Kako vratiti izgubljenu energiju i snagu

Kako vratiti izgubljenu energiju i snagu

Kako vratiti izgubljenu energiju i snagu

Najbolje bi bilo kombinirati nekoliko različitih aktivnosti kako biste postigli što bolji učinak. Ukoliko vas prvi dani proljeća ili zadnji ljetni dani nakon godišnjih odmora i povratka na posao čine umornim, pospanim ili iscrpljenim, tada su savjeti ispod baš za vas.

10 stvari koje vam mogu vratiti energiju

Budilica ujutro nije ničiji prijatelj. Bez obzira spavali dobro ili ne ponekad se osjećamo kao da nam je potrebno nekoliko sati više sna. Ipak, postoje još neki jednostavni načini na koje možemo energizirati svoj organizam i na brz način odagnati umor.

-1- Pijte vodu

Dehidracija uzrokuje bezvoljnost, pa ako želite biti aktivni ostanite hidratizirani. Kofein vam može biti jutarnji poticaj, ali nemojte s njim pretjerivati. Kava vam daje privremenu energiju, ali i potiče izlučivanje vode iz organizma. Prije ili nakon kave popijte veliku čašu vode. Ako dehidrirate bit ćete umorniji jer dehidracija utječe na razinu energije. Držite bočicu vode uvijek u blizini radnog stola.

-2- Uključite proteine

Proteini za doručak pomoći će vam održati konstantnu razinu šećera. Iskušajte pripremljene visokoproteinske obroke. Ručajte porciju ugljikohidrata (kruh ili tjesteninu npr.) s porcijom proteina (piletina). Završite s voćem umjesto deserta. Ako vam razina energije pada dva, tri sata nakon ručka tada će vam trebati neki međuobrok. Potrudite se da to bude nešto kvalitetno, poput niskomasnog sira, voćnog jogurta, jabuke ili nekih jezgričastih plodova.

-3- Koristite nos

Mirisi agruma mogu razbuditi organizam, pa nabavite gel za tuširanje s mirisom limuna ili u kupku ulijte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna. Mirisi mente također stimuliraju područje mozga odgovorno za koncentraciju, pa će vas održati budnima. Stavite jedan pepermint u usta pri izlasku iz stana.

-4- Uključite radio

Glazba izoštrava mentalni fokus i podiže raspoloženje. Nabavite kompilaciju omiljenih pjesama i slušajte ih dok se razbuđujete ili dok se vozite na posao.

-5- Pokrenite se

Istraživanja su pokazala kako kada nenaspavane osobe vježbaju njihova razina energije se podiže za 20 posto, a umor smanjuje za 65 posto. Napravite nekoliko čučnjeva, trbušnjaka ili sl, kada ste bezvoljni, nenaspavani ili umorni.

-6- Družite se s veselim osobama

Sigurno postoje neke osobe s kojima se uvijek dobro nasmijete kada ih vidite. Komunicirajte s njima bar putem maila ili chata.

-7- Pristanite na dovoljno dobro

Težnja za savršenstvom je energetska crna rupa. (Osim što je savršenstvo nemoguće. ) Umjesto da čeznete za nečim savršenim zadovoljite se sa solidnim ili dovoljno dobrim.

-8- Pomirišite cvijeće

10 kuna za buketić kod bakice na placu zaista nije previše. Prema istraživanjima osobe koje imaju zasađenu biljku ili svježe cvijeće u domu osjećaju se poletnije. Mali buket možete staviti i u ured.

-9- Rješavajte iritantne zadatke

Svi imamo neke poslove koji nas živciraju, pa ih svakodnevno odgađamo. Bilo da trebate pozvati majstora da popravi vrata ili raščistiti arhivu, što duže odgađate to vam taj zadatak više energije crpi.

-10- Budite ljubazni i zahvalni

Ako ste pod stresom teško se prisjetiti toga koliko cijenite zdravlje, obitelj, hlače kupljene na rasprodaji ili sl. Usredotočite se na ono pozitivno. Također, budite ljubazni prema nepoznatim osobama, pridržite vrata ženama s kolicima i djecom, recite kolegi kako dobro izgleda…

Načini da vratite energiju u manje od 5 minuta

-1- Izađite van
Vjerojatno je zadnja stvar koju želite kada ste bezvoljni i bez energije izaći na hladnoću, ali natjerajte se, jer samo nekoliko minuta na svježem zraku može vas potpuno revitalizirati.

-2- Popijte čaj
Čaj će vas bolje energizirati od kave. Šalica crnog čaja nekoliko puta dnevno smanjuje razinu hormona stresa u tijelu pokazuju istraživanja.

-3- Otuširajte se
Ako se ne možete u sred dana tuširati bar umijte lice hladnom vodom.

-4- Popijte limunadu ili sok od naranče
Vitamin C čini čuda. Ali ne samo da sokovi pomažu, ako samo i pomirišete neko citrusno voće to će već popraviti raspoloženje.

-5- Pojedite komadić čokolade
Čokolada će vam dati endorfinski poticaj, ali ograničite se na samo jedan komadić, jer pretjerivanje u slatkišima ima suprotan učinak i čini nas tromima.

-6- Disanje iz stomaka
Stres i loše držanje ili sjedenje u stolcu veliki su crpitelji energije i to iz razloga što vam do mozga i ostalih dijelova tijela ne dolazi dovoljno kisika. Uzrok je plitko disanje. Kada dišete prsno (tako da vam se grudi miču) ne koristite maksimalno svoja pluća. Pokušajte se svjesno prebaciti na trbušno disanje, u kojem ćete koristiti dijafragmu. Duboko udišite i izdišite uz pomoć trbušnih mišića 60 sekunda. Ukoliko je potrebno stavite ruku na stomak kako biste osvijestili rad tih mišića.

Napitci za energiju – Recepte za napitke za energiju pronađite na linku ispod:

Vratite energiju zimi

Zbog nedostatka svjetlosti i hladnih temperatura zimi se dosta često javlja sezonska depresija.

Budimo se ujutro dok je još uvijek tmurno, uglavnom radimo u nedovoljno osvijetljenim prostorijama, a u dom se vraćamo po mraku.

Zimi provodimo oko 90% vremena u zatvorenim prostorijama. Na taj način nam je lakše pretrpjeti zimu, ali to ne zadovoljava naše biološke potrebe. Zbog toga je potrebno na druge načine stimulirati osjete.

Dodir je jedna od mogućnosti. Toplinu sunca može zamijeniti ljudska toplina. Masaža, zagrljaj i držanje za ruke su odlični načini za stimuliranje osjetila dodira.

Vaše osjetilo mirisa je direktno povezano s najemotivnijim dijelom vašeg mozga, i ima veliki utjecaj općenito na osjećaj zadovoljstva. Razmislite koji vas miris usrećuje ili potiče lijepa sjećanja. Možda je kava, mandarina, cimet, limun ili miris svježe pečenih kolača koje vam je mama pekla dok ste bili mali. Iznenadit ćete se s kakvim mirisima možete sve pronaći mirisne svijeće, štapiće ili mirisna ulja. Potrudite se pronaći neki koji u vama pobuđuje osjećaj zadovoljstva i vraća vam dobro raspoloženje.

Osim toga najmanje jednom tjedno kod kuće sebi pripremite spa ugođaj. Upalite svijeće u kupaonici i priredite sebi toplu pjenušavu kupku.

Kako protiv stalnog umora?

Protiv umora najbolje djeluju eterična ulja cimeta, bora i ružmarina, a za poboljšanje koncentracije mandarine. Nekoliko kapi eteričnog ulja nakapajte u mirisnu lampu napunjenu vodom. Osim što će vas mirisi potaknuti na bolji rad, vaš radni prostor djelovat će svježije i ugodnije.

Nemojte pokušavati eterična ulja zamijeniti umjetnim osvježivačima zraka jer su eterična ulja najkoncentriranije tekućine dobivene specijalnim postupcima iz bilja, a miris otpuštaju postepeno i nimalo agresivno.

Pad koncentracije i umor može izazvati i dehidriranost. Kada tijelu nedostaje vode slabe i moždane funkcije. Zbog toga biste trebali redovito u uredu piti vodu. Kako bi je tijelo imalo u optimalnoj količini pokušajte piti pola čaše vode svakih sat vremena, ili bar čašu svaka dva sata.

Također, voće ili prirodni voćni sok bogat vitaminom C može poboljšati koncentraciju i odagnati umor.

Na kraju ističemo dvije najvažnije stvari: vodu i vježbanje

Početak vježbanja

S vježbanjem nikad ne smijete prenaglo započeti. Čak i ako ste oduvijek imali dovoljno kondicije, ukoliko se ne budete postepeno pripremali lako bi vam se mogla desiti upala mišića, zbog koje onda dugo nećete imati volju ni za kakvim vježbanjem.  Prije svakog vježbanja lagano zagrijte mišiće. Pravilnim zagrijavanjem mišići se pripremaju za povećan fizički napor, te tako smanjujete mogućnost upala. Nakon vježbanja također napravite istezanje da opustite mišiće. Nemojte zaboraviti piti puno vode u tijeku vježbanja. Tijekom ili nakon vježbanja potrebno je nadoknaditi svu tekućinu koju smo izgubili znojenjem.

Važno je konstantno vježbati. Najbolji učinak ćete postići redovitim vježbanjem. Neka istraživanja su pokazala da su uvijek ustrajniji i da postižu bolji učinak oni koji se odluče vježbati svaki dan po deset do petnaest minuta, nego oni koji namjeravaju vježbati pola sata ili duže. Lakše ćete pronaći deset minuta u rasporedu i odlučiti se vježbati, nego 45 minuta. Na taj način rjeđe ćete preskakati vježbanje.

Voda 

Čovjek dnevno treba piti najmanje 2 litre tekućine (8 čaša). To znači da ne mora biti voda, nju mogu zamijeniti i neki napitci poput čajeva. No, čistu vodu nikako ne smijete potpuno izbaciti. Voda će vas osvježiti i pročistiti, te će vam poboljšati radnu sposobnost. Dehidriran čovjek gubi sposobnost koncentracije.


Komentari

Odgovori

*