NARANČA kalorije – Kada ih i koliko jesti?

NARANČA kalorije – kada i koliko ih jesti?

NARANČA kalorije – kada i koliko ih jesti? Da li naranče debljaju?

Naranče su popularno voće koje sadrži vitamin C, vlakna, antioksidanse… Mogu se konzumirati kao svježe voće, u kombinaciji s drugim voćem kao dio voćnih salata, kao sok od cijeđene naranče, ali i kao dodatak jelima, umacima, kolačima. Naranče su popularno voće koje se posebno konzumira zimi, ali i tijekom cijele godine. Karakterističnog su okusa i mirisa, aromatične… Vitamin C se često veže uz naranče, a poznato je da vitamin C pomaže imunološkom sustavu, kod prehlade, sagorijevanju nakupljenih masnoća…

NARANČA kalorije – Koliko kalorija imaju naranče?

Naranča ima oko 45 kalorija na 100 grama. S obzirom na mali broj kalorija, a brojne hranjive sastojke, dobro će se uklopiti u većinu stilova prehrane.

Naranča ima 45 kalorije na 100 grama.

JEDNA naranča kalorije – Koliko kalorija ima jedna naranča?

Naranče se razlikuju prema veličini, te će i o tome ovisiti kaloričnost jedne naranče. Jedna naranča srednje veličine ima 120 grama, te 54 kalorija.

Jedna naranča ima 54 kalorija.

Sok od cijeđene naranče kalorije

Koliko kalorija ima sok od cijeđene naranče?

Sok od cijeđene naranče sadrži 47 kalorija na 100 ml.

No, sok se uglavnom pije u čašama od 250 ml te čaša soka od naranče znači 117 kalorija.

Čaša soka od naranče sadrži 117 kalorija u 250 ml.

Vezano: Koliko kalorija ima mandarina, limun, naranča, klementine? Da li mandarine debljaju?

Ovdje se govori o kalorijama koje sadrži sok od cijeđene naranče bez dodavanja šećera. Dodavanje šećera ili meda u sok će djelovati i na njegovu kaloričnost, kao što će se kaloričnost razlikovati i kod industrijskih i pakiranih sokova od naranče.

Koliko naranči dnevno?

Naranče bi trebalo ukomponirati u plan zdrave prehrane. Te u sklopu toga naranče ubrajati u dnevni unos voća.

Jedna porcija naranči je jedna naranača srednje veličine.

Jedna porcija naranči je dnevno dovoljna kao bi se iskoristile prednosti naranči na organizam.

U sezoni naranči dnevno se mogu mogu konzumirati i dvije do tri naranče, kao svježe voće ili kao iscijeđeni sok. No, to ne bi trebale biti svaki dan u toj količini.

Svakodnevno konzumiranje je najbolje u jednoj porciji voća, a sve preko toga bi trebalo biti u sezoni i povremeno. Na taj način se može bez eventualnih negativnih efekata iskorištavati prednosti naranči.

Kao i svako drugo voće, najbolje je kombinirati ga s drugim voćem, te u sklopu uravnotežene prehrane. Optimalna porcija dnevno nekog voća je jedna porcija tog voća. No, kada je sezona nekog voća može se uvesti ono kao dvije porcije.

S obzirom da su naranče kisele ne bi ih trebalo konzumirati na prazan želudac, bar ne kod osjetljivih osoba i onih koje imaju želučane probleme.

Naranče imaju brojne prednosti, no i zdrave namirnice, kada ih se konzumira previše mogu imati negativne efekte. Prema pravilima zdrave prehrane naranče bi bilo dobro ukomponirati u dnevni broj porcija voća te imati uravnoteženu prehranu.

S narančama ne treba pretjerivati. Naranče su kisele te mogu uzrokovati žgaravicu te pogoršati GERB. Previše naranči zbog te kiselosti u sadržaju može dovesti do probavnih smetnji te bolove u trbuhu.

Kada jesi naranče?

Naranče su bogate vitaminom C te je to jedan od razloga zbog kojeg bi se one trebale konzumirati tijekom prvog dijela dana, kada je tijelu potrebnija energija.

Naranče su dobar izbor nakon obroka, budući da će unijeti dodatne vitamine u tijelo, te pomoći boljoj apsorpciji željeza izu hrane koju smo konzumirali za obrok.

Kao međuobrok naranča je također dobar izbor budući da će hidratizirati tijelo, opskrbiti ga vitaminima, te može smanjiti želju za grickalicama između obroka.

Naranče se mogu na sobnoj temperaturi čuvati tjedan dana, dok u frižideru mogu trajati oko dva tjedna. No, koliko će zaista trajati ovisi i o stanju u kakvom su kupljene, odnosno koliko su bile svježe.

Koliko traju naranče? Kako čuvati naranče?

Naranče mogu na sobnoj temperaturi trajati do tri tjedna. No, to se računa od branja, a ne od kupovine naranči.

Kako bi dulje trajale naranče se mogu čuvati u frižideru te takve naranče mogu trajati i do dva mjeseca.

Od naranči se može napraviti džem i marmelada, te ako se ne planiraju potrošiti u tom razdoblju mogu se iskoristiti na druge načine.

Naranče se mogu smrznuti, no izgubit će neke karakteristike i neće imati iste kvalitete kao svježe voće, iako će se zadržati mnoge nutritivne kvalitete i sastojci. Mogu se zamrznuti čitave kao i komadima, ili kao sok.

Naranče i mršavljenje – Da li naranče debljaju?

Naranče sadrže 45 kalorija na 100 grame te jedna naranča srednje veličine ima 54 kalorije što ih čini prikladnim izborom za osobe na dijeti za mršavljenje ili koje paze na kalorijski unos.

Naranče sadrže vlakna, te su i s te strane pogodne za osobe na dijetama i za mršavljenje.

Naranče potiču osjećaj sitosti uglavnom zahvaljujući vlaknima.

Naranče su zbog svoje kalorične vrijednosti, kao i zbog toga što su bogate vodom, te sadrže vlakna dobar izbor za osobe na dijetama za mršavljenje te za osobe koje paze na kalorijski unos.

Naranče

Naranče sadrže vitamin C po kojem su jako popularne, ali i vlakna, druge vitamine i minerale, antioksidanse…

Naranče imaju protuupalna, antivirusna i antimikrobna svojstva.

Vlakna su jedan od prednosti konzumiranja naranči. Prehrana bogata vlaknima pomaže boljem funkcioniranju probavnog sustava, duljem osjećaju sitosti, te smanjenom osjećaju gladi.

Vitamin C je jedna od karakteristika naranči koja se često spominje, i to s razlogom. Jedna veća naranča donosi skoro 100% dnevnih potreba za vitaminom C. Naranče sadrže i vitamin B1, B9, vitamin A…

Naranče pomažu u usporavanju procesa starenja kože, pomažu u sprječavanju oštećenja kože uzrokovano UV zračenjem… Sadrže organske kiseline, te vitamine i minerale koji potpomažu bolje stanje i izgled kože.

Naranče mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka, između ostalog jer sadrže kalij. Naranče također mogu djelovati i na snižavanje razine kolesterola.

Sastojci naranče mogu pozitivno djelovati na zdravlje srca, te pomoći u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti.

S obzirom da sadrže vitamin C naranče mogu biti korisne kod anemije budući da vitamin C igra bitnu ulogu pri apsorpciji željeza. Uz to sadrže folnu kiselinu koja pomaže protiv umora. Vlakna iz naranče mogu pomoći u prevenciji raka debelog crijeva.

Naranče pomažu u očuvanju zdravlja očiju i vida, te mogu pomoći u prevenciji makularne degeneracije.

Naranče su dobre za organizam na raznim područjima, te mogu pomoći:

  • u sprječavanju kamenaca
  • boljem funkcioniranju krvožilnog sustava
  • smanjenju mogućnosti nastanka srčanih oboljenja
  • pomažu apsorpciji željeza u tijelu
  • jačati imunološki sustav
  • očuvanju zdravlja kože

Naranča – nutritivna vrijednost

Naranča sadrži 45 kalorija na 100 grama.
Vode naranča sadrži 87 grama na 100 grama naranči.
Ugljikohidrata naranče imaju 11,7 grama na 100 grama naranči.
Vlakana naranče imaju 2,5 grama na 100 grama naranči.
Bjelančevina naranče imaju manje od jednog grama na 100 grama naranči.
Masti naranče imaju 0,12 grama na 100 grama naranči.

Kalija naranče imaju 180 miligrama na 100 grama naranči.
Kalcija naranče imaju 40 miligrama na 100 grama naranči.
Vitamina C naranče imaju 53 miligrama na 100 grama naranči.

Sok od naranče

Sok od naranče je jedan od popularnijih sokova. Sok od naranče je dobar za grlo, otklanja nakupljene toksine i bakterije u grlu, te pomaže kod upala grla.

Sok od naranče jača imunološki sustav, prvenstveno zbog vitamina C u sastavu, te može pomoći kod začepljenog nosa, kašlja, temperature.

Sok od naranče je dobar i za crijeva, te može pomoći u mršavljenju. Čaj od naranče pomaže u čišćenju crijeva, eliminira nakupljene toksine u crijevima, pomaže kod zatvora.

Sok od naranče ima brojne prednosti, no, dodavanje šećera u ovaj sok može uz njegova pozitivna djelovanja imati i negativna, te bi uvijek bilo bolje birati sok od naranče s manjim dodavanjem šećera.

Sok od naranče se dobiva cijeđenjem naranče. Industrijski i pakirani sokovi se pasteriziraju kako bi im se produljio rok trajanja, a ponekad se dodaju i konzervansi, aditivi i šećeri, što dovodi u pitanje kvalitetu soka od naranče.

Ovisno o načinu pripreme, kao i o tome d ali se radi soku od naranče ili od koncentrata od naranče mogu se značajno razlikovati karakteristike ovog soka, te će o tome ovisiti i utjecaj soka na organizam.

Industrijskom obradom sok od naranče gubit određeni dio vitamina i minerala, gubitka flavonoida, te drugih elemenata koje sadrži naranča.

Domaćem soku od naranče treba dati prednost nad industrijskim sokom od naranče dok su zadnja opcija sokovi s okusom iz koncentrata naranče. I kad se radi o kupovnim i pakiranim sokovima od naranče prednost bi trebali imati čisti sokovi od naranče.

Domaći sok od naranče kada se čuva na hladnom i u zatvorenoj posudi može trajati do nekoliko dana.

Kada se govori o soku od naranče tada se prvenstveno misli na 100% čisti sok od naranče.

Sastojci naranče i soka od naranče su slični, no nisu isti. I naranča i sok od naranče su izvor vitamina C, folata… Sok od naranče ima manje vlakana od naranče, te više ugljikohidrata.

Sok od naranče više utječe na debljanje od naranče. Stvar je i u količini, budući da čaša soka do naranče od 250 ml sadrži više kalorija od jedne naranče, a istovremeno djeluje manje zasitno.

Mnoga istraživanja su pokazala da na sitost bolje djeluje konzumacija cjelovitog voća, nego soka od tog voća, što vrijedi i za sok od naranče. Stoga je kada se pazi na unos kalorija bolji izbor cjelovito voće. Ako se pije sok od naranče tada je dobar izbor uz doručak.

Koliko čuvati sok od naranče?

Ponekad je jednostavnije iscijediti sok od naranče odjednom, te ga spremiti za kasnije korištenje. No, koliko se može čuvati sok od iscijeđene naranče?
Svježe iscijeđeni sok od naranče bi trebalo čuvati u hladnjaku u poklopljenoj plastičnoj ili staklenoj posudi. Tako spremljeni sok od iscijeđene naranče može trajati do 3 dana. Bitno je da se odmah nakon cijeđenja zatvori u posudu i spremi u frižider.

Sok od iscijeđene naranče se može čuvati do tri dana u hladnjaku u zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi.

Kako bi mu se produžio rok trajanja sok od naranče se može zamrznuti. Potrebno ga je spremiti u posudu ili vrećicu te dobro hermetički zatvoriti. No, potrebno je ostaviti slobodnog prostora u posudi oko 2 cm ili slično i u vrećici, budući da se sok od naranče prilikom smrzavanja širi.

U zamrzivaču sok od iscijeđene naranče može trajati do 4 mjeseca.

Nakon što se odmrzne može se čuvati u frižideru još do tri dana. Ukoliko se odmrzava u mikrovalnoj ili u vodi treba ga odmah potrošiti.

Zamrzavanje soka od naranče

Domaći sok od naranče prema jednom istraživanju bi bilo dobro zamrznuti, te kasnije konzumirati. Prema tom istraživanju tijelo bolje apsorbira antioksidanse iz soka od naranče kada se zamrznu, te kasnije konzumiraju nego iz svježeg soka od naranče. Stručnjaci sa „University of Seville”.

Iako je uvijek potrebno više istraživanja kako bi se neke stvari potvrdile, ovo pokazuje da kada se ima višak domaćeg soka od naranče, može se zamrznuti, te kasnije konzumirati. Možda će izgubiti neke kvalitete, ali će prema ovom istraživanju i neke dobiti.

Kora od naranče

S obzirom na sve više korištenje pesticida, kora od naranče se često baca. No, kada se radi o narančama poznatog porijekla i domaćim narančama, često se za konzumaciju koriste i kore naranče. Koru naranče bi bilo dobro prvo oprati u vrućoj vodi , potom koristiti kako bi se isprali ostatci zagađenja koji se mogu na njoj zadržati.

Kora naranče je također bogata vitaminom C, vlaknima, polifenolima…

Jadna žlica narančine kore sadrži oko 15% dnevnih potreba za vitaminom C.

Kora naranče je čvrsta i ponekad teže probavljiva, što je jedan od razloga zašto se rjeđe konzumira. Konzumiranje većih komada kore može izazvati grčeve u želucu i nadutost.

No, kora od naranče se može konzumirati u manjim količinama, narezana na manje komadiće ili naribana. Takva naribana kora naranče se može dodati u pahuljice, smoothie, jogurt, salate, umake i preljeve.

Vezano: Ušećerene kore naranče – arancini – Recepti

Naranče su voće koje se može koristiti na različite načine, bogate su vitaminima i vlaknima te drugim kvalitetnim sastojcima. U prehranu se mogu dodati na različite načine, te se mogu jesti kao svježe voće, u voćnim salatama, ali i dodavat različitim jelima, umacima preljevima, kolačima. Popularne su i marmelade od naranče.

Naranča kalorije

Ispod donosimo tablicu kalorija prema brandovima i proizvođačima soka od naranče:

Voelkel Sok od naranče ekokalorije na 100 ml43kalorije
Lidl Solevita Sok od naranče – Orange juice / pure squeezed juicekalorije na 100 ml44kalorije
Juicy Sok 100% narančakalorije na 100 ml42kalorije
Minute Sok narančakalorije na 100 ml44kalorije
Moj dan Sok 100% narančakalorije na 100 ml46kalorija
Rauch Happy Day Sok 100% narančakalorije na 100 ml44kalorije
Cappy Sok 100% narančakalorije na 100 ml42kalorije
Rauch Fresh Sok narančakalorije na 100 ml48kalorija
Hohes C Classic Sok 100% narančakalorije na 100 ml43kalorije
dmBio Eko sok od narančekalorije na 100 ml45kalorija

Naranča kalorije – sažetak

Naranče pomažu u jačanju imuniteta, potpora su mnogim procesima u organizmu, te potiču mršavljenje. Jedna naranča srednje veličine ima 54 kalorije, dok naranča ima na 100 grama 45 kalorija. Naranče sadrže vitamin C, beta karoten, magnezij, kalij… Bogate su vlaknima te pozitivno djeluju na probavu.

Iako i sok od naranče, posebno sok od svježe naranče ima brojne prednosti, prednost cjelovitog voća je u tome što sadrže više vlakana, te duže daju osjećaj sitosti.

Zbog brojnih prednosti koje imaju na organizam, uz istovremeno malo kalorija, naranče su voće koje bi se trebalo naći često u prehrani.

Vezano: