Riža kalorije – koliko riža ima kalorija?

Koliko riža ima kalorija

Riža kalorije

Riža kalorije – koliko riža ima kalorija?

Većina ljudi koji trebaju smršaviti dobiju savjet da ugljikohidrate poput riže i kruha svedu na minimum. Međutim, ugljikohidrati su nužni za funkcioniranje organizma, a cilj bi trebao biti u umjerenosti i zdravim opcijama.

Riža je uobičajena namirnica u mnogim domaćinstvima, te jedna od najčešće korištenih u svijetu.

Smeđa riža, bijela riža, crvena riža… sve imaju oko 350 kalorija po 100 grama. Međutim, nisu sve jednako nutritivno bogate.

Riža ima oko kalorija na 100 grama.

Iz perspektive zdrave prehrane, ali i mršavljenja bolje je birati namirnice koje uz energiju, daju i druge sastojke potrebne tijelu. Za gubitak težine trebaju nam namirnice koje će u manjoj količini zadovoljiti našu potrebu za vitaminima i mineralima, uvjet koji rafinirana riža, često ne ispunjava.

S druge strane smeđa, crvena i druge slične riže sadrže vlakna, antioksidante, minerale i minerale u većoj količini, te su puno bolje u dijetnim prehranama. Smeđa riđa bogata je vlaknima i potiče vaš metabolizam, što pomaže u gubitku kilograma.

Crvena riža uz sastojke kao u smeđoj, dodatno je bogata antioksidantima i mineralima, a crna riža svega navedenog ima još više, jer što je tamnija boja riže to je više kvalitetnih sastojaka u njoj.

Riža kalorije

Svi tipovi riže imaju jednako kalorija – 352 kalorije po 100 grama.

To je otprilike 116 – 150 kalorija po 100 grama kuhane riže.

Kuhana riža kalorije

Kuhana riža ima kalorija kao riža bez kuhanja, ukoliko ste je kuhali samo u vodi i dodali soli. Ako ste u kuhanu rižu dodali neke dodatne sastojke tada će oni povećati kaloričnost kuhane riže. No, u pravilu bez njih kuhana riža ima isto kao i riža prije kuhanja. U tom slučaju važite rižu prije kuhanja i mjerite njenu kaloričnost.
Riža će nakon kuhanja postati teža, te će mjerenje kalorija i izražavanje ovisiti o tome kako se gleda.

Kuhana riža ima 116 do 150 kalorija na 100 grama kuhane riže.

Kalorije smeđa integralna riža

Smeđa riža je generalno gledano bolji izbor, neovisno o kalorijama budući da je nutritivno bogatija od bijele riže. Smeđa riža ima niži glikemijski indeks od rafinirane riže te je bolji izbor za prehranu pretilih osoba, kod dijabetesa tipa 2 te metaboličkog sindroma. Smeđa riža ima skoro isto kalorija kao i bijela riža te na 100 grama smeđa riža ima 340 do 360 kalorija.

Smeđa riža ima 340 do 360 kalorija na 100 grama.

Rižoto kalorije

Kalorije u rižotu će ovisiti o načinu pripreme odnosno o sastojcima koji su dodani u rižoto te će o njima dosta ovisiti kaloričnost rižota.

Rižoto s tikvicama na 100 grama ima 117 kalorija
Rižoto sa sirom na 100 grama ima 175 kalorija.
Rižoto s plodovima mora na 100 grama ima 135 kalorija.
Rižoto od šafrana na 100 grama ima 95 kalorija.
Rižoto s povrćem na 100 grama ima 170 kalorija.
Rižoto alla Milanese na 100 grama ima 125 kalorija.

Rižoto ima 95 do 175 kalorija na 100 grama, ovisno o vrsti i recepturi.

Tablica kalorija po vrstama riže:

Vrste riže:   
Zlatno polje rižakalorije u 100 grama riže:345kalorija
Riža dugo zrnokalorije u 100 grama riže:345kalorija
Scotti arborio rižakalorije u 100 grama riže:351kalorija
K Plus arborio riža bijelakalorije u 100 grama riže:350kalorija
K Plus integralna riža dugo zrnokalorije u 100 grama riže:347kalorija
Zlato polje basmati rižakalorije u 100 grama riže:363kalorija
Scotti basmati rižakalorije u 100 grama integralne riže:359kalorija
Scotti Integrale riža smeđakalorije u 100 grama riže:347kalorija
Bio Zone integralna rižakalorije u 100 grama integralne riže:378kalorija
Gallo Blond Integrale Veloce rižakalorije u 100 grama integralne riže:350kalorija
Zlato polje integralna rižakalorije u 100 grama integralne riže:349kalorija
Bio Zone basmati integralna rižakalorije u 100 grama integralne riže:358kalorija

Da li riža deblja?

Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju cjelovite žitarice općenito imaju manju težinu, kao i smanjene rizike od određenih bolesti. Jedan od razloga su i vlakna koje takve namirnice sadrže, povećavaju osjećaj sitosti te se unosi manje kalorija.

Istraživanje je pokazalo da zamjena bijele riže smeđom može dovesti do smanjenja tjelesne težine.*

S druge strane istraživanja o bijeloj rižu nisu usuglašena te uz različite parametre dolaze do različitih rezultata. Mnoga istraživanja su utvrdila da je konzumacija rafiniranih žitarica povezana s debljanjem.*

Istovremeno neka druga istraživanja nisu našla povezanost između konzumiranja bijele riže i tjelesne mase, odnosno nisu utvrdila njen utjecaj na debljanje. Istraživanje* koje je kroz 6 tjedana pratilo osobe koje su konzumirale bijelu ili smeđu rižu pokazalo je je skupina koja je konzumirala bijelu rižu više gubila na težini nego skupina koja je konzumirala smeđu rižu.

No, s obzirom da smeđa riža ima ima bolji nutritivni sastav, te s njom unosimo više hranjivih tvari u tijelo, smeđa riža ima prednost pred bijelom rižom.

Općenito gledano, riža ne deblja, no tu će ključnu ulogu imati količina riže, kao i dodatni sastojci s kojima ste pripremili rižu. Ukoliko konzumirate veće porcije tada će i utjecaj na debljanje biti veći, kao i sa drugom hranom. 100 grama kuhane riže ima 115 do 150 kalorija što samo po sebi nije puno, no sve ostalo će ovisiti o veličini obroka, kao i ostalim sastojcima u jelu koje ste pripremili s rižom, te o ukupnom dnevnom unosu kalorija.

Vezano:

Kalorije ostalih namirnica pronađite ovdje:

Tablica kalorija