29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

5 trikova kako pokrenuti mozak da biste SMIRILI MISLI [ SELFHELP ]

Iako se čini u suprotnosti, te možda mislite kako je potrebno ne koristiti mozak da biste mislili manje, to baš nije u potpunosti točno...

5 trikova kako pokrenuti mozak da biste smirili misli

5 trikova kako pokrenuti mozak da biste smirili misli

Iako se čini u suprotnosti, te možda mislite kako je potrebno ne koristiti mozak da biste mislili manje, to baš nije u potpunosti točno.

Postoje načini na koje možete smiriti misli tako da se pokrenete i angažirate svoj mozak.

-1- Rješavajte križaljke i zagonetke

Nema bolje aktivnosti koja će vam pomoći da istovremeno i vježbate i smirite mozak. Ovo će vam omogućiti dobar odmor, pauzu od dnevnih poslova, ali i od vlastitih misli koje vas opterećuju.

-2- Razgovarajte s nekim koga poznajete

Ovaj put pokušajte razgovarati na način da o sebi i svojim mislima ništa ne pričate, nego potpuno fokus prebacite na drugu osobu. Potpuno se koncentrirajte na osobu s kojom razgovarate. Ništa ne pomaže tako razbistriti i smiriti vlastite misli poput suosjećanja s drugima i interesa za druge.

-3- Koristite sva osjetila

Prebacite fokus iz glave na stvarnost i koristite svih pet osjetila. Kakav je miris oko vas, kakvog okusa hrana koju jedete? Iskoristite jagodice prstiju i osjetite predmete oko sebe, kakva vam je odjeća, kakav stolac, kakva vam je koža? Što vidite ispred sebe? Pokušajte zapažati što više detalja. Što čujete? Koji su glavni zvukovi? Što sve čujete od pozadinske buke? Korištenje osjetila predstavlja izazov za mozak, pa otkrijte ono potpuno nepoznato u svemu već poznatom.

-4- Igrajte videoigre

Većina odraslih smatra video igre nečim lošim zbog toga što znaju kako one mogu postati opsesija, ali nema ništa loše u tome da ponekad igrate videoigre. Videoigre će smiriti vaše misli, a neka istraživanja pokazuju kako su one dobre i za očuvanje  poveznica u mozgu zdravima i aktivnima. Sve dok ne pretjerujete.

-5- Učite nove vještine

Kada izađete iz zone ugode i okušate se u nečemu novom, vaš mozak kreira nove neurone. I bez obzira o čemu se radilo, svaki put kad učite bilo što novo vaš mozak postaje u svemu drugome još bolji, a s druge strane kada se potpuno posvetite nečemu novom u čemu nemate iskustva, to vam ne ostavlja prostora za razmišljanje o jednoj te istoj stvari o kojoj ne želite razmišljati.

Kako smiriti misli?

Osim strategija iznad kojima ćete aktivirati mozak da biste ga smirili, da biste umirili misli možete koristiti i aktivnosti koje se općenito smatraju umirujućim aktivnostima poput molitve, joge, meditacije i slično.

Meditacija vam pomaže da opustite svoj um na nekoliko razina i različitih načina. Već samo jedna meditativna sesija može vam smiriti misli, ali ako prakticirate meditaciju redovito naučit ćete kako se nositi s izazovnim trenucima, pa će potreba za promptnim smirivanjem misli biti sve rjeđa. S meditacijom možete postati otporniji na stres, odnosno naučiti se bolje nositi i u izazovnim situacijama.

Meditacija vam može smiriti misli trenutno, ali s vremenom redovita meditacija vodi do reduciranja stresa i uči vas kako da inače stresne situacije imaju manje utjecaja na vaše misli.

Dnevnik zahvalnosti je još jedan način da smirite misli. Ako prebacite fokus s onoga što vas je uznemirilo, na sve ono što imate u životu, na čemu možete biti zahvalni, to će vas neočekivano brzo umiriti i smiriti vaše misli. Kultiviranje zahvalnosti, odnosno shvaćanje da u svakoj situaciji imamo mnogo više onoga na čemu možemo biti zahvalni, nego stvari koje nas uznemiruju ima mnogostruke koristi. Krenite s pisanjem dnevnika zahvalnosti i shvatit ćete već nakon nekoliko tjedana kako takav stil razmišljanja postaje vaš način razmišljanja. Vaš mozak će početi funkcionirati na način da umjesto stresnih misli započinje projicirati zahvalnost.

Kada vas zahvati nemir, možete početi misliti kako ništa ne ide kako treba, a vlastite misli vam se mogu doimati poput prave oluje. Dobro je u takvim trenucima imati neke od tehnika nabrojenih iznad koje vam mogu pomoći da smirite misli posebno u izazovnim situacijama, kako biste sebi olakšali nošenje s njima.