Molba za posao – koja je idealna dužina [ KARIJERA ]

Molba za posao - koja je idealna dužina

Molba za posao – koja je idealna dužina

Molba za posao se uobičajeno šalje uz životopis prilikom prijave na natječaj za posao.

Što je molba za posao?

Molba za posao je ukratko vaše predstavljanje, vaša prezentacija budućem poslodavcu. Ona treba sadržavati razlog zašto se javljate na natječaj, kako odgovarate natječaju, odnosno zašto smatrate da ste vi adekvatna osoba za to radno mjesto. No, postavlja se pitanje koja je adekvatna dužina molbe za posao.

Koja je idealna dužina molbe za posao?

Generalno pravilo je da dužina molbe za posao treba biti do jedne stranice. Pri tome naglasak bi bio DO jedne stranice.
Ukoliko je molba samo par rečenica, djelovat ćete nezainteresirano, a ukoliko je preduga, onaj tko je čita izgubit će interes za čitanjem.

Jedna stranica molbe za posao je staro pravilo koje vrijedi kada molba za posao uključuje adrese, kako poslodavca tako i vašu adresu. Taj dio u klasičnoj molbi za posao zauzima skoro trećinu stranice, stoga ukoliko taj dio preskačete, bilo da šaljete emailom ili kroz formular za molbu za posao, vodite o tome računa.
Teksta same molbe za posao neka bude oko pola stranice.

Ukoliko molbu za posao šaljete e-mailom ona može biti i kraća, ali opet dovoljno duga da prezentirate sve što trebate.

Vodite se time da ukratko kažete ono što smatrate bitnim. I upravo se na to fokusirajte.

Molba za posao je poželjna čak i kad se ne traži. Lakše je poslati samo spreman životopis, to je i poslodavcu jasno. Stoga su molbe za posao idealne da pokažete da znate na koji se natječaj prijavljujete i zašto.

Kod pisanja molbe za posao koristite standardne fontove i veličinu slova 12. Na taj će način molba za posao biti lako čitljiva i pregledna. Nemojte povećavati ili smanjivati slova kako biste ispunili formu dužine molbe.

Iako je bitno što sadrži molba za posao, odnosno ono što ste napisali, i dojam igra ulogu. Ukoliko je molba preduga, a vi nemate što za reći nego navodite neke općenito poznate podatke, ponavljate sve što ste naveli u životopisu, te uz to dodajete brojne pridjeve, tada će se ono bitno izgubiti iz fokusa.

Pretpostavka je da se na natječaje za radno mjesto uglavnom javi više kandidata, ponekad i jako puno, stoga je i onom tko čita bitno da lakše razdvoji kandidate koji odgovaraju natječaju od onih koji ne odgovaraju. Ukoliko napišete kompliciranu ili nejasnu zamolbu, možete ostati neprimijećeni, kao i ukoliko je zamolba prekratka te ćete djelovati kao da sa samo automatizmom prijavljujete na natječaje za posao. Ukoliko više kandidata odgovara radnom mjestu, a uglavnom odgovara, tada je bitno istaknuti se među njima. Možda vam zamolba neće pomoći da dobijete posao ako nemate kvalifikacije, ali možda može pomoći ukoliko već imate potrebne kvalifikacije, ili ukoliko na dobar način objasnite svoju zainteresiranost za radno mjesto iako nemate kvalifikacije.

Ukoliko je molba pisana svijetlim slovima ili previše sitnim slovima, bit će je teško čitati.

Ukoliko pišete dužu molbu, tada možete u prvom dijelu napisati klasičan tip zamolbe, u kojem ćete spomenuti što ste razradili u drugom opširnijem dijelu.

Duže molbe su pogodne ukoliko trebate iznijeti neke ideje, prijedloge, ukoliko se neke dodatno stvari traže u natječaju, iako će često predstavljanje određenih planova ili ideja biti zaseban dokument te ćete u zamolbi navesti da prilažete dodatno takav dokument.

Molba za posao može biti i odličan uvod u životopis gdje ćete naglasiti svoje prednosti, ali i pokazati zainteresiranost za posao koja vam može pomoći nadoknaditi ono što se traži na natječaju, ali možda vaš životopis tome ne odgovara. Ne morate naglašavati da nemate određene kvalifikacije, ali navedite zainteresiranost za posao, spremnost za učenje, ili slične poslove/kvalifikacije koje imate.

I molba i životopis su bitni, stoga, odvojite dovoljno vremena kada ih pišete, kako biste bili konkurentniji na natječajima za koje se javljate.

Vezano: