28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako učinkovito paziti na kalorije i smršaviti

Prvi korak kod gubljenja težine je shvatiti da omjer unosa i potrošnje kalorija mora biti u korist potrošnje...

Kako učinkovito paziti na kalorije i smršaviti

Prvi korak kod gubljenja težine je shvatiti da omjer unosa i potrošnje kalorija mora biti u korist potrošnje.

Kalorija je mjerna jedinica energije koju tijelo koristi za biološke funkcije i sve druge aktivnosti, od tipkanja po tastaturi do razmišljanja.  Za ženu prosječne težine dnevna potrošnja kalorija je oko 2000 do 2500, što znači da bi unos kalorija kroz hranu trebalo smanjiti za onoliko koliko želimo kilograma izgubiti u određenom vremenskom razdoblju.

Pravilo je da manjak kalorija za oko 7000 znači gubitak oko kilograma tjelesne mase. Ako želite izgubiti kilogram u 15 dana, to bi značilo da svaki dan morate unijeti oko 500 kalorija manje od dnevne potrošnje.

Studija 4 dijete sugerira brojanje kalorija

Ako želite smršaviti teško se odlučiti koji dijetni plan slijediti. Postoji toliko dijeta , a za svaku se tvrdi kako je baš ona najbolja.

Tim su se pitanjem baviti i znanstvenici. Kako bi otkrili koja je dijeta za mršavljenje najučinkovitija analizirali su 4 različite dijete. Na kraju su došli do zaključka kako nije važno jeste li na mesnoj, povrtnoj, ugljikohidratnoj ili proteinskoj dijeti, sve dok jedete manje.

Znanstvenici su nasumično odabrali pretile osobe kako bi sudjelovale u istraživanju. Svi su se trebali pridržavati jedne od četiri različite dijete.

Nakon šest mjeseci prvi put, te nakon dvije godine drugi put, provjerili su njihovu težinu. Zaključak je bio kako nema apsolutno nikakve razlike što su osobe jele, smršavile su  onoliko, koliko su kalorija manje unosile u organizam.

Autori istraživanja kažu kako nema smisla mučiti se oko izbora dijete. Trebali biste odabrati plan najsličniji vašim navikama i kojeg ćete se moći pridržavati, te jednostavno smanjiti unos kalorija

10 načina da smanjite unos kalorija

–          Zamijenite punomasno mlijeko nemasnim

–          Uzmite bananu ili naranču umjesto čokoladice

–          Voćni sladoled zamijenite istim hladnim voćem

–          Umjesto dvije kuglice sladoleda odlučite se za jednu

–          U sendvič umjesto margarina ili maslaca stavite sir

–          Umjesto cijele pizze pojedite 2/3

–          Izbjegavajte dodatke uz prehranu poput majoneze

–          Iscijedite voće i pijte umjesto zaslađenog soka

–          Birajte dijetne sokove

–          Jedite iz desertnih umjesto velikih tanjura.

Dijeta negativnih kalorija

Iako namirnice bez kalorija odnosno negativnih kalorija ne postoje, postoje one namirnice čijom razgradnjom tijelo potroši više kalorija nego što se njom unese, otuda i naziv negativne kalorije.

Hipotetski pojedete li komad torte od 360 kalorija, organizam će za razgradnju tog komada torte potrošiti 100 kalorija, a ostalih 250 kalorija će se nataložiti u organizmu. S druge strane ako pojedete jabuku koja sadrži 65 kalorija, organizmu treba također 100 kalorija za razgradnju, što znači da će tijelo morati iz zaliha povući 35 kalorija, što znači da vi mršavite.

Tablica potrošenih kalorija

Iako broj kalorija koji sagorijevate vježbajući ovisi o vašoj težini, metabolizmu i sličnim stvarima, postoje prosječni izračuni pomoću kojih se možete orijentirati želite li znati koliko ćete određenom aktivnosti doprinijeti svome izgledu. Trčanje – 500 do 800 kal/h (ovisno o intenzitetu)

Hodanje – 250 kalorija/h

Tenis – 650 kalorija/h

Vožnja biciklom – 500 kalorija/h

Aerobik – 600 kalorija/h

Pilates – 300 kalorija/h

Yoga – 500 kalorija/h

Pilates – 300 kalorija/h

Steper – 550 kalorija/h

Plivanje – 500 kalorija/h

Plesanje – 400 kalorija/h

Više o potrošnji kalorija prema aktivnostima: Potrošnja kalorija po aktivnostima – COVER magazin.com

Kako izgleda 300 kalorija

Veličine porcija mogu lako prerasti u gigantske i u jednom obroku možete pojesti ono što biste trebali unositi u organizam tijekom cijelog dana. Uobičajeno je pravilo da bi žene trebale unijeti tijekom dana 2000 do 2500 kalorija, a ukoliko imate namjeru izgubiti na težini trebali biste smanjiti unos.

Ako imate problema s procjenjivanjem kaloričnosti hrane, možda vam fotografije ispod mogu pomoći. Sve namirnice su fotografirane na tanjuru promjera 28 cm.

300-kalorija-1

300-kalorija-2

300-kalorija-3

300-kalorija-4

300-kalorija-5

300-kalorija-6

300-kalorija-7

300-kalorija-8

Naravno, ovo je prosječni izračun, a kaloričnost će se razlikovati od načina pripreme jela, te kaloričnosti pojedinih upotrijebljenih namirnica.

Vezano:
Što je kalorija i kako brojati kalorije?
Tablica kalorija

30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

Što je KALORIJSKI DEFICIT i kako ga jednostavno ostvariti