Top 5 pogreški u molbi za posao

Top 5 pogreški u molbi za posao

Top 5 pogreški u molbi za posao

Zamolba za posao uz životopis je prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem te će on na temelju životopisa i molbe odlučiti da li ćete proći u sljedeći krug i da li će vas pozvati na razgovor za posao.
I za životopis i za molbu je bitno što imate za reći, koje su vaše kvalifikacije, ali i kako ćete to prezentirati kako bi ključne informacije privukle pažnju.

Zamolba za posao se uobičajeno šalje uz životopis, bilo da se šalje kao zaseban dokument ili se u slučajevima kada se prijava na natječaj vrši preko popunjavanja obrazaca na stranicama potencijalnog poslodavca, popunjava unutar za to predviđenog prostora.

Što pisati u zamolbi za posao?

Zamolba za posao koncentrirano i sažeto treba naglasiti vašu zainteresiranost za posao i vaše kvalifikacije kojima odgovarate za posao. S jedne strane ne bi se trebalo ponavljati ono što je u životopisu, a s druge treba iz životopisa izdvojiti ono najvažnije. U neku ruku u zamolbi za posao bi se trebao izdvojiti iz životopisa dio koji je najvažniji za radno mjesto za koje se u tom trenutku prijavljujete te ga povezati s predmetnim radnim mjestom. Što ćete izdvojiti ovisit će o kvalifikacijama koje imate i onome što se traži u natječaju. Ovisno o natječaju naglasite ono što je bitno za to radno mjesto i kojim karakteristikama najviše odgovarate za to radno mjesto.

Osim što je bitno da imate moderan životopis, bitno je i što ste napisali u zamolbi za posao.

Mnogi niti ne čitaju molbe za posao, stoga ona ne treba imati nešto što nije i u životopisu, no, s druge strane treba biti dovoljno dobra, da kada je netko čita bude zanimljiva.

Što ne pisati u zamolbi za posao?

Iako je bitno što ste napisali u zamolbi za posao bitno je i ono što niste, odnosno na što obratiti pažnju i preskočiti prilikom pisanja zamolbe za posao.

Navodimo neke od stvari koje ne biste trebali napisati u zamolbi za posao:
Slanje iste zamolbe za sve natječaje. Ne morate pisati svaki put potpuno novu zamolbu, ali je trebate prilagoditi svakom natječaju. Ovisno o tome što se u natječaju traži, naglasite to. Možda imate neke druge kvalifikacije, ali ako poslodavcu nisu bitne, tada je bolje prvo se koncentrirati na one koje se traže. Naravno, da možete spomenuti i one koje vi smatrate bitnima, i koje vam mogu podići rejting, ali nemojte se samo na njih fokusirati.

Logično ili ne, ovo je greška koju mnogi rade, budući da misle da oni i dalje imaju iste kvalifikacije. To je možda točno, no u svakom natječaju s traže drugačije kvalifikacije, a vi zamolbom trebate pokazati da odgovarate predmetnom natječaju.

Previše informacija – zamolba za posao ne bi trebala sadržavati sve informacije iz životopisa, nego ključne stvari dodatno pojasniti. Dužina bi trebala biti manja od jedne stranice teksta. S previše informacija ne znači da ćete djelovati zanimljivije, nego da poslodavac neće doći do onih bitnih, nego će od previše informacija, možda preskočiti one bitne.

Gramatičke pogreške – zamolba za posao ne bi trebala imati gramatičke pogreške. Pročitajte je uvijek dva puta, a ako niste sigurni neka vam je netko drugi provjeri. Gramatičke greške koje se vama možda čine nevažnima ili ne bitnima mogu ostaviti loš dojam.

Nepreglednost – bez paragrafa samo jedan veliki tekst je nepregledan za čitanja. Bez obzira na informacije koje su unutra, odnosno koliko su zanimljive, pitanje je da li će ih netko uočiti. Ako niste sigurni, napišite zamolbu, te je sutradan ponovno pročitajte. Da li je vama jasna? Ili još bolje dajte nekom objektivnom prijatelju da je prekontrolira. Ponekad se nama stvari podrazumijevaju, no drugi ih vide na drugačiji način. Ponekad nepreglednost i kompliciranost informacija može zbunjivati, stoga je uvijek dobro da zamolbu pročita netko tko će vam dati objektivnije mišljenje o njoj.

Držite se informacija bitnih za radno mjesto za koje se prijavljujete. Nemojte ići u širinu i objašnjavanje stvari koje nisu vezane uz to radno mjesto.

I još pogreški u molbi za posao…

Ovo su neke od stvari koje trebate izbjegavati, dok se osnovnih pravila istovremeno treba pridržavati:

Duljina molbe za posao – molba za posao bi trebala biti do jedne stranice

Osim u vrlo rijetkim slučajevima i kod određenih poslova, molba bi trebala biti kraća od jedne stranice

Nemojte naglašavati negativne stvari, niti sebe podcjenjivati – to znači da se u molbi za posao treba koncentrirati na stvari koje su bitne i koje vam idu u prilog za radno mjesto za koje se prijavljujete. Nemojte naglašavati da nemate adekvatno radno iskustvo, radije spomenite želju za učenjem. Također, nemojte naglašavati zašto želite promijeniti posao i probleme na sadašnjem poslu.

Trebalo bi izbjegavati opravdavanja, ispričavanja i objašnjavanja.

Možda se čini prikladno ili da ćete djelovati skromno, ali rečenice koje vam ne idu u prilog preskočite, te ne bi trebalo pisati nešto poput:

„Znam da nisam najbolji kandidat, ali…” nego „Moje prednosti su…”

„Vjerojatno postoje kandidati s više iskustva…” nego „Želja za učenjem, prilagodljivost i motivacija su moje prednosti…”

„S obzirom da sam već stariji, možda me nećete uzeti u obzir…” nego „Iskustvom na sličnim poslovima dobio/la sam prednosti koje…”

Umjesto da rečenicu počnete s negativnom konotacijom radije se fokusirajte na ono pozitivno.

Nemojte kopirati životopis – Copi-paste stavaka iz životopisa u zamolbu može biti jednostavno, ali nije dobra opcija. Ako ste poslali i životopis, nadate se da će ga netko pročitati. Dakle, nema potrebe da istu stvar čita dva put. Iskoristite prostor za dodatne informacije. Može se izdvojiti neka stvar ili dvije iz životopisa koja je bitna za određeno radno mjesto, te nju ili njih u molbi za posao detaljnije objasnite (s nekoliko rečenica).

Fokusirajte se na njih, a ne na sebe – u molbi pokažite zašto ste dobri ta to radno mjesto, a ne zašto je radno mjesto dobro za vas. Uglavnom bi bilo dobro izbjegavati fraze poput meni je to odlična prilika da radim blizu stanovanja…. Ovo radno mjesto je dobra odskočna daska u mojoj karijeri…

Ne bi trebalo naglašavati zašto je to radno mjesto dobro za vas, osim ako to ne ukomponirate na način da je dobro i za budućeg poslodavca.

Nemojte početi molbu za posao s rečenicom: „Ja sam Ime i Prezime…”

Previše formalnosti – ovo je često pogreška kod osoba koje imaju više iskustva i godina, budući da se formalnost tražila, no činjenica je da je danas formalnost sve manje prisutna. Da, možete reći, ali ja sam za formalnost, i ostanite vjerni sebi, ali nemojte pretjerivati. S jedne strane to će ostaviti dojam da ste stariji nego što jeste, dok s druge strane proširujete molbu nepotrebno.

No, to ne znači da molbu trebate započeti s Dragi poslodavci, nego o formalnosti u tekstu. Tu se radi o korištenju fraza koje ne djeluju prirodno „… istinsko mi je zadovoljstvo poslati molbu za posao i životopis u vašu cijenjenu firmu, te Vam mogu priopćiti da moje interes za upražnjeno radno mjesto je veliki…”

Također, danas je uobičajen pozdrav na kraju teksta „Lijep pozdrav” i ispod Ime i Prezime.

„Srdačno Vaš”, „Srdačan pozdrav”, „S najdubljim poštovanjem”… i slične forme se sve manje koriste.

Iako sve skupa zvuči komplicirano, ustvari nije, a kad jednom napravite okosnice za molbu za posao, dalje će ići jednostavnije.

Vezano:

Molba za posao – koja je idealna dužina [ KARIJERA ]

Kako napisati molbu za posao 

Kako izgleda moderan i kvalitetan životopis 

Kako napisati životopis? 

30 odličnih savjeta za razgovor za posao