20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

10 namirnica koje su fantastičan odabir za zdravije srce

Zdrava prehrana je važna za zdravlje, ali i jedan od glavnih elemenata koji se spominju za dug život...

10 namirnica koje su fantastičan odabir za zdravije srce

10 namirnica koje su fantastičan odabir za zdravije srce

Zdrava prehrana je važna za zdravlje, ali i jedan od glavnih elemenata koji se spominju za dug život. Isto tako i za zdravo srce bitno je da unosite dovoljno različitih hranjivih tvari koje su dobre za srce.

Srce otkuca oko 2,5 milijarde puta tijekom prosječnog životnog vijeka, gurajući milijune litara krvi u svaki dio tijela. Ovaj neprekidan protok krvi je neophodan jer sa sobom nosi kisik, vrijedne nutrijente, hormone, druge spojeve i mnoštvo bitnih supstanci za funkcioniranje cijelog organizma. Također, pri povratku se pomoću krvi uklanjaju otpadne proizvode metabolizma. Zbog toga o zdravlju srca treba misliti uvijek, birati namirnice koje pogoduju zdravlju srca, a izbjegavati one koje mu škode.

O zdravlju srca vam može nešto reći penjanje stepenicama:

Normalan broj otkucaja srca bi u trebao biti u rasponu od 60 do 100 otkucaja srca u minuti, dok se optimalnim smatra 60 d 70 otkucaja u minuti.

Neke od namirnica koje su odličan izbor za zdravije srce su:

– Svježe začinsko bilje – unos količine soli trebalo bi smanjiti i ograničiti. Kao zamjena je odličan izbor začinsko bilje koje će dati aromu, okus, nutritivno ga obogatiti, a pri tome možete smanjti količinu soli koju koristite.


– Maslinovo ulje – Dokazano je da maslinovo ulje snižava krvni tlak i sadrži biljne spojeve koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva za koja se zna da smanjuju razvoj bolesti, uključujući bolesti srca. Zbog toga je maslinovo ulje odlična namirnica, te bi ste je trebali ukomponirati u vlastitiu prehranu i njime zamijeniti manje korisna ulja u prehrani.


– Crno vino u malim količinama je dobro za srce. Resveratrol, katehini i antioksidansi u crnom vinu pozitivno djeluju na rad srca. Međutim, za većinu ljudi ključna riječ je umjereno. Umjereno se u slučaju vina definira se kao prosječno jedno piće dnevno za žene, odnosno jedno ili dva za muškarce. Prevedeno to bi značilo da, da biste ostvariti benefiti od crnog vina s količinom ne smijete pretjerivati te se trebate zadržati na maksimalno jednoj čaši vina dnevno.


Orasi – jedna šaka oraha dnevno može pozitivno djelovati na kolesterol, bogati su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima… Orasi pomažu u održavanju zdrave razine kolesterola i snižavanju krvnog tlaka, dva velika čimbenika rizika za bolesti srca i kardiovaskularnog sustava. Stoga za zdravlje srca uključite orahe u svoju prehranu.


– Bademi – slično kao i orasi bademi su nutritivno bogata namirnica koja može pomoći u smanjivanju lošeg kolesterola. Bademi su bogati tipom masti koje se smatraju zdravim mastima, a te masnoće su dobre za vaše srce jer mogu smanjiti loš kolesterol i povisiti dobar kolesterol.


– Naranče – naranče su bogate vitaminima i mineralima, a između ostalog mogu pomoći smanjiti krvni tlak.


– Bijeli luk – bijeli luk je dobar za srce, kardiovaskularni sustav, te jačanje imuniteta organizma. Nevjerojatna je kombinacija češnjaka i jogurta. U češu jogurta treba protisnuti nekoliko ražnja češnjaka, prema preferencijama i reagiranju organizma, ali ne više od 3, te mješavinu popiti uvečer pred spavanje. Smatra se kako ova kombinacija jako povoljno djeluje na krvi tlak, kolesterol i zdravlje srca općenito.


– Borovnice – voće koje sadrži antioksidanse, vlakna, bogat su izvor drugih nutrijenata, te su vrlo dobar izbor za zdravije srce. Antioksidansi u borovnicama snažno su povezani sa smanjenim razinama kolesterola, zbog toga se smatra kako su borovnice vrlo dobre za vaše srce.


– Losos – vjerojatno ste primijetili da se losos često spominje kao zdrava namirnica. Bogat je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju krvni tlak i dobar je za srce.


– Tuna – tuna je odličan izbor omega-3 masnih kiselina. Visoke razine omega-3 masnih kiselina u tuni mogu pomoći u smanjenju razine omega-6 masnih kiselina i lošeg kolesterola koji se mogu akumulirati unutar arterija srca. Studije su pokazale da je unos više omega-3 masnih kiselina povezan sa smanjenim rizicima razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani udar.

Vezano:

Spriječite bolesti srca i krvožilnog sustava [ ZDRAVLJE ]

Otkucaji srca prema dobi – koji je normalan, nizak i povišen puls [ ZDRAVLJE ]

ZDRAVA PREHRANA u 3 jednostavna pravila koja svi mogu slijediti