Čišćenjem do boljeg zdravlja [ ZDRAVLJE ]

Čišćenjem do boljeg zdravlja

Nakon napornog dana u uredu prva stvar koju želite napraviti kada dođete kući je čistiti, zar ne? Vjerojatno je odgovor ne. Većina osoba čišćenje povezuje sa zamorom, a ne opuštanjem, međutim, čišćenje je jedna od najzdravijih aktivnosti i nevjerojatno opuštajuća. Neki zdravstveni učinci povezuju se s rezultatom čišćenja, a neki i sa samim procesom čišćenja. U svakom slučaju kada pročitate informacije ispod možda ćete sljedeći put kada ste pod stresom poželjeti čistiti.

Čišćenje proizvodi osjećaj olakšanja

Nered sam po sebi uzrokuje stres za organizam. U domu koji je neuredan ne možete se osjećati opušteno. Najveći stres uzrokuje stanje doma u kojem ne znate ni od kuda biste započeli s čišćenjem. U takvom domu se jednostavno nemoguće opustiti jer će vam u podsvijesti stalno biti ideja kako biste morali čistiti. Osim što živite u neredu, razmišljate o pospremanju, te trošite vrijeme i energiju na to, a stan i dalje nije uredan. Ukoliko isto vrijeme potrošite na pospremanja, dom će biti uredniji, a vi opušteniji.

Čišćenjem štedite novac

Ako kasnite s plaćanjem računa jer ih ne možete pronaći dodatno ćete plaćati i opomene i kamate. Osim toga čišćenje štedi novac još na mnoge načine npr. češće ćete kuhati ako vam je kuhinja urednija umjesto da kupujete gotovu hranu i sl. Isto tako, prilikom čišćenja i preslagivanja stvari naići ćete na stvari koje ste zaboravili, a možda vam mogu koristiti. Kada su sve stvari na svome mjestu lakše ih je pronaći, češće ćete ih koristiti, te ćete manje razmišljati o kupovini novih koji vam trebaju. Neke stvari kada se odlože na pogrešno mjesto ili su teže dostupne se rjeđe koriste, a potom se pojavi potreba da nam treba nova stvar, koja možda ni ne bi trebala kada bismo one koje imamo češće koristili. Osim toga u neurednom domu se može pojaviti potreba za novim namještajem, novim policama, novim sredstvima za čišćenje i aparatima koji bi nam pomogli i slično, no, ako ih ne želimo kupovati, održavanjem stana čistim nećemo o njima razmišljati.

Čišćenje i zahvalnost

Kada vam je dom zapušten i neuredan nećete ga cijeniti, te ćete možda čak izbjegavati ići kući poslije posla. Budući da je unutarnji mir važna karika zdravlja, očistite svoj dom i pretvorite ga u raj za opuštanje. To će vas podići na potpuno novu razinu zahvalnosti.

Smanjenje stresa

Prekrasan i čist dom odlično vas oslobađa stresa, ali i sam proces čišćenja smanjuje stres, budući da se za vrijeme čišćenja misli prebacuju potpuno na novu aktivnost, na čiji ishod možemo utjecati. Čišćenje vas može opustiti jednako kao i meditacija, kažu znanstvenici. Prilikom čišćenja teže je misliti o nekim stvarima koje vas opterećuju, dok je kod aktivnosti poput gledanja TV-a lakše prebaciti misli na probleme. Dakle čišćenje djeluje na dva načina na stres, s jedne strane tijekom čišćenja i pospremanja manje se razmišlja o problemima, te se u tom vremenu tijelo opušta, dok s druge strane čist i uredan dom smanjuje stres, te postaje ugodniji i opušteniji za boravak. Nered pojačava stres, te će uredan dom djelovati suprotno.

Fizička aktivnost

Sam proces čišćenja može zamijeniti umjerenu tjelovježbu, a svaka vrsta tjelovježbe je korisna kod stresa. Nošenje stvari preko strana, usisavanje, pranje prozora… Sve to sagorijeva kalorije. Čišćenje je tjelovježba koja donosi zaista mnogostruke prednosti. Čišćenje može pomoći da se sagore kalorije. Više: Potrošnja kalorija po aktivnostima

Čišćenje troši oko 140 kalorija na pola sata, dakle sat vremena pospremanja stana troši oko 280 kalorija na sat vremena, ovisno o intenzitetu i poslovima. Dakle, ne samo da će rezultat biti čišći stan nego ćete pri tome potrošiti dodatne kalorije.

Čišćenje je proces koji ima brojne prednosti, iako mnogima nije draga aktivnost. No, prednosti čišćenja, a potom i urednog doma su brojne, te bi bilo dobro pronaći vremena i ukomponirati čišćenje u svakodnevne aktivnosti.