Do vitkosti uz pomoć slatkiša i kruha

Do vitkosti uz pomoć slatkiša

Imate li naviku usred dijete pojesti cijelu čokoladu, te nakon toga sebe kažnjavati potpunim izgladnjivanjem slijedećih nekoliko dana? Ako da, vrijeme je da promijenite stav o čokoladi i drugim slatkišima.

Prema uglednim američkim znanstvenicama čokolada ne bi smjela biti zabranjena, dapače ona je neophodna u dijetama. U svojoj knjizi The Good Mood Diet, dr. Judith Wurtman i njena kolegica Dr. Nina F. Marquis, liječnice i nutricionistkinje objašnjavaju kako serotonin (jedan od hormona u ljudskom organizmu) ne samo da je zaslužan za raspoloženje, nego i mozgu šalje signale kada smo se dovoljno najeli, odnosno kada smo siti. Ako u vašem organizmu nedostaje serotonina veća je vjerojatnost da ćete se prejesti. Dakle vaš dijetni plan trebao bi se usredotočiti na kontroliranje razine serotonina u organizmu, a u tome pomažu ugljikohidratne grickalice.

Objašnjavaju kako je najvažnije za uspjeh svake dijete očuvati razinu serotonina, a to se postiže unosom slatkiša, koji potiču njegovo lučenje.

Dijeta sa slatkišima

Dijeta se bazira na znanstvenim dokazima koji govore kako ugljikohidrati ne samo da ne zaslužuju kategorizaciju među dijetne neprijatelje nego naprotiv, unos ugljikohidrata (u pravoj količini i u pravo vrijeme) potiče lučenje serotonina, kontrolira apetit, zaustavlja nekontrolirani unos hrane, povećava raznu energije i poboljšava raspoloženje.

Ugljikohidratna grickalica prije obroka, prema njima, povećat će razinu serotonina i prirodnim putem kontrolirati i smanjiti apetit.

Oni koji su uvijek vjerovali kako su kruh i tjestenina zaslužni za njihovu prekomjernu kilažu vjerojatno će ovo čitati s određenom dozom sumnje.

Kako je moguće da kruh pomaže mršavljenju? Odgovor se krije u mozgu. Postoji određena poveznica između unosa hrane bogate ugljikohidratima i funkcioniranja mozga. Ugljikohidrati omogućavaju aminokiselini nazvanoj triptopan da uđe u mozak gdje se u konačnici pretvara u serotonin. Ova činjenica je ključna za gubitak težine, jer serotonin „pali“ i „gasi“ apetit. Kada se izluči dovoljno serotonina u organizmu se javlja osjećaj sitosti. Kada se on proizvodi konstantno i redovito, serotonin blokira impulsno prejedanje, on je prirodni regulator apetita.

Ako još uvijek niste uvjereni, autori knjige, upozoravaju kako smo svi vjerojatno već osjetili učinak serotonina samo ga nismo zamijetili. Koliko ste puta u restoranu čekajući glavno jelo grickali kruh, te primijetili kada je stiglo glavno jelo kako uopće niste gladni?

Naravno od kruha nećete smršaviti ako i dalje budete unosili pretjeranu količinu hrane, on samo pomaže kontrolirati apetit.

Ako imate naviku prejedati se i kada ste siti dijeta sa slatkišima nije za vas.

Za djelotvornost ove dijete bitno je jesti grickalice prije obroka, na prazan stomak ili najmanje tri sata nakon glavnih obroka. Ako jedete grickalice dok vaš želudac još uvijek razgrađuje proteine, to će neutralizirati njihov učinak na proizvodnju serotonina.

Kroz ovu dijetu prehrana se konstantno nadopunjuje grickalicama, ali se količina grickalica mijenja ovisno o fazi dijetnog plana, koji bi trebao trajati 12 tjedana.

U prvoj fazi dijete, tj. kroz prva dva tjedna, trebalo bi jesti tri uravnotežena obroka i nadopuniti ih ugljikohidratnim grickalicama prije obroka. Dakle tri obroka i tri međuobroka grickalicama.

Kroz ta dva tjedna trebali biste ovakvom prehranom uravnotežiti proizvodnju serotonina i zaustaviti prejedanja.

Pod grickalica ili slatkiš podrazumijevaju se žitarice, integralni kruh, zdravi biskvit kolač, čokolada bez masnoća i sl. U svakom slučaju zdravije opcije ugljikohidrata. One se jedu sat prije ručka, tri do četiri sata nakon ručka i treća porcija dva do tri sata nakon večere.

Doručak ostaje jednak kroz sve faze dijete i uključuje proteine kao što su npr. jaja, bakalar, jogurt uz porciju ugljikohidrata poput kriške kruha ili tanjur žitarica ako se jedu mlijeko. Dodatno uz doručak biste trebali pojesti jednu voćku ili popiti čašu voćnog soka.

Ručak uključuje uglavnom porciju mesa uz neko povrće, a večere bi se trebale sastojati od složenih ugljikohidrata poput kuhanih mahunarki (grašak, grah, leća), tjestenine, riže i sl.

U drugoj fazi dijete, koja traje narednih 6 tjedana, izbacuje se treća porcija grickalica i postepeno se smanjuje veličina ručka i večere.

Nakon osmog tjedna već biste trebali moći kontrolirati tek samo uz pomoć jedne grickalice dnevno… A kroz dvanaest tjedana trebali biste izgubiti ukupno 10 kilograma, odnosno nešto manje od kilograma tjedno, što i nije malo s obzirom da jedete namirnice koje volite i gotovo da i nema odricanja. A osim što ćete izgubiti na težini ova dijeta bi vam trebala popraviti i raspoloženje.

Vezano: Dijete za mršavljenje