20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Namirnice koje pomažu mršavljenju

Kako biste na što prirodniji način smršavjeli i dali svom tijelu što više poticaja, trebate pažljivo birati...

Namirnice za mršavljenje

Kako biste na što prirodniji način smršavjeli i dali svom tijelu što više poticaja, trebate pažljivo birati koje namirnice unosite u organizam tijekom dana. Ispod je navedeno ono što znanstveno dokazano podupire mršavljenje prirodnim putem, bez dijeta, što će vam uz trikove iznad, sigurno olakšati mršavljenje.

Kalcij za mršavljenje

Nedavno objavljena istraživanja potvrdila su djelovanje kalcija na mršavljenje, ali samo kod osoba kojima nedostaje tog minerala u prehrani.

Kroz studiju žene su bile na niskokaloričnoj dijeti, ali su uz to uzimale dodatak kalcija, dok su drugima davane jednakog izgleda placebo tablete. Na kraju programa rezultati su bili zapanjujući. Žene koje su uzimale dodatke kalcija smršavile su u prosjeku 6 kilograma više u istom razdoblju od žena koje su uzimale placebo.

Dnevna preporučena doza kalcija je 1000 mg, a najbolje ga je uzimati dovoljno kroz prehranu putem namirnica koje su bogate njime.

Borovnice su i za mršavljenje

Borovnice se sve češće spominju u kontekstu zdrave prehrane, a najpoznatija su namirnica koja čuva zdravlje očiju.

Već prepoznate kao supernamirnica otkriveno je kako borovnice pomažu i mršavljenju.

„Borovnice reduciraju nastanak masnih jastučića   koji se formiraju u tijelu“, kaže autor studije Shiwani Moghe, profesor s Texas Woman’s University.

Na taj način borovnice u prehrani olakšavaju mršavljenje, te smanjuju nakupljanje novih masnih naslaga u tijelu.

Žvakaće doprinose mršavljenju

Znanstvenici su otkrili kako osobe koje prežvaču tri žvakaće gume bez šećera na sat vremena unose u organizam manje hrane.

Unos slatkiša kod takvih osoba je manji za oko 40 kalorija, a ukupni unos hrane se smanjuje za oko 60kcal.

Znanstvenici s Instituta Louisiana analizirali su 115 žena i muškaraca, koji su u popodnevnim satima žvakali oko 3 žvakaće svakih sat vremena ili u prosjeku 15 minuta svakih sat.

Dr. Paula Geiselman voditeljica istraživanja kaže kako su došli do zaključka da žvakanje guma igra ulogu u smanjenju apetita, a iako se dnevno 60 kalorija manje ne čini pretjerano značajnim, da dugoročno čini razliku kada je mršavljenje u pitanju.

Dvije čaše vode prije obroka olakšavaju mršavljenje

Znanstvenici iz Virginiae su otkrili kako dvije čaše vode prije obroka, tri puta dnevno kroz 12 tjedana vode do gubitka tri kilograma.

Testirali su svoju teoriju na 48 odraslih osoba dobi 55 do 75 godina.

Došli su do zaključka kako osobe koje popiju dvije čaše vode prije obroka unose do 100 kalorija manje po obroku. Razloge vide u tome što voda napuni želudac. Ipak, upozoravaju kako previše vode može štetno djelovati na organizam, te da osobe ne trebaju prekoračivati preporučenih 2 l dnevno.

Šalica crne kave za mršavljenje

Ako želite svome metabolizmu dati manji poticaj najjednostavnije to možete napraviti šalicom crne kave, posebno ako je popijete bez šećera i mlijeka.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu „Metabolism“ kaže kako kofein iz šalice kave može rezultirati povećanom potrošnjom kalorija (kod žene od 66 kg do 50 ekstra kalorija dnevno).

Kofein stimulira  vaš živčani sustav, te na taj način govori tijelu da treba otpustiti energiju iz masnih naslaga. Važno je da se u kavu ne dodaje mlijeko, šlag ili šećer jer će oni povećati razinu inzulina i poništiti učinak kofeina.

Dobar san pomaže mršavljenju

Sigurno ste iznenađeni, kako ležanje u krevetu može pomoći?! Samo ležanje ne, ali dobar san pomaže.

Spavanjem se regulira razina grelina, hormona koji nas čini gladnima i leptina, hormona koji stvara osjećaj sitosti.

Što ste odmorniji i naspavaniji to će hormoni biti uravnoteženiji. To znači da ćete biti sposobniji donositi pametne izbore kada je hrana u pitanju i biti motiviraniji za tjelovježbu.

Jaja pomažu mršavljenju

Dvoje jaja dnevno može vam pomoći smršaviti i smanjiti razinu kolesterola, kažu znanstvenici.

Ranije se smatralo kako postoji direktna poveznica između konzumiranja namirnica bogatih kolesterolom, poput jaja i povećane razine kolesterola u krvi što povećava rizike srčanih oboljenja.

Međutim, u istraživanju objavljenom u Europskom nutricionističkom dnevniku tvrdi se kako dvoje jaja dnevno, dok ste na niskokaloričnoj dijeti ne samo da pomaže mršavljenju nego i reduciranju razine kolesterola.

Tim stručnjaka promatrao je 50 pretilih osoba dok su bili na dijeti kroz razdoblje od 12 tjedana. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe koje su slijedile isti plan prehrane s tim da je jedna grupa dodatno jela dvoje jaja.

Na kraju istraživanja uočeno je kako su obje grupe izgubile na težini, a jaja su doprinijela padu razine kolesterola i gubitku težine.

Stručnjaci smatraju kako jaja za doručak općenito pridonose gubitku težine jer osobe koje ih doručkuju duže osjećaju sitost.

Vezano: