24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako se udebljati i popis 20 visokokaloričnih namirnica za udebljati se

U ovom, mršavošću opsjednutom vremenu teško je i povjerovati da bi se netko htio udebljati, ali ima onih koji traže načine

20 visokokaloričnih namirnica za udebljati se

Kako se udebljati i popis 20 visokokaloričnih namirnica za udebljati se

U ovom, mršavošću opsjednutom vremenu teško je i povjerovati da bi se netko htio udebljati, ali ima onih koji traže načine, a i za one koji to ne žele vrijedno je znati koja je to najkaloričnija hrana.

Kako se udebljati

Ako se želite udebljati uključite namirnice ispod u svoju prehranu ili ih nakon obroka dodajte uz desert.

-1- Ekstra žitarice za doručak

Ako se želite udebljati dovoljno će biti da dodate u svoje tanjur 10 do 20 grama više od preporučene porcije, što je jedna prepuna žlica žitarica.

-2- Maslac od kikirikija

Jedna jušna žlica preko kriške kruha dat će vam dodatnih 200 kalorija.

-3- Čokoladni namazi

100 grama ima približnu kaloričnu vrijednost od oko 540 kcal, a morate priznati da se i ona 400 gramska pakiranja vrlo brzo troše.

-4- Sir

Sir je tehnički rečeno koncentrirano mlijeko, pa je njegova nutricionistička vrijednost visoka, npr. kalcija i proteina, ali također i masnoća i kolesterola.

-5, 6- Maslac, margarin

Iako kalorije variraju od proizvođača do proizvođača, nema niskokaloričnih maslaca ili margarina.

-7- Mliječna čokolada

-8- Kruh od integralnih žitarica

-9- Majoneza

-9, 10,11,12 – Lješnjaci, kikiriki, orasi, bademi…

-13, 14 – Špek, slanina…

-15- Čips

-16- Dvopek

-17- Kakao maslac

-18- Karamele

-19- Mlijeko u prahu

-20- Pomfrit

Kako se udebljati – navike koje vam mogu pomoći udebljati se

Koliko je teško smršaviti toliko je teško i osobama koje su mršave udebljati se. Kako se udebljati? Potreban je plan i pojačan unos kalorija kako bi se povećala tjelesna težina. To se ne može napraviti preko noći, za udebljati se treba odvojiti vremena i biti uporan. Koliko je god osobama koje su na dijeti za mršavljenje bitno imati plan i držati ga se, toliko je to bitno i osobama koje se žele udebljati. Bez dobrog plana, to će biti teže. Isto tako, ne bi se trebalo osloniti samo na želju i voditi idejom jest ću više. Ponekad to jest ću više može samo značiti da ćete ostati na istom ili će debljanje ići jako sporo. Tablica kalorija je i vama bitna kao i osobama na dijeti, samo što ćete se vi fokusirati na namirnice koje imaju što više kalorija.

Ako se želite udebljati napravite plan dnevnog unosa kalorija i rasporeda obroka. Tako ćete pratiti koliko kalorija unosite i vidjeti d ali vam taj tempo debljanja odgovara.

Neke od navika koje vam mogu pomoći u debljanju su:
– Za doručak dodajte maslac na kruh. Maslac je visokokalorična hrana, te ćete dodavanjem ove namirnice pojačate već ujutro kalorijski unos.
– Pri ruci stavite orašaste plodove kako biste u toku dana pomalo ih jeli. Ukoliko nemate tu naviku, vjerojatno ćete se teško sjetiti orašastih plodova kao grickalica, ali ukoliko ih stavite pri ruci u toku dana ćete pojesti određenu količinu koja može doprinijeti da dobijete na kilogramima. 50 grama orašastih plodova ima oko 330 do 350 kalorija.
– Tamna čokolada – kao i orašaste plodove tako neka vam i tamna čokolada bude pri ruci. Čokolada ima oko 550 kalorija na 100 grama, ako dodatno pojedete trećinu čokolade unijet ćete dodatnih 180 kalorija.
– Maslinovo ili bućino ulje vam je odličan saveznik. Ova dva ulja su odlične namirnice te ćete uz kalorije unijeti i druge hranjive vrijednosti. Žlica maslinovog ili bućinog ulja ima oko 120 kalorija. Ukoliko u toku dana dodate 3-4 žlice maslinovog ulja dodali ste 400 kalorija na prosječan dnevni unos kalorija.
Maslinovo ulje možete dodati na jaja, rižu, meso, tjesteninu… nemojte se ograničiti samo na salate.
– Pijte kalorične napitke, npr. kako je kalorična namirnica, te ukoliko napravite kako mlijeko dodat ćete kalorije u prehranu, ako pijete nezaslađeni čaj, dodajte u njega žlicu meda…
– Pomalo si povećajte porcije hrane. Teško da ćete odjednom jesti duplo, ali možete malo povećati porcije, te ukoliko ih dodatno kalorijski pojačate npr. maslinovim uljem, parmezanom i slično, već ste napravili korak naprijed.

Pratite koliko dnevno jedete, ali i kaloričnost hrane. Možda će vam se nekad činiti da ste pojeli dosta, no može se raditi o nisko kaloričnoj hrani, te ćete taj dan biti u kalorijskom deficitu.

Vezano: