5 pića koja vas debljaju

5 pića koja vas debljaju

5 pića koja vas debljaju

Oduvijek ste mislili kako vas deblja čvrsta hrana? Griješite. Sokovi i drugi napitci mogu biti razlog zbog kojeg nemate liniju kakvu biste željeli ili zbog kojeg vam ni jedna dijete na uspijeva. Često se o pićima uopće ne vodi računa, niti se ima dojam da mogu igrati bitnu ulogu u debljanju. Zanemarivanje unosa kalorija koje se unose raznim pićima može biti pogreška koja će utjecati na uspjeh ili neuspjeh dijete. To, ne znači da se napitaka treba odreći, nego da je bitno uzeti broj kalorija koje se unose s njima u planirani dnevni unos kalorija.

-1- Čokoladno mlijeko

Čokoladno mlijeko ima oko 150 kalorija po čaši, što je nešto manje od 10 posto dnevno potrebnog unosa kalorija odrasle ženske osobe. Više o kalorijama u čokoladnom mlijeku: Koliko kalorija ima MLIJEKO, čokoladno mlijeko, mlijeko bez laktoze?

-2- Voda s okusom

Voda s okusom obično ima 20 do 40 kalorija pa 100 ml, što je oko 100 do 200 kalorija po bočici od pola litre, odnosno 5 do 10 posto dnevne potrebe za kalorijama. Više: Koliko kalorija ima u soku i ledenom čaju Ukoliko želite promijeniti okus vode, a bez dodavanja kalorija, tada treba obratiti pažnju na broj kalorija koji pišu na bočici ili u vodu dodati iscijeđeni limun, limetu…

-3- Bijelo vino

Bijelo vino u prosjeku ima 140 kalorija po čaši. Ako popijete dvije čaše bijelog vina, slobodno možete preskočiti desert, ako ne i cijeli obrok ukoliko ste na dijeti. Više: VINO kalorije – Koliko kalorija ima kuhano bijelo, crno i kuhano vino?

-4- Sok od grožđa

Čaša soka od ima malo više kalorija od vina. Popijete li dvije čaše soka od grožđa unijet ćete dodatnih 140 do 160 kalorija. Više: GROŽĐE – Koliko ima kalorija? Da li grožđe deblja?

-5- Pivo

Popijete li dva piva od 0,5l slobodno možete preskočiti jedan obrok, jer ste već unijeli skoro četvrtinu dnevno potrebnih kalorija. Više: Koliko kalorija ima PIVO – da li pivo deblja?

Uz to ne treba zanemariti niti unos kalorija kod drugih napitaka. Skoro svaki napitak ima određeni broj kalorija, neki manje neki više, no unos kalorija će uvijek ovisiti o kaloričnosti napitka na 100 ml, kao i o količini koja se unosi. Npr.

Često se kod procesa mršavljenja ne uzimaju neke ovakve stavke u obzir, te se bez obzira koliko stroga bila dijeta, ne dolazi do željenog rezultata ukoliko se ne računa i unos kalorija pićima. Kada se radi o smanjenom dnevnom unosu kalorija koji se često kreće od 1000 ili 1200 do 1500 kalorija, tada je jasno da svakih unesenih 300 kalorija može igrati ulogu i napraviti razliku. Stoga bez obzira da li se radi o dijeti za mršavljenje, kalorijskom deficitu odnosno brojanju kalorija ili jednostavno o smanjenom unosu hrane, treba uzeti u obzir sve stavke koje se konzumiraju tijekom dana kako ne bi istovremeno na jednoj strani smanjivali unos, a na drugoj povećavali. No, ovo su samo neka od pića koja mogu biti kalorična, ali može se raditi i o brojnim drugim kombinacijama.

Limunada, cijeđeni sokovi od svježeg voća i slično u pravilu nemaju puno kalorija, no, kada im se dodaju med ili šećer, broj kalorija se također povećava. Dodavanje meda ili šećera u čaj također povećava kaloričnost čaja. Med može biti bolja opcija, no, činjenica je i da med ima kalorija, stoga ako se u ovakvim napicima šećer zamijeni medom, to i dalje ne znači da napitak nema ili ima malo kalorija.


Komentari

Odgovori

*