19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija ima čokolada – mliječna, tamna, s rižom…

Koliko kalorija ima čokolada – mliječna, tamna, s rižom…

Čokolada se često spominje kao kalorična hrana i nešto što mnogi preskaču kada su na dijeti. Često se upravo čokolada prva spominje kada se govori o dijetama i o tome koju hranu se izbjegava na dijeti. Čokolada ima određene prednosti, no, radi se o kaloričnoj namirnici, koje se vrlo lako pojede više i unese s njom veći broj kalorija od planiranih. No, čokolada ima i brojne prednosti, neke vrste više, neke manje.

ČOKOLADA kalorije – Koliko kalorija ima čokolada?

Neki prosjek je da čokolada ima 550 kalorija na 100 grama, no precizniji podaci ovise o tipu čokolade, sastojcima i slično. Sa 550 kalorija čokolada spada među kaloričnije namirnice.

Čokolada ima 550 kalorija na 100 grama.

Čokolada S RIŽOM kalorije – Koliko kalorija ima čokolada s rižom?

Čokolada s rižom može imati različit broj kalorija, ovisno o proizvođačima, te se kalorije kreću od 530 do 550 kalorija na 100 grama. Čokolada s rižom iako bi neki očekivali, nema manje kalorija od klasičnih tipova čokolade.

Čokolada s rižom ima 530 do 550 kalorija na 100 grama.

Koliko kalorija ima čokolada s lješnjacima i grožđicama?

Čokolada s lješnjacima dolazi u različitim varijantama, od cijelih lješnjaka do mljevenih. Kalorije u čokoladi s lješnjacima mogu ovisiti o raznim faktorima, no, one su u pravilu uvijek slične i kreću se od 550 do 580 kalorija, te se neki prosjek uzima da čokolada s lješnjacima ima 560 kalorija.

Čokolada s lješnjacima ima 565 kalorija na 100 grama

Čokolada s grožđicama i lješnjacima 497 kalorija na 100 grama.

TAMNA čokolada kalorije -Koliko kalorija ima tamna čokolada?

Tamna čokolada ima mnoge zdravstvene prednosti i može pozitivno djelovati na zdravlje. Naravno ukoliko se jede u umjerenim količinama. Tamna čokolada, kao i druge vrste čokolade ima dosta kalorija na 100 grama, no ima i brojne druge benefite. Tamna čokolada 459 – 566 kalorija što je ustvari veliki raspon, budući da kalorije variraju ovisno o postotku kakaa, ali i ostalih sastojaka.

Tamna čokolada ima 545 kalorija na 100 grama.

Bijela čokolada kalorije – Koliko kalorija ima bijela čokolada?

Bijela čokolada je specifična varijanta čokolade, dok je nekima omiljena, drugi smatraju da se ne bi trebala ubrajati u čokolade.

Bijela čokolada ima 535 kalorija na 100 grama.

Bijela čokolada se dobiva preradom više sastojaka poput kakao maslaca, saharoze, mlijeka… Bijela čokolada sadrži najmanje 20% kakao maslaca te 14% suhe tvari dobivene dehidracijom punomasnog mlijeka, obranog mlijeka, vrhnja, maslaca…Bijela čokolada ne sadrži kako prah.

Tamna čokolada

Kada se govori o prednostima čokolade misli se na tamnu čokoladu. Ona je zbog većeg udjela kakaa specifična, te pozitivno djeluje na neke zdravstvene aspekte poput kardiovaskularnog sustava, a pozitivno djeluje i na raspoloženje. Više o čokoladi: Čokolada – Prisjetimo se (covermagazin.com)

Što je udio kakaa veći u čokoladi, smatra se da su njene prednosti veće, te da je zdravija. U ovu kategoriju spadaju čokolade s preko 70% udjela kakaa.

Čokolada sadrži masne kiseline, među kojima je i oleinska kiselina, te tamna čokolada ima protuupalna svojstva. Uz to tamna čokolada sadrži minerale poput kalija, bakra, magnezija, željeza…

Tamna čokolada sadrži polifenole koja imaju brojna pozitivna djelovanja.

Neke od prednosti tamne čokolade su:

  • Čokolada je ukusna i odlična namirnica
  • Ima antioksidativno djelovanje
  • Čokolada ima protuupalna svojstva
  • Čokolada pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav
  • Čokolada smanjuje mogućnost nastanka srčanog i moždanog udara
  • Štiti krvne žile
  • Čokolada može pomoći u snižavanju krvnog tlaka
  • Čokolada može pomoći u prevenciji nekih neurodegenerativnih bolest poput Alzheimerove bolesti
  • Čokolada je dobra za rad crijeva, djeluje na mikrofloru te na sastav crijevne bakterijske flore.

Tamna čokolada i raspoloženje

Čokolada se često spominje kao prirodni antidepresiv, smatra se da može pomoći popraviti raspoloženje, potiče proizvodnju serotonina koji djeluje na raspoloženje, te koji pomaže smanjenju mogućnosti razvoja depresije.

Stoga se smatra da čokolada u umjerenim količinama potiče dobro raspoloženje.

Tamna čokolada i tjelovježba

Također se smatra da čokolada može pomoći popraviti performanse, povećati dotok krvi u mišiće, te da pomaže i nakon tjelovježbe uz oporavku mišića. Za oporavak mišića tamna čokolada bi se trebala konzumirati nakon tjelovježbe i dva sata nakon toga.

Tamna čokolada i težina

Tamna čokolada može pomoći u održavanju tjelesne težine. Tamna čokolada je kalorična namirnica, o, unatoč tome, ako se konzumira umjereno ona može pomoći u održavanju tjelesne težine. Čokolada sadrži vlakna, povećava i produljuje osjećaj sitosti. Uz to čokolada može pomoći u smanjenju apsorpcije masti i ugljikohidrata.

Da li čokolada deblja?

Čokolada se često spominje kao namirnica koje se treba odreći na dijeti. Ona je zaista kalorična namirnica, no, tamna čokolada ima i neke prednosti, te se smatra da je mala količina tamne čokolade dobra i kod osoba na dijeti za mršavljenje ili kod osoba koje paze na dnevni kalorijski unos.

Da li čokolada deblja? S obzirom da je čokolada kalorična, te 100 grama npr. tamne čokolade ima 535 kalorija, te ukoliko se ne pazi na količinu ona može biti namirnica koja deblja.

Uz to, čak i kada se govori o prednostima umjerene konzumacije tamne čokolade treba imati na umu da je prilično teško pojesti samo 10 grama čokolade te na tome stati. To bi u praksi značilo da se jedna čokolada od 100 grama jede 10 dana. Kada se govori o prednostima tamne čokolade. Čak i na mršavljenje, uglavnom se govori o količinama 10 do 15 grama dnevno.

Tamna čokolada (trebala bi imati preko 70% kakaa) ima brojne prednosti za zdravlje, pa čk može pomoći i u održavanju težine.

Dakle, ključ u tome d ali čokolada deblja krije se u količini. Ukoliko se konzumira u preporučenim dnevnim količinama i bez pretjerivanja, čokolada ne bi trebala debljati.

Uz to što je potrebno pratiti količinu čokolade koja se konzumira, na debljanje će imati utjecaj i ukupan dnevni unos hrane i kalorija. Ukoliko se zajedno s čokoladom unosi više nego što je potrebno, tada će i čokolada doprinijeti debljanju.

No, tamna čokolada djeluje na raspoloženje, potiče proizvodnju serotonina, produljuje osjećaj sitosti i smanjuje osjećaj gladi, usporava apsorpciju šećera te masnoća, može pomoći u smanjenju nakupljanja masnoća na trbuhu… Dakle, tamna čokolada ima brojne prednosti, stoga se ne može reći da bi tamna čokolada trebala biti namirnica koju je potrebno izbaciti iz prehrane.

Bolje bi bilo birati tamnu čokoladu s većim udjelom kakaa, optimalno bi bilo preko 70% kakaa, no, veći postotak nudi uglavnom i veće prednosti konzumiranja. Kada čokolada ima veći udio kakaa, s 99% kakaa se radi o ekstra tamnoj čokoladi, bit će više gorka i manje slatka, ali i imati i više pozitivnog utjecaja.

U sklopu uravnotežene prehrane dnevno bi konzumacija tamne čokolade trebala biti 10 do 15 grama, čak i 20 do 30 grama, ovisno o planiranom dnevnom kalorijskom unosu.

  • 10 grama tamne čokolade ima 53 kalorije.
  • 15 grama tamne čokolade ima 80 kalorija.
  • 20 grama tamne čokolade ima 107 kalorija.
  • 30 grama tamne čokolade ima 160 kalorija.

Bitno je da se unos kalorija tamnom čokoladom ukomponira u uravnoteženu prehranu i planirani dnevni kalorijski unos, odnosno kalorijski deficit kako čokolada ne bi debljala.

Koliko tamne čokolade jesti?

Tamna čokolada ima 545 kalorija na 100 grama, te je s njom potrebno umjereno kako ne bi konzumacija vodila ka rastu tjelesne mase. Činjenica je da 100 grama čokolade znači trećinu do četvrtinu potrebnih dnevnih kalorija za mnoge odrasle žene. Stoga neovisno o prednostima koje nosi konzumacija, bitno je naglasiti da se prednosti očituju kod umjerenog unosa čokolade.

Kvalitetna tamna čokolada ima preko 70% kakaa, ali je bitno i koliko ima šećera.

Smatra se da je dnevno optimalno 10 do 15 grama čokolade, u nekim situacijama do 30 grama čokolade kako bi se iskoristile njene prednosti.

S obzirom da se ne konzumira svaki dan, količina može biti i do 30 grama. Već 10 do 15 grama čokolade dnevno je dovoljno kako bis e iskoristile prednosti koje nosi čokolada.

Unutar ovog raspona količina čokolade ovisit će i o dnevnim kalorijskim potrebama osobe, kao i o ukupnom dnevnom unosu kalorija.

Kako izabrati tamnu čokoladu?

Jesu li sve tamne čokolade iste? Tamna čokolada se često spominje kao varijanta čokolade koja ima brojne prednosti, čak i na održavanje tjelesne težine. No, kako odabrati pravu tamu čokoladu?

Nije dovoljno što na čokoladi piše tamna čokolada, trebalo bi pogledati sastav.

Tri su osnova sastojka tamne čokolade:

  • kakao maslac
  • nemasni kakao prah
  • šećer

Kakaa bi trebalo biti najmanje 43% dok bi kakao maslaca trebalo biti najmanje 28%.

Ekstra tamne čokolade bi trebale imati minimalan postotak kakaa 75% dok će ekstra gorka tamna čokolada imati 85 do 99% kakaa.

Na prvom mjestu sastojaka bi trebala biti kakao masa (prvo mjesto na popisu sastojaka znači i da tog sastojka ima najviše). Udio kakao mase bi trebao biti preko 43%.

Masnoće u čokoladi bi trebale biti iz kakao maslaca, te bi njega trebalo biti preko 28%. Miješanje kakao maslaca s drugim masnoćama je dozvoljeno, ali uglavnom u ovom kontekstu smanjuje kvalitetu čokolade.

Čokolade sadrže šećer, minimalno je 1%.

Osim ovih glavnih to jeste osnovnih sastojaka čokolade, mogu biti brojni drugi sastojci koji određuju miris, okus, varijante čokolade. Aroma čokolade ovisi i o tim drugim sastojcima.

Čokolada kalorije

Donosimo tablicu kalorija u čokoladi prema vrstama čokolada:

Vrsta čokolade   
Belgian čokolada dark orangekalorije u 100 grama čokolade:508kalorija
Dorina čokolada banana buttonskalorije u 100 grama čokolade:492kalorija
Dorina čokolada domaćica malinakalorije u 100 grama čokolade:532kalorija
Dorina čokolada kekskalorije u 100 grama čokolade:553kalorija
Dorina čokolada ledenakalorije u 100 grama čokolade:557kalorija
Dorina čokolada mliječnakalorije u 100 grama čokolade:570kalorija
Dorina čokolada noisettekalorije u 100 grama čokolade:550kalorija
Dorina čokolada rižakalorije u 100 grama čokolade:533kalorija
Dorina čokolada tamnakalorije u 100 grama čokolade:459kalorija
Dorina čokolada za jelo i kuhanjekalorije u 100 grama čokolade:513kalorija
Dorina domaćica bijela s malinomkalorije u 100 grama čokolade:532kalorija
Dorina domaćica tamnakalorije u 100 grama čokolade:523kalorija
Dorina jadro čokoladakalorije u 100 grama čokolade:565kalorija
Dorina napolitanke čokoladakalorije u 100 grama čokolade:528kalorija
Dorina Speculaskalorije u 100 grama čokolade:526kalorija
Fina mliječna čokoladakalorije u 100 grama čokolade:543kalorija
Kandi Riki čokolada s rižom originalkalorije u 100 grama čokolade:549kalorija
Kandit čokolada za kuhanjekalorije u 100 grama čokolade:531kalorija
Kandit Dessert Chef čokolada za kuhanjekalorije u 100 grama čokolade:534kalorija
Kandit Whole Nut King mliječna čokoladakalorije u 100 grama čokolade:582kalorija
Kinder čokoladakalorije u 100 grama čokolade:566kalorija
Lindt Excellence extra creamy čokoladakalorije u 100 grama čokolade:567kalorija
Lindt Excellence tamna čokoladakalorije u 100 grama čokolade:566kalorija
Lindt Excellence tamna čokolada intense orangekalorije u 100 grama čokolade:526kalorija
Lindt višnja čokoladakalorije u 100 grama čokolade:527kalorija
Mikado mliječna čokolada s rižomkalorije u 100 grama čokolade:530kalorija
Milka Arianne čokolada hazelnutskalorije u 100 grama čokolade:530kalorija
Milka bijela čokoladakalorije u 100 grama čokolade:536kalorija
Milka čokolada almond caramelkalorije u 100 grama čokolade:543kalorija
Milka čokolada cijeli lješnjakkalorije u 100 grama čokolade:554kalorija
Milka čokolada Collage malinakalorije u 100 grama čokolade:562kalorija
Milka čokolada grožđice i lješnjacikalorije u 100 grama čokolade:497kalorija
Milka čokolada jagodakalorije u 100 grama čokolade:552kalorija
Milka čokolada noisettekalorije u 100 grama čokolade:552kalorija
Milka čokolada nut&nougat cremekalorije u 100 grama čokolade:563kalorija
Milka čokolada oreokalorije u 100 grama čokolade:560kalorija
Milka čokolada schoko&kekskalorije u 100 grama čokolade:560kalorija
Milka čokolada trioladekalorije u 100 grama čokolade:540kalorija
Milka Gerda čokolada alpine milkkalorije u 100 grama čokolade:530kalorija
Milka Marisa čokolada noisettekalorije u 100 grama čokolade:549kalorija
Milka MMMAX čokolada peanut caramelkalorije u 100 grama čokolade:544kalorija
Schogetten bijela čokoladakalorije u 100 grama čokolade:555kalorija
Schogetten čokolada noisettekalorije u 100 grama čokolade:553kalorija
Schogetten mliječna čokoladakalorije u 100 grama čokolade:559kalorija
Snickers mliječna čokoladakalorije u 100 grama čokolade:483kalorija
Toblerone čokoladakalorije u 100 grama čokolade:535kalorija
Životinjsko carstvo čokoladakalorije u 100 grama čokolade:548kalorija

Vezano: