28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako koristiti mentu (mint) protiv bolova i za psihičko zdravlje [ ZDRAVLJE ]

Čaj od mente je čaj koji ima svako domaćinstvo. Najčešće zbog ugodnog okusa i mirisa. No, sigurno niste ni pretpostavljali koliku dobrobit imate od njega. Ukratko rečeno, gotovo da nema bolesti koju ne liječi...

Kako koristiti mentu (mint) protiv bolova i za psihičko zdravlje

Čaj od mente spada među najpopularnije čajeve. Ugodnog je mirisa i okusa, a istovremeno ima brojne zdravstvene prednosti. Najčešće se spominje djelovanje mente kod glavobolje, mučnine, zubobolje, kod zadaha…

Čaj od mente je popularan i kao anti-stres terapija. Njegova protuupalna svojstva mogu pomoći kod mnogih upala, ali i sniziti krvni tlak i temperaturu. Upravo i ta svojstva doprinose opuštanju i djelovanju na smirivanje u stresnim situacijama.

Čaj djeluje umirujuće i jača živce

Mješavina čaja od mente, ružmarina i matičnjaka može pomoći za umirenje, te istovremeno pojačava psihičku otpornost.
Čaj se priprema tako da se pomiješaju ove tri biljke u istim omjerima,.
Žličicu mješavine preliti s 200 ml vruće vode, ostaviti da odstoji 10 minuta, procijediti i čaj je spreman za konzumaciju.

Ovakav čaj bi trebalo piti tri puta dnevno.

Mentom protiv glavobolje

Umasiravanje ekstrakta metvice (mente) po prednjem dijelu glave, čelu i sljepoočnicama može izliječiti glavobolju brže nego konvencionalni lijekovi protiv bolova.

U provedenom istraživanju, 95 %  ispitanika koji su primijenili ekstrakt izjavili su kako su osjetili djelovanje već u prve dvije minute. Također isti postotak sudionika u istraživanju izjavio je kako im je bol potpuno nestala nakon 30 minuta.

Devet njih od deset izjavilo je da im je ekstrakt djelovao bolje od lijekova.

Osim što ublažava bol, ekstrakt metvice ima i opuštajuće djelovanje na mišiće glave i vrata, te dobro djeluje i protiv napetosti i ukočenosti u tim predjelima.

Čaj od mente ublažava  i druge bolove

Šalica čaja od mente, tvrde znanstvenici može ublažiti bolove jednako kao i analgetici koji se mogu kupiti u ljekarnama.

Znanstvenici kažu kako čaj od mente ublažava uz bolove od glavobolje, bolove u trbuhu do onih uzrokovanih gripom.

Voditeljica istraživanja Graciela Rocha kaže kako su tražili biljke koje bi mogle zamijeniti sintetičke lijekove, a kako je njima poznato oko 50.000 biljaka se koristi u tradicionalnim medicinama širom svijeta u svrhe liječenja ili prevencije, te da neke od biljaka već imaju znanstveno potvrđeno isti učinak kako sintetički lijekovi, a među njima je i menta.

Eterično ulje metvice (mente)

Menta ima jak i svjež miris, koji djeluje poticajno i osvježavajuće.

Kombinira se dobro s eteričnim uljem eukaliptusa, lavande i ružmarina.

Smatra se da je analgetik, antiseptik, antispasmodid, djeluje adstrigentno, da je lijek za smanjivanje kongestije, olakšava probavu i iskašljavanje.

Eterično ulje metvice se preporučuje kod astme, bronhitisa, glavobolje, loše probave, za odbijanje kukaca, migrena, kod boli u mišićima, problema sa zglobovima, mučnine, upale sinusa, umornih i otečenih stopala, te zubobolje.

Eterično ulje mente za rast kose i vlasište

Za umirujući učinak i dubinsko čišćenje pokušajte koristiti eterično ulje mente (mint, metvica). Eterično ulje mente ima odlične antiseptičke, regenerativne i stimulirajuće osobine koje mogu poboljšati zdravlje kose. Ili ako ste se pitali  kako na prirodni način ubrzati rast kose probajte eterično ulje mente.

Ako imate isušeno ili iziritirano vlasište, eterično ulje mente će promovirati rast kose  i obnoviti vlasište.

Eterično ulje mente možete koristiti na različite načine, ali je najjednostavnija uporaba uz šampon ili regenerator za kosu.

Jednostavan način da iskoristite stimulativno djelovanje eteričnog ulja mente na vašu kosu i njegov učinak na dubinsko čišćenje vlasišta je da dodate nekoliko kapi u šampon kojim ćete prati kosu. Istresite uobičajenu količinu šampona u ruku, a zatim dodajte par kapi eteričnog ulja mente. U šaci sve dobro smiješajte, te operite i isperite kosu na uobičajen način. Jednako tako eterično ulje mente možete dodati i u regenerator za kosu.

Uporabom eteričnog ulja mente u njezi kose ona bi trebala i brže rasti, jer eterično ulje mente potiče cirkulaciju, a to ubrzava rast kose.

Osvježenje od mente kao losion poslije brijanja

Uzmite čašu čiste votke, dodajte koru od jednog limuna i 1/2 šalice svježe nasjeckane metvice.

Stavite sve sastojke u staklenku, zatvorite i dobro protresite.

Ostavite da stoji najmanje tri dana, zatim procijedite.

Može se koristiti umjesto losiona poslije brijanja, ili u sprej bočici kao osvježenje za lice.

Vezano: