5 signala da posao neće biti dobar [ KARIJERA ]

5 signala da posao neće biti dobar

Iako vam se kada tražite posao čini najvažnije dobiti posao, bitno je i da je taj posao dobar.

U posljednje vrijeme se i sve češće spominje val otkaza koje zaposlenici daju nezadovoljni radnim uvjetima, te je i kod traženja posla bitno pronaći dobar posao. No, može li se već prema razgovoru za posao naslutiti neke stvari?

Naravno, kada netko hitno traži posao, tada je najvažnije dobiti posao. No, postoje situacije u kojima netko traži bolji posao jer već ima posao ili traži posao na kojem ima veće izglede da će posao biti dobar. Na što u takvim situacijama obratiti pažnju prilikom razgovora za posao?

Naravno da svatko ima različite kriterije dobrog posla, ali ovo su neke od naznaka da trebate biti oprezni.

1 – Na razgovoru vas pitaju čudna pitanja

Ukoliko vam na razgovoru postavljaju čudna pitanja ili koriste neprimjeren rječnik, to je pokazatelj stila upravljanja i ponašanja u tom poduzeću. Isto tako obratite pažnju na ponašanje, da li osoba koja vodi razgovor dok ste vi tu odgovara na mailove, javlja se na pozive ili čita tuđe životopise?

Ako vas pitaju što biste napravili u slučaju da je nadređeni neljubazan prema vama ili vam ne želi pomoći kod nekog problema, vjerojatno možete očekivati da će se takve situacije pojaviti i kasnije. No, na vama je da procijenite da li vam to odgovara ili ne.

2 – Nitko vam ne izgleda zadovoljan što radi tamo

Ne možete vjerovati svakome, ali ako je opći stav i mišljenje da su u tom poduzeću ljudi nezadovoljni i da neprestano odlaze, te da stalno primaju nove zaposlenike, budite oprezni. Vjerojatno postoje neki razlozi zašto je to tako.

3 – Čujete loše stvari o poduzeću ili zaposlenicima

Ako negativne stvari i tračevi iz poduzeća izlaze van i postaju javne, sigurno nešto u tom poduzeću nije dobro.
Na razgovoru za posao sarkastično komentiraju stanje u poduzeću ili zaposlenike. Znate onu „u svakoj šali ima pola istine“. Ili ako postavite pitanje vezano uz poduzeće ili njegovu budućnost oni brzo prebace razgovor na novu temu.

4 -Vaša pozicija nema točan naziv i opis posla

Ako vam ne znaju točno reći što ćete raditi, budite oprezni. Takve situacije često vode do toga da ćete poslije biti preopterećeni. Sam naziv radnog mjesta nije univerzalan, stoga uvijek treba pitati koje su obveze i zaduženja kako ne bi poslije došlo do većih problema.
Također, ako ne znaju kada trebate početi s radom, signal je za uzbunu.

5 – Intuicija vam kaže da nešto nije dobro

Ako vam intuicija govori da to nije radno mjesto i radna okolina za vas, dobro razmislite. Vjerojatno ste podsvjesno primijetili neke sitnice na koje svjesno niste obraćali pažnju.

Da li je to posao za vas?

Iako je teško samo na osnovu razgovora procijeniti kakav će biti posao, ovo su neke naznake koje vas mogu usmjeriti da malo više razmislite o svemu. Vjerojatno ćete tek na poslu moći bolje procijeniti pravu situaciju, kao što i poslodavac može tek nakon što započnete raditi vidjeti kakav ste vi zaista radnik.

Pri tome treba voditi računa da ista pitanja neće svima značiti isto, niti osobe koje traže očekuju ili žele iste uvjete.

Ukoliko Vas pitaju da li ste spremni raditi prekovremeno, razmislite o tom. Nekim osobama to odgovara, dok druge ne žele raditi prekovremeno. Ako ne želite raditi prekovremeno, a to vas pitaju na razgovoru za posao, nemojte pretpostaviti da je pitanje samo uobičajena rutina. Slično je i s nekim drugim pitanjima.

Više o tome ako se pripremiti za razgovor za posao pročitajte ovdje: 30 odličnih savjeta za razgovor za posao

Razgovori za posao su dvosmjerni, iako se često svode na to da poslodavac postavlja pitanja, a osoba koja je došla na razgovor odgovara. No, ako vas nešto zanima pitajte, a ako ne želite pitati, tada obratite pažnju na to što vas i na koji način pitaju kako biste dobili bolju sliku o onome što vas očekuje ukoliko dobijete posao.