29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Hrana koja deblja

Hrana koja deblja istovremeno je bitna osobama koje se pitaju kako se udebljati ali i osobama koje ih žele izbjegavati jer žele izgubiti kilograme ili su na dijeti za mršavljenje.

Hrana koja deblja

Hrana koja deblja

Hrana koja deblja istovremeno je bitna osobama koje se pitaju kako se udebljati, ali i osobama koje ih žele izbjegavati jer žele izgubiti kilograme ili su na dijeti za mršavljenje.

Neke namirnice su zdrave, ali su i kalorične.

Upravo iz tog razloga treba paziti i na količinu namirnica. Nije uvijek povezana količina kalorija u hrani s tim da li je namirnica zdrava ili nije. Kod osoba koje su na dijeti za mršavljenje može se pojaviti situacija da imaju osjećaj da su na dijeti, da paze što jedu, no istovremeno ne mršave. Maslinovo ulje je zdravo, kao i orašasti plodovi, no, oni imaju preko 500 kalorija, te se vrlo lako s njima može pretjerati i povećati unos kalorija čak i kada se nema ta namjera. Čak i neko manje kalorično voće kada ga se konzumira u većim količinama od dnevnih porcija može djelovati na debljanje.

Hrana koja deblja – popis namirnica

Provjerite tablicu kalorija kako biste provjerili koliko neka namirnica ima kalorija.

Ako želite dobiti na težini odnosno želite se udebljati možete ih pojačati u svome jelovniku, ali ako ne želite, tada trebate ograničiti unos ovih namirnica.

Avokado – prema tablici kalorija ima 160 kalorija na 100 grama
Avokado kao hrana ima brojne prednosti te pozitivno utječe na mnoga zdravstvena stanja. Avokado je dobar za kožu, dijabetes, smanjuje razinu kolesterola, no avokado je bogat i kalorijama. Više o avokadu i kalorijama: AVOKADO kalorije – Kako avokado pomaže mršavljenju?

Orašasti plodovi – prema tablici kalorija orah ima 667 kalorija na 100 grama, bademi imaju 634 kalorije na 100 grama. Više o kalorijama u bademima, orasima i lješnjacima:

Tamna čokolada – prema tablici kalorija ima oko 550 kalorija na 100 grama
Nemaju sve čokolade isti broj kalorija, kao što ni sve nemaju isti udio kakaa, ali okvirno se broj kalorija kreće oko 550 na 100 grama čokolade. Tamna čokolada ima brojne prednosti, no ipak unos treba ograničiti ukoliko ste na dijeti. Više: Koliko kalorija ima čokolada – mliječna, tamna, s rižom…

Maslinovo ulje – velika jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja ima oko 120 kalorija, odnosno 100 ml djevičanskog maslinovog ulja ima oko 900 kalorija.
Maslinovo ulje je odlična namirnica, ali računajte na kalorije koje ima u sebi. Slično je i s djevičanskim bućinim uljem.- Više: Koliko kalorija ima ULJE – maslinovo, bućino, kokosovo? Koliko jedna žlica ulja? – COVER magazin.com

Sir – sirevi na 100 grama imaju 300 do 400 kalorija.
Bogat su izvor kalcija, no sirevi imaju i visoku kalorijsku vrijednost. Npr. sir ementaler ima 407 kalorija na 100 grama. Više: SIR kalorije – ementaler, edamer, gauda, gorgonzola, mozzarella, skuta…

Maslac – prema tablici kalorija ima 735 kalorija na 100 grama.

Banana – Jedna banana ima oko 100 kalorija. Generalno gledano, banana nije kalorična namirnica, no, kada se konzumiraju dnevno 3 banane, to znači 300 kalorija, što može biti značajan unos kada se radi o dnevnim potrebama manjim od 2.000 kalorija, a često je kod osoba na dijetama za mršavljenje ili kada pokušavaju ostvariti kalorijski deficit planirani dnevni unos kalorija manji od 1.500 kalorija. Više: BANANA kalorije – Koliko banana dnevno jesti? – COVER magazin.com

Kada se pokušava udebljati ili smršaviti uvijek bi bilo dobro uzeti u obzir i pravila zdrave prehrane kako bi se način prehrane uskladio s tim pravilima. Na taj način će biti lakše održavati željenu težinu. Često se smatra da je za mršavljenje dovoljno promijeniti način prehrane, no bitno je voditi računa i o količini. Nezdrava i visoko procesuirana hrana koja je i često dosta kalorična, najčešće se spominje kada se govori o mršavljenju. No, i hrana koja ima brojne nutritivne prednosti i pozitivna djelovanja ne može se konzumirati bez ograničenja ukoliko se želi zadržati težina ili kada se želi smršaviti. Često se upravo iz toga razloga ne uspijeva smršaviti budući da se konzumiraju uglavnom namirnice koje se smatraju dobrima, no, kada se ukupan dnevni unos kalorija zbroji, te kada je unos veći od dnevnih potreba tada će doći do debljanja. Stoga je potrebno voditi računa o izboru namirnica, pravilima zdrave prehrane, kao i o količinama unosa namirnica kada se želite zadržati tjelesna masa ili smanjiti.

Vezano: