7 načina da se pripremite za teška vremena [ KARIJERA ]

7 načina da se pripremite za teška vremena

Što će biti u bilo čijoj budućnosti, na lokalnoj ili globalnoj razini teško je prognozirati, ali sigurno je da neće teška vremena svakoga pogoditi u isto vrijeme, ali je i jasno da neće svima ići ni dobro cijelo vrijeme. Svaka karijera ili biznis kreću se krivuljom s usponima i padovima. Čak i ako vama sada ide iznimno dobro, trebali biste biti spremni za krizne situacije, nikada ne znate kada se mogu pojaviti.

Ovdje je 7 koraka kako se pripremiti za teža vremena

1 – Napravite odvojenu štednju za kriznu situaciju –

Većina stručnjaka se slaže kako biste uvijek trebali imati bar tri mjesečne plaće sa strane, odnosno ušteđene. Neki pak predlažu da to bude iznos mjesečnih troškova pomnožen sa 3 ili 6, dakle da od ušteđevine možete 3-6 mjeseci pokriti svoje troškove.

2 – Štedite više –

Neki iznos, bez obzira koliko mali odvajate kao dugoročno ulaganje. Neka to bude iznos koji možete odvojiti, bez obzira koliki je i na njega računajte kao na dodatak mirovini. To je novac koji nije vezan uz mirovinski fond ili životno osiguranje, dakle da do njega možete doći ukoliko vam zatreba bez većih penala i poteškoća. Možete izabrati neki oblik štednje ili ulaganje u fondove.

3 – Trošite manje –

Zvuči tako jednostavno, iako svi znamo da nije. Ali jedna od jako bitnih stvari bez obzira koliko zarađivali je upravljanje osobnim financijama. Morate točno znati na što trošite, a potom i vidjeti gdje možete uštedjeti. Sigurno postoje neke stvari koje možete izbaciti iz proračuna u kriznim vremenima. Kategorizirajte troškove, a potom vidite da li i gdje možete smanjiti potrošnju bar za 5-10%. Čini se malo, ali bit će dovoljno.

4 – Plaćajte račune redovito –

U recesiji više nego inače morate se brinuti o svakoj kuni. Stoga nema potrebe da bacate svoj teško zarađeni novac. Svi na neplaćene račune do roka dospijeća zaračunavaju kamate i troškove opomene. Posebno obratite pažnju na plaćanje dospjelih obveza po kreditnim karticama. Banke zaračunavaju visoke zatezne kamate za svako prekoračenje. Isto je i s minusom, čak i onim dozvoljenim.

5 – Razmislite o refinanciranju vaših dugova –

Ukoliko imate kredite koje ne možete redovno plaćati najbolje je da odete u svoju banku i pokušate razgovarati s nekim o mogućnostima. Postoje mnoge opcije refinanciranja dugova, ali ako uđete u neplaćanje sve se opcije teže aktiviraju. Ako vidite da ne možete plaćati kredit koji je na 5 godina, prebacite ga na 7. Imat ćete dodatne troškove, ali bar ćete ostale račune plaćati redovito što ćete na taj način kompenzirati. A i vratit ćete kontrolu nad svojim financijama.

6 – Provjerite što pokriva vaše osiguranje –

Da li redovito plaćate osiguranja? Budite sigurni da osiguranja nisu istekla kako ne biste radi ušteđenih nekoliko rata osiguranja imali puno veće troškove u slučaju krađe, automobilske nesreće ili bilo kakve nezgode u kući.
Što ona pokrivaju? Da li vaše životno osiguranje ima neke opcije u slučaju gubitka posla? Možda vam neke opcije koje pokrivaju osiguranja više ne trebaju, nazovite i pitajte kako ih možete ukinuti. Tako ćete si smanjiti mjesečnu ratu osiguranja.

7 – Doradite svoj životopis –

Ažurirajte svoj životopis za svaki slučaj. Tako ćete biti spremni za svaku situaciju. Pogledajte koje su vam slabe točke te pokušajte raditi na njima. Ako vam nedostaje usavršavanja lakše ćete to sada napraviti nego kada već budete tražili posao. Slično je i sa stranim jezicima. U godinu dana možete naučiti puno, možete pronaći jeftiniji tečaj, ali kada već ostanete bez posla imate manje vremena za promjene i manje novca na raspolaganju.

8- Pratite stanje na tržištu rada

Povremeno pogledajte koje se dodatne kvalitete i usavršavanja traže za vaše radno mjesto i slična mjesta. Usavršavajte se u tom smjeru, kako biste u slučaju gubitka posla bili spremni i konkurentni.