12 popularnih DIJETA BEZ UGLJIKOHIDRATA

12 popularnih dijeta bez ugljikohidrata

Budući da dijete koje bar u teoriji omogućavaju da se i dalje jede puno, a istovremeno mršavi postaju sve popularnije, među njima su najpopularnije one koje reduciraju isključivo ugljikohidrate, a ovisno tipu dijete proteini i masnoće se ponekad ograničavaju, a u nekim dijetama može ih se konzumirati neograničeno. Dijete bez ugljikohidrata ili s niskim udjelom ugljikohidrata jako su popularizirane, budući da su mnoge poznate osobe ustvrdile kako su uspjele smršaviti uz ovaj tip prehrane. Stručnjaci imaju različite stavove oko ovih dijeta, međutim, većina se slaže da nisu dobre kao dugoročni plan prehrane, nego da bi trebalo ipak koristiti ih samo kao metodu mršavljenja kraće razdoblje, a onda se vratiti zdravoj i preporučenoj prehrani.

Osnovne smjernice dijeta bez ugljikohidrata ili s malim udjelom ugljikohidrata su uvijek iste. Unos ugljikohidrata smanjuje na ispod 50 grama dnevno. U nekim dijetama možda ide malo iznad, ali u većini dijeta bez ugljikohidrata udio ugljikohidrata ide još i niže od 50 grama dnevno. Planovi su se razlikuju u tome da li su masnoće i proteini dozvoljeni u „neograničenim” količinama ili se moraju precizno i oni brojati. Neke dijete bez ugljikohidrata imaju točno definiraju jelovnik i imaju precizan raspored obroka dok neke su dosta liberalnije i dozvoljavaju osobi koja provodi dijetu d sama odlučuje o namirnicama, uz uvjet da ne prelazi definirani udio ugljikohidrata.

  1. KETO DIJETA

Keto dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta bez ugljikohidrata, te ograničava unos ugljikohidrata na 30 ili 20 grama. U ovoj dijeti jako je bitan i omjer proteina te se i oni broje. Keto dijeta temelji se na postulatu da tijelo treba prebaciti u stanje ketoze, gdje kao glavno gorivo koristi masnoće (u uobičajenoj prehrani glavni izvor energije su ugljikohidrati. Dobra strana ove dijete bez ugljikohidrata je što se gubitak kilograma vidi jako brzo, što onda motivira na daljnje pridržavanje. Keto dijetu je jako teško provoditi jer morate stalno voditi računa o receptima i brojati udio pojedinih nutritivnih elemenata u svakoj namirnici koju jedete. Obično se primjenjuje kao brza dijeta za mršavljenje, a ne dugoročni plan prehrane.

2. Američka dijeta

Američka dijeta je brza dijeta koja se provodi do 7 dana. Namirnice su definirane, a popis je prilično jednostavan. Ovo je dijeta koje se teško pridržavati, ali ipak zbog toga što se gubi svaki dan po jedan kilogram dosta je motivirajuća. Namirnice u ovoj dijeti su jednostavne, jeftine i većini ljudi prihvatljive. Ovdje se ne spominje ulazak u ketozu, jer kratko traje.

3. Atkinsova dijeta

Dr. Atkins prilikom kreiranja ove dijete ustvrdio je kako izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane, omogućava da jedete neograničenu količinu proteina i masnoća. U ovoj dijeti započinjete gotovo potpuno bez ugljikohidrata, a zatim u fazama dodajte ih malo po malo.

4. Paleo dijeta

Paleo dijeta temelji se na prehrani kakvu je jeo pračovjek, uglavnom se konzumira mnogo proteina, a malo ugljikohidrata. Glavne namirnice su legumi, orašasti plodovi, mliječni plodovi povrće. U Paleo dijeti se ne ograničava unos ugljikohidrata, ali se definiraju namirnice, pa na taj način se postiže vrlo niski udio ugljikohidrata. Prednosti ovakvog tipa prehrane su što se jede temeljna i neprocesuirana hrana, što se i inače smatra najzdravijim tipom prehrane, ali neki tvrde kako je nedostatak u tome što se konzumira previše mesa. To se kompenzira time da se usredotoči prehrana oko povrća koje ima niski udio ugljikohidrata poput tikvica, krastavaca, rajčica i paprika.

5. Whole30 dijeta

Whole30 dijeta popularni je dijetni plan gdje se 30 dana konzumira samo meso, morski plodovi, povrća i voće u izvornom obliku, bez dodataka bilo kakvih šećera. U ovoj dijeti nije cilj smanjiti ugljikohidrate, ali se njihov udio u prehrani smanjuje zbog biranja određenih namirnica. Ovo može biti vrlo malo izmijenjena prehrana za osobe koje se zdravo hrane, ali može biti i radikalan pristup prehrani za osobe koje su naviknule na zapadni prehrambeni stil gdje su šećeri i prerađena hrana okosnica prehrane.

6. Dukan dijeta

Ovo je dijeta koja se odvija u fazama, a u nekim njenim fazama prehrna se gotovo poklapa s Keto dijetom, najpoznatijom dijetom kode koje se ograničava udio ugljikohidrata. Inače ovo nije pretjerano pouplarna dijeta zbog mnogo pravila koja treba slijediti. Dijeta je komplicirana, a ni ne zadovoljava osnovne nutricionističke postulate.

7. Mesna dijeta

Mesna dijeta je jedna od najjednostavnijih dijeta bez ugljikohidrata. Nema brojenja, nema ograničenja u količini, kompliciranja oko odabira namirnica, te se jedu isključivo proizvodi životinjskih porijekla, uključujući meso, plodove mora, mliječne proizvode i jaja. Hrana se priprema na masti i masnoćama životinjskog porijekla poput maslaca. Ova dijeta svakako nije zdrava, te je potrebno nadomjestiti nedostatak određenih nutrijenata, te se ne može primijeniti kao dugoročni plan prehrane nego tek kao privremena metoga mršavljenja, gdje ćete nakon što smršavite željeni broj kilograma, vratiti se zdravoj prehrani.

8. South Beach dijeta

Ovo je dijeta kojoj je glavni cilj mršavljenje i idealna linija. U prvoj fazi se ugljikohidrati reduciraju, pa se u toj fazi smatra dijetom bez ugljikohidrata, a nakon toga u prehranu se vraćaju „dobri ugljikohidrati.

Još neke popularne dijete bez ugljikohidrata su:

  • dijeta nula ugljikohidrata
  • LCHF dijetama
  • Zero-Carb eko dijeta
  • Mediteranska dijeta s malo ugljikohidrata

Vezano:

Tablica ugljikohidrata