19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Stalno u minusu?! Kako ga se riješiti [ KARIJERA ]

Ako ste u minusu već neko vrijeme vjerojatno ste već obeshrabreni i mislite kako nikad nećete izaći iz njega...

Stalno u minusu?! Kako ga se riješiti

Ako ste u minusu već neko vrijeme vjerojatno ste već obeshrabreni i mislite kako nikad nećete izaći iz njega. Minus vam se čini kao začarani krug, jer kada plaća stigne, ne pokrije ni sav minus, a morate od nečega živjeti, pa ponovno plaćate sve minusom.

Da biste se oslobodili minusa to je dugotrajan put i ne možete to napraviti kroz jedan mjesec, ali uz pametnu strategiju je moguće.

-1- Priznanje – Priznanje da ste u minusu, je prvi korak procesa. Odmaknite se od situacije, razgovarajte s prijateljem ili osobom koja se više razumije u financije. Nemate se čega sramiti. Minus se događa svima, važno je da se trgnete i vratite u normalu.

-2- Postavite cilj otplaćivanja minusa – Vjerojatno ste već ranije odlučili kako se jednom trebate riješiti minusa, ali je li to vaš cilj? Ako samo o tome razmišljate, a niste napravili ništa konkretno to može biti čak i otežavajuća okolnost.

Razbijete veliki cilj (izlazak iz minusa) u manje (mjesečne otplate). Na taj način će vaš cilj biti ostvarivi plan, a ne pusta želja.

– 3 – Napravite plan – Ako ste odlučili riješiti se minusa tada će vam trebati dobar plan. Zapišite koliko ste u minusu i do kada biste željeli izaći iz njega. Podijelite ukupni minus s brojem mjeseci i znat ćete koliko plaće smijete mjesečno manje trošiti.

Ako ne želite smanjiti minus, jer ga želite sačuvati za slučaj nužde napravite posebnu karticu primjerice web karticu kojom možete plaćati samo onoliko koliko imate na računu, a sve druge kartice ostavite kod kuće na sigurno mjesto. Tako ćete spriječiti da ulazite u novi minus kupujući impulzivno.

-4- Morat ćete smanjiti potrošnju – Nemojte misliti kako ćete izaći iz minusa trošeći kao i do sada. Morate prihvatiti činjenicu da nećete moći kupovati nove kućanske aparate, nove torbe, odjeću… Ali neka vas motivira činjenica da ćete nakon planiranog roka, sve to moći kupovati i još biti u plusu, a ne plaćati velike kamate na minus.  Ako ste u minusu oko 10.000 kn, mjesečni troškovi minusa su 100 do 150 kn. Stalno se podsjećajte da ćete jednom kada izađete iz minusa imati više novaca. Razmislite na što biste mogli potrošiti tih 150 kn. Godišnje je to 1800 kn više. Svake godine biste sebi u najbolju ruku mogli priuštiti super moderne dizajnerske cipele,  torbu ili nešto drugo o čemu maštate, a nemate novaca za to.

Kada razmišljate o minusu tada uzmite u obzir sve minuse koje koristite, i bez obzira kako se oni zvali. Prešutni minus, dozvoljeni minu, crveni minus, s tim da bi bilo dobro u taj izračun uzeti u obzir i dugove po karticama te sve ono što ste kupili na rate.

Sve su to iznosi koje u budućnosti morate otplatiti. Ukoliko pokušavate iz minusa izaći tako da ćete više kupovati na rate te odgoditi plaćanja za buduće vrijeme, možda ste smanjili iznos koji piše da ste u minusu, no u konačnici niste puno napravili.

Jedna od čestih zabluda kada se priča o minusu je da su svi u minusu. Nisu! mnogi jesu, ali i mnogi nisu. No, oni koji su u minusu češće to spominju nego oni koji nisu. Na taj se način dobije osjećaj da su svi u minusu i da je to normalno stanje.

No, kada se pojave poremećaji na tržištu, dođe do gubitka posla, sporijeg rasta plaća od očekivanog, ali i do poskupljenja, vama će vaš minus biti teret. Neovisno o tome da li su svi u minusu ili nisu.

Vrlo često se spominju situacije u kojima banke smanjuju ili ukidaju minuse. Bez obzir koji razlog bio, ukoliko vam banka smanji ili ukine minus, vjerojatno će vam ponuditi kredit, kako biste otplatili minus. Možda vam se na prvu čini logična i dobra ideja, ali u razdoblju otplate tog kredita teško ćete dobiti novi kredit (za stan, auto, adaptaciju, preuređenje), ali i da ćete tada kada minus postane kredit morati početi ga redovno otplaćivati, bez obzira na to koliko imate prihoda. Osim toga, svaki kredit košta, stoga ćete vjerojatno i to morati dodatno platiti.

Stoga ako biste mogli u tom slučaju vraćati minus / kredit, možete to i sada. Samo ako odlučite.