RIŽA kalorije – Deblja li riža?

Riža kalorije

Riža kalorije – Deblja li riža?

Većina ljudi koji trebaju smršaviti dobiju savjet da ugljikohidrate poput riže i kruha svedu na minimum. Međutim, ugljikohidrati su nužni za funkcioniranje organizma, a cilj bi trebao biti u umjerenosti i zdravim opcijama.

Riža je uobičajena namirnica u mnogim domaćinstvima, te jedna od najčešće korištenih u svijetu.

Smeđa riža, bijela riža, crvena riža… sve imaju oko 350 kalorija po 100 grama. Međutim, nisu sve jednako nutritivno bogate.

Riža ima oko 350 kalorija na 100 grama.

Iz perspektive zdrave prehrane, ali i mršavljenja bolje je birati namirnice koje uz energiju, daju i druge sastojke potrebne tijelu. Za gubitak težine trebaju nam namirnice koje će u manjoj količini zadovoljiti našu potrebu za vitaminima i mineralima, uvjet koji rafinirana riža, često ne ispunjava.

S druge strane smeđa, crvena i druge slične riže sadrže vlakna, antioksidante, minerale i minerale u većoj količini, te su puno bolje u dijetnim prehranama. Smeđa riđa bogata je vlaknima i potiče vaš metabolizam, što pomaže u gubitku kilograma.

Crvena riža uz sastojke kao u smeđoj, dodatno je bogata antioksidantima i mineralima, a crna riža svega navedenog ima još više, jer što je tamnija boja riže to je više kvalitetnih sastojaka u njoj.

Riža kalorije – Koliko kalorija ima riža?

Svi tipovi riže imaju jednako kalorija – 352 kalorije po 100 grama.

To je otprilike 116 – 150 kalorija po 100 grama kuhane riže.

Kuhana riža kalorije – Koliko kalorija ima kuhana riža?

Kuhana riža ima kalorija kao riža bez kuhanja, ukoliko ste je kuhali samo u vodi i dodali soli. Ako ste u kuhanu rižu dodali neke dodatne sastojke tada će oni povećati kaloričnost kuhane riže. No, u pravilu bez njih kuhana riža ima isto kao i riža prije kuhanja. U tom slučaju važite rižu prije kuhanja i mjerite njenu kaloričnost.
Riža će nakon kuhanja postati teža, te će mjerenje kalorija i izražavanje ovisiti o tome kako se gleda. Kuhana riža ima 116 do 150 kalorija na 100 grama kuhane riže. Neka uobičajena vrijednost se smatra 120 kalorija, odnosno da 100 grama kuhane riže sadrži 120 kalorija.

Kuhana riža ima 120 kalorija na 100 grama.

Kalorije smeđa integralna riža – Koliko kalorija ima integralna riža?

Smeđa riža je generalno gledano bolji izbor, neovisno o kalorijama budući da je nutritivno bogatija od bijele riže. Smeđa riža ima niži glikemijski indeks od rafinirane riže te je bolji izbor za prehranu pretilih osoba, kod dijabetesa tipa 2 te metaboličkog sindroma. Smeđa riža ima skoro isto kalorija kao i bijela riža te na 100 grama smeđa riža ima 340 do 360 kalorija.

Smeđa riža ima 340 do 360 kalorija na 100 grama.

Rižoto kalorije – Koliko kalorija ima rižoto?

Kalorije u rižotu će ovisiti o načinu pripreme odnosno o sastojcima koji su dodani u rižoto te će o njima dosta ovisiti kaloričnost rižota.

Rižoto s tikvicama na 100 grama ima 117 kalorija
Rižoto sa sirom na 100 grama ima 175 kalorija.
Rižoto s plodovima mora na 100 grama ima 135 kalorija.
Rižoto od šafrana na 100 grama ima 95 kalorija.
Rižoto s povrćem na 100 grama ima 170 kalorija.
Rižoto alla Milanese na 100 grama ima 125 kalorija.

Rižoto s plodovima mora sadrži 105 kalorija na 100 grama.

Rižoto ima 95 do 175 kalorija na 100 grama, ovisno o vrsti i recepturi.

Da li riža deblja?

Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju cjelovite žitarice općenito imaju manju težinu, kao i smanjene rizike od određenih bolesti. Jedan od razloga su i vlakna koje takve namirnice sadrže, povećavaju osjećaj sitosti te se unosi manje kalorija.

Istraživanje “Effect of Brown Rice Consumption on Inflammatory Marker and Cardiovascular Risk Factors among Overweight and Obese Non-menopausal Female Adults” je pokazalo da zamjena bijele riže smeđom može dovesti do smanjenja tjelesne težine.

S druge strane istraživanja o bijeloj rižu nisu usuglašena te uz različite parametre dolaze do različitih rezultata. Mnoga istraživanja su utvrdila da je konzumacija rafiniranih žitarica povezana s debljanjem – “A rice-based traditional dietary pattern is associated with obesity in Korean adults”

Istovremeno neka druga istraživanja nisu našla povezanost između konzumiranja bijele riže i tjelesne mase, odnosno nisu utvrdila njen utjecaj na debljanje. Istraživanje koje je kroz 6 tjedana pratilo osobe koje su konzumirale bijelu ili smeđu rižu pokazalo je je skupina koja je konzumirala bijelu rižu više gubila na težini nego skupina koja je konzumirala smeđu rižu – “Meal replacement with mixed rice is more effective than white rice in weight control, while improving antioxidant enzyme activity in obese women

No, s obzirom da smeđa riža ima ima bolji nutritivni sastav, te s njom unosimo više hranjivih tvari u tijelo, smeđa riža ima prednost pred bijelom rižom.

Općenito gledano, riža ne deblja, no tu će ključnu ulogu imati količina riže, kao i dodatni sastojci s kojima ste pripremili rižu. Ukoliko konzumirate veće porcije tada će i utjecaj na debljanje biti veći, kao i sa drugom hranom. 100 grama kuhane riže ima 115 do 150 kalorija što samo po sebi nije puno, no sve ostalo će ovisiti o veličini obroka, kao i ostalim sastojcima u jelu koje ste pripremili s rižom, te o ukupnom dnevnom unosu kalorija.

Deblja li više tjestenina ili riža?

Kada se uspoređuju kalorije u riži i tjestenini kako bi se pratio njihov utjecaj na debljanje, prvo se uspoređuju kalorije, no bilo bi dobro usporediti i nutritivne elemente.

Tjestenina u pravilu ima više kalorija, lipida, bjelančevina i vlakana, dok manje ugljikohidrata. Više: Koliko kalorija ima tjestenina? Carbonara, bolognese… – COVER magazin.com

S druge strane riža ima manje proteina, ali i manje kalorija. Riža je lakše probavljiva od tjestenine. Određene prednosti ima riža, određene tjestenina.

Tjestenina i riža imaju prije kuhanja oko 350 kalorija, no s obzirom da riža upija više vode, nakon kuhanja kalorijska vrijednost riže je manja. U prosjeku nakon kuhanja 100 grama tjestenine ima 16,0 kalorija dok riža ima oko 120 kalorija.

Riža upija više tekućine od tjestenine, povećava se, te nakon kuhanja vrijede drugačiji omjeri. No, osim kalorijske vrijednosti uvijek je dobro pratiti i ostale elemente namirnice i njenu nutritivnu vrijednost. Tjestenina sadrži više proteina, dok riža sadrži više ugljikohidrata. Druga stvar koju treba uzeti u obzir je način pripreme, dodaci, kao i umaci i preljevi. Uglavnom se tjestenina kuša s više umaka, često bogatih masnoćom, a manje se kombinira s povrćem, dok se riža češće priprema s manje masnoće i više povrća. No, to nije uvijek isto, tako da o korištenim receptima ovisi i kako će se ove dvije namirnice uspoređivati.

Kuhana tjestenina na 100 grama ima više kalorija od kuhane riže, uz to ako se dodaju umaci tada će tjestenina biti i dodatno kalorična. U nekim prosječnim omjerima tjestenina će više debljati, odnosno značiti veći kalorijski unos od riže. No, dodaci i jednoj i drugoj namirnici su bitni, kao i ukupan dnevni meni te kalorijski unos. I jednu i drugu namirnicu se i na dijeti može ukomponirati u pravila zdrave prehrane i planirani dnevni kalorijski unos, te ni jedna ne mora debljati ukoliko se prilagodi količina.

Optimalno bi bilo prilagoditi porcije te način pripreme i riže i tjestenine, te je uklopiti u pravilnu prehranu. Niti tjestenina niti riža nemaju puno kalorija, a mogu biti zasitne namirnice stoga bi bilo bolje tako ih ukomponirati kako ih se ne bi potpuno odricali niti izbacili iz prehrane, nego pripremali na način da se uklope u uravnoteženu zdravu prehranu. Kada se uz tjesteninu ili rižu umjesto umaka i preljeva doda povrće, obrok će biti manje kaloričan, a istovremeno uravnotežen, te zadovoljiti više potreba organizma za nutrijentima.

Tjestenina se proizvodi od brašna, a kako brašna ima različitih vrsta tako ima i tjestenina, te će se one razlikovati kako po kaloričnosti tako i po ostalim sastojcima.

Koliko riže jesti?

Riža je žitarica koja porijeklo vuče iz Kine, ali popularna je širom svijeta. Postoje brojne vrste riže, a mnoge od njih su prikladne za različite tipove jela, te za različitu pripremu.

Riža spada u namirnice koje se mogu konzumirati svaki dan, optimalno bi bilo ukomponiranu u zdravu prehranu. Ovisno o vrstama porcija riže je 70-80 grama.

Porcija riže je 70 do 80 grama.

Riža se može kuhati na različite načine, a vrijeme kuhanja se razlikuje među vrstama riže. Osnovno pravilo je da je riži potrebno tri puta više vode od količine riže, odnosno da se jedna šalica riže kuha u tri šalice vode. Riža se može kuhati, pirjati, pripremati u pećnici…

Za bijelu rižu uglavnom je potrebno 10 do 20 minuta kuhanja, dok se integralna riža kuha dulje, oko 50 do 60 minuta.

Riža i gluten

Riža je namirnica koja ne sadrži gluten, te ni u verziji bijele niti integralne riže. Iako će neovisno o glutenu u smislu nutrijenata njima biti bogatija integralna riža. Riža može biti dobra opcija za one koji izbjegavaju gluten kao i rižino brašno.

Riža ne sadrži gluten, a kako se rižino brašno radi od riže niti ono ne sadrži gluten. Upravo to je jedan od razloga sve veće popularnosti rižinog brašna.

Rižino brašno upravo zato što ne sadrži gluten se ne može samostalno odnosno bez miješanja s drugim brašnom, npr. pšeničnim, za pripremu dizanih tijesta, peciva, kruha, ali se rižino brašno može koristiti za pohanje, pripremu umaka, npr. bešamel umaka, dodavati u variva, zaprške, povrće, budući da i rižino brašno ima svojstva zgušnjavanja.

Riža i kukuruz su neke od popularnih žitarica koje ne sadrže gluten, kao i rižino i kukuruzno brašno.

Rižino brašno

Rižino brašno ne sadrži gluten što je jedan od razloga sve veće popularnosti ovog brašna. Rižino brašno ima visok udio škroba, te u usporedbi s drugim brašnima ima manji udio proteina. Rižino brašno ima kalorija slično kao riža, odnosno 347 kalorija na 100 grama.

Rižino brašno ima 347 kalorija na 100 grama.

Više o tome koliko kalorija imaju ostale vrste brašna: Koliko kalorija ima brašno – bijelo, integralno, kukuruzno… – COVER magazin.com

Rižino brašno je ima manji udio proteina od većine drugih vrsta brašna, ali sadrži kalij, fosfor, vitamine B skupine…

Većina nutritivnih i zdravstvenih djelovanja rižinog brašna slična je onima od riže. Rižino brašno je dobro probavljivo, te je bez glutena što je dodatno populariziralo ovo brašno. Vezano: Bezglutenski kruh iz pekača od mješavine brašna – Recepti (covermagazin.com)

Rižino brašno ima relativno neutralan okus što ga čini prikladnim za mnoge varijante jela… Rižino brašno se može u mnogim jelima koristiti umjesto pšeničnog brašna kada se dodaje u kreme, pripremu bešamela, u zaprške, kod zgušnjavanja variva s povrćem i slično.

No, rižino brašno se ne može koristiti za dizana tijesta i slične pripreme budući da ne sadrži gluten.

Za neke varijante se može koristiti u omjeru 3 dijela pšeničnog brašna i 2 dijela riže, kako bi bilo dovoljno pšeničnog brašna koji će odraditi dio dizanja tijesta.

Kako bi tijesto bilo bolje može se u rižino brašno, odnosno smjesu s rižinim brašnom dodati sode bikarbone.

S obzirom da je bez glutena, rižino brašno ne može jednostavno zamijeniti pšenično brašno kod pripreme tijesta, kruha, peciva, pita… Ali se može koristiti za pohanje, pripremu umaka, zgušnjavanje i slično.

Rižino brašno se može napraviti kod kuće mljevenjem riže ili u kuhinjskim aparatima koji usitnjavaju rižu. Nakon toga rižu je potrebno prosijati kako bi se odstranili veći komadi. Također rižino brašno se može kupiti. Prednost kupovine rižinog brašna je što je jednostavnije i uglavnom sitnije mljeveno, dok je prednost pripreme rižinog brašna kod kuće u tome što se može birati od koje vrste riže će se raditi brašno.

Riža kalorije

Tablica kalorija po vrstama riže:

Vrste riže:   
Zlatno polje rižakalorije u 100 grama riže:345kalorija
Riža dugo zrnokalorije u 100 grama riže:345kalorija
Scotti arborio rižakalorije u 100 grama riže:351kalorija
K Plus arborio riža bijelakalorije u 100 grama riže:350kalorija
K Plus integralna riža dugo zrnokalorije u 100 grama riže:347kalorija
Zlato polje basmati rižakalorije u 100 grama riže:363kalorija
Scotti basmati rižakalorije u 100 grama integralne riže:359kalorija
Scotti Integrale riža smeđakalorije u 100 grama riže:347kalorija
Bio Zone integralna rižakalorije u 100 grama integralne riže:378kalorija
Gallo Blond Integrale Veloce rižakalorije u 100 grama integralne riže:350kalorija
Zlato polje integralna rižakalorije u 100 grama integralne riže:349kalorija
Bio Zone basmati integralna rižakalorije u 100 grama integralne riže:358kalorija

Vezano:

Kalorije ostalih namirnica pronađite ovdje:

Tablica kalorija