19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

ZOBENE pahuljice kalorije – Da li debljaju? Koliko ih dnevno jesti?

Vrlo čest izbor za doručak su neke varijante pahuljica, bilo da se kupuju odvojeno kao pšenične, zobene, kukuruzne ili kao neka mješavina u njih se uglavnom dodaje mlijeko, jogurt, voda, ali i razne vrste sušenog voća, te orašastih plodova.
ZOBENE pahuljice kalorije

ZOBENE pahuljice kalorije – Da li debljaju? Koliko ih dnevno jesti?

Vrlo čest izbor za doručak su neke varijante pahuljica, bilo da se kupuju odvojeno kao pšenične, zobene, kukuruzne ili kao neka mješavina u njih se uglavnom dodaje mlijeko, jogurt, voda, ali i razne vrste sušenog voća, te orašastih plodova.
Koliko će točno kalorija imati pahuljice koje pripremite ovisi o sastojcima koje dodajete. Gotove pahuljice također mogu biti u različitim kombinacijama, a često će one s više dodanog šećera biti kaloričnije.

Zobene pahuljice su jedne od popularnijih, jednostavne za pripremu, mogu se koristiti za kaše, dodavati u müsli, u razna slana ili slatka jela. Svestrane su, a istovremeno imaju brojne prednosti.

Zobene pahuljice kalorije – Koliko kalorija imaju zobene pahuljice?

Zobene pahuljice imaju 370 kalorija na 100 grama.

Ovisno o tome što dodate u njih kaloričnost se može povećavati.

Debljaju li zobene pahuljice?

Zobene pahuljice sadrže proteine, imaju mali udio šećera, a relativno visok udio vlakana. Sve to ih čini hranom dobrom za mršavljenje. No, da li će zobene pahuljice doprinijeti mršavljenju ovisi o uravnoteženoj prehrani, tjelovježbi te ukupnom dnevnom kalorijskom unosu.

Kada se ukomponiraju u zdravu i uravnoteženu prehranu, zobene pahuljice mogu potaknuti na mršavljenje zahvaljujući udjelu vlakna. Iz istog razloga one povećavaju sitost, te mogu djelovati na smanjenje potrebe za hranom.

No, one nisu nisko kalorične, te ukoliko se uz njih unosi više kalorija, one same neće djelovati na to da osoba unatoč kalorijskom unosu mršavi.

Također, bitno je s čim se jedu zobene pahuljice. Porcija zobenih pahuljica s vodom ima manje kalorija od porcije zobenih pahuljica s mlijekom, a sve što se još dodaje povećava kalorijsku vrijednost porcije. One mogu biti dobar izbor za osobe na dijeti, ali potrebno je voditi računa o pripremi zobenih pahuljica, onome što se u njih dodaje, kao i o ukupnoj dnevnoj prehrani.

Zobene pahuljice sadrže 370 kalorija na 100 grama što znači da porcija zobenih pahuljica od 30 grama sadrži 111 kalorija, kada se rade s vodom. Svi ostali dodaci mogu dodatno povećati kaloričnost pahuljica, posebno orašasti plodovi ili sušeno voće.

Stoga ako se dodaju u prehranu bez da se vodi računa o ostatku dnevnog unosa kalorija zobene pahuljice mogu djelovati na debljanje. Konzumacija ovih namirnica ima brojne prednosti, no trebale bi biti ukomponirane u dnevni kalorijski unos na način da se ostvari kalorijski deficit ukoliko se ne želi da zobene pahuljice doprinesu debljanju.

Zobene pahuljice i gluten

Zob za razliku od sličnih žitarica poput pšenice, raži ili ječma ne sadrži gluten, te su i zob kao i zobene pahuljice prikladne za osobe koje ne konzumiraju gluten.

Koliko zobenih pahuljica dnevno?

Zobene pahuljice se dobivaju iz zobi, a zob kao žitarica se može dodati svakom obroku. No, optimalno je i žitarice u zdravoj prehrani kombinirati kako bi prehrana bila uravnotežena i raznovrsna.

Porcija zobenih pahuljica se smatra 30 grama, to se odnosi na suhu težinu zobenih pahuljica. Ovakva porcija zobenih pahuljica ima 110 kalorija.

Porcija zobenih pahuljica je 30 grama.

Dnevno bi trebalo unositi tri porcije žitarica, ravnomjerno raspoređene tijekom dana, odnosno za doručak, ručak i večeru. Zobene pahuljice se mogu ukomponirati kao zamjena za tjesteninu ili rižu za ručak ili večeru, te kao doručak.

Zobene pahuljice se mogu kombinirati sa svježim voćem, jogurtom, medom, sušenim voćem, orašastim plodovima.

Zobene pahuljice se rade od zobi, koja se kuha na pari, te potom usitnjava. One se mogu dodavati slana ili slatka jela, biti osnova, ali i dodatak jelima te se koristiti umjesto krušnih mrvica, u nadjeve s voćem, biskvite kolača, dodavati u kruh…

Kada jesti zobene pahuljice?

Zobene pahuljice se mogu jesti u bilo koje dana. Zob pa i zobene pahuljice spadaju u žitarice koje se prema pravilima zdrave prehrane mogu jesti uz svaki obrok.

Upravo u tome je i njihova svestranost. Osim što su nutritivno bogate one su i prilagodljive. Mogu se dodavati u slana i slatka jela, te konzumirati u bilo koje doba dana.

Zobene pahuljice mogu biti doručak, uz ručak, večeru ili kao međuobrok.

Zobene pahuljice se za doručak mogu raditi s vodom, mlijekom, jogurtom…

Zobene pahuljice se ne moraju kuhati, ali se mogu i kuhati kao dodatak jelima.

Zobene pahuljice za doručak

– Kaša sa zobenim pahuljicama: 30 grama zobenih pahuljica prokuhati sa 100 vode ili mlijeka. Dodati cimet, med, sjemenke po izboru, svježe voće, sušeno voće, orašaste plodove.

Više: Kaša od zobenih pahuljica – Recepti (covermagazin.com)

Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su posljednjih godina postale sve popularniji, a samo neki od razloga su visok udio proteina i vlakana, te nizak glikemijski indeks. Zobene pahuljice se dobivaju preradom zrna zobi. One se dobivaju iz oljuštenog zrna zobi, koje se potom kuha na pari, usitnjava te potom prži.

Kuhanje na pari u izradi zobenih pahuljica pomaže da zobene pahuljice budu lako probavljive.

Uglavnom se mogu pronaći dvije osnovne vrste zobenih pahuljica, kada se govori o čistim zobenim pahuljicama, a ne mješavinama sa zobenim pahuljicama, a to su:

  • krupne zobene pahuljice – uglavnom se radi o kuhanom na pari i zgnječenom zrnu koje je ostavljeno čitavo
  • sitne zobene pahuljice – nakon kuhanja na pari zob se usitnjava

Krupne zobene pahuljice se uglavnom koriste za izradu kaša, zobenih pločica i slično dok se sitne koriste za izradu keksa, u receptima, ali i za pripremu kaša.

Obje vrste su prilično slične, glavna razlika je u veličini, količini vode koje mogu upiti, te vremenu kuhanja i pripreme.

Nutritivne vrijednosti su vrlo slične, ako se kupuju čiste zobene pahuljice bez dodataka šećera, slatkih sirupa, biljnih ulja.

Zobene pahuljice su dobar izvor bjelančevina, što je jedan od razloga njihove popularnost među osobama koje se bave sportom. Zobene pahuljice sadrže ugljikohidrate, kao i druge žitarice, uglavnom složene ugljikohidrate i vlakna, zbog čega su zasitna namirnica.

Zobene pahuljice uključuju i klice koje su izvor masti, tako da zobene pahuljice sadrže i masnoće. Također, sadrže vitamine skupine B, kalcij, željezo, fosfor…

100 grama zobenih pahuljica sadrži 8 grama proteina, te 67 ugljikohidrata, od čega su manje od 1 grama šećeri.

Zobene pahuljice sadrže 8 grama proteina na 100 grama zobenih pahuljica.

Zobene pahuljice na 100 grama sadrže čak 8 grama vlakana. Više o hrani bogatoj vlaknima i ulozi vlakana: Hrana bogata vlaknima – top 30 namirnica –

Zobene pahuljice sadrže 8 grama vlakana na 100 grama zobenih pahuljica.

Zobene pahuljice sadrže 370 kalorija na 100 grama.

Prednosti zobenih pahuljica

– Zobene pahuljice sadrže vlakna, te su jedna od namirnica koja ima najviše vlakana. Uloga vlakana u prehrani se posebno očituje u djelovanju na rad probavnog sustava.

– Zobene pahuljice vlakna pomažu u regulaciji kolesterola, smanjuju njegovu apsorpciju… Zob sadrži beta glukan koji također djeluje na snižavanje kolesterola.

– Zobene pahuljice sadrže sastojak koji potiče proizvodnju serotonina koji utječe na raspoloženje te na taj način mogu potpomoći dobro raspoloženje.

Ti sastojci iz zobenih pahuljica potiču i proizvodnju melatonina koji utječe na spavanje.

Upravo ti učinci zajedno s vitaminima B kompleksa koje zobene pahuljice sadrže čine ih dobrom opcijom u stresnim razdobljima.

– Zobene pahuljice pozitivno djeluju na imunološki sustav, a jedan od elemenata koji na to djeluje je i beta glukan.

– Zobene pahuljice zbog udjela vlakana korisne su za zdravlje crijeva i probavnog sustava, mogu pomoći protiv zatvora, reguliraju tranzit crijevnog sadržaja…

Nutritivne vrijednosti zobenih pahuljica

Vode zobene pahuljice sadrže 3,5 grama na 100 grama zobenih pahuljica.
Bjelančevina zobene pahuljice sadrže 10 grama na 100 grama zobenih pahuljica.
Masti zobene pahuljice sadrže 3 grama na 100 grama zobenih pahuljica.
Ugljikohidrata zobene pahuljice sadrže 78 grama na 100 grama zobenih pahuljica.
Vlakana zobene pahuljice sadrže 8 grama na 100 grama zobenih pahuljica.
Šećera zobene pahuljice sadrže 22 grama na 100 grama zobenih pahuljica.
Kalcija zobene pahuljice sadrže 80 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Željeza zobene pahuljice sadrže 2,88 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Magnezija zobene pahuljice sadrže 143 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Fosfora zobene pahuljice sadrže 343 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Kalija zobene pahuljice sadrže 340 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Natrija zobene pahuljice sadrže 380 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Cinka zobene pahuljice sadrže 2,2 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Bakra zobene pahuljice sadrže 0,319 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Mangana zobene pahuljice sadrže 2,9 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Selena zobene pahuljice sadrže 26,5 mikrograma na 100 grama zobenih pahuljica.
Vitamina C zobene pahuljice sadrže 120 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Tiamina zobene pahuljice sadrže 0,75 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Riboflavina zobene pahuljice sadrže 0,85 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Niacina zobene pahuljice sadrže 10 miligrama na 100 grama zobenih pahuljica.
Vitamina B6 zobene pahuljice sadrže 1 miligram na 100 grama zobenih pahuljica.
Folata zobene pahuljice sadrže 200 mikrograma na 100 grama zobenih pahuljica.
Folne kiseline zobene pahuljice sadrže 181 mikrogram na 100 grama zobenih pahuljica.
Vitamina B12 zobene pahuljice sadrže 3 mikrograma na 100 grama zobenih pahuljica.
Luteina i zeaksantina zobene pahuljice sadrže 203 mikrograma na 100 grama zobenih pahuljica.
Vitamina E zobene pahuljice sadrže 0,53 mikrograma na 100 grama zobenih pahuljica.
Vitamina K zobene pahuljice sadrže 1,8 mikrograma na 100 grama zobenih pahuljica. *Izvor: FoodData Central (usda.gov)

Koliko traju zobene pahuljice?

Najbolje je provjeriti na pakiranju budući da rok trajanja ovisi o proizvodnji, a ne o trenutku kupovine. No, zobene pahuljice imaju relativno dug rok trajanja, te se ovisno o načinu proizvodnje kreće od godine do dvije godine.

Zobene pahuljice koje sadrže druge sastojke poput voća i slično mogu imati drugačiji, kraći rok trajanja.

Skuhane odnosno pripremljene zobene pahuljice ne bi se trebale čuvati duže od tri dana.

Kod čuvanja nekuhanih zobenih pahuljica bitno je skladištiti ih na suhom te smanjiti izlaganje svjetlu. Optimalno je na tamnom i suhom mjestu ih čuvati dobro zatvorene.

Zobene pahuljice kuhane bi trebalo čuvati u dobro zatvorenoj posudi, po mogućnosti u frižideru.

Koliko kalorija imaju kukuruzne pahuljice, Corn Flakes, Müsli?

Kukuruzne pahuljice kalorije

Kukuruzne pahuljice – nezaslađene imaju 371 na 100 grama

Pahuljice od pira kalorije

Pahuljice od pira imaju 344 kalorija na 100 grama.

Müsli kalorije

Voćni müsli ima 350 kalorija na 100 grama.

Kalorije

Detaljna tablica kalorija pregled prema vrstama:

Bio Zone Zobene pahuljicekalorije na 100 grama366kalorija
Bio Zone Zobene sitne pahuljicekalorije na 100 grama366kalorija
Bruggen Zobene pahuljice iz cijelog zrnakalorije na 100 grama372kalorija
Ekozona Zobene pahuljicekalorije na 100 grama372kalorija
Ekozona Zobene sitne pahuljicekalorije na 100 grama332kalorija
Holle Organic Instant pahuljice od integralne zobi ekokalorije na 100 grama395kalorija
K Plus Zobene pahuljice sitnekalorije na 100 grama384kalorija
Kolln Integralne zobene pahuljicekalorije na 100 grama361kalorija
Mornflake Superfast Zobene pahuljicekalorije na 100 grama367kalorija
Numbers Are Good Zobene pahuljice sitnekalorije na 100 grama363kalorija
Rise & Smile Zobene pahuljice od cijelog zrna sitnekalorije na 100 grama364kalorija
Sante Pržene zobene pahuljice sa komadićima čokoladekalorije na 100 grama454kalorija
Sante Pržene zobene pahuljice sa liofiliziranim voćemkalorije na 100 grama448kalorija
Zobene pahuljica kalorije
Nestlé Corn Flakes Kukuruzne pahuljicekalorije na 100 grama382kalorija
Nestlé Corn Flakes Kukuruzne pahuljice chocolatekalorije na 100 grama394kalorija
Encian Corn Flakes kukuruzne pahuljicekalorije na 100 grama379kalorija
dmBio Kukuruzne pahuljice – nezaslađenekalorije na 100 grama371kalorija
Kukuruzne pahuljice kalorije
Holle Organic Instant pahuljice od integralne pšenicekalorije na 100 grama363kalorija
Bio Zone Pirove pahuljicekalorije na 100 grama574kalorija
dmBio Hrskave pahuljice od pirakalorije na 100 grama493kalorija
dmBio Pržene pahuljice od pirkalorije na 100 grama373kalorija
dmBio Sitne pahuljice od pirakalorije na 100 grama344kalorija
dmBio Krupne pahuljice od pirakalorije na 100 grama344kalorija
Pahuljice od pira kalorije
dmBio Bazni müsli bez glutenakalorije na 100 grama386kalorija
Bauck HOF EKO müsli bez glutena i šećerakalorije na 100 grama383kalorija
Bauck HOF Hrskavi müsli s tamnom čokoladom bez glutenakalorije na 100 grama436kalorija
Pahuljice bez glutena kalorije
Bio Zone Pahuljice 4 žitarice integralnekalorije na 100 grama594kalorija
BOOM BOX Zobena granola – čokolada i bademkalorije na 100 grama444kalorija
dmBio Čokoladni müslikalorije na 100 grama396kalorija
dmBio Čokoladni müsli bez glutenakalorije na 100 grama380kalorija
dmBio Granola s kokosom i bademimakalorije na 100 grama460kalorija
dmBio Hrskave pahuljice od čokoladekalorije na 100 grama415kalorija
dmBio Hrskave pahuljice s bobičastim voćemkalorije na 100 grama411kalorija
dmBio Hrskave zobene pahuljicekalorije na 100 grama463kalorija
dmBio Mješoviti müslikalorije na 100 grama362kalorija
dmBio Müsli s bobičastim voćemkalorije na 100 grama350kalorija
dmBio Prosene pahuljicekalorije na 100 grama360kalorija
dmBio Sitne zobene pahuljice bez glutenakalorije na 100 grama372kalorija
Dr. Oetker Vitalis Crunchy plus multi fruit mueslikalorije na 100 grama452kalorija
Dr. Oetker Vitalis hrskave žitne pahuljice s bademimakalorije na 100 grama443kalorija
Dr. Oetker Vitalis Muesli čokoladakalorije na 100 grama477kalorija
Dr. Oetker Vitalis muesli hrskavi jastučići s čokoladomkalorije na 100 grama436kalorija
Dr. Oetker Vitalis Muesli s medomkalorije na 100 grama440kalorija
Dr. Oetker Vitalis muesli tamna čokoladakalorije na 100 grama431kalorija
Dr. Oetker Vitalis voćni mueslikalorije na 100 grama341kalorija
Holle Organic Instant pahuljice od 3 vrste žitarica ekokalorije na 100 grama387kalorija
Kraš Express rings pahuljicekalorije na 100 grama390kalorija
Lino Crunch Duo pahuljicekalorije na 100 grama382kalorija
Lino Crunch pahuljicekalorije na 100 grama383kalorija
Lino Njammy pahuljicekalorije na 100 grama383kalorija
Lino Nutri Balance Pahuljice jabuka, cimet i chiakalorije na 100 grama375kalorija
Naturel Muesli Granola čokoladakalorije na 100 grama462kalorija
Nestlé Cheerios Žitne pahuljice honeykalorije na 100 grama373kalorija
Nestlé Chocapic Žitne pahuljice chocolatekalorije na 100 grama386kalorija
Nestlé Cookie Crisp Žitne pahuljicekalorije na 100 grama391kalorija
Nestlé Corn Flakes Kukuruzne pahuljice honey nutkalorije na 100 grama401kalorija
Nestlé Corn Flakes žitarice s čokoladomkalorije na 100 grama394kalorija
Nestlé Corn Flakes žitarice s medomkalorije na 100 grama401kalorija
Nestlé Fitness Original Žitne pahuljicekalorije na 100 grama368kalorija
Nestlé Fitness Žitne pahuljicekalorije na 100 grama368kalorija
Nestlé Fitness Žitne pahuljice chocolatekalorije na 100 grama375kalorija
Nestlé Fitness Žitne pahuljice dark chocolatekalorije na 100 grama401kalorija
Nestlé Fitness Žitne pahuljice honey&almondkalorije na 100 grama387kalorija
Nestlé Lion Žitne pahuljice caramel&chocolatekalorije na 100 grama402kalorija
Nestlé Nesquik Žitne pahuljicekalorije na 100 grama369kalorija
Nestlé Nesquik Žitne pahuljice jastučići cocoa crushkalorije na 100 grama425kalorija

Vezano: