KETO DIJETA – 5 trikova za početnike

KETO DIJETA – 5 trikova za početnike

Ako ste početnik u keto prehrani tada biste svakako trebali prvo pročitati tekst: KETO DIJETA – kako je provoditi i s kojim namirnicama, ali jednako bitno kao i znati osnove u keto prehrani je znati trikove koji će vam pomoći da keto dijeta uspije.

-1- Birajte jednostavna jela

Ako započinjete s keto prehranom nemojte tražiti komplicirane recepte nego birajte jednostavne namirnice kao osnovu za obrok. Odaberite meso, odaberite povrće, izvagajte i pripremite na najjednostavniji način koji znate.

Ako tek započinjete s keto dijetom, jedna od najvažnijih stvari je olakšati sebi pripremu jela i učiniti keto prehranu što jednostavnijom. Ukoliko se hranite u restoranima ili volite naručivati gotovu hranu, tada će keto dijete biti nešto teža i kompliciranija, ali ukoliko sami pripremate jela od početka, pripremanje jela koja se uklapaju u keto prehranu neće biti problem. No, to ne znači da o odabiru namirnica ne treba ozbiljno promišljati. Prije nego i uđete u kuhinju odlučite koje namirnice želite upotrijebiti, i kako ćete ih pripremati. Za početak je što jednostavnije to bolje. Kada ste na samom startu keto dijete dok još uvijek upoznajte namirnice, dozvoljena i zabranjena jela, trebate birati najjednostavniji i najlakši način pripreme.

-2- Porcije su bitne

Iako brojanje kalorija i količine hrane koju unosite nije primarna bit keto dijete, one su i dalje bitne. Čak i ako poštujete sve postulate keto dijete, a prejedate se moguće je da nećete izgubiti na kilaži, nego da ćete se početi debljati. Na sreću keto dijeta smanjuje općenito glad i želju za hranom, pa ćete vrlo rijetko imati potrebu za prejedanjem, ali ipak pazite koliko jedete. Ne trebate mjerkati i vagati porcije kao u drugim dijetama, ali potrudite se da ipak koliko toliko jedete normalno i ne prejedate se, jer prejedanje ni u jednom tipu prehrane nije bitno.

-3- Obroci su bitni

Budući da keto dijeta zna suspregnuti glad, možda nećete imati potrebu jesti prema naviknutom rasporedu obroka, ali je i dalje bitno da količinu hrane rasporedite u 3-5 manjih obroka, a ne da se prejedate jednom ili dvaput dnevno.

Keto dijete već nakon nekoliko dana smanjuje glad općenito i potrebu za hranom, pa se može desiti da zaboravite da uopće trebate jesti. Međutim jako je bitno da i dalje imate redovite obroke, kako bi tijelo normalno funkcioniralo i kako promjenom tipa prehrane ne bi naškodili zdravlju.

-4- Ne zaboravite piti vodu

Keto dijeta ispire vodu iz organizma, pa je jako bitno nadoknađivati svakodnevno gubitak kako ne biste dehidrirali. Neka vam cilj bude 2 l vode dnevno.

Voda je općenito bitna kod svakog plana mršavljenja, ali u keto dijeti još je važnija. Voda je možda najbitnija dok se navikavate na dijetnu prehranu i dok niste ušli u stanje ketoze te još uvijek osjećate veliku glad ili imate popratne pojave koje se obično vežu uz početak keto dijete. Voda će vam pomoći da smanjite osjećaj gladi, a povratite energiju.

-5- Tražite potporu

Informirajte svoje ukućane o prednostima keto diejte, objasnite im kako keto dijeta funkcionira, kako vas ne bi nagovarali u stilu “a daj samo jedan kolač kad sam već napravila” i slično. Zatim, angažirajte se u grupama potpore na aplikacijama, grupama na Facebooku i forumima, kako biste vidjeli koje prednosti imate od keto prehrane i s kojim poteškoćama se suočavaju druge osobe koje su na keto dijeti trenutno.

Keto dijeta u velikoj mjeri ograničava ugljikohidrate, te je dosta restriktivna. Međutim jednom kada se naviknete na takav režim prehrane možda shvatite kako je to zapravo najjednostavnija dijeta. Ne trebate puno komplicirati, nego tek izbjegavati hranu koja sadrži ugljikohidrate, te prehranu temeljiti prvenstveno na masnoćama, a zatim na proteinima. Normativi, poput rasporeda obroka pomažu vam da održite zdrave navike, te da gubitkom težine i dijetom ne narušite svoje zdravlje. Zbog toga trebate optimizirati dijetu i uskladiti je sa svojim ciljevima.

Opširnije: