BANANA kalorije – Koliko banana dnevno jesti? Debljaju li banane?

Kalorije banana – koliko kalorija ima jedna banana i koliko banana dnevno jesti?

Banane su voće koje se dosta često konzumira, te je dostupno tijekom cijele godine. Ponekad se čuje da banane debljaju i da su kalorične, a ponekad se preporučuje kao voće s malo kalorija.

Banana je popularno voće i to s razlogom. Ona nosi brojne prednosti, a kada se radi o tjelesnoj težini banana može pomoći i mršavljenju i debljanju. Ovo svestrano voće se može koristiti na različite načine.

Banana je bogata kalijem i magnezijem, bogata je mineralima, te je čest izbor kod bavljenja sportom kao međuobrok nakon vježbanja kako bi pomogla brže oporaviti mišiće. Tu pomaže i kalije, ali i magnezij koje sadrži banana.

Uz to banana je bogata vlaknima, te pomaže u reguliranju probave, u regulaciji kolesterola, te kod proljeva. U tom slučaju su bolji izbor zrele banane, budući da su zelene banane bogatije škrobom te nešto teže za probavu.

BANANA kalorije – Koliko banane imaju kalorija?

Banana je hranjivo voće, može pomoći produljiti osjećaj sitosti, te se zbog toga ponekad smatra kaloričnom hranom. Općenito banana na 100 grama ima 90 kalorija.

Banana ima 90 kalorija na 100 grama.

No, banane se razlikuju veličinom, te se postavlja pitanje koliko kalorija ima jedna banana?

Jedna banana kalorije – Koliko kalorija ima jedna banana?

Često je jednostavnije računati koliko kalorija ima banana kada se gleda jedan komad, a ne na 100 grama. Banane se razlikuju po veličini, te će u tom slučaju manja banana imati i manje kalorija.

Mala banana je u prosjeku veličine 80 grama te ima 72 kalorije.

Banana srednje veličine sadrži 105 kalorija.

Velika banana (oko 130 grama) sadrži 117 kalorija.

Jedna banana ovisno o veličini sadrži 70 do 120 kalorija. Okvirno, jedna prosječna banana ima 100 kalorija.

Jedna banana sadrži 100 kalorija.

Razlike među bananama nisu tako velike, te ako bananu svrstate u kategoriju srednje banane, a ona je po težini u kategoriji većih banana razlika će biti u 12 kalorija. Ukoliko vam je bitno znati točan broj kalorija koji unosite, ipak je bolje vagati banane nego procjenjivati. No, u mnogim slučajevima kada se vodi računa o kalorijama, dovoljno je znati okviran broj kalorija. S obzirom da jedna banana sadrži 70 do 120 kalorija, ako nemate izrazito veliku ili malu bananu, tada okvirno vaša banana ima 100 kalorija.

Banana kalorije – razno

  • Pržena banana ima 151 kaloriju na 100 grama.
  • Muffin od banana ima 391 kaloriju na 100 grama.
  • Vafle od banana ima 500 kalorija na 100 grama.
  • Puding od banana ima 125 kalorija na 100 grama.
  • Kruh od banana ima 345 kalorija na 100 grama.
  • Čips od banane ima 500 kalorija na 100 grama.
  • Sušene banane sadrže 380 kalorija na 100 grama.

Koliko banana dnevno jesti?

Banane su voće bogato hranjivim nutrijentima, zasitne, a jedna banana sadrži oko 100 kalorija.

Neke od dodatnih prednosti koje se vežu uz banane je da mogu utjecati na smanjivanje stresa, smanjivanje upala, pa čak i na neke kronične bolesti.

Većina kalorija u bananama dolazi iz škroba kojim su banane općenito bogate. No, kako banane sazrijevaju, tako se škrob pretvara u šećer, te kod zrelih i prezrelih banana veći je udio šećera.

Raznovrsnost je bitna za zdravu prehranu, te u pravilu ni s čim ne treba pretjerivati, pa tako niti s bananama. Nije definiran znanstveno točno određeni broj banana koji bi trebalo jesti kao ni koji bi broj banana dnevno bio dobar ili optimalan.

Bitno je imati raznovrsnu i pravilnu prehranu. Jedenje samo nekih namirnica može dovesti do manjka nutrijenata koje te namirnice ne sadrže. Tako je i s bananama, ukoliko s njima zamijenite sve ostalo. No, ukoliko imate uravnoteženu prehranu, tada nije bitan ni broj banana.

Općenito se smatra da je umjeren unos jedna do dvije banane dnevno.

Jedna banana je za one koji imaju pretežno sjedilački način života, dok se može reći da su i tri banane količine za one koji su aktivni.

U svakom slučaju bitno je da banana ne bude okosnica prehrane, niti da zamjenjuje drugo voće. Ukoliko je ostatak prehrane uravnotežen, tada su i ove mjere opcionalne.

Debljaju li banane?

Banane sadrže 90 kalorija na 100 grama te spadaju u relativno kalorično voće. Kako banane ne bi debljale najbolje bi ih bilo ukomponirati u doručak ili kao međuobrok. No, one ne bi trebale biti dodatak obroku ili uobičajenoj prehrani.

Iako je kod dijeta za mršavljenje češći izbor voće koje ima manje kalorija, a banane se preskaču. No, treba uzeti u obzir da banana daje veću sitost od mnogog drugog voća, te može biti obrok koji će pomoći zadržati dulje vremena osjećaj sitosti.

Za razliku od banana neka voća imaju manje kalorija poput jagoda koje sadrži 32 kalorije (više: JAGODE kalorije – Debljaju li jagode? Koliko jagoda jesti?) ili jabuka koje imaju 57 kalorija na 100 grama (više: JABUKA kalorije – Koliko jabuka dnevno?). No, to ne znači da banane nužno debljaju budući da one mogu pomoći duljem osjećaju sitosti.

Banane su bogate vlaknima te mogu pomoći duljem osjećaju sitosti kao i reguliranju probave. Banane sadrže 2,6 grama vlakana na 100 grama banane.

Banana svojom strukturom pomaže da se osjeti sitost nakon konzumacije banane, često veća nego nakon 100 grama nekog drugog voća. Banane su dobar izbor za doručak, ali i za međuobrok.

Na dijeti za mršavljenje bilo bi dobro ograničiti unos banana na jednu bananu dnevno.

U konačnici da li će banana utjecati na debljanje ovisit će o količini banana kao i o ukupnom dnevnom unosu kalorija, te da li se ostvario dnevni kalorijski deficit. Stoga bi bilo optimalno kod osoba na dijeti ili kada se želi smršaviti konzumaciju banane ukomponirati u dnevni plan prehrane na način da se unosi manje kalorija od potrebnih. Više o kalorijskom deficitu: Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti

Kada jesti banane?

Najbolje vrijeme za konzumaciju banana su međuobroci, jutro ili popodne, budući da su zasitne, te se može lakše premostiti vrijeme do obroka.

Kod osoba koje su na dijeti za mršavljenje odnosno vode računa o dnevnom kalorijskom unosu, banane ne bi trebale biti dodatak obroku, nego međuobrok koji će produžiti osjećaj sitosti.

Banane za doručak?

Banane sadrže brojne hranjive tvari, zasitne su, te su čest izbor za doručak. Sadrže vitamine, minerale, ugljikohidrate, šećere… One mogu popraviti ujutro razinu energije, ali i povećati razinu šećera u krvi te prema nekim istraživanjima banane samostalno nisu dobar izbor za doručak. No, u kombinaciji s drugim namirnicama mogu biti dobar izbor.

Banane su bolji izbor prije doručka ili kao dio uravnoteženog doručka, nego samostalno.

S čim kombinirati banane za doručak?

S hranom bogatom proteinima, te zdravim mastima. Na taj način će popraviti razinu energije, pomoći da se dulje osjeća sitost, te će smanjiti osjećaj gladi.

Neke od namirnica s kojima se može kombinirati banana za doručak su jogurt, orašasti plodovi, šumsko i bobičasto voće, zobene pahuljice, chia sjemenke…

Banane – prednosti i utjecaj na organizam

Banane su namirnica koja je dobra za različite skupine ljudi. Za osobe koje se žele udebljati dodavanje banane u prehranu znači dodatnih 100 kalorija, te istovremeno unos kvalitetnih sastojaka.

Osobama koje su na dijeti banana može poslužiti kao međuobrok koji će pomoći da dulje osjećaju sitost.

Banana – nutritivna vrijednost

Banana ima 90 kalorija na 100 grama banana.

Vode banane sadrže oko 75 grama na 100 grama banana.
Ugljikohidrata banane sadrže 2,84 grama na 100 grama banana.
Proteina banane sadrže 1 gram na 100 grama banana.
Masnoća banane sadrže 0,33 grama na 100 grama banana.
Vlakana banane sadrže 2,6 grama na 100 grama banana.

Kalija banane sadrže 256 miligrama na 100 grama banana.
Magnezija banane sadrže 27 miligrama na 100 grama banana.
Fosfora banane sadrže 22 miligrama na 100 grama banana.
Vitamina C banane sadrže 8,7 miligrama na 100 grama banana.
Vitamina B3 banane sadrže 0,66 miligrama na 100 grama banana.

Zbog sastava, sadrži brojne vitamine i minerale, banana je dobar izbor nakon tjelovježbe, te pomaže bržem oporavku mišića zbog prvenstveno zbog udjela kalija i magnezija. Minerali i lako probavljivi ugljikohidrati iz banana tijekom tjelovježbe mogu pomoći poboljšati fizički izvedbu i učinkovitost i izdržljivost.

Banane sadrže kalij, kalcij, magnezij, ali i vitamin C.

Banane sadrže vitamin B te mogu pomoći opustiti tijelo, te kod stresa i sličnih napora, za optimalniji rad srca… Kalij iz također pomaže u zaštiti kardiovaskularnog sustava.

Smatra se da banane čak mogu popraviti raspoloženje, sadrže aminokiseline koje mogu pomoći za bolje raspoloženje, dok istovremeno vitamin B6 i magnezij pomažu u opuštanju tijela i smanjenju stresa.

Banane sadrže i antioksidanse koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Banane sadrže i vitamin A koji je bitan za očuvanje zdravlja očiju, te banane mogu pomoći za održavanje zdravlja očiju, očuvanje vida, ali i za poboljšanje noćnog vida, te mogu pomoći u prevenciji makularne degeneracije.

Banane sadrže kalcij te mogu pomoći u zaštiti i održavanju zdravijih kostiju, no, nije bitna samo količina kalcija koji sadrže banane nego ostali sastojci iz banana koji pomažu u probavi da se kalcij koji se unese bolje apsorbira.

U menopauzi banane također mogu biti korisne, te mogu pomoći u zaštiti o moždanog udara.

Banane su dobre i za probavu, mogu pomoći u reguliranju probavnog sustava, ali i u zaštiti barijere želuca od želučanih sokova te djelovati antibakterijski i poboljšati zdravlje probavnog sustava, pa čak mogu pomoći i u prevenciji čira na želucu.

Banana može pomoći popraviti koncentraciju, vraća energiju, te na taj način može pomoći kod učenja i drugih mentalnih napora.

Treba li banane čuvati u frižideru?

Banane se često kupe u većim količinama, odnosno za nekoliko dana te se postavlja pitanje da li je banane bolje čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi?

Bananu nije potrebno čuvati u frižideru, a uz to ako se kupe zelene banane frižider će spriječiti njihovo dozrijevanje. Zelena banane neće duže opstati u frižideru, nego će brzo pocrniti i istrunuti.

Banane je bolje čuvati na sobnoj temperaturi.

Zrele ili prezrele banane se mogu čuvati u frižideru kako bi se zaustavilo njihovo daljnje dozrijevanje. To može malo produljiti njihovo trajanje, no, neće značajno utjecati. Ako se žele sačuvati duže banane, bolji izbor bi bio smrznuti banane.

Smrznute banane

Ukoliko se pojavi višak banana, kako bi se izbjeglo njihovo propadanje banane se mogu zamrznuti. Na taj način će im se produljiti rok trajanja.

Smrznute banane se poslije mogu dodati u različite kolače, palačinke, sladolede, smoothie, pahuljice…

Banane se u pravilu u zamrzivač spremaju bez kore, te se mogu spremiti narezane ili čak i zgnječene (ako će vam kasnije takve trebati).

Zelene i nedozrele banane ne bi trebalo zamrzavati, budući da će se tada prekinuti njihovo dozrijevanje, stoga su zrele banane bolji izbor za spremanje u zamrzivač.

Kako zamrznuti banane?

Postupak zamrzavanja banana je prilično jednostavan. Zrele banane je potrebno oguliti.

Banane bi trebalo, nakon odstranjivanja kore, spremiti u plastičnu vrećicu i dobro zatvoriti ili spremiti u hermetički zatvorenu posudu te staviti u zamrzivač.

Na ovaj način se mogu spremiti cijeli komadi ili nasjeckane banane, pa čak i zgnječene banane.

Kako koristiti smrznute banane?

Smrznute banane se mogu dodavati u smoothi direktno, koristiti za pripremu sladoleda, a ako se banane koriste u nekim receptima, mogu se prvo ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu. Ovisno o veličini komada može biti potrebno sat do sat i pol da se banane odmrznu na sobnoj temperaturi. Ako vam se žuri, vrećica sa smrznutim bananama se može uroniti u posudu s toplom vodom.

Smrznute banane se mogu čuvati do pola godine u zamrzivaču.

Ovakav način čuvanja banana može biti dobar način kako bi se bananama produljio rok trajanja, te smanjilo bacanje hrane. Uz to smrznute bane su pri ruci i kada se zaborave kupiti banane, te mogu biti dobar dodatak različitim smoothijima.

Zelene ili žute banane?

Banana je voće porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, a popularna je širom svijeta. One se uglavnom beru dok su zelene, te tijekom prijevoza i skladištenja dozrijevaju.

Zelene banane su čvrste, izvana na dodir, ali i kad se jedu one su tvrđe te su manje slatke i nešto drugačijeg okusa od zrelih banana.

Zelene banane imaju više škroba, dok žute banane imaju više šećera u sastavu. Osim te razlike i jedne i druge imaju slične nutrijente i sastav.

Zbog višeg udjela vlakana u zelenim bananama one su zasitnije, te mogu djelovati na smanjenje apetita.

Može li se jesti kora od banane?

Kora od banane je jestiva, sadrži topiva i netopiva vlakna, a u nekim kulturama i kuhinjama je popularan sastojak.

Osim što se može jesti kora od banane može poslužiti i u razne druge svrhe. Posebno je popularno kompostiranje kore od banana a ona se može i nasjeći te dodati u zemlju od svijeća. Također, kora od banane se može potopiti u vodi, pustiti da odstoji, kako bi otpustila hranjive tvari te se s tom vodom može zalijevati svijeće ili prskati svijeće. Također, korom od bana se može efektno očistiti listove cvijeća kako bi se odstranila prašina, a istovremeno listovima dali sastojci potrebni za bolji rast biljaka.

Tablica kalorija banane:

Ispod je tablica kalorija za banane:

Banana 100 grama 1 kom90kalorija
Mala banana (80 grama) 1 kom 72kalorije
Banana srednje veličine 1 kom 105kalorija
Velika banana (oko 130 grama) 1 kom 117kalorija
Čips od banane dmBiokalorije na 100 grama:500kalorija
Sušene banane dmBiokalorije na 100 grama:383kalorija
Vedrini Banana čipskalorije na 100 grama:510kalorija
EuroCompany Banana čipskalorije na 100 grama:543kalorija

Sušene banane i čips od banane – kalorije

Sušene banane postaju sve popularnija grickalica, te jednostavan međuobrok koji se može konzumirati i izvan kuće, odnosno ponijeti sa sobom.

Sušene banane i čips od banane sadrže nešto više kalorija na 100 grama od svježe banane.

Koliko kalorija imaju sušene banane?

Dehidracija smanjuje udio vode te je koncentracija fruktoze u sušenom voću veća.

Sušene banane imaju 380 kalorija na 100 grama.

Koliko kalorija ima čips od banane?

Čips od banane je najkaloričnija verzija.

Čips od banane ima 500 kalorija na 100 grama

Banane

Banane su voće koje spada među voće koje se najviše konzumira, a popularno je širom svijeta. Banana je izvor vlakana, vitamina i minerala, te može pomoći optimalnijem funkcioniranju organizma, i to na različite načine. Stoga su i prednosti konzumiranja banana brojne. Banana ima 90 kalorija na 100 grama, te jedna prosječna banana ima oko 100 kalorija.

Budući da banane sadrže nutrijente koji pomažu boljoj fizičkoj i mentalnoj izvedbi, duljem osjećaju sitosti, ali i poboljšanju probave, banane mogu biti dobar izbor i za one koji su na dijeti za mršavljenje, za one koji žele održati normalnu tjelesnu težinu, ali i za one koji se žele udebljati. Glavna razlika je u tome da se kod osoba koje žele smršaviti banane ne dodaju u prehranu nego zamjenjuju međuobroke, te da se pazi na kalorijski dnevni unos i količinu banana, dok se kod osoba koje se žele udebljati banane dodaju uz uobičajene obroke. U svakom slučaju banane je najbolje ukomponirati u plan zdrave prehrane.

Vezano:

Torta od banana – Recepti

Banane – Recepti