19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija ima čips, smoki, štapići?

Kada se govori o kalorijama, debljanju i brojanju kalorija, često se spominje čips. Grickalice se često ubrajaju među kalorične namirnice, te kada je netko na dijeti one su među prvim stvarima koje se pokušavaju izbaciti iz prehrane.

Koliko kalorija ima čips, smoki, štapići?

Kada se govori o kalorijama, debljanju i brojanju kalorija, često se spominje čips. Grickalice se često ubrajaju među kalorične namirnice, te kada je netko na dijeti one su među prvim stvarima koje se pokušavaju izbaciti iz prehrane.

Popularne su i kockice posebno za gledanje filmova. Koliko kalorija imaju kokice pročitajte ovdje:

Neke od popularnih grickalica su smoki, flips s kikirikijem ili obični kukuruzni flips, pereci, štapići, čips obični, ali i čips od paprike, te razne varijante čipsa s dodatnim umacima. Ovakve grickalice se četo konzumiraju kao međuobrok, ali i nakon obroka kada dodatno povećavaju kalorijski unos koji se ostvario tijekom obroka.

Kalorije smoki – koliko kalorija ima smoki?

Smoki je grickalica koju vole i djeca i odrasli. No, kako stoji s kalorijama? Iako treba razlikovati Smoki i flips kada se radi o kalorijama, vrlo su slične vrijednosti iako sastav može biti sličan, ali i različit. Često se radi o sličnim proizvodima, te se često naziv Smoki, koji je ustvari brand, koristi za sve flipsove. Smoki na 100 grama ima 521 kaloriju.

Smoki ima 521 kaloriju na 100 grama.

Mali smoki ima 40 grama što znači da jedna vrećica malog smokija ima 208 kalorija.

Veliki smoki ima 130 grama te u njemu ima 676 kalorija.

Kod osoba koje paze na kalorije, žele smršaviti ili su na nekoj dijeti za mršavljenje, dobra bi bila opcija uzeti mali smoki, kako bi se ograničio unos kalorija na 208 kalorija po vrećici.

Kalorije čips – koliko kalorija ima čips?

Čips je mnogima omiljena grickalica, bez obzira da li preferirali obični, slani ili čips s paprikom. Iako postoje varijacije u broju kalorija od čipsa do čipsa, oni uglavnom imaju preko 500 kalorija. S obzirom da vrećica čipsa često ima oko 150 grama, broj kalorija na vrećicu čipsa iznosi oko 750 do 800 kalorija, što je pola ili trećina dnevnih potreba za kalorijama odrasle osobe.

Čips ima 535 kalorija na 100 grama.

Jedna vrećica čipsa od 150 grama ima 802 kalorije.

Čips paprika ima 580 kalorija na 100 grama.

Pringles je jedna od popularnih varijanti čipsa. Pringles ima 540 kalorija na 100 grama. Jedno pakiranje Pringlesa ima 165 grama što znači da jedno pakiranje Pringlesa ima 890 kalorija.

Pringles original ima 540 kalorija

Jedno pakiranje Pringlesa ima 165 grama što znači da u njemu ima 890 kalorija.

Kalorije pereci – koliko kalorija imaju pereci?

Pereci imaju 413 kalorija na 100 grama.

Kalorije štapići – koliko kalorija imaju štapići?

Štapići imaju 413 kalorija na 100 grama.

Mali štapići imaju u prosjeku 50 grama te jedno pakiranje ima 206 kalorija.

Veliko pakiranje ima 220 grama i sadrži 908 kalorija.

Kalorije punjeni štapići

Štapići punjeni kikirikijem imaju 560 kalorija na 100 grama.

Smoki i flips

Smoki je ustvari naziv za flips koji je se prodavao pod nazivom Smoki. Od 1972. Smoki je neizostavna grickalica mnogih. Smoki se sastoji od kukuruzne krupice, biljne masti, sojinog brašna i soli.

Bobi flips s kikirikijem se sastoji d kukuruzne krupice prženog kikirikija, biljne masti, sojinog brašna, pšenične krupice i soli.

I dok je Smoki ustvari vrsta flipsa, ipak ima specifičan i mnogima posebno drag okus. Sam Smoki je toliko popularan da je iako je to brand i naziv proizvoda često postao i naziv za proizvode sličnog sastava i oblika.

Većina flipsova se radi od kukuruzne krupice, biljnog ulja, te su ostalo varijante u sastavu prema kojima se i oni međusobno razlikuju.

Kukuruzni flips je jedan od osnovnih varijanti ovog tipa proizvoda. Iako mnogi sadrže i kikiriki, često se i naglašava na pakiranju da se radi o proizvodu s kikirikijem.

U novije vrijeme i smoki i flipsovi postoje u različitim pakiranjima, dok su sve češće prisutne i varijacije na temu s različitim oblicima, ali i okusima.

Čips i dijeta

Iako postoje brojne vrste čipsa, većini je zajedničko to da sadrže dosta kalorija. Mnogi će upravo iz tog razloga kada krenu na dijetu izbaciti čips iz prehrane.

Iako postoje rasprave o tome da li je čips i koliko je nezdrava grickalica, činjenica je da uglavnom čips ima 535 kalorija na 100 grama.

Dodatni problem je što će mnogi reći da je kada se krene grickati čips teško prestati. No, s nešto više od 500 kalorija na 100 grama čips spada među najkaloričnije grickalice, pa čak i općenito namirnice.

Jedna veća vrećica čipsa ima 150 grama što znači 800 kalorija. S obzirom da se uobičajeno računa da je ženi prosječne građe dnevno potrebno oko 2000 kalorija tada skoro pola dnevnih potreba se unese s jednom vrećicom čipsa.

Ukoliko je netko na dijeti i treba smršaviti, tada bi i dnevni unos kalorija trebao biti manji od dnevne potrošnje. Stoga, zaista često vrijedi pravilo da se kod osoba na dijeti iz prehrane treba izbaciti čips. Za razliku od brojnih drugih namirnica, kod čipsa je čak teško reći da se može konzumirati na dijeti u umjerenim količinama, budući da je često i to puno kalorija, posebno što se radi o kalorijama koje neće značajno povećati osjećaj sitosti, a uz to se s njim u organizam nije unijelo niti dovoljno ostalih sastojaka koji su potrebni tijelu za optimalno funkcioniranje.

Stoga kada je čips dodatak prehrani kod osoba koje ne žele smršaviti i ne paze na kalorijski unos, o čipsu se može raspravljati na drugi način, ovisno o tome koliko je uravnotežena i ukomponirana zdrava prehrana i pravilan raspored obroka u dnevni meni.

No, kod osoba na dijeti za mršavljenje, bez obzira koliko je se pridržavali, jedan čips može činiti značajnu razliku, odnosno povećati dnevni unos kalorija, te narušiti sve ono što se tijekom dana i pridržavanjem dijete za mršavljenje postiže.

Kada se planira dnevni kalorijski unos koji bi trebao biti manji od dnevne potrošnje, bez obzira koliki se želi ostvariti, kada jedan čips od 150 grama znači unos 800 kalorija, teško je zadržati zdravu prehranu dovoljan unos ostalih namirnica a uklopiti se u planirani dnevni unos kalorija.

Krumpir kao namirnica je zasitan, te može biti dobar dodatak prehrani na dijeti za mršavljenje. No, čips i pomfrit su druga kategorija. Više: Krumpir kalorije – svježi, kuhani, prženi, pomfrit, pire krumpir… – COVER magazin.com

Iako se često i kod dijeta govori o raznolikoj i uravnoteženoj prehrani, prilično je teško ostvariti kalorijski deficit i smršaviti kada se konzumiraju ove grickalice.

Čips

Čips je hrskav, ukusan i jedna od najpopularnijih grickalica. Uz to postoje brojne varijante poput čipsa s paprikom te različitih umaka za čipseve. Svatko može pronaći neki za sebe. Jednostavan je. Dovoljno je otvoriti vrećicu i čips je spreman za konzumaciju.

Ako se želi izabrati neka nutritivno bolja verzija čipsa potrebno je obratiti pažnju na sastav. Generalno je pravilo da je bolje što čips ima manje sastojaka jer to u pravilu znači i manje aditiva i raznih drugih dodataka. Međutim to nije uvijek tako budući da i neki čipsevi koji su zdravije varijante mogu imati duži popis sastojaka i obrnuto. Čips koji ne sadrži umjetne boje također je bolja opcija od onog koji ih sadrži. Slično je i sa šećerom. Iako šećer nije prvo što se povezuje sa čipsom, neki čipsevi u sastavu imaju i dodatni šećer.

Ukoliko pazite na kalorije, obratite pažnju na kaloričnost čipsa. Kalorije su uvijek navedene na pakiranju čipsa, a jednostavno ih je usporediti budući da su iskazane kao kalorije na 100 grama čipsa.

Iako se čini da korištenje umaka dodaje kalorije čipsu, ponekad nije loša opcija kombinirati ih s umacima, na taj način se može čak i smanjiti kaloričnost, a pogotovo činiti raznovrsnijim sastav, posebno ako se bira umak koji sadrži proteine i vlakna, koje čips u osnovi ne sadrži.

Jedan od problema koji se veže uz čips su dodani aditivi, boje, zaslađivači, te bi oni s manje takvih sastojaka bili bolji izbor.

U posljednje vrijeme se sve češće spominju i varijante čipsa kao alternativa onom od krumpira, od drugih namirnica, poput čipsa od banane, čipsa od jabuka i slično.

Čips, a slično tome i pomfrit su kalorični, a istovremeno ih se može lako pojesti više nego kuhanog krumpira. No, npr. i čips od banane sadrži visok udio masnoća, te ima slične negativne strane kao i obični čips. Zdravija varijanta bi bile dehidrirane banane, odnosno razno sušeno, a ne prženo voće. Iako često i sušeno voće ili orašasti plodovi koji su također alternativa ovakvim grickalicama imaju dosta kalorija, njihova prednost je što se uz kalorijski unos ostvaruje i unos nekih drugih nutrijenata koji su potrebni organizmu, te ih onda nije potrebno dodatno unositi drugim obrocima ili međuobrocima.

Kalorije – čips, smoki, pereci, štapići

Tablica kalorija prema vrstama – čips, smoki, pereci, štapići

Bobi Flipskalorije na 100 grama:447kalorija
Bobi Flips kukuruznikalorije na 100 grama:375kalorija
Bobi Flips pizzakalorije na 100 grama:477kalorija
Bobi rings pikantkalorije na 100 grama:482kalorija
Chio Čips Big Pep smoky baconkalorije na 100 grama:499kalorija
Chio Kroki Kroketkalorije na 100 grama:502kalorija
Clipsy Dini flips sa kečapomkalorije na 100 grama:556kalorija
Curly Flips classickalorije na 100 grama:499kalorija
Flips maxx piletinakalorije na 100 grama:544kalorija
Franck Kroki Kroket ketchukalorije na 100 grama:460kalorija
Hrusty Flips paprikakalorije na 100 grama:495kalorija
Hrusty Flips slanikalorije na 100 grama:436kalorija
Lumpi Flipskalorije na 100 grama:551kalorija
Štark Smokikalorije na 100 grama:521kalorija
Štark Smoki Mix tortilla chillykalorije na 100 grama:413kalorija
Tip Top Cubicskalorije na 100 grama:498kalorija
Tip Top Flips s okusom pizzekalorije na 100 grama:498kalorija
Tip Top flips twister paprikakalorije na 100 grama:480kalorija
Tip Top Flips veseli prijateljikalorije na 100 grama:492kalorija
Hrusty Perecikalorije na 100 grama:434kalorija
Hrusty Štapići slanikalorije na 100 grama:410kalorija
Kviki perecikalorije na 100 grama:413kalorija
Kviki ribicekalorije na 100 grama:462kalorija
Kviki štapićikalorije na 100 grama:413kalorija
Kviki štapići s kikirikijemkalorije na 100 grama:460kalorija
Saltas Punjeni slani štapići kikirikikalorije na 100 grama:484kalorija
Saltas Slani štapićikalorije na 100 grama:410kalorija
Čipi čips paprikakalorije na 100 grama:579kalorija
Čipi čips slanikalorije na 100 grama:571kalorija
Doritos Nacho Čips sirkalorije na 100 grama:503kalorija
Hrusty Čips classic slanikalorije na 100 grama:587kalorija
Hrusty Čips paprikakalorije na 100 grama:587kalorija
Hrusty Čips rebrasti paprikakalorije na 100 grama:587kalorija
Hrusty Čips rebrasti slanikalorije na 100 grama:587kalorija
Hrusty Čips sir i luk x-cutkalorije na 100 grama:587kalorija
Hrusty Čips sour cream onion x-cutkalorije na 100 grama:587kalorija
Hrusty Tortilla čips slanikalorije na 100 grama:523kalorija
Hrusty Tortilla čips slanikalorije na 100 grama:523kalorija
Lay`s Čips green onionkalorije na 100 grama:526kalorija
Lay`s Čips piquant paprikakalorije na 100 grama:526kalorija
Lay`s Čips slanikalorije na 100 grama:536kalorija
Pringles originalkalorije na 100 grama:540kalorija
Pringles paprikakalorije na 100 grama:501kalorija
Pringles sour cream&onionkalorije na 100 grama:515kalorija

Kalorije ima čips, smoki, štapići

Ove grickalice su ukusne te se često konzumiraju onako usput. Smoki ima 521 kaloriju na 100 grama. Čips ima 535 kalorija na 100 grama. Pereci i štapići imaju 413 kaloriju na 100 grama.

Ove grickalice ustvari imaju dosta kalorija na 100 grama, a često kao jedan kompletan obrok, pa čak i kao oni obroci koji se inače smatraju kaloričnima. Dodavanje ovih ukusnih grickalica u dnevnu prehranu može značiti značajno povećanje kalorijskog unosa. I sok se s jedne strane može govoriti o nutrijentima koji se unose odnosno ne unose s ovim namirnicama, uglavnom su ovo grickalice koje bi kod osoba koje su na dijeti za mršavljenje, kao i kod onih koji paze na kalorijski unos i žele smršaviti, trebalo izbjegavati ili smanjiti dnevne porcije. Neke manje porcije bi se mogle ukomponirati u dnevni planirani kalorijski unos, a da se istovremeno tijekom dana unese dovoljno ostalih namirnica i nutrijenata. No, s obzirom na količinu kalorija, posebno kod osoba koje žele smršaviti, pa čak i kod osoba koje se ne žele udebljati s ovim grickalicama treba oprezno.
100 grama grickalica se skoro niti ne primijeti da se konzumira, a istovremeno se unese oko 500 kalorija, što je oko četvrtine potrebnih dnevnih kalorija koje su u prosjeku potrebne odrasloj ženi s normalnim i aktivnim životnim stilom kada želi zadržati težinu, a ne kada želi smršaviti.

Vezano: