25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako napisati molbu za posao [ KARIJERA ]

Kako napisati molbu za posao

Kako napisati molbu za posao

Molba za posao se šalje uobičajeno uz životopis kao popratni dopis odnosno uvod u životopis. Često se zove i motivacijsko pismo ili motivacijski dopis, što čak ima i više smisla budući da objašnjavate motivaciju slanja životopisa određenoj kompaniji.

Dok su se ranije i molba i životopis slali poštom, sada je molba nešto drugačijeg oblika. Moderan životopis i novi oblici molbi za posao šalju se mailom ili putem obrazaca za prijavu, molba za posao nema osnovnu strukturu dopisa kako je imala ranije.

Molba za posao ili motivacijsko pismo sadrži:
– pozdrav
– uvodni dio
– glavni dio
– završni dio

Pozdrav treba biti profesionalan, ukoliko znate kome se obraćate možete navesti konkretno ime ili ukoliko ne znate ostavite općenito.

U uvodnom dijelu molbe za posao navedite za koje se radno mjesto prijavljujete, kako ste čuli za njega ili tko vam ga je preporučio ukoliko imate neku preporuku. Možete navesti i zašto se prijavljujete na taj natječaj.

Glavni dio molbe za posao služi kako biste ukratko naveli svoje reference odnosno kako ste i zašto baš vi odgovarajuća osoba za taj posao. Kratko i sažeto istaknite ono što iz svoga životopisa smatrate najvažnijim. To je ključni dio koji može presuditi da li će vas pozvati na razgovor za posao.

U završnom dijelu navodite da vas mogu kontaktirati (što se podrazumijeva ukoliko šaljete životopis i molbu za posao) ali je dio nekog protokolarnog slijeda.

U osnovi molba za posao treba biti kratka, sažeta, ukoliko je netko čita dovoljno informativna da nastavi čitati i vaš životopis, a opet ne bi trebala sadržavati neke podatke koji nisu u životopisu budući da uvijek postoji opcija da se samo životopisi prosljeđuju osobi koja vrši selekciju, te ukoliko ta osoba ne dobije i vašu molbu za posao, ne bi trebala ostati uskraćena za neke informacije. Više o tome koliko treba biti duga molba za posao: Molba za posao – koja je idealna dužina [ KARIJERA ]

Nemojte samo ponoviti informacije koje navodite u životopisu, oblikujte ih i naglasite one najvažnije. Ukoliko je bitno iskustvo i traže se strani jezici, tada možete naglasiti da ste se kroz godine rada koristili engleskim jezikom u komunikaciji s partnerima, klijentima… Naglasite i neke osobine tj. vještine koje imate a traže se u natječaju za posao.
U molbi za posao se fokusirajte na ono što smatrate svojim prednostima za određeno radno mjesto za koje se prijavljujete. To neće biti uvijek isto, nego molbu prilagodte svakom natječaju.

Kada šaljete molbu za posao kao prilog najbolja opcija je .pdf format iz jednostavnog razloga što ste tada sigurni da će se na svakom kompjuteru i u svakom programu otvoriti identično, odnosno točno onako kako ste je i poslali.
Ako se traži slanje u točno određenom formatu, tada poštujte taj zahtjev. Ukoliko imate opcije tada je .pdf bolji izbor.

Često se prijave za natječaje za posao odvijaju putem internet obrasca na stranicama kompanije. Ponekad imate otvoreno polje u kojem piše da napišete nešto dodatno, i ono služi kao prostor za molbu a životopis treba dodati kao prilog.

Prilagođavanje zahtjevima kompanije gdje se prijavljujete na natječaj je bitno jer možda imaju kompjutorizirani način obrade podataka te ukoliko niste zadovoljili formalne uvjete slanja, program vašu prijavu neće adekvatno obraditi, te ćete možda već tu ispasti iz prolaza u drugi krug bez obzira na informacije koje ste naveli.

Koristite standardne fontove kako bi bili jasno čitljivi te standardnu veličinu fonta tj. 10-12.

Molba za posao je vaš prvi kontakt s potencijalnim poslodavcem. Ona treba biti sažeta i informativna kako bi zainteresirali onog tko čita da pogleda i životopis. Istovremeno ona treba biti gramatički točna, jasnih rečenica i čitka.

Pazite na detalje, ime kompanije mora biti točno, kao i osobe ako se obraćate konkretnoj osobi. Ako niste sigurni, tada radije napišite općenitu molbu bez obraćanja konkretnoj osobi.

U molbi se suzdržite od negativnih komentara i općenito negativnosti. Nemojte napisati nešto u stilu: Znam da mi se nećete javiti… Vi ste već deseti kojima pišem…
Slično vrijedi i za negativno spominjanje bivšeg ili sadašnjeg poslodavca.

Vodite se idejom da u molbi istaknete zašto ste vi dobar odabir za određeno mjesto i što možete ponuditi.
Ako je molba za posao prekratka, djelovat ćete nezainteresirano. Ako je previše duga izgubit će se ono bitno ili neće imati volje nitko čitati te će vas jednostavno preskočiti.

Optimalna dužina zamolbe je oko pola stranice teksta.

Vezano: