Jaje kalorije – Koliko kalorija ima kuhano jaje, jaje na oko, omlet, kajgana…

Jaje kalorije – koliko kalorija ima kuhano jaje, jaje na oko, omlet, kajgana…

Jaja su namirnica koja ima brojne nutritivne vrijednosti, sadrže esencijalne aminokiseline, ugljikohidrata imaju u tragovima, bogati su mikromineralima i vitaminima. Jaja su bogata fosforom, selenom, riboflavinom, pantotenskom kiselinom, vitaminom B12, A i D, te željezom, cinkom, vitaminom B6…

JAJE kalorije – koliko kalorija ima jaje?

Jaje kuhano u ljusci zadržava svoje hranjive vrijednosti dok se prženjem dio gubi. Koliko će jaja imati kalorija ovisi o veličini jajeta, kao i o načinu pripreme.

Jaje ima 130 kalorija na 100 grama.

JEDNO jaje kalorije – Koliko kalorija ima jedno jaje?

Koliko će kalorija imati jedno jaje ovisi o veličini jaja. Veličina jaja je izražena slovima na pakiranju:
XL su vrlo velika jaja, teža od 73 grama
L su velika jaja 63 do 73 grama
M su jaja srednje veličine 53 do 63 grama
S su mala jaja koja su manja od 53 grama

U tom kontekstu veličine jaja može se govoriti i o kalorijama koje ima jedno jaje:

Jedno malo jaje veličine S ima 68 kalorija.
Jedno srednje jaje veličine M ima 68 do 90 kalorija.
Jedno veliko jaje veličine L ima 80 do 104 kalorije.
Jedno najveće jaje veličine XL ima 93 do 104 kalorije.

Jedno jaje prosječne veličine će imati 75 kalorija.

Jedno jaje ima 75 kalorija.

Koliko kalorija imaju bjelanjak i žumanjak?

Bjelanjak kalorije

Bjelanjak je vanjski dio unutrašnjosti jaja. Kao u cjelini jaje, tako se bjelanjak može konzumirati i zasebno, posebno se u nekim receptima koristi odvojeno samo bjelanjak. Iako je kaloričnost bjelanjka relativno mala, često se u receptima za kolače u bjelanjak dodaje šećer te mu se na taj način povećava kaloričnost.

Bjelanjak ima 45 kalorije na 100 grama.

Kalorije žumanjak

Žumanjak ima daleko više kalorija nego bjelanjak. Dok je na 100 grama bjelanjka tek 45 kalorija, na 100 grama žumanjka je 295 kalorija.

Žumanjak ima 295 kalorija na 100 grama.

KUHANO jaje kalorije – Koliko kalorija ima kuhano jaje?

Taj se broj kalorija ne mijenja ovisno o tome da li se radi o meko ili tvrdo kuhanom jajetu.

Kuhano jaje ima 75 kalorija.

Meko kuhano jaje kalorije

Meko kuhano jaje podrazumijeva da je bjelanjak potpuno skuhna, dok je žumanjak još uvijek mekan i tekući. Meko kuhana jaja imaju 75 kalorija u prosjeku po jednom jajetu. Odnosno meko kuhano jaje ima isto kalorija kao i jaje svježe, a broj kalorija ovisi o veličini jajeta.

Meko kuhano jaje ima 75 kalorija.

Tvrdo kuhano jaje kalorije

Tvrdo kuhano jaje znači da su i bjelanjak i žumanjak potpuno skuhani, odnosno tvrdi. Ono se kuha nešto duže nego mekano kuhano jaje no, broj kalorija ostaje isti, te tvrdo kuhano jaje ima isto kalorija kao i svježe, ovisno o veličini jajeta, a u prosjeku jedno tvrdo kuhano jaje ima 75 kalorija.

Tvrdo kuhano jaje ima 75 kalorija.

Pečeno jaje kalorije

Pečeno jaje apsorbira ulje na kojem se peče ili prži, te se broj kalorija u ovom slučaju povećava u odnosu na boj kalorija koje ima samo jaje.

Pečeno jaje zajedno s uljem ima 200 kalorija na 100 grama.

Jedno pečeno jaje s uljem ima 105 kalorija.

Jaje na oko kalorije

I kada se priprema jaje na oko na broj kalorija će utjecati veličina jajeta, ali i količina masnoće tj. ulja koja se koristi prilikom pripreme jaja na oko. No, u prosjeku će jaje na oko imati 105 kalorija.

Jedno jaje na oko ima 105 kalorija.

Recept:

Koliko kalorija ima kajgana ili omlet?

Kod pripreme kajgane ili omleta kaloričnost ovisi i o dodatnim sastojcima koje se stavljaju unutra. No u osnovi kajgana ima150 kalorija, a omlet ima 155 kalorija.

Kajgana kalorije – Koliko kalorija ima kajgana?

Kajgana ima 150 kalorija na 100 grama

Omlet kalorije – Koliko kalorija ima omlet?

Omlet ima 155 kalorija na 100 grama.

Vezano: Kajgana – Recepti (covermagazin.com)

Jaja – oznake na pakiranjima jaja

Jaja se klasificiraju prema načinu uzgoja peradi, prema razredu i veličini. Na pakiranjima jaja mogu se pronaći oznake koje govore o načinu uzgoja jaja, ali i o veličini jaja. Iako je uobičajeno da se osim oznake načina proizvodnje jaja na pakiranju navodi i način proizvodnje, te će biti odmah na pakiranju vidljivo da li se radi o jajima iz ekološkog uzgoja, jajima iz slobodnog uzgoja, jajima iz štalskog odnosno podnog uzgoja ili jajima iz kaveznog uzgoja.

Oznake na jajima koje se odnose na način uzgoja znače:
0 – jaja iz ekološkog uzgoja
1 – jaja iz slobodnog uzgoja
2 – jaja iz štalskog (podnog) uzgoja
3 – jaja iz kaveznog uzgoja

Oznake na jajima koja se odnose na veličinu jajeta su u oznakama S, M, L, XL, te te oznake govore o veličini jaja u pakiranju.

Oznake za veličinu jaja u pakiranju:
S – mala jaja
M – jaja srednje veličine
L – velika jaja
XL – vrlo velika jaja

Kako kuhati jaja? Koliko dugo kuhati jaja?

Kada se radi o kuhanju jaja uobičajeno postoje varijante meko kuhana jaja, polutvrdo kuhana jaja, te tvrdo kuhana jaja.

Žumanjak ne bi trebalo prekuhati budući da na taj način zadržava sve hranjive vrijednosti. Žumanjak sadrži aminokiseline koje su osjetljive na temperaturu. S druge strane bjelanjak je podložniji kontaminaciji bakterijama, te je bitno da se bjelanjak dobro skuha.

Upravo na tome se temelje varijante kuhanja jaja. Bitno je da se bjelanjak dobro skuha, kako bi se uklonile bakterije, dok se kuhana jaja razlikuju prema tvrdoći kuhanog žumanjka.

Za tvrdo kuhana jaja potrebno je 10-12 minuta kuhanja u ključaloj vodi. Vrijeme računajte od trenutka kada voda proključa, a jaja odmah stavite u hladnu vodu.

Meko kuhana jaja se kuhaju oko 7 minuta.

Kod kuhanja jaja, jaja bi trebalo staviti u u hladnu vodu kako bi se lagano zagrijavala, te se izbjeglo pucanje jaja koje je češće ako se jaja stave u vrelu vodu. Također, može pomoći da se jaja izvade iz frižidera na sobnu temperaturu prije kuhanja, kako bi se izbjegle nagle promjene temperature.

U vodu u kojoj se kuha jaje može se dodati malo soli, kao i žlica octa. Ocat će pomoći da ukoliko jaja počnu pucati bjelanjak brže koagulira te da na taj način manje bjelanjka iscuri iz kore.

Više: Koliko dugo se kuhaju jaja? – Recepti (covermagazin.com)

Koliko jaja jesti?

U pravilu se kada se govori o količini jaja, govori o tome koliko jaja pojesti tijekom tjedna. Neko pravilo je da su 4 jaja dovoljna za tjedan dana. No, uvijek je bitno da je ostatak prehrane uravnotežen, a ne samo broj ili količina neke namirnice.

U pravilu se smatra da je do 7 jaja tjedno neka granica koja se ne bi trebala prelaziti jer bi u tom slučaju moglo doći do utjecaja na kolesterol te nekih drugih negativnih efekata jaja.

Jaja

Jaja su namirnica koja sadrži vitamine, minerale, proteine, zdrave masti… Jaja sadrže magnezij, kalcij, fosfor, kalij, vitamin D, vitamini B skupine, selen…

Jaja mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju te u sprječavanju nastanka makularne degeneracije. Jaja sadrže lutein koji je bitan za očuvanje zdravlja očiju.

Jaja imaju visok udio proteina, aminokiselina, potrebnih organizmu. Jaja su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, kao i folata.

No, način pripreme jaja utječe na to koliko će sastojaka zadržati i koliko će se tih sastojaka unijeti konzumacijom jaja.

Kuhanje jaja uništava bakterije koje se mogu pronaći u jajima, te su kuhana jaja sigurnija za jelo od sirovih odnosno svježih jaja. Uz to neki sastojci iz jaja postaju lakše probavljivi kada se skuhaju, to se posebno odnosi na proteine te se smatra da se oko 90% proteina iz jaja može iskoristiti kod kuhanih jaja, dok je taj postotak kod svježih jaja oko 50%.

Jaja sadrže kolesterol, jedno jaje sadrže više od pola preporučenog dnevnog unosa kolesterola. No, unos kolesterola ne povećava nužno razinu kolesterola u krvi. Jaja iako sadrže kolesterol u pravilu ne utječu na povećanje kolesterola.

Jaja i mršavljenje

Jaje sadrži oko 130 kalorija na 100 grama, dok jedno jaje prosječne veličine ima 75 kalorija. Istovremeno jaja su bogata sastojcima koja doprinose optimalnijem funkcioniranju organizma.

Jaja su zasitna namirnica koja može pomoći da se dulje osjeća sitost, mogu djelovati na smanjenje apetita, posebno ukoliko se kombiniraju s namirnicama bogatim vlaknima. Zbog udjela proteina u jajima duže se osjeća sitost, te jaja mogu biti dobar izbor kod osoba na dijeti za mršavljenje. U tom slučaju bitno je da se jaja ukomponiraju u zdravu prehranu te da se ostvari dnevni kalorijski deficit.

Prednost jaja je u tom slučaju što pomažu u duljem osjećaju sitosti, odnosno smanjuju osjećaj gladi, a istovremeno pomažu da se organizam opskrbi brojnim nutrijentima.

Jaja mogu pomoći u poticanju metabolizma, te i na taj način doprinijeti mršavljenju. Jaja sadrže aminokiseline koje tijelo može lako iskoristiti. Jaja sadrže proteine, a veći udio proteina u prehrani može djelovati na metabolizma tako da dnevno sagorijeva oko 100 kalorija više.

Jaja za doručak?

Jaja se često konzumiraju upravo za doručak. Više istraživanja je pratilo konzumiranje jaja za doručak te se pokazalo da konzumiranje jaja za doručak može biti korisno za mršavljenje ( u usporedbi s doručkom sličnog kalorijskog unosa bez jaja).

Koliko dugo čuvati jaja?

U pravilu rok trajanja na svježim jajima je oko 30 dana na temperaturi od 4 stupnja.

Iako se često komentira da li jaja treba ili ne čuvati u frižideru, bitno je da se jaja čuvaju na hladnom i po mogućnosti tamnom mjestu. Čuvanje jaja u frižideru im produljuje rok trajanja, te će jaja koja se nisu čuvala u frižideru imati kraći rok trajanja. Međutim to ne znači da će jaja koja su se čuvala u frižideru imati rok trajanja dulji od 30 dana, nago da će jaja koja se nisu čuvala u frižideru imati značajno kraći rok od toga.

Ukoliko se jaja čuvaju na sobnoj temperaturi rok trajanja im može biti drugačiji, te će varirati ovisno o uvjetima i temperaturi.

Kada se radi o trajanju jaja, dobro bi bilo provjeriti rok trajanja jaja koji je naveden na pakiranju budući da jaja mogu stajati neko vrijeme i u prodavaonicama, kao i može proći neko vrijeme dok jaja stignu na police. Stoga bi trebalo uzeti u obzir taj datum, a ne datum kada smo kupili jaja.

Kako bi se provjerilo da li su jaja svježa mogu se uroniti u vodu, te ukoliko jaje pluta ono nije svježe, dok će svježa jaja potonuti na dno.

Koliko dugo se mogu čuvati kuhana jaja u frižideru?

Jaja se mogu čuvati u frižideru do 7 dana.

No, ako jaje postane sluzavo ili promijeni miris, nije sigurno za konzumaciju, neovisno o broju dana koliko ste ga čuvali i takva jaja se ne bi ni u kom slučaju trebala konzumirati.

Jaje – nutritivna vrijednost

Jaje sadrži 130 kalorija na 100 grama.

Vode jaje sadrži 75 grama na 100 grama.
Nitrogena jaje sadrži 1,99 grama na 100 grama.
Bjelančevina jaje sadrži 12,4 grama na 100 grama.
Ugljikohidrata jaje sadrži 0,96 grama na 100 grama.
Vlakana jaje sadrži ispod 0,75 grama na 100 grama.
Šećera jaje sadrži 0,2 grama na 100 grama.
Kalcija jaje sadrži 48 miligrama na 100 grama.
Željeza jaje sadrži 1,67 miligrama na 100 grama.
Magnezija jaje sadrži 11,4 miligram na 100 grama.
Fosfora jaje sadrži 184 miligrama na 100 grama.
Kalija jaje sadrži 132 miligrama na 100 grama.
Natrija jaje sadrži 129 miligrama na 100 grama.
Cinka jaje sadrži 1,24 miligrama na 100 grama.
Bakra jaje sadrži manje od 0,1 miligram na 100 grama.
Joda jaje sadrži 49,1 mikrogram na 100 grama.
Selena jaje sadrži 31,1 mikrogram na 100 grama.
Tiamina jaje sadrži 0,077 miligrama na 100 grama.
Riboflavina jaje sadrži 0,41 miligram na 100 grama.
Niacina jaje sadrži 0,063 miligrama na 100 grama.
Vitamina B6 jaje sadrži 0,063 miligrama na 100 grama.
Folata jaje sadrži 71 mikrogram na 100 grama.
Betaina jaje sadrži 0,3 miligrama na 100 grama.
Vitamina B12 jaje sadrži 1,02 mikrograma na 100 grama.
Vitamina A jaje sadrži 180 mikrograma na 100 grama.
Luteina jaje sadrži 230 mikrograma na 100 grama.
Vitamina D jaje sadrži 98 IU. *Izvor: FoodData Central (usda.gov)

Jaja kalorije

Kalorije:

Omletkalorije na 100 grama155kalorija
Kajganakalorije na 100 grama150kalorija
Bjelanjak u prahukalorije na 100 grama732kalorije
Poširano jajekalorije na 100 grama138kalorija
Jaje – žumanjakkalorije na 100 grama322kalorije
Jaje – bjelanjakkalorije na 100 grama52kalorije

Tablica kalorija prema proizvođačima jaja:

K Plus Svježa jaja A klasa, razred Mkalorije na 100 grama jaja:127kalorija
K Plus Svježa jaja A klasa, razred Lkalorije na 100 grama jaja:131kalorija
K Plus Svježa jaja A klasa, razred M podni uzgojkalorije na 100 grama jaja:134kalorija
Žito Svježa jaja A klasa, razred Lkalorije na 100 grama jaja:131kalorija
Žito Svježa jaja A klasa, razred Mkalorije na 100 grama jaja:127kalorija
Omega 3 svježa jaja A klasa, razred Lkalorije na 100 grama jaja:128kalorija
Agro-klaster Svježa jaja A klasa, razred L slobodni uzgojkalorije na 100 grama jaja:130kalorija
Vrana jaja L razredkalorije na 100 grama jaja:81kalorija
Agro – Klaster svježa jaja M razredkalorije na 100 grama jaja:130kalorija
Marinero jaja L razredkalorije na 100 grama jaja:80kalorija
Marinero jaja M razredkalorije na 100 grama jaja:81kalorija
Luneta L razred jajakalorije na 100 grama jaja:138kalorija

Jaja kalorije – sažetak

Jaja su namirnica koja je lako dostupna, brzo se priprema, te se može koristiti na zaista bezbroj načina. Od osnovnih varijanta poput kuhanih jaja, te kajgane, omleta i jaja na oko, jaja se mogu kombinirati u različitim salatama, a uobičajeni su načini pripreme biskvita od jaja, kao i korištenje jaja u različitim kremama za kolače. Jaja sadrže visok udio proteina, vitamine i minerale, te mogu pomoći optimalnijem funkcioniranju organizma.

Jaja imaju oko 130 kalorija na 100 grama, a jedno jaje prosječne veličine sadrži 75 kalorija. Zbog udjela proteina jaja mogu biti i dobar izbor, u sklopu pravilne prehrane, kod osoba koje žele smršaviti budući da potiču metabolizam, ali i daju duže osjećaj sitosti te smanjuju apetit.

Jaja su namirnica koja se brzo i jednostavno priprema, te ju je lako uključiti u prehranu.

Recepti:

Vezano: