3 dijete koje podupire znanost

3 dijete koje podupire znanost

3 dijete koje podupire znanost

I dok će mnoge dijete funkcionirati za svaku osobu, sve dok ih se pridržava, ispod navodimo neke dijete za koje je medicinska znanost dokazala da funkcioniraju.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta pokazala se odličnom u gotovo svim studijama koje su je proučavale. Naglasak je na hrani koja se jede u regijama uz Mediteransko more, kao i u našoj Dalmaciji. Kao takva bogata je zdravim namirnicama, malo se prži, dosta jede na lešo i s roštilja, a umjesto biljnih ulja koristi se maslinovo ulje.

Tradicionalna prehrana zemalja koje izlaze na Mediteransko more pokazala se jako zdravim tipom prehrane, a iz nje je proizašla mediteranska dijeta. Mediteranska dijeta je više stil zdrave prehrane koji bi trebao postati sastavni dio života, ali ako se slijede količinske norme određeno vrijeme može biti jako dobra dijeta za mršavljenje. Dijeta se temelji na određenim namirnicama koje su popularne u Južnoj Italiji, Grčkoj, a među ostalim i našoj Dalmaciji. Ovakva dijeta osim vitke figure nosi i mnoge druge. Temelji se na voću i povrću, grahoricama, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama, maslinovom ulju, manjim količinama mliječnih proizvoda, ribi i crvenom vinu. To su zapravo sve namirnice koje stručnjaci godinama ističu kao najpoželjnije u zdravoj prehrani.

Vegetarijanska dijeta

Vegetarijanska ili zelena dijeta postala je posebno popularna jer je dokazano kako takva prehrana ima brojne zdravstvene prednosti. Osim zdravstvenih zelena prehrana ima i etičke vrijednosti, kako i ekološke. Temelji se na vegetarijanskom tipu prehrana koji podrazumijeva dobrovoljno isključivanje nekih mesnih ili proizvoda životinjskog porijekla iz prehrane. Postoje različiti stupnjevi vegetarijanske prehrane, od onih koji uključuju jaja, mlijeko i ribu, do veganske prehrane koja isključuje sve proizvode životinjskog porijekla. Na vegetarijansku prehranu ljudi se odlučuju iz različitih razloga, ali na zapadu najčešće iz zdravstvenih, da bi preventirali neke uobičajene bolesti i stanja ili da bi popravili postojeće stanje. Neki su motivirani zaštitom životinja, neki zaštitom okoliša, ali u svakom slučaju kada se pravilno provodi vegetarijanska prehrana je jako zdrav tip prehrane koji dugoročno donosi i vitkiju figuru i bolje zdravlje. Za vegetarijansku dijetu je posebno to što se mora pažljivo planirati. Ako ste na vegetarijanskom tipu prehrane ne možete nasumično jesti ono što vam se sviđa jer će vam nedostajati određenih nutrijenata.

Dijeta brojanja kalorija

Mnoge studije su pokazale kako je za mršavljenje najvažnije koliko kalorija unosite u organizam. Ako ste spretni u matematici, tada nema bolje dijete od zdrave prehrane kombinirane s brojanjem kalorija. Istraživanja su pokazala kako je ovo jedna od najučinkovitijih dijeta, ali i polazna točka za sve druge dijete, jer se temelji na omjeru količine kalorija koju unosimo u sebe i količine kalorija u vidu energije koju potrošimo za funkcioniranje. Biološki gledano, kalorijski deficit je nužan da bi se izgubilo na težini. Tako da bez obzira na koju se dijetu odlučili, kalorijski deficit će uvijek biti nužan. Nikad se ne možete prejedati, a istovremeno mršavjeti (osim ako ne postoji neko medicinsko stanje u pozadini). Nažalost ova dijeta je komplicirana jer sami moramo procjenjivati koliko smo u pojeli količinski, a zatim znati preračunati koliko je to kalorija. Još jedan nedostatak je što kada i točno zapisuju sve što pojedu često im se čini da su pojeli manje nego što stvarno jesu, pa ponekad brojenje kalorija može biti netočno, čak i kada se naizgled pažljivo broji.

Što je s medicinskom dijetom?

Iako u sebi krije naziv medicinska dijeta, treba znati kako ova dijeta nije medicinski preporučena. Dapače, zbog niskog kaloričnog unosa, većina nutricionista i zdravstvenih djelatnika je ne preporučuje. Ona omogućava brzo mršavljenje i jednostavna je za pridržavanje, pogodna je za brzi gubitak kilograma, ali nije dijeta na koju se trebate osloniti ako želite na zdrav način izgubiti kilograme.