19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

KOKICE kalorije – Pomažu li kokice mršavljenju?

Kokice su vrlo popularne grickalice, a mnogima su neizostavne prilikom gledanja filmova. Iako se možda neće na prvu čini tako, kokice sadrže...

Kokice kalorije

KOKICE kalorije – koliko kalorija imaju kokice iz mikrovalne, kokice s maslacem?

Kokice su vrlo popularna grickalica, a mnogima su neizostavne prilikom gledanja filmova. Iako se možda neće na prvu čini tako, kokice sadrže hranjive tvari i njihovo konzumiranje ima i zdravstvene prednosti. Naravno, u umjerenim količinama, te ukoliko su pripremljene na adekvatan način. S obzirom da su kokice uglavnom grickalica, rijetko međuobrok, te da se uglavnom konzumiraju kako nešto dodatno, često se vežu s debljanjem. No, koliko kalorija imaju kokice i kakva je njihova nutritivna vrijednost?

Kokice kalorije

Kokice su grickalica koja se radi od kukuruza, posebne vrste kukuruza kokičara, ali s obzirom da se rade od zrna kukuruza one nose i neke prednosti. Kokice se mogu od zrna kukuruza pripremati kod kuće u loncu, u aparatima za pravljenje kokica, u mikrovalnoj ili kupiti gotove napravljene kokice. Kokice se često dodatno sole, dodaje se ulje, maslac, ali i razni drugi preljevi. Maslac, ulje i preljevi mogu biti dodatak kalorijama kokica, stoga kada se kod kuće rade kokice, a da se vodi računa o kalorijama, potreban je oprez pri dodavanju tih elemenata u kokice.

Kalorije u 100 grama kokica variraju od 360 do 450 kalorija, no najčešće se radi o 360 kalorija na 100 grama.

Kokice imaju 360 kalorija na 100 grama.

Jedna porcija kokica se smatra količinom 40 do 50 grama, iako će često pakiranja biti i veća. Kod osoba koje su na dijeti za mršavljenje, odnosno koje paze na kalorijski dnevni unos porcija kokica bi se trebala kretati oko 25 grama kokica. Na taj način će kokice pokazati svoje prednosti u prehrani, a unos kalorija po porciji će biti oko 90 kalorija.

  • Chio Popcorn Kukuruz kokičar za kokice 362 kalorija na 100 grama
  • Hrusty Popcorn salted za kokice 459 kalorija na 100 grama
  • Natura Popcorn slani za kokice 450 kalorija na 100 grama
  • Garden Good Kukuruz kokičar za kokice 368 kalorija na 100 grama
  • Eurocompany Kukuruz kokičar za kokice 368 kalorija na 100 grama

Kokice s maslacem kalorije

Kokice iz mikrovalne s maslacem imaju 390 do 465 kalorija na 100 grama.

  • Natura Popcorn – kokice s maslacem 450 kalorija na 100 grama
  • Popup corn kokice butter – kokice s maslacem 389 kalorija na 100 grama
  • Hrusty Popcorn maslac – kokice s maslacem 463 kalorija na 100 grama

Kokice iz mikrovalne kalorije

Jedan od uobičajenih načina pripreme kokica su kokice iz mikrovalne. One su specifično pakirane, te se u pravilu koriste već kupljene kokice za mikrovalnu. Kokice iz mikrovalne imaju 430 do 460 kalorija ovisno o tipu kokica kao i dodacima.

Kokice iz mikrovalne imaju 430 do 460 kalorija.

Vrećica kukuruza kokičara za mikrovalnu u pravilu sadrži 100 grama kokica. Te je upravo tih 430 do 460 kalorija unos kalorija koji ćete dobiti ukoliko pojedete pakiranje kokica iz mikrovalne. Detaljno prema vrstama kalorije kokice iz mikrovalne:

  • Popcorn kokice za mikrovalnu slane 428 kalorija na 100 grama
  • Hrusty Popcorn kokice za mikrovalnu slane 459 kalorija na 100 grama
  • Chio Micro popcorn salt kokice za mikrovalnu 428 kalorija na 100 grama

Kokice iz mikrovalne s maslacem kalorije

Vrećica kukuruza kokičara za kokice s maslacem iz mikrovalne uglavnom sadrži 100 grama. To znači da se konzumacijom cijelog pakiranja unese broj kalorija koliko je naznačeno za 100 grama kokica s maslacem.

Kokice iz mikrovalne s maslacem imaju 400 do 460 kalorija na 100 grama.

  • Hrusty Popcorn maslac kokice za mikrovalnu pećnicu s maslacem 463 kalorija na 100 grama
  • Popcorn kokice za mikrovalnu pećnicu s maslacem 399 kalorija na 100 grama

Kupovne gotove kokice kalorije

Kada se kupuju kokice uglavnom postoje tri veličine pakiranja, gdje je malo pakiranje 60 grama, srednje pakiranje 105 grama, te veliko pakiranje 205 grama. S prosječnim iznosom od 420 kalorija na 100 grama kokica, tada će kokice imati po pakiranju kalorija kako slijedi:

Male slane kokice 60g – 252 kalorije
Srednje slane kokice 105g – 441 kalorija
Velike slane kokice 205g – 860 kalorija

Kokice – nutritivna vrijednost kokica

Kokice se pripremaju od posebne vrste kukuruza. Kokice su namirnica koja se priprema od cjelovitih žitarica te time imaju neke hranjive sastojke koje sadrže i ostale namirnice od cjelovitih žitarica te sadrže:
Mangan – 56% dnevnih potreba
Magnezij – 36% dnevnih potreba
Fosfor – 36% dnevnih potreba
Cink – 21% dnevnih potreba
Željezo – 18% dnevnih potreba
Bakar – 13% dnevnih potreba
Vitamin B3 – 12% dnevnih potreba
Kalij – 9% dnevnih potreba
Vitamin B6 – 8% dnevnih potreba
Vitamin B1 – 7% dnevnih potreba

100 grama kokica sadrži: 13 grama proteina, 78 grama ugljikohidrata i 5 grama masti.

Ono što dodatno treba istaknuti je da su kokice bogate vlaknima, a kao što je poznato namirnice bogate vlaknima pomažu u smanjivanju rizika za bolesti srca, pretilosti, dijabetesa tipa 2, te u gubitku kilograma i pomažu održavanju zdravlja probavnog sustava.

Kokice imaju 15 grama vlakana na 100 grama kokica.

Preporučeni dnevni unos vlakana je 25 grama dnevno za žene te 38 grama za muškarce.

Koliko će hranjivih sastojaka imati kokice pripremljene za mikrovalnu ovisi od načina proizvodnje, da li sadrže hidrogenizirana ulja, odnosno transmasti, te u kakvom su pakiranju.

Kod pripreme kokica kod kuće, možete biti sigurni što ste koristili te kakvu nutritivnu vrijednost imaju kokice.

S obzirom na nutritivni sastav kokica, i količinu vlakana koja se unosi kokicama, kokice su snack koji ima prednosti i koje se mogu jednostavno iskoristiti. Dovoljan unos vlakana je bitan za optimalan rad probavnog sustava.

Da li kokice debljaju? Ili kokice pomažu mršavljenju?

Odgovor na pitanje da li kokice debljaju pokušala su dati istraživanja. Prema nekim istraživanjima kokice ne debljaju, nego su dobar izbor za grickalice ili kao međuobrok. No, to uvijek ovisi i o količini kokica koje konzumirate.

Istraživanje koje je uspoređivalo sitost nakon konzumiranja uobičajenih grickalica: kokica i čipsa, pokazalo je da kokice imaju veći učinak na sitost od čipsa. Zaključak istraživanja je bio da su kokice od cjelovitih žitarica dobar odabir za one koji žele smanjiti osjećaj gladi, a istovremeno smanjiti unos kalorija, a time i tjelesne težine. U ovom istraživanju “Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults” se pokazalo da 15 kalorija kokica daje osjećaj sitosti kao 150 kalorija čipsa.

15 kalorija kokica daje isti osjećaj sitosti kao 15 kalorija čipsa.

Kokice mogu biti dobar saveznik u procesu mršavljenja, ukomponirane u zdravu prehranu ili dijetu za mršavljenje.

Bogate su vlaknima, te produljuju sitost, a istovremeno se ne mora osoba na dijeti odreći grickalica. Bogate su vlaknima, te mogu doprinijeti boljoj probavi.

Kao i kod drugih namirnica, najčešće nije odgovor u konkretnoj namirnici da li će debljati ili ne, nego je bitno uzeti u obzir kompletan dnevni unos kalorija. Kokice ukomponirane u pravilnu prehranu se uravnoteženim dnevnim unosom namirnica, te ostvarenim kalorijskim deficitom mogu dodatno doprinijeti mršavljenju. Kokice imaju neke od prednosti kojima, poput produljenja sitosti, mogu dodatno pomoći u procesu mršavljenja. No, bitno je da kokice ne budu dodatna grickalica koja se unosi preko planiranog dnevnog unosa kalorija.

Kokice i keto dijeta

Kokice su popularna grickalica, koja se spominje i kao prihvatljiva opcija kod osoba na dijetama za mršavljenje. No s obzirom da je keto dijeta specifična, postavlja se pitanje u kakvom su odnosu kokice i keto dijeta? Više o keto diejti: KETO DIJETA – kako je provoditi i s kojim namirnicama – COVER magazin.com

Kokice su grickalica, ali i međuobrok koji je sadrži vitamine, minerale, vlakna…

S obzirom da se keto dijeta temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata, te zamjenom ugljikohidrata u značajnijoj mjeri s masnoćama. Smanjeni unos ugljikohidrata potiče ketozu odnosno da tijelo počne više koristiti kalorije iz masnoća.

Kako bi se ostvarila ketoza uglavnom bi trebalo unositi (ovisno o varijantama keto dijete) 20 do 50 grama ugljikohidrata dnevno.

100 grama kokica sadrži oko 78 grama ugljikohidrata, neka porcija od oko 25 grama kokica sadrži oko 19 grama ugljikohidrata.

Porcija kokica (oko 25 grama) sadrži 19 grama ugljikohidrata.

Ovisno o tome na kojem ste tipu keto dijete, kao i ostalim namirnicama koje se tijekom dana unose, dio dnevnog unosa ugljikohidrata može biti i iz kokica. Pri tome je bitno voditi računa o veličini porcije.

Ukomponiranije kokica i u keto dijetu za mršavljenje kao i u ostale dijete može donijeti prednosti koje se odnose na dulji osjećaj sitosti, kao i općenito boljoj probavi.

Kako ispeći kokice kod kuće – kako napraviti kokice u loncu?

Priprema kokica kod kuće je jednostavna budući da je potrebno:

  • kukuruz kokičar
  • par žlica ulja, najbolje maslinovog ili kokosovog ulja
  • malo soli

Staviti u posudu ulje, dodati kukuruz kokičar dovoljno da pokrij dno posude, poklopiti i zagrijavati da zrna počnu pucketati, te pri tome nekoliko puta protresti posudu.

Kako pripremiti kokice u mikrovalnoj?

Izvaditi vrećicu s kokicama iz pakiranja, te ostaviti kokice u unutarnjoj vrećici koja je namijenjena za mikrovalnu.

Ovisno o snazi mikrovalne pećnice ostaviti vrećicu u mikrovalnoj 2-4 minute. Kako se pucketanja smanje, odnosno budu duži od 2-3 sekunde kokice su gotove te ih možete isključiti. Izvadite iz mikrovalne vrećicu s gotovim kokicama. Pri otvaranju vrećice s kokicama pripazite na paru koja može ići iz vrećice.

U mikrovalnoj se mogu raditi kokice već pakirane za mikrovalnu, ali i kokice koje se kupe kao zrno kukuruza kokičara.

Kokice iz mikrovalne – priprema

Sastojci:

  • 1 vrećica s kokicama za mikrovalnu

Priprema:

Iako može postojati neka razlika od proizvođača do proizvođača, priprema kokica je u pravilu vrlo jednostavna.

  • Izvaditi iz kutije jednu vrećicu s kokicama iz mikrovalne.
  • Izvaditi vrećicu iz najlonskog omota, te ostaviti samo papirnu vrećicu.
  • Raširiti papirnu vrećicu, ali je ne otvarati.
  • Staviti na podložak u mikrovalnoj

Ako se stave predugo u mikrovalnu kokice, tj. uključe na previše minuta, kada se čuje da je prestalo pucketanje kokica isključiti mikrovalnu.

Ako ste stavili prekratko, kokice intenzivno pucketaju i kada se isključi mikrovalna, tada je dodatno još kratko uključiti.

Izvaditi pažljivo iz mikrovalne pećnice vrećicu s kokicama. Pažljivo s njom rukovati jer je vruća. Kada se otvara vrećica potreban je oprez, budući da će iz nje izlaziti vruća para. Stoga tu budite posebno oprezni.

Koliko kokice imaju kalorija? Koliko kalorija ima kukuruz?

Koliko kalorija imaju različite vrste kokica kao i kukuruza pogledajte u tablici kalorija:

Gotove kokice Popup corn kokice b&w chocolatekalorije u 100 grama: 405 kalorija
Gotove kokice Popup corn kokice mediterraneakalorije u 100 grama: 398 kalorija
Gotove kokice Popup corn kokice butterkalorije u 100 grama: 389 kalorija
Gotove kokice Popup corn kokice sea saltkalorije u 100 grama: 383 kalorija
Kokice za mikrovalnu slane Popcornkalorije u 100 grama:428kalorija
Kukuruz kokičar Eurocompanykalorije u 100 grama:368kalorija
Kukuruz kokičar Garden Goodkalorije u 100 grama:368kalorija
Kokice – Popcorn maslac Hrustykalorije u 100 grama:463kalorija
Kokice – Popcorn s maslacem Naturakalorije u 100 grama:450kalorija
Kokice – Popcorn slani Hrustykalorije u 100 grama:459kalorija
Kokice – Popcorn slani Naturakalorije u 100 grama:450kalorija
Kokice za mikrovalnu slane Lidlkalorije u 100 grama:459kalorija
Kukuruz kuhanikalorije u 100 grama:110kalorija
Kukuruz šećerac Bonduelle Goldkalorije u 100 grama:80kalorija
Kukuruz šećerac Ekolandkalorije u 100 grama:85kalorija
Kukuruz šećerac Podravkakalorije u 100 grama:73kalorija
Kukuruz šećerac Podravkakalorije u 100 grama:69kalorija
Kukuruz šećerac u zrnu Zvijezdakalorije u 100 grama:107kalorija
Kukuruz klipčići Mikadokalorije u 100 grama:35kalorija

Detaljnije: Koliko kalorija ima KUKURUZ?

Kokice su grickalica koja se radi od kukuruza kokičara. Postoje različiti načini pripreme kokica, a neki od uobičajenih su priprema u loncu, u aparatu za kokice i u mikrovalnoj pećnici, te se uz to kokice mogu kupiti kao gotove zapakirane kokice.

Kokice imaju 360 kalorija na 100 grama. Kokice sadrže druge elemente koji mogu pomoći da se duže osjeća sitost, vlakna iz kokica mogu pomoći u reguliranju probave, te se često smatra da unos kokica može pomoći mršavljenju. Budući da kokice nose brojne prednosti, bitno je kod osoba koje su na dijeti za mršavljenje smanjiti porciju, te bi ona u tom slučaju trebala biti oko 25 grama kokica, što se smatra dovoljnim kako bi kokice pokazale svoje prednosti, a istovremeno ne bi previše utjecale na dnevni unos kalorija.

Kokice bi kod osoba na dijeti za mršavljenje trebalo ukomponirati u ukupan dnevni unos kalorija, te da kokice ne budu dodatak uobičajenoj prehrani nego međuobrok, kako ne bi dodatno povećavale dnevni unos kalorija.

Uz planirani dnevni unos kalorija, odnosno ostvareni kalorijski deficit, kokice će dodatno pomoći mršavljenju.

Vezano: