Lijenost vodi do psihičke slabosti – što je uzrokuje i kako se riješiti lijenosti?

Lijenost vodi do psihičke slabosti

Lijenost vodi do psihičke slabosti – kako se riješiti lijenosti?

Nedostatak tjelesne aktivnosti vodi do depresije, te drugih psihičkih oboljenja, tvrde znanstvenici.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Bristol otkrilo je kako fizička aktivnost smanjuje i rizike obolijevanja od Alzheimerove bolesti za oko trećinu. U prosjeku samo 35 % muškaraca i 24% žena dostižu preporučenu razinu fizičke aktivnosti. Tjelovježba je važna za povećanje samopouzdanja, raspoloženja, nošenje sa stresom, pa čak poboljšava i spavanje, a sve to utječe na mentalno zdravlje ljudi. Osim odraslih osoba tjelesnom neaktivnošću svoje zdravlje ugrožavaju i djeca. Oko 30% dječaka i 40% djevojčica ne doseže dnevno preporučenu razinu tjelesne aktivnosti što se može odraziti na kasnije psihičko zdravlje.

Što je lijenost?

Lijenost se obično definira kao nesklonost ikakvom djelovanju, aktivnosti ili naprezanju, unatoč sposobnosti za djelovanje. Kaže se da je neka osoba lijena ako može obaviti neke zadatke, ali ipak odbija, te se bavi manje „napornim” aktivnostima koje ne zahtijevaju preveliki angažman. Ukratko, lijenim osobama motivacija da se poštede napora je jača od motivacije da odrade ono što trebaju ili što se od njih očekuje. Lijenost nije novi pojam iako postaje sve izraženiji problem modernog čovjeka. O lijenosti se govori u mnogim tradicijama, pa je ako i u kršćanstvu jedan od sedam glavnih grijeha.

Što uzrokuje lijenosti?

Da biste razumjeli lijenost važno je znati koji su trigeri koji uzrokuju ili potiču lijenost kod neke osobe. Mnogi će reći kako je lijenost jednostavno u ljudskoj prirodi. Netko se rodi lijen, a netko vrijedan. Međutim, kod većine osoba se ne radi o urođenoj lijenosti, nego su ih životne okolnosti potaknule da budu lijene. Osobe koje su dok su bila djeca, bili pravi mali istraživači, svakako nisu urođeno lijene, nego su s vremenom razvile ovu osobinu. A što je to što ih je moglo potaknuti na ovakav oblik razmišljanja i ponašanja?

  • Nedostatak motivacije

Ovo je prvi i najčešći razlog nečije lijenosti. Ukoliko netko ne vidi motivaciju u onome što radi, imat će manje volje za rad. Ako ne vidite motiva u nekom poslu, tada ćete vjeroajtno taj posao odgađati ili možda potpuno odbijati napraviti.

  • Nedostatak ciljeva

Ukoliko neki poslovi ne vode do onoga što želimo, do naših ciljeva nećemo biti spremni posvetiti se tome.

  • Strah od neuspjeha

Neki ljudi su lijeni jer imaju nedostatak samopouzdanja, te vjeruju kako bi njiho trud svakako bio uzaludan.

  • Loši životni odabiri

Ekrani nam oduzimaju jako puno vremena. Okupiraju naše vrijeme, te nam ne ostaje vremena za nešto drugo što bi više doprinijelo našem životu.

  • Bolesti

Neke bolesti poput depresije mogu biti razlog za lijenost. Depresivne osobe su u takvom stanju da im se jako teško pokrenuti.

  • Neodlučnost

Ako ne možemo odlučiti kojim smjerom krenuti, vjerojatno ćemo sjediti i čekati.

Kako se riješiti lijenosti?

Neki će reći kako je lijek za lijenost manje maštati, a više raditi. Međutim, kako to postići?!

  • Postavite dohvatljive ciljeve

Ako postavite nerealne ciljeve znati ćete kako su neostvarivi, te se nećete ni potruditi pokušati ih ostvariti. Međutim, ako su vaši ciljevi razrađeni na konkretne korake vaša motivacija da se pokrenete će se povećati. Manji ciljevi i konkretni koraci će vas dovesti tamo gdje želite biti, a bez osjećaja nemoći.

  • Koristite motivirajući govor

Kada razgovarate s drugim ljudima, ali i u svojim mislima sami sa sobom potrudite se biti optimističniji. Umjesto da pomislite ili kažete „nema šanse da to uspije”, recite „dati ću sve od sebe da to uspije”.

  • Podsjećajte se na ono što ste ostvarili

Jedan od načina na koji se možete pokrenuti je da se podsjetite što ste sve uspjeli i što ste sve postigli. Koncentracija na vlastite snage povećava produktivnost.

  • Nagradite se

Kada napravite nešto nagradite se nečim vrijednim. To ne mora biti nagrada u fizičkom smislu, mogu biti i motivirajući misli kojima ćete sebi čestiti i reći si kako ste sada korak bliže nekom cilju ili konačno obavljenom poslu.

Kako od lijenosti do produktivnosti?

  • Brinite se o svome tijelu

Jako je važno zdravo se hraniti i održavati općenito zdrav životni stil, jer ako je vaše tijelo fizički ili psihički iscrpljeno, stvaramo povoljno tlo za klijanje lijenosti. Radit redovite sistematske, jedite zdravo i živite aktivnim životnim stilom jer je to važan faktor u borbi protiv lijenosti.

  • Postavite temelje zdravim navikama

Dobre navike drže lijenost podalje od nas. Zbog toga je zdrava rutina nešto što sprječava da se uvučete u lijeni mindset.

  • Stalno se krećite naprijed

Unatrag se osvrnite samo kako biste se potaknuli da idete naprijed. Osim toga kaže se kako je ugoda najveći prijatelj lijenosti. Ugoda je najveći prijatelj lijenosti, stoga je pravi izazov pronaći motiva da se krećemo naprijed i onda kada nam je već prilično dobro.

Depresija – uzroci i simptomi, kako si pomoći, a što ne pomaže | SELFHELP | – COVER magazin.com


Komentari

Odgovori

*