjeseca u lipnju i srpnju, koja su dobila pridjev „super” jer će se doimati veće i posebno zbog blizine Mjeseca, ali i Suze svetog Lovre, meteorska kiša koju očekujemo u kolovozu.

Još jedna lunarna eklipsa, iako ne potpuna, očekuje nas u listopadu ove godine, ali vjerojatno neće biti vidljiva iz naših krajeva. Sljedeću potpunu lunarnu eklipsu i „krvavi mjesec” možemo očekivati u ožujku 2025.

Mnogi još uvijek ovom fenomenu pridaju različka nadnaravna značenja, te mu pridodaju različite (obično vlastite) teorije, ali iako se crvenom mjesecu pridodaju razna značenja znamo da se radi o lomu svjetlosti, te da u pojavi crvenog mjeseca nema ničeg nadnaravnog. Pojavljuje se u redovitim razmacima, te se može predvidjeti dugo vremena unaprijed, računajući položaj Sunca i Mjeseca u odnosu na Zemlju.

Položaj Sunca, Zemlje i Mjeseca za lunarne eklipse. U crvenom mjesecu, osim vizualnog dojma, nema ništa nadnaravno. Mjesec jednostavno ulazi u Zemljinu sjenu, a kut ostatka svjetlosti na Mjesecu se reflektira tako da Mjesec mijenja boju.

U prošlosti se govorilo kako lunarna eklipsa simbolizira velike odluke, početke, završetke, te procese čišćenja, pa ako već dugo odugovlačite neke odluke za koje mislite da ih trebate provesti, vrijedi probati započeti danas. Ovo je idealan dan za start promjena koje želimo dugo uvrstiti u svoju svakodnevnicu. Prema drvnim vjerovanjima, lunarna eklipsa otvara “vrata” koja želite. Bez obzira vjerovali u snagu crvenog mjeseca ili ne, okrenuti se zdravijim navikama uvijek je dobra ideja.

Jedna stvar za koju svakako možete iskoristiti snagu ovog posebnog mjeseca je za mršavljenje. Ako želite smršaviti i pripremiti se za ljeto idealan je dan za provođenje dijete. Uz mjesečevu dijetu možete izgubiti do tri kilograma, a ako vam ona bude start neke dugoročne dijete, takva dijeta ima veće šanse za uspjeh, jer ćete početnim gubitkom ostati i dalje motivirani.

Kako provoditi mjesečevu dijetu:

Kada nas još očekuje pun mjesec u ovoj godini pogledajte ovdje: