24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čaj od mente ublažava bolove

Čaj od mente ublažava bolove

Popularnost mente u mnogim proizvodima od pastila do tinktura je velika. Menta se koristi za različite tegobe, te ima brojne zdravstvene prednosti.

Čaj od mente se često koristi kod grlobolje, glavobolje, zubobolje, probavnih smetnji, mučnina… Miris mente se koristi za probleme sa sinusima, dok se ekstrakt mente često koristi u pastama za zube. Primjena kako mente tako i različitih ekstrakata mente je velika i ima široku uporabu. Brojna istraživanja prate djelovanje i utjecaj mente u različitim segmentima, a jedno od njih je i djelovanje mente na bolove.

Šalica čaja od mente, tvrde znanstvenici može ublažiti bolove jednako kao i analgetici koji se mogu kupiti u ljekarnama.

Znanstvenici kažu kako čaj od mente ublažava bolove od glavobolje, bolova u trbuhu do onih uzrokovanih gripom.

Voditeljica istraživanja Graciela Rocha kaže kako su tražili biljke koje bi mogle zamijeniti sintetičke lijekove, a kako je njima poznato oko 50.000 biljaka se koristi u tradicionalnim medicinama širom svijeta u svrhe liječenja ili prevencije, te da neke od biljaka već imaju znanstveno potvrđeno isti učinak kako sintetički lijekovi.

„Sljedeći korak nam je istražiti postepeno točno kako biljke djeluju“, dodaje.

Istraživanje „Cutaneous application of menthol 10% solution as an abortive treatment of migraine without aura: a randomised, double-blind, placebo-controlled, crossed-over study” pratilo je učinkovitost primjene na koži otopine od 10% mentola.
Budući da se metvica i njen aktivni sastojak mentol stoljećima, pa čak i tisućama godina koriste kod različitih zdravstvenih poteškoća, pa tako i kod glavobolje, ovo istraživanje je pratilo učinkovitost mente te pokazalo da otopina mentola može biti učinkovita u liječenju glavobolje i migrene.
Menta ima antimikrobno i antivirusno djelovanje, bogata je antioksidansima, te brojnim drugim sastojcima koji mogu pozitivno djelovati na organizam.
Neka od istraživanja su pokazala pozitivno djelovanje mente na probavni sustav, ali i da menta ima analgetske učinke te da može djelovati na smanjenje bolova. Osim toga menta pozitivno djeluje na živčani sustav, istovremeno ga smirujući i jačajući. Sve su to neke od teza skupnog istraživanja učinaka mente „A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.)”.

Mentom protiv glavobolje

Glavobolja može imati različite uzroke, te se reflektirati na različite načine, i na različitim područjima glave.

Čaj od metvice može pomoći kod nekih vrsta glavobolje. Posebno čaj od metvice može biti učinkovit kod glavobolje uzrokovane stresom, kao i kod glavobolje uzrokovane lošom probavom.

Ukoliko bje glavobolja uzrokovana sinusnom upalom, menta također može pomoći. Menta smiruje upalu sluznice grla, ali i čisti sinuse te olakšava disanje.

U ovom slučaju čaj od mente može djelovati dvostruko, tako da udišete paru iz čaja s mentom, ali kao čaj.

Ulje paprene metvice za glavobolju

Ulje paprene metvice se često koristi za glavobolje i kod upale sinusa. Ono može biti kao dodatak u pastilama, različitim proizvodima poput mirisnih svijeća, u čaju, kao eterično ulje. Uvijek je bitno pratiti za što je namijenjen neki proizvod od paprene metvice i na taj način ga koristiti.

Na koji način se može koristiti ulje paprene metvice protiv glavobolje i sinusa:

  • Ulje paprene metvice se može dodati u kupku. Topla voda će potaknuti mirise te će ovakva kupka djelovati opuštajuće.
  • Ulje paprene metvice se koristi u sredstvima koja se dodaju u vodu kada s radi inhalacija.
  • Upalite mirisne svijeće s mirisom paprene metvice.

Djelovanje ulja paprene metvice je predmet brojnih istraživanja, te su ona pokazala da ovo ulje najbolje djeluje kod tenzijskih glavobolja. Ulje paprene metvice djeluje opuštajuće te može pomoći kod ovakvog tipa glavobolja.

Jedno od istraživanja je pokazalo da primjena gela od mentola djeluje na smanjenje intenziteta glavobolje i migrene dva sata od primjene.

Osim djelovanja na glavobolje i migrene, ulje paprene metvice može pomoći i kod ublažavanja mučnina, stresa, začepljenog nosa, bolova u mišićima.

Više o čajevima / Čaj od mente