Kako pronaći SMISAO ŽIVOTA – U potrazi za smislom kada s osjećate izgubljeno [ SELFHELP ]

Kako pronaći SMISAO ŽIVOTA – U potrazi za smislom kada s osjećate izgubljeno

Osjećaj izgubljenosti u svijetu, spoznavanje prolaznosti života i sagledavanje sebe kao jedne točkice u masi iskrivljenih života i pitanje zašto se uopće probuditi sutra kada ću ionako umrijeti jednoga dana.

Mnogima ove riječi zvuče neshvatljivo, nerazumno i čak monstruozno, što je uistinu dobro jer je to znak da vam život ima smisao i da duboko u sebi gajite nade, njegujete ljubav i ono najvažnije težite nekim višim ciljevima.

Tjeskoba

No, što kada taj smisao nestane u gomili strahova od toga što nas čeka sutra, postoji li uopće sutra, hoćemo li se probuditi sretni, imamo li i hoćemo li dobiti neku grozomornu neizlječivu bolest.
Sve se to zajedno jednostavnim zdravstvenim rječnikom naziva tjeskoba, izražena kao tupa bol u predjelu prsnog koša, grč u želucu, osjećaj da imamo gomile zraka za ispustiti, bezvoljnost, nesanica i neopisiv strah. Ta bol ne prestaje dok god se ne suočimo sa nagomilanim strahovima, dok ne pronađemo smisao u sadašnjem trenutku.

Ne u onom budućem, ni onome koji se hoće ili neće dogoditi sutra ili za 20 godina, nego sada. U takvim stanjima izgubljenog smisla sami izazivamo strahove koji nas iz dana u dan vode u beznadnost svijeta i postojanja. I što više razmišljamo o smislu to više padamo u ponore vlastitog neznanja, jer zaista kada pogledamo početak i kraj kao točke života možemo se zapitati gdje je zaista smisao, zbog čega ili koga se mi trudimo. Ovakva, pak, nabrajanja mogu ići u nedogled i odvesti vas daleko i duboko u ponor beznađa.

Krajnji put zvuči užasavajući, pa je ključno da upravo u tom najgorem osjećaju beznadnosti iz dubine svoga bića izvučete snagu, koju ponekad nismo niti svjesni da posjedujemo, i kažete: Dosta!

No, proces ozdravljenja smisla i zamjene strahova hrabrošću neće odmah nestati i neka vas to ne pokoleba, zato se oboružajte strpljenjem jer vas čeka pravi rat za sebe. Tu je ključno znati nekoliko stvari:

–          mali koraci i male stvari vode do rješenja velikih problema;

–          nikada ne odustajte od borbe jer crv sumnje pojavljuje se nenajavljeno

–          ključno je znati da sve misli koje nam se motaju po glavi sami kreiramo kroz dulje ili kraće periode svoga života i da nove sretne i pozitivne misli možemo izabrati upravo sada, a to je predivno saznanje;

–          svaka situacija koja vas je dovela do stanja beznađa ima i svoju drugu stranu, onu pozitivnu, no bitno je otkriti što vas točno muči i problem će već napola biti riješen, a vaša duša svakim danom sve mirnija;

–   potražite stručnu pomoć. Nemojte misliti da je tjeskoba prirodno stanje i da jednostavno trebate trpjeti.

Kada ste spoznali da ste vi moć i da je sve u vašim rukama, vrijeme je da spoznate i osjećaje, situacije ili ljude koji su vas doveli do tjeskobnog osjećaja besmisla.

Ako vam je to izrazito teško jer između ostalog zapadate u depresivna stanje bezvoljnosti bilo bi izvrsno u imeniku pronaći brojeve telefona psihoterapeuta koji će vas svojim jednostavnim pitanjima, smirenim glasom i optimizmom u vaše izlječenje od besmisla dovesti do odgovora gdje leži vaš problem. Spoznavanje problema je predivan osjećaj, jer znate s čime se trebate nositi, što trebate zauvijek baciti u kantu za otpatke bez osvrtanja.

Kako je samo lako nakon pronalaska hrabrosti, suočavanja sa stvarnim problemom krenuti dalje prema smislu. Ako ste ljutiti na nekoga ili na sebe sjednite i u miru svojih misli i pokušajte oprostiti, jer osjećaj opraštanja je jedan od najvećih, čini vas jakima, olakšava vam dušu i daje smisao.

Fizičko stanje besmisla riješit ćete tako da se posvetite sebi, uljepšajte i izglancajte svoje tijelo kao što to radite s nekim dragim predmetom. Krenite na masažu, aerobik, boks, što god samo se ispucajte.

Molitva ili meditacija nezamjenjivi su lijekovi u traženju smisla, jer olakšavaju dušu i otvaraju nam vrata duhovnog svijeta koji je velik, neizmjerno umirujući i pun nade. Pronađite svoje male ciljeve i krenite prema njima bez straha, jer kada nešto jako želite svemir će se urotiti da to i dobijete, zato mislite samo na lijepe stvari i vaš će život iz dana u dan dobivati vrijednost i vraćati se smislu postojanja koji je za svakoga drugačiji, ali ipak u suštini isti – težnja prema nečem višem bilo da se radi o jačanju vjere, ljubavi ili o napretku u poslu, kupnji novog automobila, darivanju siromašnih, pronalasku novog dečka ili djevojke, rađanje novog života, vjenčanje…. I na kraju ne manje važno je saznanje da je naš život beskonačan, pa razmjerno tome koliko ga sada njegujemo toliko će nam biti lakše ući u njegovu beskrajnost!

Ciljevi

Bez želja, ciljeva, bez nečega čemu težimo potpuno bismo stagnirali. Zaglavili bismo u rutini i nesigurno bismo pravili svaki korak jer ne bismo bili sigurni što slijedeće raditi.

Ciljevi su snovi na kojima smo voljni raditi. Određivanjem ciljeva preuzimamo odgovornost za svoj život, odlučujemo se boriti umjesto besciljno sjediti i čekati.

Međutim, važno je raditi korake na putu prema ciljevima. Upravo u tim koracima je razlika između sanjarenja i stvarnih ciljeva.

Ciljevi nam daju smisao životu i čine nas sretnima predstavljajući svrhu i smjer našeg života.

Kada se odlučite truditi za postizanje nečega, vaši postupci dobivaju novo značenje. Svjesno kreiranje ciljeva pomaže ljudima osigurati se da neće život protratiti uzalud i da će njihovi postupci služiti njima.  Zbog toga plan mora biti uvjerljiv, opipljiv i mjerljiv.

Također, morate moći vizualizirati ostvarenje cilja do najsitnijih detalja, jer morate znati što trebate napraviti kako biste ostvarili zamišljeno.  Također, neka vaši ciljevi budu u skladu s vašim emotivnim zadovoljstvima. To bi značilo da ukoliko vas obiteljski život emotivno potpuno ispunjava, vaš cilj ne bi smio udaljiti vas od obitelji (ako se radi o karijeri), jer na taj  način iako budete ostvarili cilj, neće vas emotivno ispuniti jer biste ispunjenjem cilja izgubili ono što vam je emotivno važnije.

Kako bi vas cilj svaki put iznova motivirao važno je nagrađivati se kada postignete male napretke prema cilju.  Ako pak ne napredujete prema ostvarenju cilja preispitajte svoju strategiju, te je promijenite tako da plan postane ostvariv.

Kreirajući ciljeve kreirate svoju budućnost. Utvrđivanje cilja je prvi korak na putu prema postanku onoga što želimo biti.

Vezano: