Uobičajeni mitovi o ljudskom tijelu [ ZDRAVLJE ]

Uobičajeni mitovi o ljudskom tijelu

-1- Koristimo samo 10 posto našeg mozga

Prema najnovijim teorijama koristimo sva raspoloživa sredstva u mozgu, samo ne sve odjedanput. O mozgu možete razmišljati kao o računalu s posebnim programima koji mu omogućavaju obavljanje mnogobrojnih zadataka. Nisu u svakom trenutku sve aplikacije koje postoje na računalu aktivne. Jednako je i s mozgom, ovisno na koji se zadatak usredotočimo koristimo taj dio mozga.

-2- Ako progutate žvakaću treba 7 godina da se probavi

To što ste progutali žvakaću gumu prošlog ljeta nije uzrok probavnim problemima koje danas imate, jer ona se ne zadržava u probavnom traku 7 godina. Neki dijelovi žvakaćih guma su istina neprobavljivi, ali oni će jednostavno kao i sve drugo što unosimo u organizam, a nije probavljivo proći kroz njega i biti izbačeno.

-3- Uklanjanje plaka oslabljuje zube

Baš naprotiv, ako ostavite plak na zubima on će postupno uništavati vaše zube. Kada se ukloni plak povećava se prostor među zubima što može ostaviti dojam kao da je dio zuba uklonjen, ali stručno uklanjanje plaka sprječava kvarenje zubi.

-4- Samo žene imaju biološki sat

Ženski biološki sat možda kuca glasnije, ali se plodnost muškarca također smanjuje s godinama. Dok se žene rađaju s točno određenim brojem jajnih stanica, muškarci tijekom cijelog života proizvode spermu, ali kvaliteta genetičkog materijala opada. Očevi iznad 45 godina nose veće rizike da će doći do pobačaja, a sperma kod muškaraca starijih od 45 godina nosi duplo više oštećenja nego kod muškaraca mlađih od 30.

-5- Rezanje kose čini da raste brže

Ako želite dugu kosu njen rast nećete ubrzati češćim rezanjem. Kosa raste standardnom brzinom sve dok ne otpadne. Dnevno izgubimo oko 150 do 200 vlasi. Na sreću kod većine osoba dnevno izrasta 200 novih vlasi koje će nadoknaditi gubitak.

-6- Pucketanje zglobova na prstima uzrokuje artritis

Kolega koji stalno pucketa prstima može vas živcirati, ali njegovi rizici da će oboljeti od artritisa nisu veći od bilo koga drugog, suprotno uobičajenom vjerovanju.

-7- Obroci nakon 8 sati uzrokuju debljanje

Prejedanje u bilo koje vrijeme deblja, ali nema niša posebno u prejedanju u večernjim satima. Mit je nastao zbog toga što većina ljudi uz TV u večernjim satima jede dosta grickalica ili slatkiša. Stručnjaci savjetuju da ne jedete ništa iza 8 sati jer ako eliminirate grickalice automatski smanjujete unos kalorija, ali tijelu nema nikakve razlike prejedate li se ujutro ili uvečer. Sve dok unosite više kalorija nego što ih trošite vi ćete se debljati i suprotno, ako trošite više kalorija nego što unosite vi ćete smršaviti.