Mitovi o novcu koji vas sprječavaju da imate novaca [ KARIJERA ]

Mitovi o novcu koji vas sprječavaju da imate novaca

Novac i raspolaganja novcem nije jednostavna tema, a vrlo često osim što je bitno koliko netko zarađuje, bitno je i kako i koliko troši, te kakav odnos ima prema novcu. To posebno dolazi do izražaja kod osoba koje imaju prosječnu plaću, mogu si priuštiti neke stvari, ali istovremeno paze skoro na svaki izdatak. Mitovi o novcu su neki točni, neki nisu, možda su vrijedili ranije kada je situacija bila drugačija, vremena se mijenjaju te i odnos prema novcu se prilagođava.

Mit o novcu 1. – Ne mogu si to priuštiti –

Vjerojatno sebi to puno puta ponovite tijekom dana. To je izvan vaše lige. Razmislite. Prije 50 godina nitko nije trebao dezodorans. Iznenadno, u proteklih 50 godina dezodorans je apsolutno neophodan. Što se dogodilo? Ponavljanje kreira stvarnost.

Tako će i rečenica mogu sebi to priuštiti postati točna, ako je stalno ponavljate i tražite načine kako ostvariti.

Ako nešto želite reorganizirajte, razmjestite, preformulirajte  i još jednom razmislite o svojim navikama. Ako nešto zaista želite, vjerojatno postoji način da to dobijete. Razgovarajte s pozitivnim ljudima, tražite način i na kraju ćete pronaći. Naravno za ovo treba prakse, ali sve što zamislite je izvedivo.

Mit o novcu 2.  – Ne mogu to bez novaca –

Ovo je vjerojatno jedan od uvrježenijih mitova koji vas udaljava od življenja snova. Ovo nije samo mit vezan uz novac, nego i izlika da ne budete ono što želite.

Ovo će možda biti mnogima uvreda, ali ako zaista želite ostvariti svoje snove, tada vas u tome ništa ne bi moglo spriječiti.

Koji su vaši snovi? Koji je vaša svrha? Za što ste talentirani?

U stvarnosti vjerojatno provodite 75 – 90 posto svog vremena radeći nešto za što niste možda ni kvalificirani, jer vam je cilj nositi se s poslovima kako dolaze.

Da biste živjeli svoje snove morate raditi na njima. Počnite kopati malo dublje, istraživati, napraviti nekoliko planova i strategija kako bi se mogli ostvariti. Nemojte čekati da vam se novac odnekud pojavi sam od sebe. Možda je dovoljno da uložite vrijeme u neko novo znanje, a zatim uložite znanje u posao koji želite.

Mit o novcu 3.  – Treba vam novac da biste zaradili novac –

Još jedanput, to nije točno. Investirajte vrijeme u svoje talente, a tada investirajte talente u biznis koji će vam donijeti zaradu. Možda će vam trebati godine dok ne ostvarite ono što želite, ali bar ćete nakon uloženih godina imati nešto.

Mit o novcu 4.  – Kupi sada, plati kasnije –

Ovaj mit je vrlo uvriježen, da se čini kao istina. On je vrlo uvjerljiv jer je kreiran da bi stvarao potrošače. Istina je da se rijetko kad isplati kupiti sad, a platiti kasnije.

Pravo na kredit imate ako radite, zar ne? A tada ne smijete riskirati i krenuti u potragu za novim/boljim poslom jer ako se oduži traženje nećete moći vraćati kredit i izgubit ćete i ono što ste otplatili.

Hoćete li ikad zaista posjedovati stan koji ste kupili na kredit? Možda, ali dodajte na to poreze, kamate i vidjet ćete kako vam se to nikad neće isplatiti. Stalno plaćate, plaćate i plaćate. Jednako je i s kreditnim karticama. Plaćate stotine kuna kamata i naknada koje su nekad veće i od same kupovine.  Dalje, npr. auto, jednom kada ga otplatite, recimo za 5 godina, već vam treba novi model. I što ste dobili?!

Rješenje je vrlo jednostavno. Štedite i kupujte ono što možete. To posebno dolazi do izražaja kod stvari koje potrošimo ili iskoristimo prije nego što ih uopće otplatimo.

Raspolaganje novcima je kompleksna stvar, nju treba vježbati, učiti, pronaći način koji nama najbolje odgovara. Bitno je koliko se novca zarađuje, ali je bitno i kako ga se raspoređuje, kako ga se troši. Ako plaćate previše kartica, kamata, teško se vratiti na pozitivno stanje na računu.

Vezano: