Razlozi zašto vas ne zovu u sljedeći krug razgovora za posao [ KARIJERA ]

Razlozi zašto vas ne zovu u sljedeći krug razgovora za posao

Traženje posla je samo po sebi stresan proces, ali jedan od posebno stresnih koraka u tome može biti kada zapnete uvijek na istom mjestu, odnosno kada vas zovu na razgovore, ali na njima zapinjete.

Problemi mogu biti različiti, no činjenica je da je jednako teško doći do prvog razgovora, kao i do drugog ili trećeg kruga razgovora.

Naravno da je dobro uzeti u obzir i svoje pogreške, razmisliti o razgovoru za posao koji je prošao kako biste se bolje pripremili za sljedeći, no trebate uzeti u obzir da postoji mnogo razloga zbog kojih niste prošli koji nemaju veze s vama.

Općenito treba uzeti u obzir da ste na razgovoru za posao bili vi i da su bili predstavnice poduzeća u kojem želite raditi, kao i brojni drugi kandidati. Na prvi krug razgovora se uglavnom zove veći broj osoba, koje mogu potom na određeni način bolje odgovarati poduzeću.

Razlozi mogu biti vezani uz vas, poduzeće, ali i ostale kandidate. Bitno je nakon razgovora razmotriti tijek razgovora za posao, i analizirati d ali nešto iz njega možete naučiti i bolje primijeniti na sljedećem razgovoru.

Neki od uobičajenih razloga su:

Kompanije rade stalno promjene i prilagodbe.  Možda ste čak na prvom razgovoru savršeno odgovarali za to radno mjesto, ali možda su se potrebe u dotičnom poduzeću promijenile i prilagodili su svoju potragu drugim kriterijima.

Možda se niste uklopili u ideju radnika kakvog traže. Bez obzira na znanja, iskustvo i vještine, poduzeća ponkad traže određene profile ljudi, koji će se po njihovom mišljenju bolje uklopiti u određeni odjel. Ne možete znati kakve osobe traže, niti se možete tome prilagoditi.

Možda već imaju kandidata u poduzeću za to radno mjesto. Ponekad poduzeće već ima osobu unutra koju je planiralo preraspodijeliti na određeno radno mjesto, ne svejedno obavljaju razgovore s kandidatima.
Ponekad čak i razgovore obavljaju s idejom da će možda tek odlučiti i da su jednake šanse za zapošljavanje vanjskog ili njihovog radnika. Iako su na papiru šanse svima jednake, kandidat koji je već u firmi možda ipak ima prednost pred vanjskim kandidatima.

Niste ostavili dobar dojam na razgovoru za posao. Možda ste imali dobre kvalifikacije, ali niste ostavili dojam na osobu s kojom ste razgovarali, niste znali dovoljno o poduzeću, niste imali odgovore ili ste se mučili s odgovorima na standardna pitanja koja se očekuju na razgovoru za posao. Ukoliko je ovo slučaj, to nije ništa loše, ovo možete popraviti i za sljedeći razgovor za posao se pripremiti bolje.

Možda ste samo djelomično odgovarali. Iako se vama čini da ste savršeno odgovarali opisu posla, možda to nije tako. S jedne strane vi niste objektivni, s druge strane vi znate samo ono što piše u natječaju, ali ne znate što se dodatno podrazumijeva ili što nisu napisali.

Nakon razgovora za posao dobro je napraviti analizu, niti treba razmišljati uvijek sam ja kriv, niti oni su krivi, ja ne trebam ništa mijenjati. Treba pokušati objektivno vidjeti što se može na sljedećem razgovoru napraviti bolje. Odnosno kako pokazati da bolje odgovarate za određeno radno mjesto.

No, činjenica je također, da za većinu radnih mjesta se prijavi više odgovarajućih kandidata, te tada poslodavac može birati radnika i prema nekim drugim kriterijima. Nekom poslodavcu će odgovarati radnik koji češće mijenja poslove jer je aktivan i dinamičan, dok će drugi preferirati radnika koji se duže zadržavaju na nekom radnom mjestu jer su stabilniji. Vi ne možete unaprijed znati što oni očekuju, niti promijeniti životopis.

No, ono što možete je pripremiti odgovore, razmisliti o pitanjima kako biste znali što želite reći na razgovoru za posao.

Što će biti presudno na razgovoru teško je znati, no uvijek je dobro pokušati sagledati što možemo na sljedećem promijeniti, ali istovremeno uzeti u obzir da na mnoga pitanja na razgovoru za posao nema točnog ili pogrešnog razgovora, nego mnoga toga ovisi o preferencijama poslodavca.

Pročitajte i: